fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Dorsz panierowany w kokosie przekładany szpinakiem z puree marchewkowo – selerowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cedb4ca61-2691-44f8-936b-a0c65fb1d1bf-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Dorsz panierowany w kokosie przekładany szpinakiem z puree marchewkowo – selerowym

Przygotowanie

Puree:        

  • Marchew i seler obrać, pokroić w kawałki
  • Zalać wrzącą wodą, lekko osolić i gotować 20 min aż będą miękkie
  • Odcedzić wodę, dodać łyżkę tłuszczu
  • Zmiksować na puree

Szpinak:

  • Szpinak należy minimum 2 godz. wcześniej wyjąć z zamrażarki i położyć na sicie, żeby woda odciekła (najlepiej na noc)
  • Cebulę i czosnek obrać
  • Pokroić w kostkę
  • Na patelni rozgrzać tłuszcz
  • Smażymy cebulę z czosnkiem przez 2-3 min
  • Dokładamy odcedzony szpinak
  • Solimy, pieprzymy, dodajemy odrobinę gałki muszkatołowej
  • Mieszamy i dusimy 5 min

Dorsza w kokosie:

  • Dorsza posolić i popieprzyć
  • Na patelni rozgrzać 2 łyżki tłuszczu
  • Obtaczamy rybę z obu stron w mące kokosowej
  • Smażyć rybę po 6 – 7 min z każdej strony na małym ogniu

Rady dietetyka

Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twoje aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia dorsza.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 16
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

Purée marchewkowo-selerowe

  • Seler korzeń (60 g)
  • Marchew (świeża) (45 g)
  • Masło klarowane ghee (15 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)

Szpinak

  • Szpinak (świeży) (200 g)
  • Cebula (świeża) (50 g)
  • Masło klarowane ghee (15 g)
  • Czosnek (świeży) (10 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Gałka muszkatołowa mielona (2 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Dorsz panierowany w kokosie

  • Dorsz atlantycki (świeży) (100 g)
  • Mąka kokosowa (48 g)
  • Masło klarowane ghee (15 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Garnek, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Patelnia - mała, Sitko, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Risotto z kalafiora

Kalafior dzielimy na małe kawałki Wrzucamy partiami do naczynia, w którym będziemy miksować Miksujemy kilka sekund każdą partię, żeby wyglądało jak ryż Cebulę obieramy, kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy cebulę Podsmażamy 2…

WIĘCEJ >

Pieczona rzodkiew

Rzodkiew myjemy i kroimy ją na pół, połówkę na ćwiartkę a później w kostkę. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Cebulę obieramy i kroimy na duże kawałki. Warzywa przekładamy do miski i skrapiamy płynnym olejem. Przyprawiamy…

WIĘCEJ >

Spaghetti z cukinii z pulpecikami z sarny duszonymi w rydzach (na wywarze kostnym)

Mięso mielimy w maszynce do mięsa na standardowym sitku Dodajemy jajko Lekko solimy, pierzymy i dodajemy majeranek Dokładnie mieszamy Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego Bulion wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia Na gorący płyn…

WIĘCEJ >

Zupa selerowo-pistacjowa

Selera obieramy i kroimy w kostkę Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Pistacje obieramy Gruszkę kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę, podsmażamy 3 min Dodajemy gruszkę i seler, podsmażamy 3 min Zalewamy…

WIĘCEJ >