fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pieczony dorsz w ziołowym pesto

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c28af9dae-3000-48ee-ad41-3caa4c703a0a
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Pieczony dorsz w ziołowym pesto

Przygotowanie

  • Filet z dorsza płuczemy w zimnej wodzie i osuszamy ręcznikiem papierowym
  • Przyprawiamy solą i sokiem z cytryny
  • Smarujemy wierzch ryby pesto i obkładamy cząstkami pomidorów bez skórki i zdrewniałych części
  • Naczynie żaroodporne wykładamy papierem do pieczenia, skrapiamy oliwą z oliwek i układamy na rybie
  • Nagrzewamy piekarnik do temp. 180 st. C i pieczemy przez około 20 minut
  • Rybę podajemy na talerzu z porcją masła i świeżą sałatką

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego planu żywienia – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się nasze propozycje przygotowania smacznego dorsza.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 8
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 2 filety świeżego dorsza (200 g)
  • Pesto zielone (30 g)
  • 1 pomidor czerwony (170 g)
  • 3 łyżki masła klarowanego Ghee (45 g)
  • 2 liście sałaty rzymskiej (70 g)
  • 1 łyżka oleju MCT (15 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (1 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik, Ręcznik papierowy

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Szaszłyki z kiełbasą

Wszystkie składniki kroimy w grubą kostkę i nabijamy na patyczki. Wkładamy do nagrzanego na 180 st. C piekarnika na około 20 minut.

WIĘCEJ >

Chilli z wieprzowiny

Ustawiamy piekarnik na 160°C z opcją grzania z góry i dołu. Cebule kroimy w dużą kostkę. Z papryczek chilli usuwamy pestki, kroimy w krążki. Z czerwonych papryk usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie paski….

WIĘCEJ >

Sałatka kalafiorowo-ziemniaczana z szynką

Ziemniaki i kalafiora gotujemy. Kroimy w kostkę i dzielimy na różyczki. Szynkę kroimy w paseczki. Czosnek wyciskamy. Mieszamy wszystkie składniki.

WIĘCEJ >

Sałata z truskawkami, czereśniami i kurczakiem i migdałami

Mięso lekko solimy i pieprzymy  Rozgrzewamy na patelni tłuszcz Smażymy mięso po 3-4 minuty z każdej strony Sałatę drzemy w palcach i układamy na talerzu Dodajemy wydrylowane czereśnie lub wiśnie Dodajemy truskawki i przecięte na…

WIĘCEJ >