fbpx
logo
Szukaj
open close

Dorsz z sosem kokosowo – figowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1db9160f-174f-4268-8c6a-892800e4c6d6-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Dorsz z sosem kokosowo – figowym

Przygotowanie

Ryba:

  • Czosnek pokroić w plasterki
  • Rybę lekko posolić i popieprzyć 
  • Z papieru do pieczenia wykroić 2 kwadraty około 25 cm każdy 
  • Na środku każdego arkusza papieru położyć rybę
  • Dodajemy połowę czosnku
  • Skrapiamy sokiem z ¼ cytryny
  • Dodajemy łyżkę masła klarowanego
  • Papier zawijamy tak, żeby nic nie kapało/wyciekało podczas pieczenia
  • Tak samo przygotowujemy drugi kawałek dorsza
  • Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni
  • Ryby zawinięte w papier układamy w naczyniu żaroodpornym
  • Pieczemy 15-18 min
  • Otwieramy piekarnik wyjmujemy naczynie 
  • Ostrożnie żeby się nie poparzyć, otwieramy papier
  • Delikatnie przełożyć rybę na talerz, polać sosem 

Sos:

  • Obieramy jabłko i trzemy do garnka na tarce na grubych oczkach 
  • Zalewamy mlekiem kokosowym 
  • Z fig urywamy ogonki i kroimy w plasterki
  • Wrzucamy do garnka i wyciskamy sok z ¼ cytryny
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Gotujemy około 5 min
  • Miksujemy blenderem
  • Próbujemy i doprawiamy do smaku

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom. Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie używamy pieprzu czarnego. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia dorsza w sosie.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 13
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

Dorsz

  • Dorsz atlantycki (świeży) (100 g)
  • Masło klarowane ghee (15 g)
  • Cytryna (10 g)
  • Pietruszka – natka (świeża) (6 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Sos kokosowo-figowy

  • Jabłko (90 g)
  • Mleko kokosowe (50 ml)
  • Figa suszona (42 g)
  • Sok z cytryny (bio) (15 ml)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Garnek, Naczynie żaroodporne, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Dorsz w mleku kokosowym na warzywach

Warzywa obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i dodajemy warzywa Smażymy ok. 5 minut z (…)

WIĘCEJ >

Dorsz w sosie pomidorowym

Na patelnię wlewamy passatę pomidorową, dolewamy wino i wodę Doprowadzamy do wrzenia Filety solimy i pieprzymy z obu stron Przekładamy (…)

WIĘCEJ >

Dorsz zapiekany w sosie beszamelowo-brokułowym

Przygotowujemy filety z ryby. Płuczemy je i osuszamy, a następnie układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy solą i smarujemy z wierzchu (…)

WIĘCEJ >

Dorsz w sosie kawowym z sałatką i ryżem

Gotujemy ryż we wrzącej osolonej wodzie do miękkości i odcedzamy na sitku Do małego garnka/rondelka Wlewamy mleko kokosowe Dodajemy kawę (…)

WIĘCEJ >