fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Polędwica z dorsza na szpinaku

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz23-3-4

Polędwica z dorsza na szpinaku

Przygotowanie

  • Dorsza posolić i popieprzyć
  • Położyć w naczyniu żaroodpornym
  • Dodać łyżkę tłuszczu
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 st. C na 20 min
  • W tym czasie obieramy i kroimy w kostkę cebulę z czosnkiem
  • W garnku rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
  • Smażymy cebulę z czosnkiem przez 3-4 min na złoty kolor
  • Dodajemy szpinak, dusimy 3-4 min
  • Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową
  • Szpinak nakładamy na talerze, a na górę nakładamy rybę

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie należy używać pieprzu czarnego oraz gałki muszkatołowej.

Uwagi

Warto wyjąć około 2 godz. wcześniej szpinak z zamrażarki, żeby odtajał.

Można wykorzystać inny rodzaj ryby, np. pstrąg lub łosoś ekologiczny, a także mięso.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 30 minut
Składniki: 8
Porcje: 1
Trudność: Łatwy, Średni

Lista składników

  • 1 filet z dorsza (ok. 100 g)
  • 150 g zamrożonego szpinaku liściastego
  • ½ cebuli (50 g)
  • 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
  • 1 łyżka masła klarowanego Ghee lub oleju kokosowego (15 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej (ok. 2 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Grillowane owoce

Gruszki i jabłka umyć pod bieżącą wodą Pokroić w plastry Ananasa obrać ze skóry Pokroić w plastry i ze środka wyciąć zdrewniały środek Przekroić plastry na połówki Na patelni rozgrzać tłuszcz Grillujemy pokrojone owoce z…

WIĘCEJ >

Karkówka z suszonymi pomidorami

Karkówkę układamy z przyprawami w misie wolnowaru Dodajemy wody Pomidory suszone namaczamy we wrzątku i kroimy na małe kawałki Dodajemy do mięsa Włączamy tryb Low (1) i wolnowarzymy przez 7 godz. albo na całą noc…

WIĘCEJ >

Wieprzowina ze szpinakiem

Mięso kroimy w paseczki i na patelni podsmażamy masło Na patelnię wrzucamy szpinak i mieszamy do czasu aż się rozmrozi Gdy szpinak jest już rozmrożony dodajemy mięso i dusimy około 20 minut (tak, aby mięso…

WIĘCEJ >

Ciasto bez jaj (marchewkowe)

Zalewamy suszone daktyle gorącą wodą na kilka minut, aby zmiękły Daktyle miksujemy w blenderze kielichowym przez około 10 sekund (jeżeli zawierają pestki, należy je najpierw usunąć) Dokładamy do blendera startą marchew, banany oraz mąkę kokosową…

WIĘCEJ >