fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pieczony dorsz w sosie szpinakowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2a69937c-3fb2-4819-9ad9-8be745aa1c4e
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Pieczony dorsz w sosie szpinakowym

Przygotowanie

  • Dorsza dzielimy na pół
  • Kładziemy w naczyniu żaroodpornym, lekko solimy i pieprzymy
  • Dodajemy łyżkę tłuszczu
  • Przykrywamy pokrywką, wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 St.C na 15 min
  • Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
  • W garnuszku rozgrzewamy tłuszcz
  • Podsmażamy cebule z czosnkiem przez 2 – 3 min
  • Dodajemy szpinak
  • Lekko solimy, pieprzymy, dodajemy gałkę muszkatołową 
  • Zalewamy mlekiem kokosowym
  • Dodajemy ugotowanego ziemniaka
  • Gotujemy 5 min na małym ogniu
  • Miksujemy blenderem
  • Rybę kładziemy na głęboki talerz i polewamy sosem 

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu uwzględnić pod kątem aktualnie stosowanej diety – więcej informacji w piktogramach.

Uwagi

w podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się nasze inspiracje na przygotowanie smacznych potraw z dorszem.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 10
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • 360 g dorsza
  • 100 g rozmrożonego szpinaku (w liściach)
  • ½ cebuli (50 g)
  • 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
  • 50 g ugotowanego ziemniaka
  • ½ szklanki mleka kokosowego (115 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej (1 g)
  • 2 łyżki masła klarowanego Ghee lub oleju kokosowego (30 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Garnek, Naczynie żaroodporne z pokrywką, Nóż, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Bigos z czerwonej kapusty

Wszystkie warzywa myjemy i kroimy na kawałki Brokuł dzielimy na różyczki Wszystko wkładamy do garnka i zalewamy passatą Dodajemy przyprawy i zalewamy wodą tak, aby przykrywała warzywa Doprowadzamy do bulgotania i gotujemy na małym ogniu…

WIĘCEJ >

Karkówka z jabłkami karmelizowanymi z kaszą jaglaną zasmażaną z boczkiem

Karkówkę rozbijamy tłuczkiem do mięsa (a najlepiej sztekerem) Lekko solimy i pieprzymy Kaszę jaglaną gotujemy we wrzącej osolonej wodzie i odcedzamy na sicie Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Boczek kroimy w kostkę Jabłko…

WIĘCEJ >

Rosół – bulion mięsny

Korpus i wołowinę wrzucić do garnka Zalać ZIMNĄ wodą do wysokości połowy garnka Cebulę i czosnek, razem z łupinami pokroić na 4 części i wrzucić do garnka Warzywa obrać i wrzucić do garnka, tylko obrany seler pociąć na kilka…

WIĘCEJ >

Zielony koktajl Ajwen (zielony smoothie)

Z awokado usuwamy pestkę i łyżeczką wydrążamy miąższ (można też obrać i pokroić) Do blendera wlewamy wodę Dodajemy miąższ z awokado Dodajemy czosnek Seler myjemy i kroimy w kawałki 2-3 cm i dorzucamy do blendera…

WIĘCEJ >