fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pieczony dorsz na warzywach duszonych w mleku kokosowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cd6f4120d-20cd-4cf6-aa6d-66a8c6dd1cbc-1

Pieczony dorsz na warzywach duszonych w mleku kokosowym

Przygotowanie

  • Rybę solimy i pieprzymy
  • Kładziemy na naczyniu żaroodpornym
  • Na górę kładziemy łyżkę masła klarowanego
  • Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika
  • Pieczemy 20 minut
  • Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w paski
  • Cebulę i czosnek obrać i pokroić w piórka lub półksiężyce
  • Cukinię kroimy w paski
  • Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i smażymy wszystkie warzywa przez 3-4 minuty
  • Solimy, pieprzymy
  • Warzywa zalewamy mlekiem kokosowym i gotujemy 5 minut

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego nie dodajemy pieprzu czarnego. Więcej informacji na ten temat znajduje się w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się nasze propozycje przyrządzenia dorsza – koniecznie wypróbuj.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 200 g dorsza
  • ½ marchewki (30 g)
  • ½ pietruszki (40 g)
  • ⅓ cukinii (100 g)
  • ½ cebuli (50 g)
  • ½ szklanki mleka kokosowego (125 ml)
  • 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
  • 2 łyżki masła klarowanego Ghee lub oleju kokosowego (30 g)
  • ½ cykorii (40 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 1 gałązka świeżego tymianku (ok. 8 g)

Potrzebny sprzęt

Naczynie żaroodporne, Patelnia, Piekarnik
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Krem szparagowy (wegański / wegetariański)

Szparagi obrać Obrane szparagi pokroić w małe kawałki (2 – 3 cm) Łupiny/obierki wrzucić do garnka, zalać bulionem, gotować 15 min Wyjąć łupiny szumówką i wyrzucić Wrzucić pokrojone szparagi Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę…

WIĘCEJ >

Sałatka z roszponki, brukselki i jajek w koszulkach

Brukselkę ugotować we wrzącej osolonej wodzie (około 10 minut) Przełożyć do miski z zimną wodą na 10 minut Przygotować jajka poszetowe: pół litra wody zagotować, wlać 20 ml octu, płaską łyżeczkę soli, zamieszać łyżką wrzątek,…

WIĘCEJ >

Chłodnik z botwinki, kalarepy, marchewki i rzodkiewki

Botwinę, rzodkiewki, marchewkę i kalarepę umyć, zetrzeć na tarce. Przełożyć do garnka, zalać wodą ilość taka, aby przykryć warzywa. Gotować przez 5 minut pod przykryciem. Wywar schłodzić. Dodać pokrojony koperek, sól, pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy…

WIĘCEJ >

Pieczona pierś z kaczki z żurawiną

Włączyć piekarnik: grzanie z góry i dołu, 200 st. C. Skórę na piersiach kaczki lekko naciąć pod skosem w 2 strony (aby powstały drobne rąby) na połowę głębokości skóry. Przyprawić z obu stron pieprzem i…

WIĘCEJ >