Dorsz w sosie pomidorowym
Dorsz w sosie pomidorowym
Przygotowanie
- Na patelnię wlewamy passatę pomidorową, dolewamy wino i wodę
- Doprowadzamy do wrzenia
- Filety solimy i pieprzymy z obu stron
- Przekładamy rybę na patelnię, tak aby była cała zanurzona w pomidorowym sosie
- Dusimy pod przykryciem około 10 minut
- Pod koniec duszenia dorzucamy świeżą bazylię
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia dorsza.
Autor
Lista składników
- Dorsz atlantycki (świeży) (400 g)
- Passata pomidorowa (250 g)
- Woda (125 ml)
- Wino białe wytrawne (60 ml)
- Bazylia (świeża) (9 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Roladka ze schabu faszerowana kapustą i sarną
Kapusta: Zaczynamy od wstawienia kapusty Najpierw wykładamy po trochu na desce i kroimy nożem żeby nie było długich „nici” Pokrojoną kapustę wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą, tak, żeby poziom wody był cm wyżej niż…
WIĘCEJ >Golonka z dzika w kapuście duszonej
Obieramy cebulę i kroimy w półksiężyce Boczek kroimy w drobną kostkę Golonki solimy, pieprzmy Cebulę mieszamy z kapustą, liściem i zielem i kładziemy na dnie wolnowaru Na kapustę kładziemy golonki Przykrywamy pokrywką Nastawiamy wolnowar na…
WIĘCEJ >Kurczak na makaronie z cukinii
Pierś drobiową kroimy na kilka pasków Cebulę kroimy w piórka Rozgrzewamy dużą patelnię z łyżką tłuszczu Smażymy kawałki kurczaka z każdej strony po 2 minuty Dodajemy pokrojoną cebulę Zasmażamy 2 min Dodajemy rosół Lekko solimy…
WIĘCEJ >Gulasz wieprzowy z boczniakami
Boczniaki pokroić na kawałki, jak są małe grzybki to na pół, jak są większe to na 4-6 części Mięso pokroić w kostkę 1,5 cm Marchew, pietruszkę, ziemniaki obrać i pokroić w kostkę 1 cm Cebulę,…
WIĘCEJ >