fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pieczony dorsz

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c43889747-efdb-41de-8287-6a131d5469f2
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Pieczony dorsz

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni
  • Na patelni rozgrzewamy masło
  • Obsmażamy dorsza z dwóch przez 2 minuty
  • Układamy rybę w naczyniu żaroodpornym i posypujemy solą
  • Na wierzchu układamy plasterek cytryny, pokrojone na pół pomidorki i posypujemy solą
  • Pieczemy przez 20 minut i podajemy

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia dorsza.

Autor

Kamila Lipowicz
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 9
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Dorsz atlantycki (świeży) (200 g)
  • Prawdziwe masło (15 g)
  • Sok z cytryny (12 g)
  • Czosnek (świeży) (5 g)
  • Koper (świeży) (3 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Bazylia suszona (1 g)
  • Kolendra suszona (1 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Praska do czosnku

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Naleśniki gryczane z jarmużem

Naleśniki Tłuszcz rozpuszczamy (lub używamy płynny, jeśli stoi gdzieś blisko ciepła, np. pieca) Do garnka/miski wlewamy wodę i wybijamy jajko, mieszamy Lekko solimy, dodajemy mąkę, mieszamy Dodajemy tłuszcz, mieszamy Odstawiamy na 10 min, żeby ciasto…

WIĘCEJ >

Sałatka z wodorostów z wędzonym sumem

Gotujemy glony według zaleceń na opakowaniu Odcedzamy na sicie i przelewamy zimną wodą Nakładamy glony na talerze Nakładamy pomidory suszone Kładziemy na wierzchu kawałki wędzonej ryby Do miseczki wyciskamy sok z cytryny, dodajemy troszkę soli,…

WIĘCEJ >

Dorsz w wiórkach kokosowych i frytki selerowe

Dorsza nacieramy solą i pieprzem, skrapiamy cytryną i odstawiamy na bok. Selera obieramy ze skóry, kroimy w grube plastry, a następnie słupki. Selera przekładamy do pojemnika, zalewamy olejem i zasypujemy przyprawami. Zamykamy pojemnik i potrząsamy…

WIĘCEJ >

Muffinki jajeczne z warzywami

Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C. Smarujemy formy do muffinek masłem ghee. Myjemy szpinak, paprykę i pomidora, następnie koimy. Paprykę podsmażamy na patelni, na maśle ghee przez 2 minuty. Do papryki dodajemy szpinak i smażymy…

WIĘCEJ >