Polędwica z dorsza na szpinaku
Polędwica z dorsza na szpinaku
Przygotowanie
- Dorsza posolić i popieprzyć
- Położyć w naczyniu żaroodpornym
- Dodać łyżkę tłuszczu
- Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 st. C na 20 min
- W tym czasie obieramy i kroimy w kostkę cebulę z czosnkiem
- W garnku rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
- Smażymy cebulę z czosnkiem przez 3-4 min na złoty kolor
- Dodajemy szpinak, dusimy 3-4 min
- Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową
- Szpinak nakładamy na talerze, a na górę nakładamy rybę
Rady dietetyka
Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie należy używać pieprzu czarnego oraz gałki muszkatołowej.
Uwagi
Warto wyjąć około 2 godz. wcześniej szpinak z zamrażarki, żeby odtajał.
Można wykorzystać inny rodzaj ryby, np. pstrąg lub łosoś ekologiczny, a także mięso.
Autor
Lista składników
- 1 filet z dorsza (ok. 100 g)
- 150 g zamrożonego szpinaku liściastego
- ½ cebuli (50 g)
- 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
- 1 łyżka masła klarowanego Ghee lub oleju kokosowego (15 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- 1 szczypta gałki muszkatołowej (ok. 2 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Barszcz rosyjski
Buraki kroimy na cienkie długie paski, które dodajemy do zagotowanego wywaru Cebulę, marchewkę i białą kapustę drobno kroimy Gotujemy na wolnym ogniu przez 10-15 minut i dodajemy resztę warzyw Gdy warzywa będą już gotowe (zajmuje…
WIĘCEJ >Surówka z selera z rodzynkami i orzechami
Seler obieramy Rodzynki wkładamy do miseczki i zalewamy wrzątkiem Orzechy wkładamy do miseczki i zalewamy wrzątkiem Jabłko obieramy i kroimy w kostkę Z cytryny wyciskamy sok Seler trzemy na tarce na drobnych oczkach Zalewamy sokiem…
WIĘCEJ >