fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Dorsz zapiekany w pomidorami z tymiankiem, młodą kapustą ze skwarkami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cf0697188-f355-4706-bfc5-f3bccc3c6b8d-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Dorsz zapiekany w pomidorami z tymiankiem, młodą kapustą ze skwarkami

Przygotowanie

  • Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni
  • Rybę solimy i pieprzymy
  • Na blaszkę lub naczynie żaroodporne dajemy łyżkę masła
  • Kładziemy rybę, a na nią plastry pomidora i tymianek
  • Pieczemy 20 minut
  • W tym czasie wrzucić kapustę do garnka z wrzątkiem
  • Dodać łyżeczkę soli
  • Gotować 10-15 min
  • Rybę przekładamy na talerz
  • Na patelni lub małym garnuszku topimy roztapiamy łyżkę masła
  • Obok kładziemy kapustę i posypujemy skwarkami, polewamy roztopionym masłem

Rady dietetyka

Stosując protokół autoimmunologiczny (AIP), nie spożywamy pomidorów oraz pieprzu czarnego.

Uwagi

Jeśli nie lubisz dorsza, zamień go na inny rodzaj ryby (może być np. pstrąg, halibut).

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 8
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 1 filet z dorsza (100 g)
  • 1 pomidor (170 g)
  • ¼ główki młodej kapusty (550 g)
  • 1 gałązka tymianku (ok. 8 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 2 łyżki masła klarowanego Ghee (30 g)
  • ½ łyżki skrawków z smalcu (8 g)

Potrzebny sprzęt

Naczynie żaroodporne, Patelnia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa krem z cukinii

Cukinie umyć, odciąć obie końcówki i pokroić w kostkę (jeśli już mamy dużą cukinię z dużymi pestkami, to kroimy cukinię w plastry grubości 1 cm i palcami wypychamy środek z każdego plastra (miąższ i pestki…

WIĘCEJ >

Porzeczki czarne lub czerwone

Porzeczki umyć pod bieżącą wodą Zostawić chwilę na sicie, żeby woda odciekła

WIĘCEJ >

Chłodnik kokosowy

Buraki obrać ze skóry i zetrzeć na tarce na grubych oczkach Ogórek obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach Rzodkiewki oczyścić i zetrzeć na tarce na grubych oczkach Starte składniki wrzucamy do miski Zalewamy…

WIĘCEJ >

Omlet ze szpinakiem i wędzonym łososiem

Szpinak Szpinak wyjmujemy 2-3 godziny wcześniej z zamrażalnika i kładziemy na sicie, żeby nadmiar wody ściekał Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu Zasmażamy cebulę z czosnkiem przez 2…

WIĘCEJ >