fbpx
logo
Szukaj
open close

Dorsz w wiórkach kokosowych i frytki selerowe

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c9d43a4c3-8a43-4f5c-bfad-81fe9b8e4d1d
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Dorsz w wiórkach kokosowych i frytki selerowe

Przygotowanie

  • Dorsza nacieramy solą i pieprzem, skrapiamy cytryną i odstawiamy na bok.
  • Selera obieramy ze skóry, kroimy w grube plastry, a następnie słupki.
  • Selera przekładamy do pojemnika, zalewamy olejem i zasypujemy przyprawami.
  • Zamykamy pojemnik i potrząsamy energicznie kilka razy, żeby zaprawa pokryła frytki.
  • Frytki wyrzucamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika z włączoną funkcją grill.
  • Pieczemy, aż solidne się zarumienią (20-25 minut).
  • Na płaskim talerzu mieszamy wiórki z przyprawami.
  • Każdy z filetów obtaczamy w panierce (można pominąć i zrobić bez panierki).
  • Smażymy na oleju kokosowym, aż ładnie zbrązowieją.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom. Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie używamy pieprzu. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia dorsza.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 14
Porcje: 3
Trudność: Średni

Lista składników

Dorsz w wiórkach kokosowych

  • Dorsz atlantycki (świeży) (300 g)
  • Wiórki kokosowe (42 g)
  • Cytryna (40 g)
  • Olej kokosowy nierafinowany (25 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Kmin rzymski (1 g)
  • Kolendra (ziele) suszona (1 g)

Frytki warzywne

  • Seler korzeń (320 g)
  • Olej kokosowy nierafinowany (50 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Oregano suszone (1 g)
  • Bazylia suszona (1 g)
  • Kurkuma w proszku (1 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Patelnia, Patelnia grillowa, Piekarnik, Pojemnik z pokrywką, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Dorsz w sosie pomidorowym

Na patelnię wlewamy passatę pomidorową, dolewamy wino i wodę Doprowadzamy do wrzenia Filety solimy i pieprzymy z obu stron Przekładamy (…)

WIĘCEJ >

Dorsz pieczony z natką pietruszki i warzywami

Nastawiamy piekarnik na 200 stopni. Do naczynia żaroodpornego wrzucamy pokrojone na ćwiartki warzywa i czosnek. Polewamy wszytko olejem, solimy i wstrząsamy, żeby wszytko (…)

WIĘCEJ >

Dorsz z surówką z marchewki

2 marchewki kroimy w plasterki. Na patelni układamy plasterki marchewki, następnie filety z dorsza i podlewamy lekko osoloną wodą. Gotujemy (…)

WIĘCEJ >

Dorsz panierowany w kokosie przekładany szpinakiem z puree marchewkowo – selerowym

Puree:         Marchew i seler obrać, pokroić w kawałki Zalać wrzącą wodą, lekko osolić i gotować 20 min aż będą miękkie (…)

WIĘCEJ >