fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Dorsz w wiórkach kokosowych i frytki selerowe

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c9d43a4c3-8a43-4f5c-bfad-81fe9b8e4d1d

Dorsz w wiórkach kokosowych i frytki selerowe

Przygotowanie

  • Dorsza nacieramy solą i pieprzem, skrapiamy cytryną i odstawiamy na bok.
  • Selera obieramy ze skóry, kroimy w grube plastry, a następnie słupki.
  • Selera przekładamy do pojemnika, zalewamy olejem i zasypujemy przyprawami.
  • Zamykamy pojemnik i potrząsamy energicznie kilka razy, żeby zaprawa pokryła frytki.
  • Frytki wyrzucamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika z włączoną funkcją grill.
  • Pieczemy, aż solidne się zarumienią (20-25 minut).
  • Na płaskim talerzu mieszamy wiórki z przyprawami.
  • Każdy z filetów obtaczamy w panierce (można pominąć i zrobić bez panierki).
  • Smażymy na oleju kokosowym, aż ładnie zbrązowieją.

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie dodajemy pieprzu do potraw. Więcej informacji znajduje się w aplikacji w zakładce „Dieta”.

Uwagi

Potrawę możemy urozmaicić różnymi warzywami.

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się równie smaczne propozycje przyrządzenia dorsza.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 30 minut
Składniki: 14
Porcje: 3
Trudność: Średni

Lista składników

Ryba

  • 3 filety z dorsza (450 g)
  • Sok z ½ cytryny (40 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • ½ szklanki wiórków kokosowych (40 g)
  • 1 szczypta mielonej kolendry (1 g)
  • 1 szczypta kminu rzymskiego (1 g)

Frytki

  • 1 duży seler korzeniowy (320 g)
  • 2 łyżki oleju kokosowego (50 g)
  • 1 łyżeczka kurkumy (3 g)
  • 1 łyżeczka bazylii (3 g)
  • 1 łyżeczka oregano (3 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (4 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Nóż, Papier do pieczenia, Patelnia, Piekarnik, Pojemnik z pokrywką, Talerz
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Krewetki tygrysie z pomidorkami i rozmarynem

Krewetki obieramy z pancerza, usuwamy przewód pokarmowy Pomidorki kroimy na połówki Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy krewetki Podsmażamy 2 min Obracamy każdą na drugą stronę Dodajemy cebulę…

WIĘCEJ >

Zupa buraczkowa

Marchew, pietruszkę, cebulę i czosnek obrać Marchew i pietruszkę pokroić w kostkę Cebulę z czosnkiem pokroić w półksiężyce Śliwki pokroić w paseczki Buraki pokroić w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem Podsmażamy…

WIĘCEJ >

Goleń (pręga) wołowa z warzywami pieczona

Warzywa obieramy i kroimy w kostkę Pręgę z warzywami kładziemy w naczyniu żaroodpornym Solimy, pieprzymy, dodajemy liścia i ziela Mieszamy Przykrywamy pokrywką Wkładamy do piekarnika 170 st. C na 3 godziny Co godzinę otwieramy piekarnik,…

WIĘCEJ >

Gazpacho

Pomidory musimy najpierw sparzyć – nacinamy na krzyż, zalewamy wrzątkiem, Czekamy minutę, przekładamy do naczynia z zimną wodą i zdejmujemy skórkę Oczyszczone pomidory przekrawamy na pół Miąższ wkładamy do blendera Dolewamy wodę, oliwę i jednego…

WIĘCEJ >