Dorsz zapiekany w pomidorami z tymiankiem, młodą kapustą ze skwarkami
Dorsz zapiekany w pomidorami z tymiankiem, młodą kapustą ze skwarkami
Przygotowanie
- Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni
- Rybę solimy i pieprzymy
- Na blaszkę lub naczynie żaroodporne dajemy łyżkę masła
- Kładziemy rybę, a na nią plastry pomidora i tymianek
- Pieczemy 20 minut
- W tym czasie wrzucić kapustę do garnka z wrzątkiem
- Dodać łyżeczkę soli
- Gotować 10-15 min
- Rybę przekładamy na talerz
- Na patelni lub małym garnuszku topimy roztapiamy łyżkę masła
- Obok kładziemy kapustę i posypujemy skwarkami, polewamy roztopionym masłem
Rady dietetyka
Stosując protokół autoimmunologiczny (AIP), nie spożywamy pomidorów oraz pieprzu czarnego.
Uwagi
Jeśli nie lubisz dorsza, zamień go na inny rodzaj ryby (może być np. pstrąg, halibut).
Autor
Lista składników
- 1 filet z dorsza (100 g)
- 1 pomidor (170 g)
- ¼ główki młodej kapusty (550 g)
- 1 gałązka tymianku (ok. 8 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- 2 łyżki masła klarowanego Ghee (30 g)
- ½ łyżki skrawków z smalcu (8 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Zupa krem z cukinii
Cukinie umyć, odciąć obie końcówki i pokroić w kostkę (jeśli już mamy dużą cukinię z dużymi pestkami, to kroimy cukinię w plastry grubości 1 cm i palcami wypychamy środek z każdego plastra (miąższ i pestki…
WIĘCEJ >Porzeczki czarne lub czerwone
Porzeczki umyć pod bieżącą wodą Zostawić chwilę na sicie, żeby woda odciekła
WIĘCEJ >Chłodnik kokosowy
Buraki obrać ze skóry i zetrzeć na tarce na grubych oczkach Ogórek obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach Rzodkiewki oczyścić i zetrzeć na tarce na grubych oczkach Starte składniki wrzucamy do miski Zalewamy…
WIĘCEJ >Omlet ze szpinakiem i wędzonym łososiem
Szpinak Szpinak wyjmujemy 2-3 godziny wcześniej z zamrażalnika i kładziemy na sicie, żeby nadmiar wody ściekał Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu Zasmażamy cebulę z czosnkiem przez 2…
WIĘCEJ >