fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sałata rzymska z pieczonym dorszem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz24-2-4
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Sałata rzymska z pieczonym dorszem

Przygotowanie

  • Rybę kładziemy w naczyniu, lekko solimy i pieprzymy
  • Dodajemy tłuszcz
  • Pieczemy w piekarniku przez 20 min w temp. 180 st. C
  • Sałatę układamy na talerzu
  • Pomidory kroimy w paski lub na pół i układamy na sałacie
  • Pomarańcz obieramy i kawałki układamy na sałacie
  • Na wierzchu kładziemy upieczonego dorsza
  • Polewamy sosem vinaigrette

Rady dietetyka

Dorsza możesz zamienić na inny rodzaj ryby, np. łosoś ekologiczny lub pstrąg. Wybierając odpowiednią rybę unikaj tych z hodowli oraz Morza Bałtyckiego, które akumulują dużą ilość toksyn.

Uwagi

Możesz podać rybę z pieczywem gryczanym (najlepiej domowym na zakwasie) – powiązany przepis znajdziesz powyżej. Oznacz go serduszkiem i dodaj do listy ulubionych potraw.

Pamiętaj, by każdą potrawę dopasować do aktualnie stosowanej diety.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 8
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 1 filet z dorsza (ok. 100 g)
  • ½ pomarańczy (120 g)
  • 5 suszonych pomidorów (ok. 35 g)
  • 4 liście sałaty rzymskiej (ok. 140 g)
  • 4 łyżki sosu vinagrette (40 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 1 łyżka masła klarowanego Ghee lub oleju kokosowego (15 g)

Potrzebny sprzęt

Naczynie żaroodporne, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Spaghetti z cukinii z sosem arrabiata

Cukinię myjemy, odcinamy końcówki i trzemy na tarce spiralnej, czyli spiromacie Jeśli nie mamy spiromatu, to kroimy cukinię w plastry i plastry na cienkie paseczki jak spaghetti Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę…

WIĘCEJ >

Jajecznica z żółtek na marchewce i pietruszce

Marchewkę i pietruszkę myjemy, obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach. Rozpuszczamy masło na patelni Wrzucamy warzywa, można dodać również inne ulubione świeże zioła Przykrywamy, żeby się szybciej udusiło Rozbijamy jaja i dokładnie oddzielamy…

WIĘCEJ >

Warzywa z kurkumą

Warzywa obieramy i tniemy obieraczką, aby uzyskać wstążki. Wrzucamy na patelnię, podlewamy wodą i dusimy pod przykryciem ok 2-4 minut a następnie odkładamy na talerz. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i dodajemy przyprawy Smażymy chwilę…

WIĘCEJ >

Spaghetti morskie z krewetkami i sezamem

Spaghetti wrzucamy do miski z zimną wodą na 20 min, zmieniamy wodę i znowu zostawiamy na 20 min Po tym czasie wrzucamy do garnka z wrzątkiem i gotujemy 10 min Odcedzamy na sicie Cebulę i…

WIĘCEJ >