fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Ryż z dorszem na parze

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c49834f48-45fc-446a-a645-aabe5fcdfb3a
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Ryż z dorszem na parze

Przygotowanie

  • Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
  • Rybę dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym
  • Następnie rybę przyprawiamy z każdej strony
  • W garnku zagotowujemy wodę
  • Na garnek nakładamy wkładkę do gotowania na parze, a na wkładkę kładziemy rybę i gotujemy przez ok. 15 minut
  • Na talerze nakładamy ryż, a obok kładziemy rybę, którą skrapiamy sokiem z cytryny

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia dorsza.

Autor

Iwona Wierzbicka
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 10
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Dorsz atlantycki (świeży) (200 g)
  • Ryż basmati (200 g)
  • Cytryna (80 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz ziołowy (0.5 g)
  • Oregano suszone (0.5 g)
  • Tymianek suszony (0.5 g)
  • Bazylia suszona (0.5 g)
  • Czosnek granulowany (0.5 g)
  • Czosnek niedźwiedzi suszony (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Garnek, Garnek - mały, Ręcznik papierowy, Sitko, Wkładka do gotowania na parze

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Budyń kasztanowo – kokosowy

Około ¼ szklanki mleka kokosowego odlewamy do jakiejś miseczki Do odlanego mleka dodajemy mąkę kasztanową, cały czas mieszając Resztę mleka wlewamy do garnuszka i zagotowujemy Na gotujące się mleko powoli wlewamy rozmieszaną z mlekiem mąkę…

WIĘCEJ >

Udo kaczki konfitowane z kaszą i sałatką

Kaszę płuczemy i wrzucamy do garnka, w którym będzie litr lekko osolonego wrzątku Gotujemy około 15 min, odcedzamy na sicie (czas gotowania zależy od tego jak bardzo twardą kaszę lubicie) W wąskim, wysokim garnku rozgrzewamy…

WIĘCEJ >

Zupa z porem i papryką

Por kroimy w półksiężyce Paprykę kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy por i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty Dodajemy paprykę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty Dolewamy bulion, mieszamy i całość podgrzewamy przez…

WIĘCEJ >

Placuszki bananowo-gryczane

Wszystkie składniki miksujemy do uzyskania konsystencji gęstego ciasta naleśnikowego Smażymy na patelni nieprzywierającej

WIĘCEJ >