fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Dorsz w wiórkach kokosowych i frytki selerowe

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c9d43a4c3-8a43-4f5c-bfad-81fe9b8e4d1d
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Dorsz w wiórkach kokosowych i frytki selerowe

Przygotowanie

  • Dorsza nacieramy solą i pieprzem, skrapiamy cytryną i odstawiamy na bok.
  • Selera obieramy ze skóry, kroimy w grube plastry, a następnie słupki.
  • Selera przekładamy do pojemnika, zalewamy olejem i zasypujemy przyprawami.
  • Zamykamy pojemnik i potrząsamy energicznie kilka razy, żeby zaprawa pokryła frytki.
  • Frytki wyrzucamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiamy do piekarnika z włączoną funkcją grill.
  • Pieczemy, aż solidne się zarumienią (20-25 minut).
  • Na płaskim talerzu mieszamy wiórki z przyprawami.
  • Każdy z filetów obtaczamy w panierce (można pominąć i zrobić bez panierki).
  • Smażymy na oleju kokosowym, aż ładnie zbrązowieją.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom. Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie używamy pieprzu. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia dorsza.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 14
Porcje: 3
Trudność: Średni

Lista składników

Dorsz w wiórkach kokosowych

  • Dorsz atlantycki (świeży) (300 g)
  • Wiórki kokosowe (42 g)
  • Cytryna (40 g)
  • Olej kokosowy nierafinowany (25 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Kmin rzymski (1 g)
  • Kolendra suszona (1 g)

Frytki warzywne

  • Seler korzeń (320 g)
  • Olej kokosowy nierafinowany (50 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Oregano suszone (1 g)
  • Bazylia suszona (1 g)
  • Kurkuma mielona (1 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Patelnia, Patelnia grillowa, Piekarnik, Pojemnik z pokrywką, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Tatar z dorsza

Z ryby należy zdjąć skórę, położyć filet na desce skórą w dół, ostrym cienkim nożem naciąć delikatnie między skórą a mięsem i prowadząc nóż poziomo na desce – można skórę odcinać po kawałku; można również…

WIĘCEJ >

Pulpety wieprzowe w sosie marchewkowo-estragonowym z warzywami

Mięso mielimy w maszynce do mięsa, co jakiś czas wrzucamy kawałek pietruszki i ½ marchewki Dodajemy mąkę kokosową, lekko solimy i pieprzymy Mieszamy dokładnie przez 2 minuty Formujemy kulki wielkości piłeczki ping pongowej Zagotowujemy rosół,…

WIĘCEJ >

Żeberka z dzika z wolnowaru w warzywach

Żeberka kroimy w kawałki około 5 cm Solimy i pieprzymy i wrzucamy do miski Marchew, pietruszkę obieramy i kroimy w plastry i dodajemy do miski z żeberkami Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w plastry…

WIĘCEJ >

Papryka faszerowana sarną

Mięso kroimy na kawałki i mielimy na standardowym sitku do miski Następnie dodajemy przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie mieszamy Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Z papryki odcinamy czapeczkę, czyli plaster…

WIĘCEJ >