fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Dorsz z sosem kokosowo – figowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1db9160f-174f-4268-8c6a-892800e4c6d6-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Dorsz z sosem kokosowo – figowym

Przygotowanie

Ryba:

  • Czosnek pokroić w plasterki
  • Rybę lekko posolić i popieprzyć 
  • Z papieru do pieczenia wykroić 2 kwadraty około 25 cm każdy 
  • Na środku każdego arkusza papieru położyć rybę
  • Dodajemy połowę czosnku
  • Skrapiamy sokiem z ¼ cytryny
  • Dodajemy łyżkę masła klarowanego
  • Papier zawijamy tak, żeby nic nie kapało/wyciekało podczas pieczenia
  • Tak samo przygotowujemy drugi kawałek dorsza
  • Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni
  • Ryby zawinięte w papier układamy w naczyniu żaroodpornym
  • Pieczemy 15-18 min
  • Otwieramy piekarnik wyjmujemy naczynie 
  • Ostrożnie żeby się nie poparzyć, otwieramy papier
  • Delikatnie przełożyć rybę na talerz, polać sosem 

Sos:

  • Obieramy jabłko i trzemy do garnka na tarce na grubych oczkach 
  • Zalewamy mlekiem kokosowym 
  • Z fig urywamy ogonki i kroimy w plasterki
  • Wrzucamy do garnka i wyciskamy sok z ¼ cytryny
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Gotujemy około 5 min
  • Miksujemy blenderem
  • Próbujemy i doprawiamy do smaku

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie dodajemy pieprzu czarnego do potraw. Więcej informacji znajduje się w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia dorsza w sosie.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 10
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 1 filet z dorsza (100 g)
  • 5 łyżek mleka kokosowego (50 ml)
  • 3 suszone figi (42 g)
  • ½ cytryny (40 g) 
  • 1 łyżka masła klarowanego Ghee (15 g) 
  • ½ jabłka (90 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 1 ząbek czosnku (5 g)
  • 2 – 3 gałązki natki pietruszki (ok. 10 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Garnek, Naczynie żaroodporne, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Potrawka ze schabu duszona z kapustą pekińską

Schab kroimy w paseczki Kapustę kroimy w poprzek w paseczki Pieczarki kroimy na ćwiartki (czyli na pół i jeszcze raz na pół) Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Marchewkę obieramy i kroimy w…

WIĘCEJ >

Kalarepa faszerowana sarną

Mięso kroimy w kostkę i mielimy w maszynce do mięsa Dodajemy cząber i tymianek Dodajemy sól i pieprz Mieszamy Włączamy i nastawiamy piekarnik na 180 st. C Kalarepę obieramy ze skóry Odcinamy „czapeczkę”, czyli odcinamy…

WIĘCEJ >

Okoń morski pieczony z pomidorami z ryżem i sałatą

Rybę oczyścić z łuski (nożem „pod włos ” delikatnie skrobać) Wypłukać w środku i na zewnątrz Położyć na papierowy ręcznik żeby odciekła woda Posolić, popieprzyć Ponacinać skórę na ukos w 4 miejscach z każdej strony…

WIĘCEJ >

Ozorek wieprzowy w sosie bakaliowym

Ozorek: Marchew, pietruszkę i por oczyszczamy, wrzucamy do garnka, zalewamy 1 l zimnej wody Dodajemy do garnka ozorek, lekko solimy i pieprzymy Gotujemy na małym ogniu przez 60 min Wyjmujemy ozorek, od razu wkładamy do…

WIĘCEJ >