fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Dorsz panierowany w kokosie przekładany szpinakiem z puree marchewkowo – selerowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cedb4ca61-2691-44f8-936b-a0c65fb1d1bf-1

Dorsz panierowany w kokosie przekładany szpinakiem z puree marchewkowo – selerowym

Przygotowanie

Puree:        

  • Marchew i seler obrać, pokroić w kawałki
  • Zalać wrzącą wodą, lekko osolić i gotować 20 min aż będą miękkie
  • Odcedzić wodę, dodać łyżkę tłuszczu
  • Zmiksować na puree

Szpinak:

  • Szpinak należy minimum 2 godz. wcześniej wyjąć z zamrażarki i położyć na sicie, żeby woda odciekła (najlepiej na noc)
  • Cebulę i czosnek obrać
  • Pokroić w kostkę
  • Na patelni rozgrzać tłuszcz
  • Smażymy cebulę z czosnkiem przez 2-3 min
  • Dokładamy odcedzony szpinak
  • Solimy, pieprzymy, dodajemy odrobinę gałki muszkatołowej
  • Mieszamy i dusimy 5 min

Dorsza w kokosie:

  • Dorsza posolić i popieprzyć
  • Na patelni rozgrzać 2 łyżki tłuszczu
  • Obtaczamy rybę z obu stron w mące kokosowej
  • Smażyć rybę po 6 – 7 min z każdej strony na małym ogniu

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie dodajemy pieprzu oraz gałki muszkatołowej.

Uwagi

Najlepsza gałka muszkatołowa jest w całości – wystarczy ją zetrzeć na tarce i dodać do potrawy.

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się nasze propozycje przyrządzenia dorsza w równie smaczny sposób – koniecznie je wypróbuj.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 1 filet z dorsza (100 g)
  • 200 g szpinaku mrożonego
  • ½ cebuli (50 g)
  • 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
  • 1 gałka muszkatołowa (4 g)
  • 1 marchewka (60 g)
  • ⅓ małego selera w korzeniu (ok. 60 g)
  • 4 łyżki mąki kokosowej (48 g)
  • 3 łyżki masła klarowanego Ghee lub oleju kokosowego (45 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Garnek, Patelnia, Sitko
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pulpety z sarny w sosie warzywnym z grillowaną cukinią i kalarepą

Sarnę kroimy z mniejsze kawałki i mielimy w maszynce do mięsa na średnich oczkach Marchew i pietruszkę obieramy i przekrawamy na połowy Połowę marchwi i pietruszki kroimy w cienkie paski lub kostkę Mielimy też obraną…

WIĘCEJ >

Cukiniowe spaghetti z bazyliowo-miętowym pesto

Cukinie umyć, wytrzeć ręcznikiem papierowym i pokroić wzdłuż na cienkie plasterki. Następnie każdy plasterek pokroić wzdłuż na cienkie paseczki, tak aby powstało „spaghetti”. Posypać solą, wymieszać i przełożyć na sitko na około 10 minut, aby…

WIĘCEJ >

Pulpeciki z sarny w warzywach

Pulpeciki Mięso mielmy w maszynce do mięsa na standardowym sitku Dodajemy jajko Lekko solimy, pieprzymy i dodajemy majeranek Dokładnie mieszamy Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego Bulion/rosół wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia Na gorący…

WIĘCEJ >

Filety z tofu panierowane w orzechach

Tofu kroimy na „filety” o grubości ok. 1 cm. Jeśli dysponujemy tofu naturalnym to odkładamy je do sosu sojowego, żeby nabrały słonego smaku. W tym czasie drobno siekamy orzechy i mieszamy je z sezamem. Następnie obie…

WIĘCEJ >