Kurczak w sosie pieczarkowym z ryżem
Kurczak w sosie pieczarkowym z ryżem
Przygotowanie
- Mięso dokładnie oczyszczamy i kroimy w kostkę
- Do miski wlewamy tłuszcz (oliwę), dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy i mieszamy
- Mięso przenosimy do miski z mieszanką tłuszczu i dokładnie mieszamy, tak aby każdy kawałek mięsa był równomiernie pokryty, a następnie odstawiamy na ok. 20-30 minut
- Pieczarki kroimy w ćwiartki (lub w plastry)
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę)
- Wrzucamy mięso i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
- Dodajemy pieczarki, mieszamy i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
- Dolewamy bulion, mieszamy i gotujemy pod przykryciem przez ok. 6-8 minut
- Śmietankę przelewamy do szklanki, dolewamy odrobinę bulionu i mieszamy
- Następnie wylewamy śmietankę na patelnię, mieszamy i zagotowujemy
- Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez ok. 6-7 minut
- Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
- Na patelnię dodajemy tłuszcz (masło) oraz przyprawy i mieszamy
- Na talerze nakładamy ryż i polewamy sosem pieczarkowym z kurczakiem
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia kurczaka.
Autor
Lista składników
- Kurczak pierś (450 g)
- Pieczarka (świeża) (300 g)
- Bulion jarski (170 ml)
- Ryż basmati (150 g)
- Śmietanka kremówka 30% (125 ml)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Masło (15 g)
- Czosnek (5 g)
- Oregano suszone (0.5 g)
- Sól kłodawska (0.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Jogurt naturalny z musem owocowym
Owoce umieszczamy w blenderze (lub w naczyniu, w którym będziemy blendować) i blendujemy do momentu uzyskania jednolitego musu Następnie mus owocowy przelewamy do miski (lub szklanki), a na wierzch nakładamy jogurt
WIĘCEJ >Sałatka z brokułem i fetą
Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 6-7 minut (do miękkości), a następnie odcedzamy i przenosimy do miski Marchew obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki do miski z brokułem…
WIĘCEJ >Faszerowana papryka
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Papryki kroimy wzdłuż na pół i usuwamy z nich pestki Następnie wkładamy papryki na ok. 3 minuty do garnka z wrzącą wodą Po tym czasie papryki odsączamy i…
WIĘCEJ >