Pieczony dorsz na warzywach duszonych w mleku kokosowym
Pieczony dorsz na warzywach duszonych w mleku kokosowym
Przygotowanie
- Rybę solimy i pieprzymy
- Kładziemy na naczyniu żaroodpornym
- Na górę kładziemy łyżkę masła klarowanego
- Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika
- Pieczemy 20 minut
- Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w paski
- Cebulę i czosnek obrać i pokroić w piórka lub półksiężyce
- Cukinię kroimy w paski
- Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i smażymy wszystkie warzywa przez 3-4 minuty
- Solimy, pieprzymy
- Warzywa zalewamy mlekiem kokosowym i gotujemy 5 minut
Rady dietetyka
Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego nie dodajemy pieprzu czarnego. Więcej informacji na ten temat znajduje się w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.
Uwagi
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się nasze propozycje przyrządzenia dorsza – koniecznie wypróbuj.
Autor
Lista składników
- 200 g dorsza
- ½ marchewki (30 g)
- ½ pietruszki (40 g)
- ⅓ cukinii (100 g)
- ½ cebuli (50 g)
- ½ szklanki mleka kokosowego (125 ml)
- 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
- 2 łyżki masła klarowanego Ghee lub oleju kokosowego (30 g)
- ½ cykorii (40 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- 1 gałązka świeżego tymianku (ok. 8 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Sałatka z komosy ryżowej
Komosę wsypujemy na sito i płuczemy pod zimną bieżącą wodą Przepłukaną komosę wrzucamy do garnka z wrzątkiem i gotujemy 15 minut Przekładamy na sito i przepłukujemy zimną wodą, zostawiamy do odcieknięcia W czasie jak się…
WIĘCEJ >Ryżanka ze słonecznikiem
Ryż gotujemy w wodzie lub mleku roślinnym (proporcja 1 część ryżu, 4 części płynu) przez około 15 minut lub do pochłonięcia całej wilgoci Całość przelewamy do miseczki, następnie dodajemy garść pestek słonecznika Dla smaku można…
WIĘCEJ >Pasta z wątróbki z cebulą
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki tłuszczu Wrzucamy cebulę i smażymy 2-3 min Dorzucamy wątróbkę i zmniejszamy gaz Przykrywamy pokrywką (żeby nam nie pryskało) Dusimy 10 min Wyłączamy palnik Czekamy…
WIĘCEJ >Pasta brokułowo – kokosowa
Gotujemy i odcedzamy brokuł Miksujemy brokuł z wiórkami, doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem Dolewamy oliwy i mieszamy Można dodać natkę pietruszki, koperek itp.
WIĘCEJ >