fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Ryż smażony z krewetkami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c53dbbfcb-233e-4c61-8364-7b287da23ee2
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Ryż smażony z krewetkami

Przygotowanie

  • Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
  • Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy)
  • Czosnek oraz imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki
  • Chili kroimy w cienkie plastry
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy czosnek oraz imbir i podsmażamy przez ok. 1 minutę
  • Dodajemy krewetki, chili oraz przyprawy, mieszamy i podsmażamy przez ok. 1-2 minuty
  • Z patelni wyciągamy krewetki łyżką cedzakową i odkładamy na talerz
  • Na patelnię wrzucamy wcześniej ugotowany ryż i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
  • Z powrotem dodajemy krewetki i mieszamy
  • Ryż z krewetkami nakładamy na talerze i posypujemy świeżymi ziołami

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia krewetek.

Autor

Iwona Wierzbicka
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 13
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Krewetka koktajlowa (świeża) (215 g)
  • Ryż basmati (200 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Prawdziwe masło (15 g)
  • Chili (10 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Imbir korzeń (5 g)
  • Kolendra (świeża) (3 g)
  • Kmin rzymski (1.5 g)
  • Imbir w proszku (0.5 g)
  • Cynamon mielony (0.5 g)
  • Sól kłodawska (0.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Łyżka cedzakowa, Nóż, Patelnia, Sitko, Talerz, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Makaron karbowany z cukinii z szparagami i brokułami

Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy przez 2 min Szparagi i brokuł dzielimy na małe kawałki i dodajemy na patelnię Cukinię kroimy nożem karbowanym w plastry a…

WIĘCEJ >

Pieczony surowy boczek z buraczkami

Boczek: Czosnek obrać i pokroić każdy ząbek na 3 części Przygotowujemy naczynie, w którym będziemy piec, np. żaroodporne Wkładamy mięso i posypujemy wszystkimi przyprawami Połowę obranego czosnku rozkładamy na mięsie Przekładamy mięso na drugą stronę…

WIĘCEJ >

Hiszpański chłodnik Ajo Blanco

Migdały zalewamy wodą, wkładamy do lodówki i zostawiamy na 8 godz. (najwygodniej na noc) Migdały z wodą przekładamy do blendera Dodajemy czosnek, sól, pieprz i miksujemy przez minutę Dodajemy oliwę, uotowanego ziemniaka, ocet i miksujemy Próbujemy…

WIĘCEJ >

Komosa ryżowa z warzywami – orientalnie

Komosę gotujemy zgodnie z etykietą Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju kokosowym Po kilku minutach dodajemy ząbek czosnku oraz przyprawy Wszystko łączymy z cebulką i podsmażamy minutę Dodajemy mleko kokosowe Cukinię kroimy w…

WIĘCEJ >