„Wrapy” z sałaty z kurczakiem i awokado
„Wrapy” z sałaty z kurczakiem i awokado
Przygotowanie
- Mięso kroimy w kostkę i przenosimy do miski
- Dolewamy tłuszcz, dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy, tak aby każdy kawałek mięsa był równomiernie pokryty
- Rozgrzewamy patelnię
- Wrzucamy mięso i podsmażamy przez ok. 6-7 minut (tak aby mięso nie było surowe, ale też żeby go nie wysuszyć)
- Mięso przenosimy na deskę i drobno siekamy
- Awokado obieramy, usuwamy pestkę i wydrążamy miąższ do miski
- Dodajemy majonez, sok z cytryny oraz posiekaną zieleninę i całość dokładnie mieszamy
- Dodajemy mięso oraz przyprawy i całość ponownie dokładnie mieszamy
- Sałatkę z kurczakiem nakładamy na liście sałaty, dodajemy orzechy i zawijamy
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.
Do wnętrza możesz dodać również inne składniki.
Autor
Lista składników
- Kurczak pierś (150 g)
- Awokado (70 g)
- Orzech włoski (60 g)
- Majonez (50 g)
- Sałata masłowa (40 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Tymianek (świeży) (3 g)
- Sok z cytryny (3 ml)
- Pieprz czarny (1.5 g)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Papryka słodka mielona (proszek) (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Szparagi w szynce parmeńskiej
Szparagi płuczemy i odłamujemy sztywne końce. Szparagi pękną same we właściwym miejscu, jeśli zegniemy je w dolnej części. Twarde końcówki wyrzucamy. Szynkę parmeńską kroimy wzdłuż w plastry o szerokości około 4 cm. Każdego szparaga owijamy…
WIĘCEJ >Kotlety z boczniaków
Grzyby myjemy pod bieżącą zimną wodą, rozkładamy na ręcznikach papierowych i pozwalamy, aby obciekły i wyschły Od strony blaszek oprószamy je solą i pieprzem Jajko mieszamy widelcem z dodatkiem szczypty soli i pieprzu Grzyby obtaczamy…
WIĘCEJ >Prosta pasta z awokado
Awokado wydłubujemy łyżeczką ze skórki. Miąższ przekładamy do naczynia, w którym będziemy blendować, skórę i pestkę wyrzucamy. Dodajemy natkę pietruszki i sok z cytryny Czosnek obieramy i siekamy drobno nożem lub wyciskamy przez praskę do czosnku…
WIĘCEJ >Chrupiąca sałatka z czarną soczewicą
Soczewicę gotujemy al dente i przelewamy zimną wodą. Rzodkiewki kroimy w plasterki, ogórki kiszone w kosteczkę, sałatę rwiemy na drobne kawałki. Olej, sok z cytryny, musztardę i przyprawy mieszamy na sos. Wszystkie składniki sałatki łączymy…
WIĘCEJ >