Kurczak w sosie pieczarkowym z ryżem
Kurczak w sosie pieczarkowym z ryżem
Przygotowanie
- Mięso dokładnie oczyszczamy i kroimy w kostkę
- Do miski wlewamy tłuszcz (oliwę), dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy i mieszamy
- Mięso przenosimy do miski z mieszanką tłuszczu i dokładnie mieszamy, tak aby każdy kawałek mięsa był równomiernie pokryty, a następnie odstawiamy na ok. 20-30 minut
- Pieczarki kroimy w ćwiartki (lub w plastry)
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę)
- Wrzucamy mięso i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
- Dodajemy pieczarki, mieszamy i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
- Dolewamy bulion, mieszamy i gotujemy pod przykryciem przez ok. 6-8 minut
- Śmietankę przelewamy do szklanki, dolewamy odrobinę bulionu i mieszamy
- Następnie wylewamy śmietankę na patelnię, mieszamy i zagotowujemy
- Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez ok. 6-7 minut
- Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
- Na patelnię dodajemy tłuszcz (masło) oraz przyprawy i mieszamy
- Na talerze nakładamy ryż i polewamy sosem pieczarkowym z kurczakiem
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia kurczaka.
Autor
Lista składników
- Kurczak pierś (450 g)
- Pieczarka (świeża) (300 g)
- Bulion jarski (170 ml)
- Ryż basmati (150 g)
- Śmietanka kremówka 30% (125 ml)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Masło (15 g)
- Czosnek (5 g)
- Oregano suszone (0.5 g)
- Sól kłodawska (0.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane przepisy
„Wrapy” z sałaty z kurczakiem i awokado
Mięso kroimy w kostkę i przenosimy do miski Dolewamy tłuszcz, dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy, tak aby każdy kawałek mięsa był równomiernie pokryty Rozgrzewamy patelnię Wrzucamy mięso i podsmażamy przez ok. 6-7 minut (tak aby…
WIĘCEJ >Cytrynowy kurczak w brokułach
Pierś z kurczaka kroimy na drobne kawałki i mieszamy z przyprawami. Brokuła dzielimy na małe różyczki i myjemy. Na patelni rozpuszczamy olej kokosowy i podsmażamy mięso, aż się zarumieni. Odkładamy na talerz. Dodajemy rosół, sok…
WIĘCEJ >Kurczak duszony z warzywami
Posiekać cebulę, marchewki obrać i pokroić w grube plastry. Ziemniaki orać i pokroić w ćwiartki lub ósemki. Udka z kurczaka obtoczyć w przyprawach. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć do zezłocenia udka z kurczaka (mają…
WIĘCEJ >Kurczak curry z dynią i szpinakiem
Dynię obieramy i kroimy na drobne kawałki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, podobnie pierś z kurczaka. Czosnek i imbir drobno siekamy. Wszystkie składniki umieszczamy w wolnowarze i mieszamy. Wstawiamy na 7 godzin na tryb…
WIĘCEJ >