fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Dorsz w sosie kawowym z sałatką i ryżem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cc66a6a74-c5aa-4b2f-8071-91f7999946d3-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Dorsz w sosie kawowym z sałatką i ryżem

Przygotowanie

  • Gotujemy ryż we wrzącej osolonej wodzie do miękkości i odcedzamy na sitku
  • Do małego garnka/rondelka
  • Wlewamy mleko kokosowe
  • Dodajemy kawę
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Wkładamy dorsza
  • Przykrywamy pokrywką
  • Gotujemy 5 minut
  • Podnosimy pokrywkę i obracamy rybę na drugą stronę
  • Przykrywamy pokrywką i gotujemy 5 minut
  • Dodajemy łyżkę mąki kokosowej, mieszamy
  • Na talerzu układamy sałatę, rukolę, przekrojone na pół pomidorki i liście cykorii
  • Polewamy sosem vinaigrette i dodajemy krążki cebuli
  • Obok sałaty kładziemy ryż
  • Na ryżu kładziemy dorsza i polewamy sosem

Rady dietetyka

Pamiętaj, by wybierając potrawę dopasować ją do Twojej aktualnej diety oraz towarzyszących nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się nasze propozycje na przyrządzenie dorsza w równie smaczny sposób.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 13
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 200 g dorsza
  • 5 ziaren kawy (ok. 5 g)
  • 100 ml mleka kokosowego
  • 1 łyżka mąki kokosowej (12 g)
  • 50 g ryżu basmati
  • 3 liście sałaty rzymskiej (105 g)
  • 1 garść rukoli (20 g)
  • ½ cykorii (40 g)
  • 5 pomidorków koktajlowych (100 g)
  • 3 łyżki sosu vinaigrette (30 ml)
  • ½ czerwonej cebuli (50 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Garnek, Rondel, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Krem cukiniowy

Cukinię myjemy, osuszamy, kroimy na pół i wydrążamy pestki Jarmuż myjemy i pozbawiamy zdrewniałych części Wydrążoną cukinię kroimy w kostkę o wielkości około 1-2 cm Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę W garnku rozgrzewamy masło…

WIĘCEJ >

Sałatka jesienna z granatem

Rozgrzewamy piekarnik do 200°C Wykładamy papier do pieczenia na blachę Wykładamy na blachę dynię, skrapiamy oliwą, dodajemy sól i pieprz Pieczemy około 40 minut, aż do miękkości Gotujemy komosę ryżową Do dużej miski dajemy komosę,…

WIĘCEJ >

Placuszki bananowe z komosy ryżowej

Komosę ryżową zalewamy wrzątkiem Odstawiamy na 30 minut Po tym czasie odcedzamy, przepłukujemy Miksujemy wraz z mlekiem roślinnym oraz bananem na gładką masę Wyciskamy 2 łyżki soku z cytryny Do masy dodajemy przyprawy, sodę, sok…

WIĘCEJ >

Pasztet wieprzowy z grzybami

Żeberka i boczek kroimy w kawałki 8 cm Lekko solimy i pieprzymy Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w półksiężyce Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w grube plasterki Warzywa mieszamy z mięsem w misie…

WIĘCEJ >