fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Dorsz w wiórkach kokosowych i frytki selerowe

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c9d43a4c3-8a43-4f5c-bfad-81fe9b8e4d1d
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Dorsz w wiórkach kokosowych i frytki selerowe

Przygotowanie

  • Dorsza nacieramy solą i pieprzem, skrapiamy cytryną i odstawiamy na bok.
  • Selera obieramy ze skóry, kroimy w grube plastry, a następnie słupki.
  • Selera przekładamy do pojemnika, zalewamy olejem i zasypujemy przyprawami.
  • Zamykamy pojemnik i potrząsamy energicznie kilka razy, żeby zaprawa pokryła frytki.
  • Frytki wyrzucamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika z włączoną funkcją grill.
  • Pieczemy, aż solidne się zarumienią (20-25 minut).
  • Na płaskim talerzu mieszamy wiórki z przyprawami.
  • Każdy z filetów obtaczamy w panierce (można pominąć i zrobić bez panierki).
  • Smażymy na oleju kokosowym, aż ładnie zbrązowieją.

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie dodajemy pieprzu do potraw. Więcej informacji znajduje się w aplikacji w zakładce „Dieta”.

Uwagi

Potrawę możemy urozmaicić różnymi warzywami.

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się równie smaczne propozycje przyrządzenia dorsza.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 14
Porcje: 3
Trudność: Średni

Lista składników

Ryba

  • 3 filety z dorsza (450 g)
  • Sok z ½ cytryny (40 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • ½ szklanki wiórków kokosowych (40 g)
  • 1 szczypta mielonej kolendry (1 g)
  • 1 szczypta kminu rzymskiego (1 g)

Frytki

  • 1 duży seler korzeniowy (320 g)
  • 2 łyżki oleju kokosowego (50 g)
  • 1 łyżeczka kurkumy (3 g)
  • 1 łyżeczka bazylii (3 g)
  • 1 łyżeczka oregano (3 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (4 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Nóż, Papier do pieczenia, Patelnia, Piekarnik, Pojemnik z pokrywką, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Żeberka z dzika z warzywami i sosem z granatów

Żeberka: Marchew, pietruszkę, seler, cebulę i czosnek obieramy, kroimy w plastry Lekko solimy, pieprzymy i kładziemy na dnie wolnowaru Żeberka kroimy w kawałki po 3-4 kostki, solimy i pieprzymy i kładziemy na warzywach Włączamy wolnowar…

WIĘCEJ >

Kotlety mielone z karczku – soczyste

Gotujemy jarzyny (z wyjątkiem cebuli) na miękko lub al’dente (czas gotowania zależy od upodobań), można też wykorzystać jarzyny z rosołu Mielimy jarzyny na drobnych oczkach w maszynce do mielenia mięsa Mielimy mięso mięso Mielimy cebulę…

WIĘCEJ >

Sałatka dyniowa ze schabem

Pomidor kroimy w cząstki Ogórka kroimy w półksiężyce Dynię kładziemy na talerzu Obok układamy pomidora, ogórka i liście sałaty Na wierzchu kładziemy plastry wędliny Polewamy sosem 

WIĘCEJ >

Ozorki w sosie grzybowym z puree z batatów

Ozorki: Ozorki płuczemy pod bieżącą wodą i wkładamy do garnka Marchew i pietruszkę obieramy, przekrawamy wzdłuż na pół i razem z łodygą selera dodajemy do ozorków Zalewamy wodą, żeby poziom był 5 cm wyżej Lekko…

WIĘCEJ >