Ryż z dorszem na parze
Ryż z dorszem na parze
Przygotowanie
- Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
- Rybę dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym
- Następnie rybę przyprawiamy z każdej strony
- W garnku zagotowujemy wodę
- Na garnek nakładamy wkładkę do gotowania na parze, a na wkładkę kładziemy rybę i gotujemy przez ok. 15 minut
- Na talerze nakładamy ryż, a obok kładziemy rybę, którą skrapiamy sokiem z cytryny
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia dorsza.
Autor
Lista składników
- Dorsz atlantycki (świeży) (200 g)
- Ryż basmati (200 g)
- Cytryna (80 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz ziołowy (0.5 g)
- Oregano suszone (0.5 g)
- Tymianek suszony (0.5 g)
- Bazylia suszona (0.5 g)
- Czosnek granulowany (0.5 g)
- Czosnek niedźwiedzi suszony (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane przepisy
Dorsz pieczony z koperkiem i bazylią
Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 st. C (z funkcją grzania góra-dół) Do miski wlewamy tłuszcz (oliwę), dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy i całość dokładnie mieszamy Rybę kładziemy na talerzu i polewamy tłuszczem z…
WIĘCEJ >Dorsz w mleku kokosowym
Filety z dorsza solimy i pieprzymy Rozgrzewamy olej na patelni i krótko smażymy filety Ubijamy w misce mleko kokosowe, curry i kurkumę. Wlewamy na patelnię z dorszem, przykrywamy i dusimy 5 minut Obracamy filety i…
WIĘCEJ >Dorsz pieczony z natką pietruszki i warzywami
Nastawiamy piekarnik na 200 stopni. Do naczynia żaroodpornego wrzucamy pokrojone na ćwiartki warzywa i czosnek. Polewamy wszytko olejem, solimy i wstrząsamy, żeby wszytko się równo pokryło. Wkładamy do piekarnika na 30 min. Rybę myjemy, osuszamy i nacinamy w…
WIĘCEJ >Dorsz panierowany w kokosie przekładany szpinakiem z puree marchewkowo – selerowym
Puree: Marchew i seler obrać, pokroić w kawałki Zalać wrzącą wodą, lekko osolić i gotować 20 min aż będą miękkie Odcedzić wodę, dodać łyżkę tłuszczu Zmiksować na puree Szpinak: Szpinak należy minimum 2 godz. wcześniej…
WIĘCEJ >