fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sałatka curry z gotowanym kurczakiem z nutą cytrynową

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz13-2-3

Sałatka curry z gotowanym kurczakiem z nutą cytrynową

Przygotowanie

  • Obieramy marchew i pietruszkę i kroimy na półwzdłuż
  • Kurczaka wkładamy do garnka i dodajemy przekrojone warzywa
  • lekko solimy
  • Zalewamy zimną wodą żeby poziom był 3 cm wyżej
  • Wstawiamy na palnik i gotujemy na wolnym ogniu 30 min
  • Wyjmujemy mięso, żeby trochę przestygło i kroimy w kostkę
  • Wyjmujemy marchewkę i pietruszkę na jakiś talerz (można od razu zjeść)
  • Do tej gorącej wody wrzucamy rodzynki na 5 min
  • Odcedzamy rodzynki na sicie
  • Ananasa obieramy ze skóry i wycinamy ze środka jasne „oczko” – bo jest twarde i zdrewniałe
  • Ogórka obieramy i kroimy w kostkę
  • Z selera naciowego oddzielamy łodygi, myjemy i kroimy w cienkie półksiężyce
  • Wrzucamy do miski pokrojone składniki i odcedzone rodzynki
  • Dodajemy musztardę, oliwę, curry
  • Mieszamy
  • Próbujemy i doprawiamy solą i pieprzem

Rady dietetyka

Jeśl nie lubisz curry lub nie odpowiada Twojej diecie, nie dodawaj go do potrawy.

Dopasuj składniki przepisu do Twojego aktualnego sposobu żywienia.

Uwagi

Kurczaka możesz wymienić na mięso indycze (dobrej jakości).

Autor

Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • 150 g piersi z kurczaka
  • 2 plastry świeżego ananasa (ok. 160 g)
  • ½ garści rodzynek niesiarkowanych (15 g)
  • ¼ ogórka zielonego (45 g)
  • ¼ selera naciowego (100 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin (30 ml)
  • 1 łyżeczka musztardy (10 g)
  • 1 płaska łyżeczka curry (ok. 3 g)
  • ½ marchewki (30 g)
  • ½ pietruszki (40 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Nóż, Sitko
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Karkówka z grilla z czerwonym ryżem i sałatą

Cebulę obrać, przekroić na pół, jedną połówkę pokroić w kostkę, a drugą w półksiężyce Ryż ugotować we wrzącej, osolonej wodzie do miękkości i przełożyć na sito, żeby odciekł z wody Karkówkę rozbić siekaczem do mięsa…

WIĘCEJ >

Jesienna surówka

Warzywa i imbir kroimy drobno przy użyciu szatkownicy (możemy także użyć tarki). Orzechy włoskie kroimy i posypujemy warzywa. Dodajemy cynamon, sól, pieprz, oliwę i sok z cytryny. Dokładnie mieszamy.

WIĘCEJ >

Chleb gryczano-jaglany

Obie kasze dokładnie wypłukać na sicie jaglaną najlepiej zalać na chwilę wrzątkiem. Kasze przełożyć do miski i zalać wodą tak, aby je zakryć. Odstawić na minimum 24 godziny, przemieszać od czasu do czasu, ewentualnie uzupełnić…

WIĘCEJ >

Zupa chrzanowa

Obieramy i kroimy cebulę w kostkę Bierzemy garnek, roztapiamy w nim tłuszcz Wrzucamy cebulę i zasmażamy 2-3 minuty W tym czasie obieramy ziemniaka i kroimy w kostkę Dorzucamy pokrojonego ziemniaka do garnka i zasmażamy 2-3…

WIĘCEJ >