fbpx
logo
Szukaj
open close

Dorsz pieczony z koperkiem i bazylią

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cbe7948a3-6ecd-4b00-8d7e-d7dfd3ddb24e
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Dorsz pieczony z koperkiem i bazylią

Przygotowanie

  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 st. C (z funkcją grzania góra-dół)
  • Do miski wlewamy tłuszcz (oliwę), dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy i całość dokładnie mieszamy
  • Rybę kładziemy na talerzu i polewamy tłuszczem z przyprawami
  • Paprykę kroimy w paski
  • Do naczynia żaroodpornego wlewamy tłuszcz (oliwę), wkładamy szpinak, pomidorki i paprykę
  • Zieleninę drobno siekamy
  • Na wierzch warzyw kładziemy rybę i posypujemy zieleniną
  • Naczynie żaroodporne wkładamy do piekarnika na ok. 10 minut
  • Po tym czasie dokładamy do ryby tłuszcz (masło) i pieczemy przez ok. 15 minut (w między czasie możemy polać rybę sosem, który zebrał się na dnie naczynia)
  • Upieczoną rybę układamy na talerzach i skrapiamy sokiem z cytryny

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia dorsza.

Autor

Kamila Lipowicz
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Dorsz atlantycki (świeży) (400 g)
  • Pomidor koktajlowy (240 g)
  • Papryka czerwona (200 g)
  • Szpinak (100 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (40 ml)
  • Sok z cytryny (bio) (20 ml)
  • Masło klarowane ghee (15 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Koper (świeży) (6 g)
  • Bazylia (świeża) (6 g)
  • Sól kłodawska (1 g)
  • Pieprz czarny (1 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik, Praska do czosnku, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Grasica z grillowanymi warzywami

Grasica Do garnka wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia Przygotowujemy miskę z zimną wodą Wrzucamy grasicę do wrzątku Mieszamy i na bardzo małym ogniu gotujemy 2 minuty Przekładamy sparzoną grasicę do miski z zimną wodą…

WIĘCEJ >

Zupa krem z dyni

Dynię kroimy w kostkę Cebulę obieramy i kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę, podsmażamy 2-3 min Dodajemy dynię, podsmażamy 4-5 min Zalewamy bulionem Gotujemy 20 min na średnim ogniu Dodajemy cynamon Miksujemy…

WIĘCEJ >

Naleśniki gryczane z sarniną i pieczarkami

Naleśniki: Tłuszcz rozpuszczamy (lub używamy płynny, jeśli stoi gdzieś blisko ciepła, np. pieca) Do garnka/miski wlewamy wodę i wybijamy jajko, mieszamy Lekko solimy, dodajemy mąkę, mieszamy Dodajemy tłuszcz, mieszamy Odstawiamy na 10 min żeby ciasto…

WIĘCEJ >

Zielony omlet

Wszystkie składniki blendujemy. Omleta smażymy z dwóch stron na rozgrzanej patelni.

WIĘCEJ >