Dorsz zapiekany w sosie beszamelowo-brokułowym
Dorsz zapiekany w sosie beszamelowo-brokułowym
Przygotowanie
- Przygotowujemy filety z ryby. Płuczemy je i osuszamy, a następnie układamy w naczyniu żaroodpornym, posypujemy solą i smarujemy z wierzchu olejem z awokado. Piekarnik z funkcją grilla rozgrzewamy do 180 stopni.
- Rosół podgrzewamy razem z mleczkiem kokosowym w rondlu.
- Brokuły gotujemy w posolonej wodzie około 8 minut i odsączamy z wody.
- Na dużej patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Dodajemy liście laurowe i czosnek, a następnie podsmażamy chwilę na małym ogniu. Dodajemy skrobię z maranty i mieszamy trzepaczką, aż mąka połączy się z olejem. Wlewamy stopniowo rosół razem z mleczkiem i mieszamy powoli trzepaczką na wolnym ogniu, aż uzyskamy konsystencję gęstej śmietany.
- Do sosu dodajemy połowę ugotowanych brokułów. Dusimy je razem z sosem przez chwilę, około 5 minut. Miksujemy sos blenderem ręcznym.
- Rybę wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 4 minuty z jednej strony (w zależności od grubości filetów). Gdy widzimy, że białko zaczyna się ścinać wyjmujemy filety i odwracamy je na drugą stronę. Pieczemy ponownie około 4 minuty.
- Wyjmujemy rybę z piekarnika, dokładamy do niej różyczki brokułu w całości i zalewamy całość sosem beszamelowo-brokułowym.
- Zapiekamy wszystko w piekarniku około 10 minut nastawionym na funkcję grilla.
Rady dietetyka
Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojej aktualnej diety oraz nietolerancji – więcej informacji znajduje się w piktogramach.
Uwagi
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się równie smaczne propozycje podania dorsza z różnymi dodatkami – koniecznie je wypróbuj.
Autor
Lista składników
- 800 g mrożonych lub świeżych filetów z dorsza bez skóry (lub innej białej ryby)
- 1 brokuł (500 g)
- 3 łyżki skrobi z maranty trzcinowej (45 g)
- 2 łyżki oleju kokosowego (50 g)
- 1 łyżka oleju z awokado (15 g)
- 2 liście laurowe (2 g)
- 3 ząbki czosnku pokrojone w plasterki (15 g)
- 300 ml mleka kokosowego
- 200 ml rosołu (można zastąpić mlekiem kokosowym)
- Sól kłodawska (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Chłodnik z jarmużu z chrupiącą szynką parmeńską
Jarmuż płuczemy, odsączamy z wody i kroimy w cienkie paski Wkładamy do naczynia, zalewamy wrzątkiem Zostawiamy na 2 min i przecedzamy na sicie Odcedzony jarmuż przekładamy do garnka Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę…
WIĘCEJ >Ryżanka Raffaello
Ryż gotujemy w większej ilości wody niż standardowo przez ok. 15 minut. Do gotującego się ryżu wsypujemy erytrol i wiórki kokosowe. Jeszcze chwilę gotujemy (najlepiej zeby wiórki i ryż pochłonęły większość wody) Całość przelewam do…
WIĘCEJ >Placki z batatów
Batata obieramy Bierzemy miskę i trzemy go na tarce na grubych oczkach Dodajemy jajko i szczyptę soli Mieszamy Rozgrzewamy na patelni tłuszcz Nakładamy po łyżce ciasta na gorący tłuszcz Smażymy po 3 minuty z każdej…
WIĘCEJ >Rosół z makaronem Konjac
Makaron wyjmujemy z worka do miski z zimną wodą Zmieniamy wodę 3 razy co kilka minut, aż przestanie „czuć rybą” Odcedzamy makaron na sicie W garnku zagotowujemy rosół Dorzucamy do rosołu makaron Wyłączamy palnik i…
WIĘCEJ >