Dorsz w mleku kokosowym
Dorsz w mleku kokosowym
Przygotowanie
- Filety z dorsza solimy i pieprzymy
- Rozgrzewamy olej na patelni i krótko smażymy filety
- Ubijamy w misce mleko kokosowe, curry i kurkumę. Wlewamy na patelnię z dorszem, przykrywamy i dusimy 5 minut
- Obracamy filety i wykładamy na patelnię szpinak. Znów przykrywamy i dusimy 5 minut lub do zagotowania
- Ściągamy z ognia. Rybę można jeszcze skropić sokiem z limonki
Rady dietetyka
Będąc na protokole autoimmunologicznym (AIP) nie należy używać pieprzu do potraw. Więcej informacji znajduje się w zakładce „Dieta.”
Uwagi
W taki sposób można też przyrządzić krewetki.
Autor
Lista składników
- 450 g filetu z dorsza
- 150 g świeżego szpinaku
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- 1 łyżka oleju kokosowego (25 g)
- 150 ml mleka kokosowego
- 1 łyżeczka curry (4 g)
- ½ łyżeczki mielonej kurkumy (2 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Wywar z kurczaka
Do garnka wkładamy kurczaka, zalewamy wodą, solimy, doprowadzamy do wrzenia Następnie gotujemy na wolnym ogniu przez 1,5 -2 godziny Wyjmujemy kurczaka, a wywar odcedzamy. W ten sposób ugotowany kurczak nadaje się do spożycia z warzywami,…
WIĘCEJ >Szaszłyki z cielęciny z boczkiem i warzywami z grilla
Mielimy mięso Doprawiamy solą i pieprzem Mieszamy przez 2 minuty Formujemy 4 równe kuleczki Boczek kromy w plastry 0,5 cm i kroimy w kwadraty wielkości kulek mięsnych Pieczarki przekrawamy na połówki Bierzemy patyk do szaszłyka…
WIĘCEJ >Szynka wieprzowa z wolnowaru z sałatką
Szynka: Karkówkę solimy i pieprzymy Wkładamy do pustego i suchego wolnowaru Przykrywamy pokrywką Ustawiamy wolnowar na 8 godzin na opcję low Wyłączamy wolnowar, czekamy aż trochę ostygnie i wkładamy misę z wolnowaru z mięsem do…
WIĘCEJ >Zapiekanka z cukinii
Warzywa zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Można je dodatkowo posolić i pozostawić na sitku, aby odciekł nadmiar soku. Dodać posiekaną drobno cebulę i pora, jajka, przepuszczony przez praskę czosnek. Składniki wymieszać, doprawić solą, pieprzem…
WIĘCEJ >