Dorsz zapiekany w pomidorami z tymiankiem, młodą kapustą ze skwarkami
Dorsz zapiekany w pomidorami z tymiankiem, młodą kapustą ze skwarkami
Przygotowanie
- Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni
- Rybę solimy i pieprzymy
- Na blaszkę lub naczynie żaroodporne dajemy łyżkę masła
- Kładziemy rybę, a na nią plastry pomidora i tymianek
- Pieczemy 20 minut
- W tym czasie wrzucić kapustę do garnka z wrzątkiem
- Dodać łyżeczkę soli
- Gotować 10-15 min
- Rybę przekładamy na talerz
- Na patelni lub małym garnuszku topimy roztapiamy łyżkę masła
- Obok kładziemy kapustę i posypujemy skwarkami, polewamy roztopionym masłem
Rady dietetyka
Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Autor
Lista składników
- Kapusta biała (550 g)
- Dorsz atlantycki (świeży) (400 g)
- Pomidor (170 g)
- Masło klarowane ghee (30 g)
- Smalec wieprzowy ze skwarkami (6 g)
- Tymianek (świeży) (3 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Papryka faszerowana sarną
Mięso kroimy na kawałki i mielimy na standardowym sitku do miski Następnie dodajemy przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie mieszamy Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Z papryki odcinamy czapeczkę, czyli plaster…
WIĘCEJ >Krem z batatu
Warzywa obieramy i kroimy w kostkę Boczek kroimy w paski Rozgrzewamy garnek Wrzucamy boczek i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty, a następnie wyciągamy go łyżką cedzakową i odkładamy na talerz Na wytopiony tłuszcz z boczku…
WIĘCEJ >Krupnik z komosy ryżowej
Komosę przepłukać w ziemnej wodzie i odcedzić na sicie Marchew, seler, pietruszkę obrać Pokroić w kostkę Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem Zasmażamy 2 minuty…
WIĘCEJ >Krem z pieczonej papryki i pomidora
Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 st. C Pomidora kroimy w ćwiartki (wycinamy głąb), a paprykę w kostkę (nasiona wyrzucamy) Do rozgrzanego piekarnika wkładamy warzywa ułożone w naczyniu żaroodpornym i pieczemy przez 20 minut Po tym…
WIĘCEJ >