fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pieczony dorsz w sosie szpinakowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2a69937c-3fb2-4819-9ad9-8be745aa1c4e

Pieczony dorsz w sosie szpinakowym

Przygotowanie

  • Dorsza dzielimy na pół
  • Kładziemy w naczyniu żaroodpornym, lekko solimy i pieprzymy
  • Dodajemy łyżkę tłuszczu
  • Przykrywamy pokrywką, wkładamy do nagrzanego piekarnika 180 St.C na 15 min
  • Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
  • W garnuszku rozgrzewamy tłuszcz
  • Podsmażamy cebule z czosnkiem przez 2 – 3 min
  • Dodajemy szpinak
  • Lekko solimy, pieprzymy, dodajemy gałkę muszkatołową 
  • Zalewamy mlekiem kokosowym
  • Dodajemy ugotowanego ziemniaka
  • Gotujemy 5 min na małym ogniu
  • Miksujemy blenderem
  • Rybę kładziemy na głęboki talerz i polewamy sosem 

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu uwzględnić pod kątem aktualnie stosowanej diety – więcej informacji w piktogramach.

Uwagi

w podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się nasze inspiracje na przygotowanie smacznych potraw z dorszem.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 30 minut
Składniki: 10
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • 360 g dorsza
  • 100 g rozmrożonego szpinaku (w liściach)
  • ½ cebuli (50 g)
  • 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
  • 50 g ugotowanego ziemniaka
  • ½ szklanki mleka kokosowego (115 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej (1 g)
  • 2 łyżki masła klarowanego Ghee lub oleju kokosowego (30 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Garnek, Naczynie żaroodporne z pokrywką, Nóż, Piekarnik
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Warzywa zapiekane z kiełbasą

Piekarnik nagrzewamy do 180°C. Do naczynia żaroodpornego wkładamy podzieloną na 4 kawałki, ponacinaną kiełbasę, warzywa pokrojone w ćwiartki albo połówki (jeśli warzywa są stosunkowo małe), główkę czosnku w całości i gałązki ziół. Zamykamy naczynie i…

WIĘCEJ >

Dorsz w sosie kawowym z sałatką i ryżem

Gotujemy ryż we wrzącej osolonej wodzie do miękkości i odcedzamy na sitku Do małego garnka/rondelka Wlewamy mleko kokosowe Dodajemy kawę Lekko solimy i pieprzymy Wkładamy dorsza Przykrywamy pokrywką Gotujemy 5 minut Podnosimy pokrywkę i obracamy…

WIĘCEJ >

Burger z dzika z warzywami

Mięso solimy, pieprzymy, mieszamy, formujemy burgera Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w piórka Marchew, pietruszkę i seler obieramy i kroimy w cienkie paski Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Smażmy mięso z każdej strony po 6-8 min…

WIĘCEJ >

Sorbet z mango

Obieramy mango, kroimy w kawałki Banana obieramy i kroimy w kawałki Owoce mieszamy razem w misce i wkładamy do zamrażarki na kilka godz. Wyjmujemy owoce z zamrażarki i miksujemy blenderem

WIĘCEJ >