Kurczak curry z dynią i szpinakiem
Kurczak curry z dynią i szpinakiem
Przygotowanie
- Dynię obieramy i kroimy na drobne kawałki.
- Cebulę obieramy i kroimy w kostkę, podobnie pierś z kurczaka.
- Czosnek i imbir drobno siekamy.
- Wszystkie składniki umieszczamy w wolnowarze i mieszamy.
- Wstawiamy na 7 godzin na tryb low.
Rady dietetyka
Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego planu żywienia oraz nietolerancji.
Uwagi
Danie jest bardzo ostre, ale można regulować ostrość chilli i pastą curry.
Opcjonalnie można podać z ryżem, lecz jako samodzielne danie smakuje równie dobrze.
Autor
Lista składników
- 450 g piersi z kurczaka
- 1 mała dynia Hokkaido (840 g)
- 1 cebula (100 g)
- 3 ząbki świeżego czosnku (15 g)
- 1 plaster imbiru (1 g)
- 2 duże garście szpinaku (40 g)
- 2 szklanki bulionu drobiowego (500 ml)
- 200 ml mleka kokosowego Real Thai
- 1 łyżka curry (8 g)
- ½ łyżeczki kurkumy (1 g)
- ½ łyżeczki chilli (2 g)
- Opcjonalnie ½ łyżki czerwonej pasty curry Real Thai
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Grillowany camembert na miksie sałat z gruszkami i nerkowcami
Sałatę rzymską umyć, otrząsnąć z wody i ułożyć na talerzu Dodać rukolę Radicchio porwać na małe kawałki i położyć na sałatach Cykorię porozdzielać na osobne liście i ułożyć na talerzu Gruszkę pokroić w plasterki Winogrono…
WIĘCEJ >Sałata rzymska z serem pleśniowym, śliwkami i orzechami
Sałatę podrzeć w palcach na małe kawałki (chyba, że mamy małe listki ze środka, to mogą zostać w całości, będą ładniej wyglądały) Ser pokroić w kawałki (plastry, kostkę, jak komu wygodniej) Śliwki pokroić na połówki…
WIĘCEJ >Szynka suszona z wędzoną papryką
Szynkę wkładamy do płaskiego naczynia, np. żaroodpornego Posypujemy solą z każdej strony Owijamy naczynie z mięsem folią spożywczą i wkładamy na 24h do lodówki Wyjmujemy z lodówki Mięso płuczemy z soli pod bieżącą wodą (szybko,…
WIĘCEJ >Sznycle z sarny z grilla z pomidorami i sałatą
Sarnę kroimy w poprzek włókien na cienkie plastry Jeśli mamy siekacz/szteker do mięsa to dobrze byłoby kilka razy go użyć na każdym kawałku Rozgrzewamy patelnię grillową z łyżką tłuszczu Wrzucamy mięso Lekko solimy i pieprzymy…
WIĘCEJ >