fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Dorsz pieczony z natką pietruszki i warzywami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c4632e30e-ca97-4874-9a37-f9c571c8b95e
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Dorsz pieczony z natką pietruszki i warzywami

Przygotowanie

  • Nastawiamy piekarnik na 200 stopni.
  • Do naczynia żaroodpornego wrzucamy pokrojone na ćwiartki warzywa i czosnek.
  • Polewamy wszytko olejem, solimy i wstrząsamy, żeby wszytko się równo pokryło. Wkładamy do piekarnika na 30 min. 
  • Rybę myjemy, osuszamy i nacinamy w kilku miejscach na głębokość 1 cm, tak żeby powstały kieszonki na nadzienie.
  • Siekamy drobno pietruszkę, wrzucamy ją do miseczki i mieszamy z łyżką oleju kokosowego oraz drobno posiekanym ząbkiem czosnku. Uzupełniamy kieszonki w rybie nadzieniem. Wypełnioną rybę solimy z zewnątrz po obu stronach i wrzucamy do piekarnika na warzywa. 
  • Warzywa do tego czasu powinny być już przyrumienione. Pieczemy całość jeszcze 15 min (warzywa 45 min, ryba 15 min).

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik przepisu odpowiada Twojemu aktualnemu sposobowi żywienia oraz nietolerancjom. Poczytaj na ten temat w zakładce „Dieta”.

Uwagi

Zainspiruj się powyższymi pomysłami na dania tego typu – zajrzyj w powiązane przepisy.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 1 filet z dorsza (ok. 150 g)
  • 1 łyżka oleju kokosowego (25 g)
  • ¼ pęczka natki pietruszki (10 g)
  • 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
  • Sól kłodawska (3 g)

Warzywa do pieczenia:

  • 1 pietruszka (80 g)
  • 1 burak (105 g)
  • 1 cebula (100 g)
  • 3-4 ząbki świeżego czosnku (20 g)
  • 1-2 łyżki oleju kokosowego (50 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Wołowina w curry z cukinią

Cebulę i dynię kroimy w kostkę, a pieczarki w ćwiartki Rozgrzewamy patelnię i umieszczamy w niej warzywa Dodajemy mięso Zalewamy bulionem lub wodą i dusimy przez około 30 minut Doprawiamy curry, solą, pieprzem i ulubionymi…

WIĘCEJ >

Golonka z dzika w kapuście duszonej

Obieramy cebulę i kroimy w półksiężyce Boczek kroimy w drobną kostkę Golonki solimy, pieprzmy Cebulę mieszamy z kapustą, liściem i zielem i kładziemy na dnie wolnowaru Na kapustę kładziemy golonki Przykrywamy pokrywką Nastawiamy wolnowar na…

WIĘCEJ >

Słoneczne jogurtowe smoothie

Mango i melona obrane ze skórki i pokrojone na mniejsze kawałki umieszczamy w jednym pojemniku. Wyciskamy tam sok z limonki i dodajemy jogurt. Blendujemy do uzyskania gładkiego koktajlu.

WIĘCEJ >

Schabowe w sosie paprykowo – pomidorowym z gotowaną kalarepą

Kalarepę/brukiew obieramy, kroimy w plastry i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez 20 min Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce Pomidora kroimy w grubą kostkę Schab rozbić lekko tłuczkiem do mięsa (po kilka uderzeń z…

WIĘCEJ >