fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Dorsz pieczony z natką pietruszki i warzywami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c4632e30e-ca97-4874-9a37-f9c571c8b95e

Dorsz pieczony z natką pietruszki i warzywami

Przygotowanie

  • Nastawiamy piekarnik na 200 stopni.
  • Do naczynia żaroodpornego wrzucamy pokrojone na ćwiartki warzywa i czosnek.
  • Polewamy wszytko olejem, solimy i wstrząsamy, żeby wszytko się równo pokryło. Wkładamy do piekarnika na 30 min. 
  • Rybę myjemy, osuszamy i nacinamy w kilku miejscach na głębokość 1 cm, tak żeby powstały kieszonki na nadzienie.
  • Siekamy drobno pietruszkę, wrzucamy ją do miseczki i mieszamy z łyżką oleju kokosowego oraz drobno posiekanym ząbkiem czosnku. Uzupełniamy kieszonki w rybie nadzieniem. Wypełnioną rybę solimy z zewnątrz po obu stronach i wrzucamy do piekarnika na warzywa. 
  • Warzywa do tego czasu powinny być już przyrumienione. Pieczemy całość jeszcze 15 min (warzywa 45 min, ryba 15 min).

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik przepisu odpowiada Twojemu aktualnemu sposobowi żywienia oraz nietolerancjom. Poczytaj na ten temat w zakładce „Dieta”.

Uwagi

Zainspiruj się powyższymi pomysłami na dania tego typu – zajrzyj w powiązane przepisy.

Autor

Ajwendieta
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 1 filet z dorsza (ok. 150 g)
  • 1 łyżka oleju kokosowego (25 g)
  • ¼ pęczka natki pietruszki (10 g)
  • 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
  • Sól kłodawska (3 g)

Warzywa do pieczenia:

  • 1 pietruszka (80 g)
  • 1 burak (105 g)
  • 1 cebula (100 g)
  • 3-4 ząbki świeżego czosnku (20 g)
  • 1-2 łyżki oleju kokosowego (50 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Papryka faszerowana wołowiną

Z każdej papryki odcinamy „czapeczkę”, czyli czubek z ogonkiem Wydłubujemy gniazda nasienne i wyrzucamy je Marchew, pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach Cebulę, czosnek obieramy i kroimy w kostkę Seler kroimy w…

WIĘCEJ >

Sałatka z truskawkami, wędzonką i skwarkami

Sałatę drzemy palcami Truskawki myjemy, przekrajamy na połówki i kładziemy na sałacie Cebulę kroimy w krążki i kładziemy na sałacie Na górze układamy plastry szynki Polewamy sosem kolendrowym Posypujemy skwarkami

WIĘCEJ >

Pierś z indyka duszona z warzywami i pieczarkami

Mięso myjemy i kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w drobną kostkę, marchewkę i pietruszkę – w talarki. Pieczarki – na połówki lub ćwiartki. Mięso podsmażamy, dodajemy cebulę i pozostałe warzywa oraz grzyby i podsmażamy kilka…

WIĘCEJ >

Omlet ze szpinakiem i wędzonym łososiem

Szpinak Szpinak wyjmujemy 2-3 godziny wcześniej z zamrażalnika i kładziemy na sicie, żeby nadmiar wody ściekał Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu Zasmażamy cebulę z czosnkiem przez 2…

WIĘCEJ >