Pieczony dorsz na warzywach duszonych w mleku kokosowym
Pieczony dorsz na warzywach duszonych w mleku kokosowym
Przygotowanie
- Rybę solimy i pieprzymy
- Kładziemy na naczyniu żaroodpornym
- Na górę kładziemy łyżkę masła klarowanego
- Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika
- Pieczemy 20 minut
- Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w paski
- Cebulę i czosnek obrać i pokroić w piórka lub półksiężyce
- Cukinię kroimy w paski
- Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i smażymy wszystkie warzywa przez 3-4 minuty
- Solimy, pieprzymy
- Warzywa zalewamy mlekiem kokosowym i gotujemy 5 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.
Autor
Lista składników
- Dorsz atlantycki (świeży) (200 g)
- Mleko kokosowe (125 ml)
- Cukinia zielona (100 g)
- Cebula (świeża) (50 g)
- Marchew (świeża) (45 g)
- Cykoria (40 g)
- Pietruszka korzeń (40 g)
- Masło klarowane ghee (30 g)
- Czosnek (świeży) (10 g)
- Tymianek (świeży) (3 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Zapiekane warzywa
Wszystkie warzywa kroimy według uznania i przyprawiamy czym uważamy lub mamy ochotę . Następnie polewamy olejem kokosowym i przekładamy do naczynia żaroodpornego, mieszamy i wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 1 godzinę. Po tym czasie wyjmujemy, a przed…
WIĘCEJ >Zupa imbirowo-szpinakowa z kurczakiem
Kurczaka kroimy w paski lub w kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Imbir obieramy i drobno kroimy/siekamy W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy kurczaka i zasmażamy 2 –3 min Dodajemy cebulę z czosnkiem…
WIĘCEJ >Muffiny jajeczne
obieramy warzywa marchew i pietruszkę trzemy na tarce, seler kroimy w drobne półksiężyce cebulę i czosnek kromy w kostkę na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy cebulę z czosnkiem podsmażamy 2-3 min dodajemy starte warzywa i…
WIĘCEJ >Fajita z karkówki
Mięso i papryki kroimy w kawałki Układamy w misce, dodajemy przyprawy, limonkę i sól Odstawiamy do lodówki na co najmniej pół godz., tak by mięso i warzywa się zamarynowały Dusimy na rozgrzanym tłuszczu przez około…
WIĘCEJ >