fbpx
logo
Szukaj
open close

Tortilla z omletu z gyrosem z kurczaka i sałatką

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz10-1-3
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Tortilla z omletu z gyrosem z kurczaka i sałatką

Przygotowanie

Nadzienie

  • Kurczaka kroimy w paseczki
  • Cebulę i czosnek kroimy w półksiężyce
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy kurczaka
  • Zasmażamy 2 min mieszamy
  • Dodajemy cebulę i czosnek
  • Zasmażamy 2 min
  • Dodajemy tymianek, mieszamy
  • Przykrywamy pokrywką na 5 min i zmniejszamy ogień

Omlet

  • Jajka wybić na głęboki talerz lub miskę
  • Posolić
  • Mocno rozmieszać widelcem lub rózgą
  • Podczas mieszania dolewamy mleko kokosowe
  • Dodajemy mąkę kokosową
  • Mieszamy dokładnie
  • Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
  • Na gorącą patelnie wylewamy masę jajeczną
  • Zmniejszamy ogień i smażymy aż zetnie się białko na powierzchni omletu
  • Omlet zsuwamy na talerz
  • Na środku przez cały omlet rozkładamy gyros z kurczaka
  • Zwijamy omlet w rulon
  • Przekrawamy na pół i przekładamy na talerz
  • Obok na talerzu kładziemy rukolę, na niej przekrojone na pół pomidorki
  • Paprykę kroimy w paseczki lub kostkę i posypujemy po sałatce
  • Sałatkę polewamy sosem

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje sosów vinaigrette.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny, do 30 minut
Składniki: 17
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

Nadzienie

  • Kurczak pierś (100 g)
  • Cebula (50 g)
  • Masło klarowane ghee (15 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Tymianek suszony (2 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Omlet

  • Jajo kurze (204 g)
  • Papryka czerwona (115 g)
  • Pomidor koktajlowy (80 g)
  • Mleko kokosowe (50 ml)
  • Sos vinaigrette (30 g)
  • Mąka kokosowa (24 g)
  • Rukola (20 g)
  • Masło klarowane ghee (15 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Miska, Nóż, Patelnia, Patelnia - mała, Pokrywka do patelni, Rózga kuchenna

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Sos vinaigrette

Oliwę wlać do naczynia które ma minimum litr pojemności Koperek i pietruszkę pokroić nożem, żeby blender miał łatwiej (nie musi (…)

WIĘCEJ >

Sos vinaigrette kolendrowy

Koperek i kolendrę myjemy, otrząsamy z wody, kroimy nożem na mniejsze kawałki (blender będzie miał łatwiej) Pokrojoną zieleninę wkładamy do (…)

WIĘCEJ >

Sos vinaigrette balsamiczny

Bierzemy naczynie w którym będziemy miksować sos albo szykujemy blender kielichowy Wlewamy oliwę, dodajemy czosnek Dodajemy musztardę Pietruszkę kroimy nożem (…)

WIĘCEJ >