Pieczony dorsz w sosie szpinakowym
Pieczony dorsz w sosie szpinakowym
Przygotowanie
- Dorsza dzielimy na pół
- Kładziemy w naczyniu żaroodpornym, lekko solimy i pieprzymy
- Dodajemy łyżkę tłuszczu
- Przykrywamy pokrywką, wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 St.C na 15 min
- Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
- W garnuszku rozgrzewamy tłuszcz
- Podsmażamy cebule z czosnkiem przez 2 – 3 min
- Dodajemy szpinak
- Lekko solimy, pieprzymy, dodajemy gałkę muszkatołową
- Zalewamy mlekiem kokosowym
- Dodajemy ugotowanego ziemniaka
- Gotujemy 5 min na małym ogniu
- Miksujemy blenderem
- Rybę kładziemy na głęboki talerz i polewamy sosem
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przygotowania pieczonego dorsza.
Autor
Lista składników
- Dorsz atlantycki (świeży) (360 g)
- Szpinak (świeży) (100 g)
- Mleko kokosowe (100 ml)
- Ziemniak (50 g)
- Cebula (świeża) (50 g)
- Masło klarowane ghee (30 g)
- Czosnek (świeży) (5 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Gałka muszkatołowa mielona (1 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Zupa selerowo-pistacjowa (wegańska / wegetariańska)
Selera obieramy i kroimy w kostkę Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Pistacje obieramy Gruszkę kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę, podsmażamy 3 min Dodajemy gruszkę i seler, podsmażamy 3 min Zalewamy…
WIĘCEJ >Pasztet z wiśniami
Obieramy warzywa i wkładamy do garnka Dodajemy mięso Wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie Zalewamy wodą, lekko solimy i pieprzymy Gotujemy na małym ogniu przez 2 godz. Wyjmujemy mięso i warzywa do przestudzenia Mielimy mięso…
WIĘCEJ >Nieziemsko dobra lasagne
Dynię piżmową (lub batata) obieramy i kroimy na cienkie plasterki (tak jak na chipsy); będzie stanowiła warstwę makaronową. Cukinię obieramy ze skórki, kroimy na pół, a następnie wzdłuż i jeszcze raz wzdłuż na ćwiartki, wybieramy…
WIĘCEJ >Zupa kalafiorowo – brokułowa (wegańska / wegetariańska)
Bulion rozlewamy do dwóch garnków Do jednego wrzucamy pokrojony brokuł Do drugiego wrzucamy pokrojony kalafior Gotujemy oba garnki przez 15 min Cebulę obieramy, kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Smażymy cebulę około 3 min…
WIĘCEJ >