Dorsz w sosie kawowym z sałatką i ryżem
Dorsz w sosie kawowym z sałatką i ryżem
Przygotowanie
- Gotujemy ryż we wrzącej osolonej wodzie do miękkości i odcedzamy na sitku
- Do małego garnka/rondelka
- Wlewamy mleko kokosowe
- Dodajemy kawę
- Lekko solimy i pieprzymy
- Wkładamy dorsza
- Przykrywamy pokrywką
- Gotujemy 5 minut
- Podnosimy pokrywkę i obracamy rybę na drugą stronę
- Przykrywamy pokrywką i gotujemy 5 minut
- Dodajemy łyżkę mąki kokosowej, mieszamy
- Na talerzu układamy sałatę, rukolę, przekrojone na pół pomidorki i liście cykorii
- Polewamy sosem vinaigrette i dodajemy krążki cebuli
- Obok sałaty kładziemy ryż
- Na ryżu kładziemy dorsza i polewamy sosem
Rady dietetyka
Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.
Autor
Lista składników
- Dorsz atlantycki (świeży) (200 g)
- Sałata rzymska (105 g)
- Pomidor koktajlowy (100 g)
- Mleko kokosowe (100 ml)
- Ryż basmati (90 g)
- Cebula czerwona (50 g)
- Cykoria (40 g)
- Sos vinaigrette (30 g)
- Rukola (20 g)
- Mąka kokosowa (12 g)
- Kawa (5 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Naleśniki gryczane z boczkiem, kiełbasą, szynką i cebulą
Naleśniki: Tłuszcz rozpuszczamy (lub używamy płynny, jeśli stoi gdzieś blisko ciepła, np. pieca) Do garnka/miski wlewamy wodę i wybijamy jajko, mieszamy Lekko solimy, dodajemy mąkę, mieszamy Dodajemy tłuszcz, mieszamy Odstawiamy na 10 min, żeby ciasto…
WIĘCEJ >Wołowina duszona w warzywach
Mięso myjemy i kroimy w kostkę (łatę dodatkowo oczyszczamy z błon). W garnku rozgrzewamy olej kokosowy, wrzucamy drobno posiekane czosnek i cebulę. Podsmażamy aż się zeszklą i dodajemy mięso. Smażymy aż się przyrumieni. Następnie dodajemy…
WIĘCEJ >Ryż z kalafiora zasmażany z indykiem i warzywami
Indyka pokroić w paski Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Boczek pokroić w kostkę Imbir obrać i posiekać Paprykę pokroić w paseczki W garnku rozgrzewamy łyżkę tłuszczu Zasmażamy indyka przez 2 min Dodajemy…
WIĘCEJ >Sałatka z bakłażana z oliwkami
Bakłażana myjemy, suszymy i kroimy w dużą kostkę (2×2 cm) Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni Do dużego płaskiego naczynia żaroodpornego wrzucamy kostki bakłażana, polewamy 4 łyżkami oliwy i dokładnie mieszamy Wstawiamy do piekarnika i pieczemy…
WIĘCEJ >