fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Dorsz w sosie pomidorowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c5454f4b3-8b09-4ea3-bf04-83551563108f

Dorsz w sosie pomidorowym

Przygotowanie

  • Na patelnię wlewamy passatę pomidorową, dolewamy wino i wodę
  • Doprowadzamy do wrzenia
  • Filety solimy i pieprzymy z obu stron
  • Przekładamy rybę na patelnię, tak aby była cała zanurzona w pomidorowym sosie
  • Dusimy pod przykryciem około 10 minut
  • Pod koniec duszenia dorzucamy świeżą bazylię

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego aktualnego sposobu żywienia oraz nietolerancji.

Uwagi

Zdjęcie poglądowe.

Zainspiruj się innymi propozycjami dorsza, które znajdują się w powiązanych przepisach.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 30 minut
Składniki: 7
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 400 g filetu z dorsza
  • 1 słoik passaty pomidorowej (250 g)
  • ¼ szklanki białego wina (60 ml)
  • ½ szklanki wody (125 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 3 garści świeżej bazylii (9 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Patelnia
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałata z truskawkami, czereśniami i kurczakiem i migdałami

Mięso lekko solimy i pieprzymy  Rozgrzewamy na patelni tłuszcz Smażymy mięso po 3-4 minuty z każdej strony Sałatę drzemy w palcach i układamy na talerzu Dodajemy wydrylowane czereśnie lub wiśnie Dodajemy truskawki i przecięte na…

WIĘCEJ >

Sałatka tabouleh z kaszy jaglanej

Kaszę jaglaną gotujemy na sypko w 4 szklankach wody. Odstawiamy do ostudzenia. Pomidory, paprykę i ogórka kroimy w drobną kostkę. Zioła, ilość wedle upodobania, drobno siekamy. Chłodną kaszę, pokrojone warzywa, zioła oraz oliwę i sok…

WIĘCEJ >

Bakłażany faszerowane risottem

Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu i odstawiamy. Paprykę, selera, cukinię i cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek siekamy. Wszystkie te warzywa wrzucamy na patelnię, na rozgrzany olej i obsmażamy przez 2-3 minuty. Bakłażany kroimy…

WIĘCEJ >

Placki z batatów

Batata obieramy Bierzemy miskę i trzemy go na tarce na grubych oczkach Dodajemy jajko i szczyptę soli Mieszamy Rozgrzewamy na patelni tłuszcz Nakładamy po łyżce ciasta na gorący tłuszcz Smażymy po 3 minuty z każdej…

WIĘCEJ >