fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Dorsz w sosie kawowym z sałatką i ryżem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cc66a6a74-c5aa-4b2f-8071-91f7999946d3-1

Dorsz w sosie kawowym z sałatką i ryżem

Przygotowanie

  • Gotujemy ryż we wrzącej osolonej wodzie do miękkości i odcedzamy na sitku
  • Do małego garnka/rondelka
  • Wlewamy mleko kokosowe
  • Dodajemy kawę
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Wkładamy dorsza
  • Przykrywamy pokrywką
  • Gotujemy 5 minut
  • Podnosimy pokrywkę i obracamy rybę na drugą stronę
  • Przykrywamy pokrywką i gotujemy 5 minut
  • Dodajemy łyżkę mąki kokosowej, mieszamy
  • Na talerzu układamy sałatę, rukolę, przekrojone na pół pomidorki i liście cykorii
  • Polewamy sosem vinaigrette i dodajemy krążki cebuli
  • Obok sałaty kładziemy ryż
  • Na ryżu kładziemy dorsza i polewamy sosem

Rady dietetyka

Pamiętaj, by wybierając potrawę dopasować ją do Twojej aktualnej diety oraz towarzyszących nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się nasze propozycje na przyrządzenie dorsza w równie smaczny sposób.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 30 minut
Składniki: 13
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 200 g dorsza
  • 5 ziaren kawy (ok. 5 g)
  • 100 ml mleka kokosowego
  • 1 łyżka mąki kokosowej (12 g)
  • 50 g ryżu basmati
  • 3 liście sałaty rzymskiej (105 g)
  • 1 garść rukoli (20 g)
  • ½ cykorii (40 g)
  • 5 pomidorków koktajlowych (100 g)
  • 3 łyżki sosu vinaigrette (30 ml)
  • ½ czerwonej cebuli (50 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Garnek, Rondel, Sitko
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Parówki wieprzowe

Parówki włożyć do wrzącej wody, parzyć 5 min

WIĘCEJ >

Sałatka z cukinii i pomidorów z oliwkami

Cukinię myjemy i obieramy. Następnie obieraczką kroimy ją na wstążki. Pomidora myjemy i kroimy w plasterki lub ćwiartki. Całość mieszamy z oliwkami, oliwą z oliwek i przyprawami.

WIĘCEJ >

Gęsina z wolnowaru na spaghetti warzywnym

Gęsina: Mięso solimy i pieprzymy Marchew i pietruszkę obieramy, kroimy w kawałki Wkładamy do wolnowaru Lekko solimy i pieprzymy Dodajemy gęś Wstawiamy na „low” na 8 godz. Makarony: Kalarepę obieramy Kalarepę i cukinię przepuszczamy przez spiromat…

WIĘCEJ >

Kokosowa szarpana wieprzowina

Mięso opłukujemy i wkładamy do misy wolnowaru, dolewamy mleko kokosowe i przyprawy (solimy na końcu gotowe już danie). Ustawiamy wolnowar na Low (1) na całą noc i podajemy.

WIĘCEJ >