fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kurczak w sosie pieczarkowym z ryżem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c4ab96a72-2d46-45ad-b6f6-48030aa0534a
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Kurczak w sosie pieczarkowym z ryżem

Przygotowanie

  • Mięso dokładnie oczyszczamy i kroimy w kostkę
  • Do miski wlewamy tłuszcz (oliwę), dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy i mieszamy
  • Mięso przenosimy do miski z mieszanką tłuszczu i dokładnie mieszamy, tak aby każdy kawałek mięsa był równomiernie pokryty, a następnie odstawiamy na ok. 20-30 minut
  • Pieczarki kroimy w ćwiartki (lub w plastry)
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę)
  • Wrzucamy mięso i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
  • Dodajemy pieczarki, mieszamy i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
  • Dolewamy bulion, mieszamy i gotujemy pod przykryciem przez ok. 6-8 minut
  • Śmietankę przelewamy do szklanki, dolewamy odrobinę bulionu i mieszamy
  • Następnie wylewamy śmietankę na patelnię, mieszamy i zagotowujemy
  • Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez ok. 6-7 minut
  • Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
  • Na patelnię dodajemy tłuszcz (masło) oraz przyprawy i mieszamy
  • Na talerze nakładamy ryż i polewamy sosem pieczarkowym z kurczakiem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia kurczaka.

Autor

Iwona Wierzbicka
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 3
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (450 g)
  • Pieczarka (świeża) (300 g)
  • Bulion jarski (170 ml)
  • Ryż basmati (150 g)
  • Śmietanka kremówka 30% (125 ml)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Prawdziwe masło (15 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Oregano suszone (0.5 g)
  • Sól kłodawska (0.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Nóż, Patelnia, Pokrywka do patelni, Praska do czosnku

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Napój daktylowy

Jabłko obieramy, kroimy na kawałki i umieszczamy w blenderze (lub w naczyniu, w którym będziemy blendować) Dodajemy pozostałe składniki i całość blendujemy na jednolitą konsystencję (z daktyli usuwamy pestki – jeśli są)

WIĘCEJ >

Polędwiczka wieprzowa z grillowanymi warzywami

Włączyć piekarnik na 180 stopni Marchew i kalarepę obrać, pokroić w plastry grubości ok. 0.5 cm Cebulę obrać i pokroić w plastry Paprykę pokroić w plastry Bierzemy dużą patelnię grillową (lub zwykłą jak ktoś nie…

WIĘCEJ >

Tarta jaglano – gryczana z truskawkami, malinami i czereśniami

Ciasto: Bierzemy miskę i wrzucamy do niej masło Dodajemy mąkę jaglaną i gryczaną Dodajemy cukier i jajka Mieszamy rękami na jednolitą masę Ma być miękka Bierzemy formę do tarty (jak nie jest silikonowa, to najlepiej…

WIĘCEJ >

Owoce morza ze szpinakiem

Na patelni rozgrzać olej kokosowy. Wrzucić pokrojony w plasterki czosnek i drobno posiekany imbir. Smażyć 2 minuty. Dodać obraną i pokrojoną w plastry marchewkę i pokrojoną w słupki cukinię. Rozprowadzić mleko kokosowe z odrobiną wody….

WIĘCEJ >