fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Dorsz z sosem kokosowo – figowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1db9160f-174f-4268-8c6a-892800e4c6d6-1

Dorsz z sosem kokosowo – figowym

Przygotowanie

Ryba:

  • Czosnek pokroić w plasterki
  • Rybę lekko posolić i popieprzyć 
  • Z papieru do pieczenia wykroić 2 kwadraty około 25 cm każdy 
  • Na środku każdego arkusza papieru położyć rybę
  • Dodajemy połowę czosnku
  • Skrapiamy sokiem z ¼ cytryny
  • Dodajemy łyżkę masła klarowanego
  • Papier zawijamy tak, żeby nic nie kapało/wyciekało podczas pieczenia
  • Tak samo przygotowujemy drugi kawałek dorsza
  • Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni
  • Ryby zawinięte w papier układamy w naczyniu żaroodpornym
  • Pieczemy 15-18 min
  • Otwieramy piekarnik wyjmujemy naczynie 
  • Ostrożnie żeby się nie poparzyć, otwieramy papier
  • Delikatnie przełożyć rybę na talerz, polać sosem 

Sos:

  • Obieramy jabłko i trzemy do garnka na tarce na grubych oczkach 
  • Zalewamy mlekiem kokosowym 
  • Z fig urywamy ogonki i kroimy w plasterki
  • Wrzucamy do garnka i wyciskamy sok z ¼ cytryny
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Gotujemy około 5 min
  • Miksujemy blenderem
  • Próbujemy i doprawiamy do smaku

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie dodajemy pieprzu czarnego do potraw. Więcej informacji znajduje się w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dorsza w sosie.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 30 minut
Składniki: 10
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 1 filet z dorsza (100 g)
  • 5 łyżek mleka kokosowego (50 ml)
  • 3 suszone figi (42 g)
  • ½ cytryny (40 g) 
  • 1 łyżka masła klarowanego Ghee (15 g) 
  • ½ jabłka (90 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 1 ząbek czosnku (5 g)
  • 2 – 3 gałązki natki pietruszki (ok. 10 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Garnek, Naczynie żaroodporne, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik, Tarka do jarzyn
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Grillowana pierś z kaczki z szparagami

Szparagi obrać i ugotować w osolonej wodzie przez 8 min Pierś z kaczki kładziemy skórą do góry i nacinamy skórę nożem w kratkę Rozgrzać patelnię (najlepiej patelnię grillową) Na gorącą patelnię położyć kaczkę skórą w…

WIĘCEJ >

Pulpety wieprzowe w sosie marchewkowo-estragonowym z warzywami

Mięso mielimy w maszynce do mięsa, co jakiś czas wrzucamy kawałek pietruszki i ½ marchewki Dodajemy mąkę kokosową, lekko solimy i pieprzymy Mieszamy dokładnie przez 2 minuty Formujemy kulki wielkości piłeczki ping pongowej Zagotowujemy rosół,…

WIĘCEJ >

Steki z serca wołowego

Serce kroimy w poprzek w cienkie (0.5 cm) plastry Rozgrzewamy tłuszcz na patelni Ostrożnie kładziemy plastry mięsa Dorzucamy gałązkę tymianku Smażymy po 1 min z każdej strony Po przełożeniu na talerz lekko solimy i pieprzymy 

WIĘCEJ >

Jabłka nadziewane kokosową komosą

Komosę ryżową płuczemy i przelewamy wrzątkiem Gotujemy ją w szklance mleka kokosowego oraz szklance wody Pomarańczę myjemy bardzo ciepłą wodą i szorujemy Z tak umytej pomarańczy ścieramy skórkę na tarce o drobnych oczkach Laskę wanilii…

WIĘCEJ >