fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Indyk curry z pieczoną marchewką

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c544ca4d8-bd42-41ba-a683-5d53ba142679-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Indyk curry z pieczoną marchewką

Przygotowanie

  • Piekarnik ustawiamy na 180 stopni. Marchewki obieramy, kroimy na połówki, posypujemy solą i układamy na blaszce (lub papierze do pieczenia). Polewamy je z wierzchu łyżeczką oleju kokosowego i wstawiamy do piekarnika.
  • Indyka mieszamy z mąką, mlekiem kokosowym i przyprawami. 
  • Na patelnię nalewamy trochę wody. Podgrzewamy. Do gorącej wody wkładamy kawałki indyka w panierce. Gotujemy co jakiś czas obracając, przez ok. 20 minut. Mąka tworzy nam sos curry, który szybko się redukuję, więc w razie potrzeby, dolewamy wody.
  • Ugotowane kawałki indyka wykładamy na talerz, polewamy sosem. Obok nakładamy pieczone marchewki.

Rady dietetyka

Przed wyborem każdego przepisu przeanalizuj go pod kątem aktualnie stosowanej diety. Więcej na ten temat możesz poczytać w zakładce „Dieta”.

Uwagi

Możesz także spróbować stworzyć podobne dania, które znajdują się w powiązanych przepisach.

Autor

Maja Wlazły
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 9
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 150 g piersi z indyka
  • 3 łyżki mąki ryżowej (30 g)
  • 5 łyżek mleka kokosowego (50 ml)
  • 1½ łyżeczki kurkumy (6 g)
  • 1 łyżeczka cynamonu (4 g)
  • 1 łyżeczka imbiru (4 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • 5 młodych marchewek (300 g)
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego (10 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Nóż, Patelnia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Burger z pieczarki

Dwie duże pieczarki pozbawiamy ogonków Ogórki drobno siekamy, dodajemy wołowinę, doprawiamy do smaku i ugniatamy przez 3 minuty Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek W tym samym czasie podsmażamy kapelusze pieczarek oraz przygotowanego burgera Podajemy…

WIĘCEJ >

Spaghetti Konjac z wędzonym pstrągiem w sosie pomidorowym

makaron wyjmujemy z worka do miski z zimną wodą zmieniamy wodę 3 razy co kilka minut, aż przestanie „czuć rybą” w tym czasie obieramy czosnek i cebulę, kroimy w kostkę pstrąga obieramy z skóry i…

WIĘCEJ >

Dorsz w sosie kawowym z sałatką i ryżem

Gotujemy ryż we wrzącej osolonej wodzie do miękkości i odcedzamy na sitku Do małego garnka/rondelka Wlewamy mleko kokosowe Dodajemy kawę Lekko solimy i pieprzymy Wkładamy dorsza Przykrywamy pokrywką Gotujemy 5 minut Podnosimy pokrywkę i obracamy…

WIĘCEJ >

Krem z pomidorów z dressingiem ziołowym

Obrać warzywa i pokroić w kostkę W dużym garnku rozgrzać tłuszcz  Najpierw wrzucić do garnka cebule, smażyć 2 minuty Dorzucić pokrojony czosnek, smażyć minutę Dorzucić marchew, seler, pietruszkę korzeń, smażyć 5 minut Wlać pomidorki z…

WIĘCEJ >