Pieczony dorsz
Pieczony dorsz
Przygotowanie
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni
- Na patelni rozgrzewamy masło
- Obsmażamy dorsza z dwóch przez 2 minuty
- Układamy rybę w naczyniu żaroodpornym i posypujemy solą
- Na wierzchu układamy plasterek cytryny, pokrojone na pół pomidorki i posypujemy solą
- Pieczemy przez 20 minut i podajemy
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia dorsza.
Autor
Lista składników
- Dorsz atlantycki (świeży) (200 g)
- Prawdziwe masło (15 g)
- Sok z cytryny (12 g)
- Czosnek (świeży) (5 g)
- Koper (świeży) (3 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Bazylia suszona (1 g)
- Kolendra suszona (1 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Chłodnik ze szpinaku i awokado
Awokado obieramy, wyrzucamy pestkę Miąższ wkładamy do naczynia, w którym będziemy miksować Seler kroimy w kawałki i dodajemy do naczynia Dodajemy szpinak Dodajemy sok i czosnek niedźwiedzi Dolewamy wodę gazowaną Lekko solimy i pieprzymy Miksujemy…
WIĘCEJ >Potrawka bakłażanowo- marchewkowa
Rozgrzewamy masło na patelni. Podsmażamy pokrojone w paski mięso. W tym czasie obieramy marchewkę i bakłażana. Warzywa kroimy na drobne kawałki. Dorzucamy je na patelnię. Doprawiamy solą. Po około 10 minutach danie jest gotowe.
WIĘCEJ >Dorsz z sosem kokosowo – figowym
Ryba: Czosnek pokroić w plasterki Rybę lekko posolić i popieprzyć Z papieru do pieczenia wykroić 2 kwadraty około 25 cm każdy Na środku każdego arkusza papieru położyć rybę Dodajemy połowę czosnku Skrapiamy sokiem z ¼ cytryny Dodajemy…
WIĘCEJ >Zasmażana kapusta pekińska z kurczakiem, imbirem i chili
Kurczaka kroimy w paski lub kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w paseczki Kapustę kroimy w poprzek liścia w paski Imbir drobno siekamy Papryczkę kroimy w cienkie plasterki Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy kurczaka…
WIĘCEJ >