fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Dorsz panierowany w kokosie przekładany szpinakiem z puree marchewkowo – selerowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cedb4ca61-2691-44f8-936b-a0c65fb1d1bf-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Dorsz panierowany w kokosie przekładany szpinakiem z puree marchewkowo – selerowym

Przygotowanie

Puree:        

  • Marchew i seler obrać, pokroić w kawałki
  • Zalać wrzącą wodą, lekko osolić i gotować 20 min aż będą miękkie
  • Odcedzić wodę, dodać łyżkę tłuszczu
  • Zmiksować na puree

Szpinak:

  • Szpinak należy minimum 2 godz. wcześniej wyjąć z zamrażarki i położyć na sicie, żeby woda odciekła (najlepiej na noc)
  • Cebulę i czosnek obrać
  • Pokroić w kostkę
  • Na patelni rozgrzać tłuszcz
  • Smażymy cebulę z czosnkiem przez 2-3 min
  • Dokładamy odcedzony szpinak
  • Solimy, pieprzymy, dodajemy odrobinę gałki muszkatołowej
  • Mieszamy i dusimy 5 min

Dorsza w kokosie:

  • Dorsza posolić i popieprzyć
  • Na patelni rozgrzać 2 łyżki tłuszczu
  • Obtaczamy rybę z obu stron w mące kokosowej
  • Smażyć rybę po 6 – 7 min z każdej strony na małym ogniu

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie dodajemy pieprzu oraz gałki muszkatołowej.

Uwagi

Najlepsza gałka muszkatołowa jest w całości – wystarczy ją zetrzeć na tarce i dodać do potrawy.

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się nasze propozycje przyrządzenia dorsza w równie smaczny sposób – koniecznie je wypróbuj.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 1 filet z dorsza (100 g)
  • 200 g szpinaku mrożonego
  • ½ cebuli (50 g)
  • 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
  • 1 gałka muszkatołowa (4 g)
  • 1 marchewka (60 g)
  • ⅓ małego selera w korzeniu (ok. 60 g)
  • 4 łyżki mąki kokosowej (48 g)
  • 3 łyżki masła klarowanego Ghee lub oleju kokosowego (45 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Garnek, Patelnia, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Tortilla z omletu z gyrosem z kurczaka i sałatką

Nadzienie Kurczaka kroimy w paseczki Cebulę i czosnek kroimy w półksiężyce Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy kurczaka Zasmażamy 2 min mieszamy Dodajemy cebulę i czosnek Zasmażamy 2 min Dodajemy tymianek, mieszamy Przykrywamy pokrywką na 5…

WIĘCEJ >

Sarna szarpana wolno pieczona z warzywami duszonymi na maśle klarowanym

Sarninę lekko solimy i pieprzymy Wkładamy do wolnowaru Ustawiamy minimalną moc i czas 8 godzin Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w paski (wzdłuż na pół i kroimy w poprzek) Seler naciowy płuczemy żeby nie…

WIĘCEJ >

Jagodowy pudding z tapioki

Tapiokę zalać mlekiem i odstawić na 2 godziny. Następnie zagotować ją do wchłonięcia całego mleka. Dodać stevię, wymieszać i odstawić do ostygnięcia. Większą część jagód zmiksować, pozostawić kilka do ozdoby. Ostudzoną tapiokę przełożyć do słoiczka,…

WIĘCEJ >

Udka perliczki duszone z grzybami, z młodymi ziemniakami i kapustą kiszoną

Grzyby moczyć w zimnej wodzie przez minimum 6 godzin Perliczkę posolić i popieprzyć Cebulę i czosnek obrać i pokroić w półksiężyce Na patelni/rondlu rozgrzać tłuszcz Wkładamy perliczkę Smażymy z obu stron po 3-5 minut Dodajemy…

WIĘCEJ >