fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Dorsz zapiekany w pomidorami z tymiankiem, młodą kapustą ze skwarkami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cf0697188-f355-4706-bfc5-f3bccc3c6b8d-1

Dorsz zapiekany w pomidorami z tymiankiem, młodą kapustą ze skwarkami

Przygotowanie

  • Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni
  • Rybę solimy i pieprzymy
  • Na blaszkę lub naczynie żaroodporne dajemy łyżkę masła
  • Kładziemy rybę, a na nią plastry pomidora i tymianek
  • Pieczemy 20 minut
  • W tym czasie wrzucić kapustę do garnka z wrzątkiem
  • Dodać łyżeczkę soli
  • Gotować 10-15 min
  • Rybę przekładamy na talerz
  • Na patelni lub małym garnuszku topimy roztapiamy łyżkę masła
  • Obok kładziemy kapustę i posypujemy skwarkami, polewamy roztopionym masłem

Rady dietetyka

Stosując protokół autoimmunologiczny (AIP), nie spożywamy pomidorów oraz pieprzu czarnego.

Uwagi

Jeśli nie lubisz dorsza, zamień go na inny rodzaj ryby (może być np. pstrąg, halibut).

Autor

Ajwendieta
Czas: do 30 minut
Składniki: 8
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 1 filet z dorsza (100 g)
  • 1 pomidor (170 g)
  • ¼ główki młodej kapusty (550 g)
  • 1 gałązka tymianku (ok. 8 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 2 łyżki masła klarowanego Ghee (30 g)
  • ½ łyżki skrawków z smalcu (8 g)

Potrzebny sprzęt

Naczynie żaroodporne, Patelnia, Piekarnik
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Czekoladowe mleko

Wszystkie składniki wrzucamy do blendera kielichowego. Miksujemy do powstania pianki (ok. 3 minuty) i podajemy.

WIĘCEJ >

Frytki z batatów z przyprawami

Bataty obieramy, myjemy i kroimy na frytki o grubości 1-2 cm Umieszczamy w naczyniu i dodajemy oliwę z przyprawami Wszystko dokładnie mieszamy Frytki układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia Pieczemy około 30-40 minut w piekarniku…

WIĘCEJ >

Sałatka jarzynowa

Marchew, pietruszkę, seler i ziemniaka płuczemy i wrzucamy do garnka Zalewamy gorącą wodą i gotujemy 25 min Ogórki kroimy w kostkę i kładziemy na sicie, żeby odciekła z nich woda Jajka obieramy i kroimy w…

WIĘCEJ >

Pieczona polędwiczka wieprzowa na warzywach i imbirze

Włączamy piekarnik i ustawiamy 200 st.C Na patelni rozgrzewamy łyżkę smalcu Kładziemy mięso, lekko solimy i pieprzymy Smażymy 3 min z każdej strony na średnim ogniu  Przekładamy mięso na naczynie żaroodporne Pieczemy 10 min Warzywa…

WIĘCEJ >