fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sałatka curry z gotowanym kurczakiem z nutą cytrynową

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz13-2-3

Sałatka curry z gotowanym kurczakiem z nutą cytrynową

Przygotowanie

  • Obieramy marchew i pietruszkę i kroimy na półwzdłuż
  • Kurczaka wkładamy do garnka i dodajemy przekrojone warzywa
  • lekko solimy
  • Zalewamy zimną wodą żeby poziom był 3 cm wyżej
  • Wstawiamy na palnik i gotujemy na wolnym ogniu 30 min
  • Wyjmujemy mięso, żeby trochę przestygło i kroimy w kostkę
  • Wyjmujemy marchewkę i pietruszkę na jakiś talerz (można od razu zjeść)
  • Do tej gorącej wody wrzucamy rodzynki na 5 min
  • Odcedzamy rodzynki na sicie
  • Ananasa obieramy ze skóry i wycinamy ze środka jasne „oczko” – bo jest twarde i zdrewniałe
  • Ogórka obieramy i kroimy w kostkę
  • Z selera naciowego oddzielamy łodygi, myjemy i kroimy w cienkie półksiężyce
  • Wrzucamy do miski pokrojone składniki i odcedzone rodzynki
  • Dodajemy musztardę, oliwę, curry
  • Mieszamy
  • Próbujemy i doprawiamy solą i pieprzem

Rady dietetyka

Jeśl nie lubisz curry lub nie odpowiada Twojej diecie, nie dodawaj go do potrawy.

Dopasuj składniki przepisu do Twojego aktualnego sposobu żywienia.

Uwagi

Kurczaka możesz wymienić na mięso indycze (dobrej jakości).

Autor

Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • 150 g piersi z kurczaka
  • 2 plastry świeżego ananasa (ok. 160 g)
  • ½ garści rodzynek niesiarkowanych (15 g)
  • ¼ ogórka zielonego (45 g)
  • ¼ selera naciowego (100 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin (30 ml)
  • 1 łyżeczka musztardy (10 g)
  • 1 płaska łyżeczka curry (ok. 3 g)
  • ½ marchewki (30 g)
  • ½ pietruszki (40 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Nóż, Sitko
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Naleśniki gryczane z sarniną i pieczarkami

Naleśniki: Tłuszcz rozpuszczamy (lub używamy płynny, jeśli stoi gdzieś blisko ciepła, np. pieca) Do garnka/miski wlewamy wodę i wybijamy jajko, mieszamy Lekko solimy, dodajemy mąkę, mieszamy Dodajemy tłuszcz, mieszamy Odstawiamy na 10 min żeby ciasto…

WIĘCEJ >

Praliny daktylowe

Czekoladę łamiemy na kawałki Wrzucamy do czystego suchego garnka Dolewamy mleka kokosowego Rozpuszczamy na bardzo małym ogniu, cały czas mieszając, ma się tylko rozpuścić, nie może się zagotować Wrzucamy daktyle Widelcem obracamy, żeby równo obtoczyły…

WIĘCEJ >

Zupa kalafiorowo – brokułowa (wegańska / wegetariańska)

Bulion rozlewamy do dwóch garnków Do jednego wrzucamy pokrojony brokuł Do drugiego wrzucamy pokrojony kalafior Gotujemy oba garnki przez 15 min Cebulę obieramy, kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Smażymy cebulę około 3 min…

WIĘCEJ >

Zupa pomidorowa z warzywami (wegańska/wegetariańska)

Marchew, pietruszkę, cebulę i czosnek obrać  Wszystkie warzywa pokroić w kostkę Rozgrzewamy w garnku tłuszcz i wrzucamy pokrojone warzywa Podsmażamy 5 min Dodajemy pomidory Dusimy 5 min Zalewamy bulionem Gotujemy 20 min Doprawiamy solą i…

WIĘCEJ >