fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Tortilla z omletu z gyrosem z kurczaka i sałatką

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz10-1-3
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Tortilla z omletu z gyrosem z kurczaka i sałatką

Przygotowanie

Nadzienie

  • Kurczaka kroimy w paseczki
  • Cebulę i czosnek kroimy w półksiężyce
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy kurczaka
  • Zasmażamy 2 min mieszamy
  • Dodajemy cebulę i czosnek
  • Zasmażamy 2 min
  • Dodajemy tymianek, mieszamy
  • Przykrywamy pokrywką na 5 min i zmniejszamy ogień

Omlet

  • Jajka wybić na głęboki talerz lub miskę
  • Posolić
  • Mocno rozmieszać widelcem lub rózgą
  • Podczas mieszania dolewamy mleko kokosowe
  • Dodajemy mąkę kokosową
  • Mieszamy dokładnie
  • Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
  • Na gorącą patelnie wylewamy masę jajeczną
  • Zmniejszamy ogień i smażymy aż zetnie się białko na powierzchni omletu
  • Omlet zsuwamy na talerz
  • Na środku przez cały omlet rozkładamy gyros z kurczaka
  • Zwijamy omlet w rulon
  • Przekrawamy na pół i przekładamy na talerz
  • Obok na talerzu kładziemy rukolę, na niej przekrojone na pół pomidorki
  • Paprykę kroimy w paseczki lub kostkę i posypujemy po sałatce
  • Sałatkę polewamy sosem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje sosów vinaigrette.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny, do 30 minut
Składniki: 17
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

Nadzienie

  • Kurczak pierś (100 g)
  • Cebula (świeża) (50 g)
  • Masło klarowane ghee (15 g)
  • Czosnek (świeży) (5 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Tymianek suszony (2 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Omlet

  • Jajo kurze rozm. M (204 g)
  • Papryka czerwona (115 g)
  • Pomidor koktajlowy (80 g)
  • Mleko kokosowe (50 ml)
  • Sos vinaigrette (30 g)
  • Mąka kokosowa (24 g)
  • Rukola (20 g)
  • Masło klarowane ghee (15 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Miska, Nóż, Patelnia, Patelnia - mała, Pokrywka do patelni, Rózga kuchenna

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Krem z buraków

Wszystkie warzywa myjemy, obieramy i kroimy w kostkę Odrobinę oleju podgrzewamy w garnku i dodajemy pokrojone warzywa Podsmażamy kilka minut, od czasu do czasu mieszając Dodajemy trochę soli, czosnku i suszonej cebuli Mieszamy, przykrywamy i…

WIĘCEJ >

Nieziemsko dobra lasagne

Dynię piżmową (lub batata) obieramy i kroimy na cienkie plasterki (tak jak na chipsy); będzie stanowiła warstwę makaronową. Cukinię obieramy ze skórki, kroimy na pół, a następnie wzdłuż i jeszcze raz wzdłuż na ćwiartki, wybieramy…

WIĘCEJ >

Rolada z karkówki faszerowana duszonym porem z grillowanymi warzywami

Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Pora przekroić na pół, wypłukać pod bieżącą wodą, żeby nie było piasku między liśćmi i pokroić w półksiężyce Nagrzewamy piekarnik do 180 st. C Na patelni rozgrzewamy…

WIĘCEJ >

Zupa cebulowa

Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce lub piórka W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę Zasmażamy 5 minut na średnim ogniu Dodajemy wino Dusimy 2-3 minuty Zalewamy rosołem i gotujemy 5 minut

WIĘCEJ >