Polędwica z dorsza na szpinaku
Polędwica z dorsza na szpinaku
Przygotowanie
- Dorsza posolić i popieprzyć
- Położyć w naczyniu żaroodpornym
- Dodać łyżkę tłuszczu
- Wstawić do nagrzanego piekarnika 180 st. C na 20 min
- W tym czasie obieramy i kroimy w kostkę cebulę z czosnkiem
- W garnku rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
- Smażymy cebulę z czosnkiem przez 3-4 min na złoty kolor
- Dodajemy szpinak, dusimy 3-4 min
- Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową
- Szpinak nakładamy na talerze, a na górę nakładamy rybę
Rady dietetyka
Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP), nie należy używać pieprzu czarnego oraz gałki muszkatołowej.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.
Autor
Lista składników
- Szpinak (świeży) (150 g)
- Dorsz atlantycki (świeży) (100 g)
- Cebula (świeża) (50 g)
- Masło klarowane ghee (15 g)
- Czosnek (świeży) (5 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Gałka muszkatołowa mielona (0.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Muffinki jajeczne z warzywami
Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C. Smarujemy formy do muffinek masłem ghee. Myjemy szpinak, paprykę i pomidora, następnie koimy. Paprykę podsmażamy na patelni, na maśle ghee przez 2 minuty. Do papryki dodajemy szpinak i smażymy…
WIĘCEJ >Zupa pomidorowa z warzywami
Marchew, pietruszkę, cebulę i czosnek obrać Wszystkie warzywa pokroić w kostkę Rozgrzewamy w garnku tłuszcz i wrzucamy pokrojone warzywa Podsmażamy 5 min Dodajemy pomidory Dusimy 5 min Zalewamy rosołem Gotujemy 20 min Doprawiamy solą i…
WIĘCEJ >Sarna szarpana wolno pieczona z warzywami duszonymi na maśle klarowanym
Sarninę lekko solimy i pieprzymy Wkładamy do wolnowaru Ustawiamy minimalną moc i czas 8 godzin Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w paski (wzdłuż na pół i kroimy w poprzek) Seler naciowy płuczemy żeby nie…
WIĘCEJ >Krem z kalafiora (wegański / wegetariański)
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Kalafior dzielimy na małe różyczki W garnku rozpuszczamy tłuszcz Dodajemy cebule, podsmażamy 3 minuty Dodajemy kalafior Podsmażamy 3 min Zalewamy bulionem Gotujemy 10 min Miksujemy blenderem Próbujemy, doprawiamy solą…
WIĘCEJ >