Ryż smażony z krewetkami
Ryż smażony z krewetkami
Przygotowanie
- Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
- Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy)
- Czosnek oraz imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki
- Chili kroimy w cienkie plastry
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy czosnek oraz imbir i podsmażamy przez ok. 1 minutę
- Dodajemy krewetki, chili oraz przyprawy, mieszamy i podsmażamy przez ok. 1-2 minuty
- Z patelni wyciągamy krewetki łyżką cedzakową i odkładamy na talerz
- Na patelnię wrzucamy wcześniej ugotowany ryż i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
- Z powrotem dodajemy krewetki i mieszamy
- Ryż z krewetkami nakładamy na talerze i posypujemy świeżymi ziołami
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia krewetek.
Autor
Lista składników
- Krewetka koktajlowa (świeża) (215 g)
- Ryż basmati (200 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Masło (15 g)
- Chili (10 g)
- Czosnek (5 g)
- Imbir korzeń (5 g)
- Kolendra (świeża) (3 g)
- Kmin rzymski (1.5 g)
- Imbir w proszku (0.5 g)
- Cynamon mielony (0.5 g)
- Sól kłodawska (0.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane przepisy
Makaron ryżowy po chińsku z krewetkami
Krewetki dokładnie oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy) Makaron gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Imbir i czosnek obieramy Imbir, czosnek i chili drobno siekamy Cebulę obieramy i kroimy w piórka…
WIĘCEJ >Sałatka z krewetkami i żółtym serem
Ser kroimy w kostkę Pomidorki kroimy na pół Awokado obieramy i kroimy w paski, a następnie na 2-3 części Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy) Następnie gotujemy krewetki we wrzącej wodzie przez…
WIĘCEJ >Krewetki na makaronie z cukinii
Cukinię przepuszczamy przez spiromat (jeśli nie mamy spiromatu – kroimy cukinię wzdłuż na plastry, a następnie wzdłuż na paski) Krewetki oczyszczamy (usuwamy pancerz i przewód pokarmowy) Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy krewetki i podsmazamy przez…
WIĘCEJ >Krewetki tygrysie w sosie z mleczkiem kokosowym
Na patelni rozpuścić smalec gęsi. Dodać drobno posiekany czosnek. Kiedy się zeszkli wrzucić krewetki (z ogonkami). Smażyć na średnim ogniu kilka minut (aż staną się całkiem różowe), dodać sok z cytryny, a po ok. dwóch…
WIĘCEJ >