fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Indyk curry z pieczoną marchewką

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c544ca4d8-bd42-41ba-a683-5d53ba142679-1

Indyk curry z pieczoną marchewką

Przygotowanie

  • Piekarnik ustawiamy na 180 stopni. Marchewki obieramy, kroimy na połówki, posypujemy solą i układamy na blaszce (lub papierze do pieczenia). Polewamy je z wierzchu łyżeczką oleju kokosowego i wstawiamy do piekarnika.
  • Indyka mieszamy z mąką, mlekiem kokosowym i przyprawami. 
  • Na patelnię nalewamy trochę wody. Podgrzewamy. Do gorącej wody wkładamy kawałki indyka w panierce. Gotujemy co jakiś czas obracając, przez ok. 20 minut. Mąka tworzy nam sos curry, który szybko się redukuję, więc w razie potrzeby, dolewamy wody.
  • Ugotowane kawałki indyka wykładamy na talerz, polewamy sosem. Obok nakładamy pieczone marchewki.

Rady dietetyka

Przed wyborem każdego przepisu przeanalizuj go pod kątem aktualnie stosowanej diety. Więcej na ten temat możesz poczytać w zakładce „Dieta”.

Uwagi

Możesz także spróbować stworzyć podobne dania, które znajdują się w powiązanych przepisach.

Autor

Maja Wlazły
Czas: do 30 minut
Składniki: 9
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 150 g piersi z indyka
  • 3 łyżki mąki ryżowej (30 g)
  • 5 łyżek mleka kokosowego (50 ml)
  • 1½ łyżeczki kurkumy (6 g)
  • 1 łyżeczka cynamonu (4 g)
  • 1 łyżeczka imbiru (4 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • 5 młodych marchewek (300 g)
  • 1 łyżeczka oleju kokosowego (10 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Nóż, Patelnia, Piekarnik
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Faszerowane pomidory

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Przy pomocy łyżki wydrążamy pomidory. Wydrążoną część pomidorów kroimy, wyrzucając twardy środek Pokrojone pomidory dusimy na patelni z masłem, mięsem i przyprawami Dusimy ok.10 – 15 minut (lub do czasu…

WIĘCEJ >

Brukselki pieczone w boczku w sosie musztardowym

Rozgrzewamy piekarnik do 200°C, opcja grzania z góry i z dołu. Plastry boczku kroimy na pół i owijamy nim każdą brukselkę. Układamy tak przygotowane brukselki w naczyniu żaroodpornym lub na blasze wyłożonej papierem do pieczenia….

WIĘCEJ >

Duszone mięso z warzywami

Mięso umieszczamy w naczyniu żaroodpornym zalewamy wodą do 2/3 wysokości, dodajemy przyprawy, przykrywamy i wstawiamy do piekarnika o temp. 140-160 stopni na ok. 5-6 godzin Na 40-50 min przed końcem dodajemy pokrojone warzywa warzywa Kiedy…

WIĘCEJ >

Sałatka z komosy ryżowej i suma wędzonego

Komosę wsypujemy na sito i płuczemy pod zimną bieżącą wodą Przepłukaną komosę wrzucamy do garnka z wrzątkiem i gotujemy 15 min Przekładamy na sito i przepłukujemy zimną wodą, zostawiamy do odcieknięcia W czasie jak gotuje…

WIĘCEJ >