fbpx
logo
Szukaj
open close

Dorsz panierowany w kokosie przekładany szpinakiem z puree marchewkowo – selerowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cedb4ca61-2691-44f8-936b-a0c65fb1d1bf-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Dorsz panierowany w kokosie przekładany szpinakiem z puree marchewkowo – selerowym

Przygotowanie

Puree:        

  • Marchew i seler obrać, pokroić w kawałki
  • Zalać wrzącą wodą, lekko osolić i gotować 20 min aż będą miękkie
  • Odcedzić wodę, dodać łyżkę tłuszczu
  • Zmiksować na puree

Szpinak:

  • Szpinak należy minimum 2 godz. wcześniej wyjąć z zamrażarki i położyć na sicie, żeby woda odciekła (najlepiej na noc)
  • Cebulę i czosnek obrać
  • Pokroić w kostkę
  • Na patelni rozgrzać tłuszcz
  • Smażymy cebulę z czosnkiem przez 2-3 min
  • Dokładamy odcedzony szpinak
  • Solimy, pieprzymy, dodajemy odrobinę gałki muszkatołowej
  • Mieszamy i dusimy 5 min

Dorsza w kokosie:

  • Dorsza posolić i popieprzyć
  • Na patelni rozgrzać 2 łyżki tłuszczu
  • Obtaczamy rybę z obu stron w mące kokosowej
  • Smażyć rybę po 6 – 7 min z każdej strony na małym ogniu

Rady dietetyka

Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twoje aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia dorsza.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 16
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

Purée marchewkowo-selerowe

  • Seler korzeń (60 g)
  • Marchew (45 g)
  • Masło klarowane ghee (15 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)

Szpinak

  • Szpinak (200 g)
  • Cebula (50 g)
  • Masło klarowane ghee (15 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Gałka muszkatołowa mielona (2 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Dorsz panierowany w kokosie

  • Dorsz atlantycki (świeży) (100 g)
  • Mąka kokosowa (48 g)
  • Masło klarowane ghee (15 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Garnek, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Patelnia - mała, Sitko, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Krupnik z komosy ryżowej (wegański / wegetariański)

Komosę przepłukać w ziemnej wodzie i odcedzić na sicie Marchew, seler, pietruszkę obrać Pokroić w kostkę Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem Zasmażamy 2 minuty…

WIĘCEJ >

Szparagi smażone na boczku

Boczek pokroić w centymetrowe słupki. Wrzucić na rozgrzaną patelnię i smażyć na średnim ogniu, żeby wytopić cały tłuszcz. Szparagi opłukać i osuszyć, oderwać zdrewniałe końcówki, przekroić na pół. Na wytopiony boczek wrzucić szparagi. Smażyć ok…

WIĘCEJ >

Racuchy gryczane z morelami

Morele: Morele pozbawiamy pestek Kroimy w kawałki Wrzucamy do suchego garnka i podgrzewamy na małym ogniu Dodajemy łyżeczkę miodu Dusimy owoce 15 min Racuchy: 1 łyżeczkę miodu dodajemy do miski Dodajemy drożdże i szczyptę soli…

WIĘCEJ >

Kiwi

Kiwi obrać i pokroić w plastry Można też przekroić na pół i wydrążyć łyżką

WIĘCEJ >