fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Dorsz pieczony z koperkiem i bazylią

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c14918601-bb1b-473b-98ef-dbfcc4d5c1d4
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Dorsz pieczony z koperkiem i bazylią

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 st. C (z funkcją grzania góra-dół)
  • Do miski wlewamy tłuszcz (oliwę), dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy i całość dokładnie mieszamy
  • Rybę kładziemy na talerzu i polewamy tłuszczem z przyprawami
  • Paprykę kroimy w paski
  • Do naczynia żaroodpornego wlewamy tłuszcz (oliwę), wkładamy szpinak, pomidorki i paprykę
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Na wierzch warzyw kładziemy rybę i posypujemy zieleniną
  • Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut
  • Po tym czasie dokładamy do ryby tłuszcz (masło) i pieczemy przez ok. 15 minut (w między czasie możemy polać rybę sosem, który zebrał się na dnie naczynia)
  • Upieczoną rybę układamy na talerzach i skrapiamy sokiem z cytryny

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia dorsza.

Autor

Kamila Lipowicz
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Dorsz atlantycki (świeży) (400 g)
  • Pomidor koktajlowy (240 g)
  • Papryka czerwona (200 g)
  • Szpinak (100 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (40 ml)
  • Sok z cytryny (20 ml)
  • Masło klarowane ghee (15 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Koper (świeży) (6 g)
  • Bazylia (świeża) (6 g)
  • Sól kłodawska (1 g)
  • Pieprz czarny (1 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik, Praska do czosnku, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa grzybowa (wegańska/wegetariańska)

Obieramy cebulę i czosnek, kroimy w kostkę Grzyby oczyszczamy (lub rozmrażamy), kroimy w kawałki W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem i smażymy 2-3 min Wrzucamy grzyby Smażymy 5 min Zalewamy rosołem Gotujemy 15…

WIĘCEJ >

Szparagi z pulpecikami wieprzowymi duszonymi w cebuli

Szparagi obieramy, gotujemy 8 min we wrzącej osolonej wodzie i wyjmujemy na miskę Boczek kroimy w kawałki Marchew, pietruszkę, obieramy Mielimy boczek w maszynce do mięsa Co jakiś czas wrzucamy kawałek pietruszki lub marchewki na…

WIĘCEJ >

Zupa selerowo-gruszkowa (wegańska / wegetariańska)

Gruszkę obrać, przekroić na pół, usunąć gniazdo nasienne i ogonek i pokroić w kostkę Cebulę obrać i pokroić w kostkę Seler obrać i pokroić w kostkę (może być gruba) Bierzemy garnek i rozpuszczamy w nim…

WIĘCEJ >

Pierś nadziewana pistacjami z sosem selerowo – pistacjowym

Seler obieramy i kroimy w cienkie plastry Gruszkę obieramy, usuwamy gniazdo nasienne i ogonek i kroimy w plastry Z każdego filetu odrywamy polędwiczkę Mielimy w maszynce do mięsa razem z połową fileta Pistacje obieramy i…

WIĘCEJ >