Dorsz w sosie pomidorowym
Dorsz w sosie pomidorowym
Przygotowanie
- Na patelnię wlewamy passatę pomidorową, dolewamy wino i wodę
- Doprowadzamy do wrzenia
- Filety solimy i pieprzymy z obu stron
- Przekładamy rybę na patelnię, tak aby była cała zanurzona w pomidorowym sosie
- Dusimy pod przykryciem około 10 minut
- Pod koniec duszenia dorzucamy świeżą bazylię
Rady dietetyka
Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego aktualnego sposobu żywienia oraz nietolerancji.
Uwagi
Zdjęcie poglądowe.
Zainspiruj się innymi propozycjami dorsza, które znajdują się w powiązanych przepisach.
Autor
Lista składników
- 400 g filetu z dorsza
- 1 słoik passaty pomidorowej (250 g)
- ¼ szklanki białego wina (60 ml)
- ½ szklanki wody (125 ml)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- 3 garści świeżej bazylii (9 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Sałatka Cesar z grillowanym kurczakiem z sosem anchois i skwarkami
Sałatka Kurczaka posolić, popieprzyć Sałatę podrzeć palcami na małe kawałki Pomidory, ogórki, rzodkiew pokroić i położyć na sałacie Cebulę obrać i pokroić w plasterki i dodać do miski Kurczaka smażymy po około 4 minuty z każdej…
WIĘCEJ >Roladka drobiowa faszerowana dziczyzną ze śliwkami, z ziemniakami duszonymi i gotowanymi warzywami
Roladka:· Karkówkę zmielić w maszynce do mięsa na standardowym sitku Lekko posolić i popieprzyć i wymieszać Podzielić mięso na dwie porcje Z każdej uformować wałek Włączamy piekarnik i ustawiamy na 160 stopni Pierś z kurczaka…
WIĘCEJ >Gulasz wieprzowy z boczniakami
Boczniaki pokroić na kawałki, jak są małe grzybki to na pół, jak są większe to na 4-6 części Mięso pokroić w kostkę 1,5 cm Marchew, pietruszkę, ziemniaki obrać i pokroić w kostkę 1 cm Cebulę,…
WIĘCEJ >Grillowana polędwiczka
Polędwiczkę obieramy z błon, delikatnie przyprawiamy solą. Marchew kroimy w drobne kawałki i gotujemy 15 minut w małej ilości posolonej wody na wolnym ogniu, odcedzamy, dodajemy mleczko kokosowe, ugniatamy, a następnie przecieramy przez gęste sito…
WIĘCEJ >