fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Dorsz w wiórkach kokosowych i frytki selerowe

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c9d43a4c3-8a43-4f5c-bfad-81fe9b8e4d1d
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Dorsz w wiórkach kokosowych i frytki selerowe

Przygotowanie

  • Dorsza nacieramy solą i pieprzem, skrapiamy cytryną i odstawiamy na bok.
  • Selera obieramy ze skóry, kroimy w grube plastry, a następnie słupki.
  • Selera przekładamy do pojemnika, zalewamy olejem i zasypujemy przyprawami.
  • Zamykamy pojemnik i potrząsamy energicznie kilka razy, żeby zaprawa pokryła frytki.
  • Frytki wyrzucamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika z włączoną funkcją grill.
  • Pieczemy, aż solidne się zarumienią (20-25 minut).
  • Na płaskim talerzu mieszamy wiórki z przyprawami.
  • Każdy z filetów obtaczamy w panierce (można pominąć i zrobić bez panierki).
  • Smażymy na oleju kokosowym, aż ładnie zbrązowieją.

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie dodajemy pieprzu do potraw. Więcej informacji znajduje się w aplikacji w zakładce „Dieta”.

Uwagi

Potrawę możemy urozmaicić różnymi warzywami.

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się równie smaczne propozycje przyrządzenia dorsza.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 14
Porcje: 3
Trudność: Średni

Lista składników

Ryba

  • 3 filety z dorsza (450 g)
  • Sok z ½ cytryny (40 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • ½ szklanki wiórków kokosowych (40 g)
  • 1 szczypta mielonej kolendry (1 g)
  • 1 szczypta kminu rzymskiego (1 g)

Frytki

  • 1 duży seler korzeniowy (320 g)
  • 2 łyżki oleju kokosowego (50 g)
  • 1 łyżeczka kurkumy (3 g)
  • 1 łyżeczka bazylii (3 g)
  • 1 łyżeczka oregano (3 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (4 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Nóż, Papier do pieczenia, Patelnia, Piekarnik, Pojemnik z pokrywką, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Gulasz z sarny z wolnowaru

Karkówkę kroimy w kostkę Marchew, pietruszkę i seler obieramy i kroimy w kostkę Cebulę i czosnek obrać i pokroić w plastry Por pokroić w plastry Paprykę przekroić na pół, wyrzucić gniazdo nasienne i pokroić w…

WIĘCEJ >

Wolnowarzony schab z warzywami

Marchew kroimy w plastry, a paprykę w kostkę.  Na dno wolnowaru wlewamy odrobinę wody, układamy kawałki mięsa, a na wierzch pokrojone warzywa, olej i przyprawy. Wolnowarzymy w trybie Low (1) przez około 4 h lub…

WIĘCEJ >

Burger z jelenia z warzywami

Mięso mielimy w maszynce do mielenia mięsa Doprawiamy solą i mieszamy Formujemy 2 małe burgery (lub 1 duży) o grubości 1,5 – 2 cm Na patelni grillowej rozgrzewamy olej kokosowy i smażymy po kilka minut…

WIĘCEJ >

Zupa cebulowa

Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce lub piórka W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę Zasmażamy 5 minut na średnim ogniu Dodajemy wino Dusimy 2-3 minuty Zalewamy rosołem i gotujemy 5 minut

WIĘCEJ >