fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Dorsz zapiekany w pomidorami z tymiankiem, młodą kapustą ze skwarkami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cf0697188-f355-4706-bfc5-f3bccc3c6b8d-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Dorsz zapiekany w pomidorami z tymiankiem, młodą kapustą ze skwarkami

Przygotowanie

  • Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni
  • Rybę solimy i pieprzymy
  • Na blaszkę lub naczynie żaroodporne dajemy łyżkę masła
  • Kładziemy rybę, a na nią plastry pomidora i tymianek
  • Pieczemy 20 minut
  • W tym czasie wrzucić kapustę do garnka z wrzątkiem
  • Dodać łyżeczkę soli
  • Gotować 10-15 min
  • Rybę przekładamy na talerz
  • Na patelni lub małym garnuszku topimy roztapiamy łyżkę masła
  • Obok kładziemy kapustę i posypujemy skwarkami, polewamy roztopionym masłem

Rady dietetyka

Stosując protokół autoimmunologiczny (AIP), nie spożywamy pomidorów oraz pieprzu czarnego.

Uwagi

Jeśli nie lubisz dorsza, zamień go na inny rodzaj ryby (może być np. pstrąg, halibut).

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 8
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 1 filet z dorsza (100 g)
  • 1 pomidor (170 g)
  • ¼ główki młodej kapusty (550 g)
  • 1 gałązka tymianku (ok. 8 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 2 łyżki masła klarowanego Ghee (30 g)
  • ½ łyżki skrawków z smalcu (8 g)

Potrzebny sprzęt

Naczynie żaroodporne, Patelnia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Bitki z sarny w sosie z zielonego pieprzu z ziemniakami

Ziemniaki umyć i ugotować „w mundurkach” – czyli wrzucić do lekko osolonej wody i gotować około 25 min do miękkości Mięso pokroić na 3 plastry Rozbić tłuczkiem do mięsa, lub sztekerem / siekaczem do mięsa…

WIĘCEJ >

Serek topiony z płatków owsianych

Płatki zalewamy szklanką letniej wody i odstawiamy na 15 minut. Cebulę kroimy na mniejsza kawałki. Przygotowujemy foremki – mogą to być plastikowe opakowania po innych produktach albo miseczki, filiżanki, które przelewamy zimną wodą lub suche…

WIĘCEJ >

Pierś z indyka duszona z warzywami i pieczarkami

Mięso myjemy i kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w drobną kostkę, marchewkę i pietruszkę – w talarki. Pieczarki – na połówki lub ćwiartki. Mięso podsmażamy, dodajemy cebulę i pozostałe warzywa oraz grzyby i podsmażamy kilka…

WIĘCEJ >

Pierś z kurczaka w pomidorach z cukinią

Mięso umyj i pokrój w kostkę. Cukinię obierz i pokrój w grube talarki. Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek wyciśnij. Podsmaż w garnku mięso, dodaj cebulę i czosnek. Dodaj pomidory, cukinię i przyprawy. Duś do…

WIĘCEJ >