fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Indyk curry z pieczoną marchewką

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c544ca4d8-bd42-41ba-a683-5d53ba142679-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Indyk curry z pieczoną marchewką

Przygotowanie

  • Piekarnik ustawiamy na 180 stopni. Marchewki obieramy, kroimy na połówki, posypujemy solą i układamy na blaszce (lub papierze do pieczenia). Polewamy je z wierzchu łyżeczką oleju kokosowego i wstawiamy do piekarnika.
  • Indyka mieszamy z mąką, mlekiem kokosowym i przyprawami. 
  • Na patelnię nalewamy trochę wody. Podgrzewamy. Do gorącej wody wkładamy kawałki indyka w panierce. Gotujemy co jakiś czas obracając, przez ok. 20 minut. Mąka tworzy nam sos curry, który szybko się redukuję, więc w razie potrzeby, dolewamy wody.
  • Ugotowane kawałki indyka wykładamy na talerz, polewamy sosem. Obok nakładamy pieczone marchewki.

Rady dietetyka

Przed wyborem każdego przepisu przeanalizuj go pod kątem aktualnie stosowanej diety. Więcej na ten temat możesz poczytać w zakładce „Dieta”.

Uwagi

Możesz także spróbować stworzyć podobne dania, które znajdują się w powiązanych przepisach.

Autor

Maja Wlazły
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 9
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 150 g piersi z indyka
  • 3 łyżki mąki ryżowej (30 g)
  • 5 łyżek mleka kokosowego (50 ml)
  • 1½ łyżeczki kurkumy (6 g)
  • 1 łyżeczka cynamonu (4 g)
  • 1 łyżeczka imbiru (4 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • 5 młodych marchewek (300 g)
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego (10 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Nóż, Patelnia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Ciasto mandarynkowe z sorbetem bananowym

Przygotowujemy blaszkę do ciasta, jeśli mamy metalową, to wykładamy papierem do pieczenia Piekarnik ustawiamy na 190 stopni Mandarynki gotujemy 5 min od momentu jak woda zacznie wrzeć Następnie wyjmujemy i hartujemy, czyli wrzucamy do zimnej…

WIĘCEJ >

Sałatka z kaszy jaglanej

Dzień wcześniej zalewamy kasze litrem zimnej wody i moczymy 12 godzin Następnie kaszę trzeba wypłukać i gotować w wrzącej osolonej wodzie do miękkości Kaszę odcedzamy na sicie, wrzucamy do jakiejś miski i zostawiamy do ostygnięcia…

WIĘCEJ >

Zielone smoothie liście + gruszka + kiwi

Kiwi i gruszkę obieramy i kroimy na kosteczkę. Wraz z umytymi liśćmi miksujemy na gładki koktajl.

WIĘCEJ >

Chleb jaglany

Do miski kruszymy drożdże, dodajemy miód i mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą Jabłka obieramy ze skórki, wkładamy kawałki do naczynia, w którym będziemy miksować Dodajemy mleko i miksujemy Dolewamy mleko kokosowe ze zmiksowanym jabłkiem do…

WIĘCEJ >