fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Polędwica z dorsza na szpinaku

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz23-3-4

Polędwica z dorsza na szpinaku

Przygotowanie

  • Dorsza posolić i popieprzyć
  • Położyć w naczyniu żaroodpornym
  • Dodać łyżkę tłuszczu
  • Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 st. C na 20 min
  • W tym czasie obieramy i kroimy w kostkę cebulę z czosnkiem
  • W garnku rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
  • Smażymy cebulę z czosnkiem przez 3-4 min na złoty kolor
  • Dodajemy szpinak, dusimy 3-4 min
  • Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową
  • Szpinak nakładamy na talerze, a na górę nakładamy rybę

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie należy używać pieprzu czarnego oraz gałki muszkatołowej.

Uwagi

Warto wyjąć około 2 godz. wcześniej szpinak z zamrażarki, żeby odtajał.

Można wykorzystać inny rodzaj ryby, np. pstrąg lub łosoś ekologiczny, a także mięso.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 30 minut
Składniki: 8
Porcje: 1
Trudność: Łatwy, Średni

Lista składników

  • 1 filet z dorsza (ok. 100 g)
  • 150 g zamrożonego szpinaku liściastego
  • ½ cebuli (50 g)
  • 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
  • 1 łyżka masła klarowanego Ghee lub oleju kokosowego (15 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 1 szczypta gałki muszkatołowej (ok. 2 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Łosoś z grillowanym ananasem duszonym w mleku kokosowym i ryżem

Ananasa obrać, wyciąć ze środka każdego plastra zdrewniałe kółko, przekroić na pół Ryż ugotować we wrzącej osolonej wodzie do miękkości Rozgrzewamy patelnię z tłuszczem Kładziemy łososia na patelni Smażymy po 5 min z każdej strony…

WIĘCEJ >

Mus czekoladowy z owocami

Jabłko i banana obieramy, kroimy w mniejsze kawałki, umieszczamy w misce, dodajemy kakao i miksujemy blenderem na gładką masę Mus nakładamy łyżką do pucharków i dekorujemy pestkami granatu, kawałkami gruszki i połówkami winogrona oraz listkami mięty

WIĘCEJ >

Szaszłyki z kurczaka, pieczarek i ananasa

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C z opcją grzania z góry i dołu Pierś z kurczaka i ananasa kroimy w dużą kostkę Pieczarki kroimy w pół W rondelku rozpuszczamy miód i zdejmujemy z ognia…

WIĘCEJ >

Rosół z gęsi

Zaczynamy od tego, że bierzemy litrową plastikową butelkę Wlewamy do niej zimną wodę, zakręcamy i wkładamy do zamrażalnika Gęś kładziemy na desce, wycinamy piersi i odcinamy nogi (mięso używamy do dań obiadowych, szkoda go do…

WIĘCEJ >