fbpx
logo
Szukaj
open close

Dorsz pieczony z koperkiem i bazylią

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c14918601-bb1b-473b-98ef-dbfcc4d5c1d4
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Dorsz pieczony z koperkiem i bazylią

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 st. C (z funkcją grzania góra-dół)
  • Do miski wlewamy tłuszcz (oliwę), dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy i całość dokładnie mieszamy
  • Rybę kładziemy na talerzu i polewamy tłuszczem z przyprawami
  • Paprykę kroimy w paski
  • Do naczynia żaroodpornego wlewamy tłuszcz (oliwę), wkładamy szpinak, pomidorki i paprykę
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Na wierzch warzyw kładziemy rybę i posypujemy zieleniną
  • Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut
  • Po tym czasie dokładamy do ryby tłuszcz (masło) i pieczemy przez ok. 15 minut (w między czasie możemy polać rybę sosem, który zebrał się na dnie naczynia)
  • Upieczoną rybę układamy na talerzach i skrapiamy sokiem z cytryny

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia dorsza.

Autor

Kamila Lipowicz
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Dorsz atlantycki (świeży) (400 g)
  • Pomidor koktajlowy (240 g)
  • Papryka czerwona (200 g)
  • Szpinak (100 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (40 ml)
  • Sok z cytryny (20 ml)
  • Masło klarowane ghee (15 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Koper (świeży) (6 g)
  • Bazylia (świeża) (6 g)
  • Sól kłodawska (1 g)
  • Pieprz czarny (1 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik, Praska do czosnku, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Mini hot-dogi

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Mąkę mieszamy z mlekiem, solą oraz 1 całym jajkiem i jednym żółtkiem (białko wykorzystamy później). Każdą z parówek kroimy na 4 części.  Robimy kulki z ciasta i wkładamy do środka…

WIĘCEJ >

Koktajl (shake) z awokado i pomarańczy

Z awokado usuwamy pestkę i łyżeczką wydrążamy miąższ (można też obrać i pokroić) Pomarańcze obieramy ze skóry Wrzucamy do blendera kawałki awokado i pomarańczy Dodajemy miód Dolewamy wodę kokosową Miksujemy 15 sek.

WIĘCEJ >

Suszony schab w czosnku niedźwiedzim

Schab włożyć do jakiegoś płaskiego naczynia Posypać z każdej strony solą Ofoliować naczynie z mięsem i wstawić na 24 godz. do lodówki Wyjąć mięso Opłukać pod bieżącą zimną wodą (szybko, tyle tylko, żeby spłukać sól)…

WIĘCEJ >

Pierogi gryczane z dziczyzną

Farsz: Dziczyznę kroimy w kawałki np. 4 x 4 cm Wkładamy mięso do garnka Wlewamy 2 szklanki wody Lekko solimy i pieprzymy Gotujemy na małym ogniu 2 godz. Co jakiś czas sprawdzamy ile mamy wody…

WIĘCEJ >