Pieczony dorsz
Pieczony dorsz
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni
- Na patelni rozgrzewamy masło
- Obsmażamy dorsza z dwóch przez 2 minuty
- Układamy rybę w naczyniu żaroodpornym i posypujemy solą
- Na wierzchu układamy plasterek cytryny, pokrojone na pół pomidorki i posypujemy solą
- Pieczemy przez 20 minut i podajemy
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia dorsza.
Autor
Lista składników
- Dorsz atlantycki (świeży) (200 g)
- Masło (15 g)
- Sok z cytryny (bio) (12 ml)
- Czosnek (5 g)
- Koper (świeży) (3 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Bazylia suszona (1 g)
- Kolendra (ziele) suszona (1 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Wątróbka drobiowa z cebulką i zieloną sałatką
Wątróbkę dokładnie myjemy i oczyszczamy Przecinamy na mniejsze kawałki (połówki) Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na patelni Wątróbkę dodajemy na patelnię i solimy Lub pieczemy w naczyniu żaroodpornym razem z cebulką przez około 40-50…
WIĘCEJ >Sałatka z truskawkami, wędzonką i skwarkami
Sałatę drzemy palcami Truskawki myjemy, przekrajamy na połówki i kładziemy na sałacie Cebulę kroimy w krążki i kładziemy na sałacie Na górze układamy plastry szynki Polewamy sosem kolendrowym Posypujemy skwarkami
WIĘCEJ >Krem ziemniaczany z boczkiem
Ziemniaki obieramy, płuczemy, kroimy w kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Boczek kroimy w paseczki/w zapałkę Rozgrzewamy w garnku tłuszcz Przesmażamy boczek przez 2-3 min i wyjmujemy go łyżką cedzakową Na ten…
WIĘCEJ >Dorsz w mleku kokosowym na warzywach
Warzywa obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i dodajemy warzywa Smażymy ok. 5 minut z każdej strony i zalewamy mlekiem kokosowym Lekko solimy, na wierzch kładziemy rybę. Przykrywamy pokrywką i…
WIĘCEJ >