fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Dorsz zapiekany w sosie beszamelowo-brokułowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c846e0348-9542-4443-a49c-f29cbb5f0bb4-1

Dorsz zapiekany w sosie beszamelowo-brokułowym

Przygotowanie

  • Przygotowujemy filety z ryby. Płuczemy je i osuszamy, a następnie układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy solą i smarujemy z wierzchu olejem z awokado. Piekarnik z funkcją grilla rozgrzewamy do 180 stopni.
  • Rosół podgrzewamy razem z mleczkiem kokosowym w rondlu.
  • Brokuły gotujemy w posolonej wodzie około 8 minut i odsączamy z wody.
  • Na dużej patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Dodajemy liście laurowe i czosnek, a następnie podsmażamy chwilę na małym ogniu. Dodajemy skrobię z maranty i mieszamy trzepaczką, aż mąka połączy się z olejem. Wlewamy stopniowo rosół razem z mleczkiem i mieszamy powoli trzepaczką na wolnym ogniu, aż uzyskamy konsystencję gęstej śmietany.
  • Do sosu dodajemy połowę ugotowanych brokułów. Dusimy je razem z sosem przez chwilę, około 5 minut. Miksujemy sos blenderem ręcznym.
  • Rybę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 4 minuty z jednej strony (w zależności od grubości filetów). Gdy widzimy, że białko zaczyna się ścinać wyjmujemy filety i odwracamy je na drugą stronę. Pieczemy ponownie około 4 minuty.
  • Wyjmujemy rybę z piekarnika, dokładamy do niej różyczki brokułu w całości i zalewamy całość sosem beszamelowo-brokułowym.
  • Zapiekamy wszystko w piekarniku około 10 minut nastawionym na funkcję grilla.

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojej aktualnej diety oraz nietolerancji – więcej informacji znajduje się w piktogramach.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się równie smaczne propozycje podania dorsza z różnymi dodatkami – koniecznie je wypróbuj.

Autor

Aleksandra Zawadzka (blog: autoimmunologicznepaleo.pl)
Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 3
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 800 g mrożonych lub świeżych filetów z dorsza bez skóry (lub innej białej ryby)
  • 1 brokuł (500 g)
  • 3 łyżki skrobi z maranty trzcinowej (45 g)
  • 2 łyżki oleju kokosowego (50 g)
  • 1 łyżka oleju z awokado (15 g)
  • 2 liście laurowe (2 g)
  • 3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki (15 g)
  • 300 ml mleka kokosowego
  • 200 ml rosołu (można zastąpić mlekiem kokosowym)
  • Sól kłodawska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Naczynie żaroodporne, Patelnia, Piekarnik, Rondel
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kotleciki z babką jajowatą

Mięso ugniatamy z jajkiem, babką i przyprawami Formujemy 6 kotletów Smażymy kotlety na rozgrzanym smalcu, co jakiś czas przewracając na drugą stronę Po około 10 – 15 minutach są gotowe

WIĘCEJ >

Zupa krem z cukinii

Cukinie umyć, odciąć obie końcówki i pokroić w kostkę (jeśli już mamy dużą cukinię z dużymi pestkami, to kroimy cukinię w plastry grubości 1 cm i palcami wypychamy środek z każdego plastra (miąższ i pestki…

WIĘCEJ >

Sałata z truskawkami, czereśniami i kurczakiem i migdałami

Mięso lekko solimy i pieprzymy  Rozgrzewamy na patelni tłuszcz Smażymy mięso po 3-4 minuty z każdej strony Sałatę drzemy w palcach i układamy na talerzu Dodajemy wydrylowane czereśnie lub wiśnie Dodajemy truskawki i przecięte na…

WIĘCEJ >

Zupa czosnkowa (wegetariańska/wegańska)

Czosnek i cebulę obieramy Kroimy cebulę i czosnek tak jak umiemy Bierzemy garnek, roztapiamy w nim masło klarowane Wrzucamy cebulę z czosnkiem i zasmażamy 2-3 min W tym czasie obieramy ziemniaka i kroimy w kostkę…

WIĘCEJ >