fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Dorsz pieczony z natką pietruszki i warzywami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c4632e30e-ca97-4874-9a37-f9c571c8b95e
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Dorsz pieczony z natką pietruszki i warzywami

Przygotowanie

  • Nastawiamy piekarnik na 200 stopni.
  • Do naczynia żaroodpornego wrzucamy pokrojone na ćwiartki warzywa i czosnek.
  • Polewamy wszytko olejem, solimy i wstrząsamy, żeby wszytko się równo pokryło. Wkładamy do piekarnika na 30 min. 
  • Rybę myjemy, osuszamy i nacinamy w kilku miejscach na głębokość 1 cm, tak żeby powstały kieszonki na nadzienie.
  • Siekamy drobno pietruszkę, wrzucamy ją do miseczki i mieszamy z łyżką oleju kokosowego oraz drobno posiekanym ząbkiem czosnku. Uzupełniamy kieszonki w rybie nadzieniem. Wypełnioną rybę solimy z zewnątrz po obu stronach i wrzucamy do piekarnika na warzywa. 
  • Warzywa do tego czasu powinny być już przyrumienione. Pieczemy całość jeszcze 15 min (warzywa 45 min, ryba 15 min).

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia dorsza.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

Dorsz

  • Dorsz atlantycki (świeży) (150 g)
  • Olej kokosowy nierafinowany (25 g)
  • Natka pietruszki (świeża) (9 g)
  • Czosnek (świeży) (5 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)

Warzywa

  • Burak (świeży) (105 g)
  • Cebula (świeża) (100 g)
  • Pietruszka korzeń (80 g)
  • Olej kokosowy nierafinowany (50 g)
  • Czosnek (świeży) (20 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik, Praska do czosnku

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Chłodnik czereśniowy

Czereśnie drylujemy, wrzucamy do garnka i zalewamy wodą Dodajemy miód i zaczynamy gotować Gdy się zagotuje minimalizujemy płomień Skrobię wsypujemy do miseczki i wlewamy 50 ml zimnej wody, mieszamy, aż się rozpuści Rozrobioną skrobie wlewamy…

WIĘCEJ >

Pasztet wieprzowo – grzybowy z żurawiną i konfiturą z grzybów

Konfitura Grzyby, jeśli mamy świeże to czyścimy z piasku, igliwia Jeśli mamy duże grzyby, to kroimy na mniejsze kawałki Wkładamy grzyby do garnka, zalewamy wodą Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie Gotujemy przez 10 min…

WIĘCEJ >

Jabłka z malinami i malinowym miodem

Jabłko kładziemy na desce i odcinamy górę z ogonkiem (tak z 1 cm grubości) Łyżeczką do wydrążania owoców lub zwykłą łyżeczką wydrążamy gniazdo nasienne W wydrążony otwór wkładamy maliny Na górę dajemy miód Przykrywamy odciętym…

WIĘCEJ >

Śniadaniowe babeczki bekonowe

Paprykę drobno kroimy, mieszamy w misce z pietruszką, solą i jajkami. Spód foremek i ścianki wykładamy boczkiem parzonym. Na boczek wlewamy po brzegi foremek masę jajeczną. Pieczemy 30 minut w temperaturze 180 stopni (lub do…

WIĘCEJ >