Sałata rzymska z pieczonym dorszem
Sałata rzymska z pieczonym dorszem
Przygotowanie
- Rybę kładziemy w naczyniu, lekko solimy i pieprzymy
- Dodajemy tłuszcz
- Pieczemy w piekarniku przez 20 min w temp. 180 st. C
- Sałatę układamy na talerzu
- Pomidory kroimy w paski lub na pół i układamy na sałacie
- Pomarańcz obieramy i kawałki układamy na sałacie
- Na wierzchu kładziemy upieczonego dorsza
- Polewamy sosem vinaigrette
Uwagi
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdziesz przepis na chleb gryczany, który może podłużyć jako dodatek do potrawy.
W tym przepisie możesz użyć dowolnej, ulubionej sałaty.
Autor
Lista składników
- Sałata rzymska (140 g)
- Pomarańcza (120 g)
- Dorsz atlantycki (świeży) (100 g)
- Pomidor suszony (40 g)
- Sos vinaigrette (40 g)
- Masło klarowane ghee (15 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Zupa gulaszowa z dynią
Na oleju podsmażamy skrojoną cebulkę, po czym dodajemy posiekany czosnek i drobno pokrojoną marchewkę. Po paru minutach dodajemy pokrojone w dużą kostkę paprykę i ziemniaki i ponownie smażymy, mieszając ok. 5 minut. Następnie wrzucamy startą na…
WIĘCEJ >Grillowany camembert na miksie sałat z gruszkami i nerkowcami
Sałatę rzymską umyć, otrząsnąć z wody i ułożyć na talerzu Dodać rukolę Radicchio porwać na małe kawałki i położyć na sałatach Cykorię porozdzielać na osobne liście i ułożyć na talerzu Gruszkę pokroić w plasterki Winogrono…
WIĘCEJ >Sałatka marokańska z batatów
Bataty obieramy i kroimy w dużą kostkę. Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C z opcją grzania góra-dół. W rondelku rozpuszczamy olej kokosowy i mieszamy z nim bataty z przyprawami. Pieczemy na blaszce wyłożonej papierem do…
WIĘCEJ >Kisiel z siemienia lnianego
Truskawki umieszczamy w blenderze i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji W garnuszku stawiamy na gazie szklankę wody i wrzucamy do niej siemię lniane Gotujemy to razem od czasu do czasu mieszając przez około 10 minut…
WIĘCEJ >