fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Ryż smażony z krewetkami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c53dbbfcb-233e-4c61-8364-7b287da23ee2
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Ryż smażony z krewetkami

Przygotowanie

  • Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
  • Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy)
  • Czosnek oraz imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki
  • Chili kroimy w cienkie plastry
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy czosnek oraz imbir i podsmażamy przez ok. 1 minutę
  • Dodajemy krewetki, chili oraz przyprawy, mieszamy i podsmażamy przez ok. 1-2 minuty
  • Z patelni wyciągamy krewetki łyżką cedzakową i odkładamy na talerz
  • Na patelnię wrzucamy wcześniej ugotowany ryż i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
  • Z powrotem dodajemy krewetki i mieszamy
  • Ryż z krewetkami nakładamy na talerze i posypujemy świeżymi ziołami

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia krewetek.

Autor

Iwona Wierzbicka
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 13
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Krewetka koktajlowa (świeża) (215 g)
  • Ryż basmati (200 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Prawdziwe masło (15 g)
  • Chili (10 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Imbir korzeń (5 g)
  • Kolendra (świeża) (3 g)
  • Kmin rzymski (1.5 g)
  • Imbir w proszku (0.5 g)
  • Cynamon mielony (0.5 g)
  • Sól kłodawska (0.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Łyżka cedzakowa, Nóż, Patelnia, Sitko, Talerz, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Chrupiący pieczony dorsz

Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Cebulę z czosnkiem obieramy, drobno siekamy i przenosimy do miski z serem Zieleninę drobno siekamy i przenosimy do miski z serem Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st….

WIĘCEJ >

Zupa z porów i pasternaku z curry

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Pasternaki obieramy i kroimy 2/3 ilości w plastry, a 1/3 ilości „kroimy” obieraczką na papier Blachę wkładamy do piekarnika na ok. 20 minut…

WIĘCEJ >

Puszysty pilaw ryżowy

Makaron spaghetti łamiemy na kawałki o długości ok. 2-3 cm Seler kroimy w kostkę Marchew obieramy i kroimy w cienkie plastry Cebulę obieramy i drobno siekamy Cebulę ze szczypiorkiem drobno siekamy W rondlu roztapiamy tłuszcz…

WIĘCEJ >

Kotleciki wieprzowe

Mięso ugniatamy rękami z wiórkami, z jajkiem i z przyprawami Smażymy z dwóch stron na rozgrzanym tłuszczu do zarumienienia Podajemy z dowolnymi warzywami, np. papryką

WIĘCEJ >