fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Tortilla z omletu z gyrosem z kurczaka i sałatką

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz10-1-3

Tortilla z omletu z gyrosem z kurczaka i sałatką

Przygotowanie

Nadzienie

  • Kurczaka kroimy w paseczki
  • Cebulę i czosnek kroimy w półksiężyce
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy kurczaka
  • Zasmażamy 2 min mieszamy
  • Dodajemy cebulę i czosnek
  • Zasmażamy 2 min
  • Dodajemy tymianek, mieszamy
  • Przykrywamy pokrywką na 5 min i zmniejszamy ogień

Omlet

  • Jajka wybić na głęboki talerz lub miskę
  • Posolić
  • Mocno rozmieszać widelcem lub rózgą
  • Podczas mieszania dolewamy mleko kokosowe
  • Dodajemy mąkę kokosową
  • Mieszamy dokładnie
  • Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
  • Na gorącą patelnie wylewamy masę jajeczną
  • Zmniejszamy ogień i smażymy aż zetnie się białko na powierzchni omletu
  • Omlet zsuwamy na talerz
  • Na środku przez cały omlet rozkładamy gyros z kurczaka
  • Zwijamy omlet w rulon
  • Przekrawamy na pół i przekładamy na talerz
  • Obok na talerzu kładziemy rukolę, na niej przekrojone na pół pomidorki
  • Paprykę kroimy w paseczki lub kostkę i posypujemy po sałatce
  • Sałatkę polewamy sosem

Rady dietetyka

Jeśli któraś z przypraw Ci szkodzi (np. czosnek czy pieprz czarny), po prostu ich nie dodawaj do potrawy.

Wybór tej potrawy rozważ pod kątem swojego sposobu żywienia oraz nietolerancji – więcej informacji zawartych jest w piktogramach.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdziesz propozycje przyrządzenia smacznych sosów vinaigrette.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 17
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

Omlet

  • 3 jaja kurze roz. M (ok. 153 g)
  • 2 łyżki mąki kokosowej (ok. 24 g)
  • 50 ml mleka kokosowego
  • 1 łyżka masła klarowanego Ghee lub smalcu (15 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Nadzienie

  • ½ piersi z kurczaka (100 g)
  • ½ obranej cebuli (50 g)
  • 1 obrany ząbek czosnku (5 g)
  • 3 pomidorki koktajlowe (60 g)
  • ½ papryki czerwonej (115 g)
  • 1 garść rukoli (20 g)
  • 3 łyżki sosu vinaigrette (30 ml)
  • 1 łyżka smalcu, masła klarowanego Ghee lub oleju kokosowego (15 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • ½ łyżeczki świeżego, posiekanego tymianku lub suszonego (ok. 2 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Nóż, Patelnia
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Makaron z czarnej rzepy i kalarepy w sosie rydzowym (wegański / wegetariański)

Kalarepę i rzepę obieramy i trzemy na tarce spiralnej (spiromacie) Jeśli nie mamy spiromatu, kroimy w cienkie jak najbardziej skośne plastry a potem plastry kroimy w cienkie paski jak makaron Rydze oczyszczamy i kroimy w…

WIĘCEJ >

Zupa krem z grillowanych warzyw (na wywarze kostnym)

Marchew i pietruszkę obrać, pokroić w długie plastry (pod skosem) Z papryki usunąć gniazdo nasienne i pokroić w paski Cukinię pokroić w plastry Cebulę i czosnek obrać i pokroić w plastry Rozgrzewamy patelnię grillową z…

WIĘCEJ >

Zupa koktajlowa

Nagrzewamy piekarnik do 200 st. C. Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy pomidorki i pieczemy przez 15 minut. Podgrzewamy bulion i wkładamy do niego podpieczone pomidory i przyprawy. Całość blendujemy i gotujemy jeszcze przez…

WIĘCEJ >

Cukiniowo – bazyliowy omlet

Cebulę, czosnek i bazylię drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulę z czosnkiem. Zanim cebula się zeszkli, obieraczką do warzyw lub obieraczką do makaronu warzywnego, tworzymy cukiniowe paski, które dorzucamy na…

WIĘCEJ >