Dorsz w mleku kokosowym
Dorsz w mleku kokosowym
Przygotowanie
- Filety z dorsza solimy i pieprzymy
- Rozgrzewamy olej na patelni i krótko smażymy filety
- Ubijamy w misce mleko kokosowe, curry i kurkumę. Wlewamy na patelnię z dorszem, przykrywamy i dusimy 5 minut
- Obracamy filety i wykładamy na patelnię szpinak. Znów przykrywamy i dusimy 5 minut lub do zagotowania
- Ściągamy z ognia. Rybę można jeszcze skropić sokiem z limonki
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.
Autor
Lista składników
- Dorsz atlantycki (świeży) (200 g)
- Szpinak (świeży) (70 g)
- Mleko kokosowe (75 ml)
- Olej kokosowy nierafinowany (12 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Curry mielone (1 g)
- Kurkuma mielona (1 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Sałatka z buraków z kozim serem
Sałatka: Gruszkę pokroić w plastry Pokrojone buraczki rozłożyć równo na talerzu Na środku ułożyć plastry gruszki Posypać grzankami ze smalcu Ser pokroić w kostkę i ułożyć na buraczkach Polać 1 porcją sosu z granatów Sos…
WIĘCEJ >Gołąbki z sosem pomidorowym i ziemniakami
Bierzemy duży garnek (taki, żeby kapusta się w nim mieściła) Wkładamy kapustę, zalewamy wodą, żeby sprawdzić, jaki poziom ma być, żeby nam się nie przelało Wyjmujemy kapustę i pusty garnek z wodą wstawiamy na ogień…
WIĘCEJ >Szparagowo – brokułowa sałatka z jajkami w koszulkach
Brokuł podzielić na „róże”, ugotować we wrzącej osolonej wodzie przez 6 min W osobnym garnku gotujemy litr wody z octem i płaską łyżeczką soli Gdy woda zacznie wrzeć w garnku, łyżką mieszamy, żeby woda zaczęła…
WIĘCEJ >Rosół z sarny z żółtkiem
Warzywa (marchew, pietruszkę, seler) obieramy, przekrawamy wzdłuż na pół Por przekrawamy wzdłuż na pół i płuczemy pod bieżącą wodą Cebulę przekrawamy na pół (razem z łupiną, obieramy i wyrzucamy tylko luźne i brudne liście cebuli)…
WIĘCEJ >