fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kurczak w sosie pieczarkowym z ryżem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c4ab96a72-2d46-45ad-b6f6-48030aa0534a
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Kurczak w sosie pieczarkowym z ryżem

Przygotowanie

  • Mięso dokładnie oczyszczamy i kroimy w kostkę
  • Do miski wlewamy tłuszcz (oliwę), dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek oraz przyprawy i mieszamy
  • Mięso przenosimy do miski z mieszanką tłuszczu i dokładnie mieszamy, tak aby każdy kawałek mięsa był równomiernie pokryty, a następnie odstawiamy na ok. 20-30 minut
  • Pieczarki kroimy w ćwiartki (lub w plastry)
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (oliwę)
  • Wrzucamy mięso i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
  • Dodajemy pieczarki, mieszamy i podsmażamy przez ok. 2-3 minuty
  • Dolewamy bulion, mieszamy i gotujemy pod przykryciem przez ok. 6-8 minut
  • Śmietankę przelewamy do szklanki, dolewamy odrobinę bulionu i mieszamy
  • Następnie wylewamy śmietankę na patelnię, mieszamy i zagotowujemy
  • Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze przez ok. 6-7 minut
  • Ryż gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy
  • Na patelnię dodajemy tłuszcz (masło) oraz przyprawy i mieszamy
  • Na talerze nakładamy ryż i polewamy sosem pieczarkowym z kurczakiem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia kurczaka.

Autor

Iwona Wierzbicka
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 3
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kurczak pierś (450 g)
  • Pieczarka (świeża) (300 g)
  • Bulion jarski (170 ml)
  • Ryż basmati (150 g)
  • Śmietanka kremówka 30% (125 ml)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Prawdziwe masło (15 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Oregano suszone (0.5 g)
  • Sól kłodawska (0.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Nóż, Patelnia, Pokrywka do patelni, Praska do czosnku

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Omlet z krewetkami

Omlet Do miski wybijamy jaja, dodajemy przyprawy i roztrzepujemy rózgą kuchenną Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wylewamy masę jajeczną i smażymy przez ok. 3-4 minuty (do momentu ścięcia się masy) Następnie omleta przenosimy na talerz, na…

WIĘCEJ >

Pieczone jabłka nadziewane gotowana wątróbką z gruszkami

Wątróbkę wkładamy do małego garnka, zalewamy gorącą wodą Gotujemy 10 min Gruszkę obieramy, przekrawamy wzdłuż, usuwamy gniazdo nasienne i ogonek, kroimy w kostkę Wątróbkę przekładamy z garnka do naczynia w którym będziemy miksować Dodajemy pokrojoną…

WIĘCEJ >

Owsianka – kotek z owocami

Do garnka wsypujemy płatki, wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy owsiankę do momentu, aż konsystencja stanie się gęsta i kleista Wyłączamy kuchenkę, dodajemy sól, cukier oraz tłuszcz i mieszamy Owsiankę…

WIĘCEJ >

Chłodnik pomidorowy

Pomidory sparzyć i obrać ze skórki – czyli kładziemy pomidory na desce szypułką w dół, nożem robimy na czubku pomidora dwa delikatne nacięcia, tyle tylko, żeby naciąć skórkę; wkładamy pomidory do jakiejś miseczki lub garnuszka…

WIĘCEJ >