fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Indyk curry z pieczoną marchewką

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c544ca4d8-bd42-41ba-a683-5d53ba142679-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Indyk curry z pieczoną marchewką

Przygotowanie

  • Piekarnik ustawiamy na 180 stopni. Marchewki obieramy, kroimy na połówki, posypujemy solą i układamy na blaszce (lub papierze do pieczenia). Polewamy je z wierzchu łyżeczką oleju kokosowego i wstawiamy do piekarnika.
  • Indyka mieszamy z mąką, mlekiem kokosowym i przyprawami. 
  • Na patelnię nalewamy trochę wody. Podgrzewamy. Do gorącej wody wkładamy kawałki indyka w panierce. Gotujemy co jakiś czas obracając, przez ok. 20 minut. Mąka tworzy nam sos curry, który szybko się redukuję, więc w razie potrzeby, dolewamy wody.
  • Ugotowane kawałki indyka wykładamy na talerz, polewamy sosem. Obok nakładamy pieczone marchewki.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.

Autor

Maja Wlazły
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 10
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Marchew (świeża) (270 g)
  • Indyk pierś (150 g)
  • Woda (100 ml)
  • Mleko kokosowe (50 ml)
  • Mąka ryżowa (30 g)
  • Olej kokosowy nierafinowany (12 g)
  • Cynamon mielony (4 g)
  • Imbir suszony (4 g)
  • Curry mielone (3 g)
  • Sól himalajska (2.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Papier do pieczenia, Patelnia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa kalafiorowo – brokułowa (wegańska / wegetariańska)

Bulion rozlewamy do dwóch garnków Do jednego wrzucamy pokrojony brokuł Do drugiego wrzucamy pokrojony kalafior Gotujemy oba garnki przez 15 min Cebulę obieramy, kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Smażymy cebulę około 3 min…

WIĘCEJ >

Dorsz zapiekany w pomidorami z tymiankiem, młodą kapustą ze skwarkami

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Rybę solimy i pieprzymy Na blaszkę lub naczynie żaroodporne dajemy łyżkę masła Kładziemy rybę, a na nią plastry pomidora i tymianek Pieczemy 20 minut W tym czasie wrzucić kapustę do garnka…

WIĘCEJ >

Puree z batata

Bataty obieramy i gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez 30 min i odcedzamy na sicie Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Rozgrzewamy w małym garnuszku tłuszcz Smażymy cebulę przez 2 min Dodajemy ugotowane bataty Miksujemy…

WIĘCEJ >

Gulasz warzywny

Cukinię kroimy w paski lub kostkę Paprykę kroimy w paski Pomidora kroimy w kostkę Marchew, pietruszkę i seler obieramy i kroimy w kostkę Cebulę i czosnek, obieramy i kroimy w kostkę Świeże oregano siekamy nożem…

WIĘCEJ >