Dorsz w sosie kawowym z sałatką i ryżem
Dorsz w sosie kawowym z sałatką i ryżem
Przygotowanie
- Gotujemy ryż we wrzącej osolonej wodzie do miękkości i odcedzamy na sitku
- Do małego garnka/rondelka
- Wlewamy mleko kokosowe
- Dodajemy kawę
- Lekko solimy i pieprzymy
- Wkładamy dorsza
- Przykrywamy pokrywką
- Gotujemy 5 minut
- Podnosimy pokrywkę i obracamy rybę na drugą stronę
- Przykrywamy pokrywką i gotujemy 5 minut
- Dodajemy łyżkę mąki kokosowej, mieszamy
- Na talerzu układamy sałatę, rukolę, przekrojone na pół pomidorki i liście cykorii
- Polewamy sosem vinaigrette i dodajemy krążki cebuli
- Obok sałaty kładziemy ryż
- Na ryżu kładziemy dorsza i polewamy sosem
Rady dietetyka
Pamiętaj, by wybierając potrawę dopasować ją do Twojej aktualnej diety oraz towarzyszących nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.
Uwagi
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się nasze propozycje na przyrządzenie dorsza w równie smaczny sposób.
Autor
Lista składników
- 200 g dorsza
- 5 ziaren kawy (ok. 5 g)
- 100 ml mleka kokosowego
- 1 łyżka mąki kokosowej (12 g)
- 50 g ryżu basmati
- 3 liście sałaty rzymskiej (105 g)
- 1 garść rukoli (20 g)
- ½ cykorii (40 g)
- 5 pomidorków koktajlowych (100 g)
- 3 łyżki sosu vinaigrette (30 ml)
- ½ czerwonej cebuli (50 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Paleo schabowy w panierce bez jajka
Schab płuczemy i osuszamy za pomocą papierowego ręcznika. Kroimy w plastry o grubości mniej więcej 1 cm i tłuczemy każdy plaster cienko przez folię spożywczą. Na tym etapie odkładamy dwa kotlety (około 80 g mięsa)…
WIĘCEJ >Wątroba wieprzowa z grillowanymi warzywami
Paprykę kroimy na pół i każdą połówkę na 3 części Cukinię kroimy w plastry Marchew obieramy i kroimy w plastry Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu Wrzucamy warzywa Lekko solimy i pieprzymy Dodajemy tymianek Zasmażamy 2…
WIĘCEJ >Kefir jogurtowy
Mleko wlewamy do garnuszka Mleko podgrzać żeby miało temp. około 40 stopni, czyli delikatnie cieplejsze niż nasza dłoń Dodajemy miód i dokładnie mieszamy Dodajemy kryształki kefiru Przykrywamy garnek pokrywką i odkładamy gdzieś w kuchni żeby…
WIĘCEJ >Sałatka z jarmużu, z migdałami i jabłkami w klonowym sosie
Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy w małej szklance Następnie jabłko obieramy i kroimy w drobną kostkę, wsypujemy do miski i polewamy sokiem z cytryny – dzięki temu jabłko nie sczernieje i będzie przyjemnie chrupkie Migdały…
WIĘCEJ >