fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sałata rzymska z pieczonym dorszem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz24-2-4

Sałata rzymska z pieczonym dorszem

Przygotowanie

  • Rybę kładziemy w naczyniu, lekko solimy i pieprzymy
  • Dodajemy tłuszcz
  • Pieczemy w piekarniku przez 20 min w temp. 180 st. C
  • Sałatę układamy na talerzu
  • Pomidory kroimy w paski lub na pół i układamy na sałacie
  • Pomarańcz obieramy i kawałki układamy na sałacie
  • Na wierzchu kładziemy upieczonego dorsza
  • Polewamy sosem vinaigrette

Rady dietetyka

Dorsza możesz zamienić na inny rodzaj ryby, np. łosoś ekologiczny lub pstrąg. Wybierając odpowiednią rybę unikaj tych z hodowli oraz Morza Bałtyckiego, które akumulują dużą ilość toksyn.

Uwagi

Możesz podać rybę z pieczywem gryczanym (najlepiej domowym na zakwasie) – powiązany przepis znajdziesz powyżej. Oznacz go serduszkiem i dodaj do listy ulubionych potraw.

Pamiętaj, by każdą potrawę dopasować do aktualnie stosowanej diety.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 30 minut
Składniki: 8
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 1 filet z dorsza (ok. 100 g)
  • ½ pomarańczy (120 g)
  • 5 suszonych pomidorów (ok. 35 g)
  • 4 liście sałaty rzymskiej (ok. 140 g)
  • 4 łyżki sosu vinagrette (40 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 1 łyżka masła klarowanego Ghee lub oleju kokosowego (15 g)

Potrzebny sprzęt

Naczynie żaroodporne, Piekarnik
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Dyniowe kulki mocy

Orzechy laskowe moczymy przez noc, następnie odsączamy i odstawiamy do wyschnięcia. Daktyle zalewamy gorącą wodą. Wszystkie składniki oprócz masła z nerkowców (jeśli używamy) blendujemy na gładką masę. Formujemy małe kulki do środka wkładając po pół…

WIĘCEJ >

Gęś z wolnowaru

Gęś kładziemy na desce Wycinamy piersi z skórą, odcinamy nogi Korpus z skrzydłami zostawiamy sobie na rosół lub mrozimy do późniejszego wykorzystania Piersi i nogi solimy, pieprzymy, nacieramy ręką Marchew, pietruszkę, cebulę i czosnek obieramy…

WIĘCEJ >

Gulasz wieprzowy na placku ziemniaczanym

Gulasz:         Mięso pokroić w kostkę około 2 cm Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Marchew, paprykę, pietruszkę obrać i pokroić w kostkę około 1cm Paprykę pokroić w kostkę lub paseczki Bierzemy garnek, najlepiej taki…

WIĘCEJ >

Szynka z sarny z szynkowaru z sałatą

Szynka Sarnę i boczek kroimy w małe kawałki, żeby maszynka miała łatwiej mielić Mielimy mięso na standardowych średnich oczkach Dodajemy rozmaryn, sól, pieprz, mieszamy dokładnie, minimum 5 min Wkładamy masę mięsną do szynkowar Zakręcamy, zakładamy…

WIĘCEJ >