fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pieczony dorsz w ziołowym pesto

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c28af9dae-3000-48ee-ad41-3caa4c703a0a

Pieczony dorsz w ziołowym pesto

Przygotowanie

  • Filet z dorsza płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy ręcznikiem papierowym
  • Przyprawiamy solą i sokiem z cytryny
  • Smarujemy wierzch ryby pesto i obkładamy cząstkami pomidorów bez skórki i zdrewniałych części
  • Naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą z oliwek i układamy na rybie
  • Nagrzewamy piekarnik do temp. 180 st. C i pieczemy przez około 20 minut
  • Rybę podajemy na talerzu z porcją masła i świeżą sałatką

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego planu żywienia – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się nasze propozycje przygotowania smacznego dorsza.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 30 minut
Składniki: 8
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 2 filety świeżego dorsza (200 g)
  • Pesto zielone (30 g)
  • 1 pomidor czerwony (170 g)
  • 3 łyżki masła klarowanego Ghee (45 g)
  • 2 liście sałaty rzymskiej (70 g)
  • 1 łyżka oleju MCT (15 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (1 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik, Ręcznik papierowy
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Omlet ze szpinakiem i wędzonym łososiem

Szpinak Szpinak wyjmujemy 2-3 godziny wcześniej z zamrażalnika i kładziemy na sicie, żeby nadmiar wody ściekał Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu Zasmażamy cebulę z czosnkiem przez 2…

WIĘCEJ >

Zupa czosnkowa

Czosnek i cebulę obieramy Kroimy cebulę i czosnek tak jak umiemy Bierzemy garnek, roztapiamy w nim masło klarowane Wrzucamy cebulę z czosnkiem i zasmażamy 2-3 min W tym czasie obieramy ziemniaka i kroimy w kostkę…

WIĘCEJ >

Zupa krem z dyni z serem guayerre (wegetariańska)

Dynię kroimy w kostkę Cebulę obieramy i kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę, podsmażamy 2-3 min Dodajemy dynię, podsmażamy 4-5 min Zalewamy bulionem Gotujemy 20 min na średnim ogniu Ser trzemy na…

WIĘCEJ >

Gulasz

Mięso kroimy w grubą kostkę i dodajemy do garnka z rozgrzanym smalcem, podlewamy wodą lub bulionem. Warzywa kroimy i wszystko dusimy we własnym sosie do miękkości.

WIĘCEJ >