fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Dorsz pieczony z koperkiem i bazylią

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c14918601-bb1b-473b-98ef-dbfcc4d5c1d4
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Dorsz pieczony z koperkiem i bazylią

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 st. C (z funkcją grzania góra-dół)
  • Do miski wlewamy tłuszcz (oliwę), dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy i całość dokładnie mieszamy
  • Rybę kładziemy na talerzu i polewamy tłuszczem z przyprawami
  • Paprykę kroimy w paski
  • Do naczynia żaroodpornego wlewamy tłuszcz (oliwę), wkładamy szpinak, pomidorki i paprykę
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Na wierzch warzyw kładziemy rybę i posypujemy zieleniną
  • Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut
  • Po tym czasie dokładamy do ryby tłuszcz (masło) i pieczemy przez ok. 15 minut (w między czasie możemy polać rybę sosem, który zebrał się na dnie naczynia)
  • Upieczoną rybę układamy na talerzach i skrapiamy sokiem z cytryny

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia dorsza.

Autor

Kamila Lipowicz
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Dorsz atlantycki (świeży) (400 g)
  • Pomidor koktajlowy (240 g)
  • Papryka czerwona (200 g)
  • Szpinak (100 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (40 ml)
  • Sok z cytryny (20 ml)
  • Masło klarowane ghee (15 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Koper (świeży) (6 g)
  • Bazylia (świeża) (6 g)
  • Sól kłodawska (1 g)
  • Pieprz czarny (1 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik, Praska do czosnku, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Makaron z białej rzodkwi w sosie szparagowo – jajecznym

Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę Szparagi obrać (prowadzić nożem milimetr przy milimetrze, żeby żadne włókno nie zostało) Obrane szparagi wrzucamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy 6 min Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy…

WIĘCEJ >

Zupa krem z cukinii (wegańska / wegetariańska)

Cukinie umyć, odciąć obie końcówki i pokroić w kostkę (jeśli już mamy dużą cukinię z dużymi pestkami, to kroimy cukinię w plastry grubości 1 cm i palcami wypychamy środek z każdego plastra (miąższ i pestki…

WIĘCEJ >

Żeberka

Kroimy cebulę i umieszczamy na dnie garnka (duży garnek, co najmniej 6 litrów). Na cebuli układamy żebra, posypujemy pokrojonym czosnkiem, solimy. Wlewamy wodę lub bulion równomiernie, aby przykryły żeberka. Przykrywamy i dusimy na bardzo małym…

WIĘCEJ >

Rosół SCD

Wszystkie składniki umieszczamy w garnku Wlewamy wodą, do przykrycia całości jego zawartości Lekko solimy Gotujemy rosół na wolnym ogniu przez 4 godziny (ważny czas gotowania – krócej gotowana marchew może być niedobrze strawiona przez chore…

WIĘCEJ >