fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sałatka curry z gotowanym kurczakiem z nutą cytrynową

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz13-2-3

Sałatka curry z gotowanym kurczakiem z nutą cytrynową

Przygotowanie

  • Obieramy marchew i pietruszkę i kroimy na półwzdłuż
  • Kurczaka wkładamy do garnka i dodajemy przekrojone warzywa
  • lekko solimy
  • Zalewamy zimną wodą żeby poziom był 3 cm wyżej
  • Wstawiamy na palnik i gotujemy na wolnym ogniu 30 min
  • Wyjmujemy mięso, żeby trochę przestygło i kroimy w kostkę
  • Wyjmujemy marchewkę i pietruszkę na jakiś talerz (można od razu zjeść)
  • Do tej gorącej wody wrzucamy rodzynki na 5 min
  • Odcedzamy rodzynki na sicie
  • Ananasa obieramy ze skóry i wycinamy ze środka jasne „oczko” – bo jest twarde i zdrewniałe
  • Ogórka obieramy i kroimy w kostkę
  • Z selera naciowego oddzielamy łodygi, myjemy i kroimy w cienkie półksiężyce
  • Wrzucamy do miski pokrojone składniki i odcedzone rodzynki
  • Dodajemy musztardę, oliwę, curry
  • Mieszamy
  • Próbujemy i doprawiamy solą i pieprzem

Rady dietetyka

Jeśl nie lubisz curry lub nie odpowiada Twojej diecie, nie dodawaj go do potrawy.

Dopasuj składniki przepisu do Twojego aktualnego sposobu żywienia.

Uwagi

Kurczaka możesz wymienić na mięso indycze (dobrej jakości).

Autor

Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • 150 g piersi z kurczaka
  • 2 plastry świeżego ananasa (ok. 160 g)
  • ½ garści rodzynek niesiarkowanych (15 g)
  • ¼ ogórka zielonego (45 g)
  • ¼ selera naciowego (100 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek extra virgin (30 ml)
  • 1 łyżeczka musztardy (10 g)
  • 1 płaska łyżeczka curry (ok. 3 g)
  • ½ marchewki (30 g)
  • ½ pietruszki (40 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Nóż, Sitko
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kurczak duszony z warzywami

Posiekać cebulę, marchewki obrać i pokroić w grube plastry. Ziemniaki orać i pokroić w ćwiartki lub ósemki. Udka z kurczaka obtoczyć w przyprawach. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć do zezłocenia udka z kurczaka (mają…

WIĘCEJ >

Zupa krem z cukinii (wegańska / wegetariańska)

Cukinie umyć, odciąć obie końcówki i pokroić w kostkę (jeśli już mamy dużą cukinię z dużymi pestkami, to kroimy cukinię w plastry grubości 1 cm i palcami wypychamy środek z każdego plastra (miąższ i pestki…

WIĘCEJ >

Chrzanowe purée z kalafiora z chipsami z jarmużu

Puree z kalafiora:  Płuczemy kalafiora, dzielimy na mniejsze części i gotujemy w osolonej wodzie przez około 20 minut.  Dokładnie odsączamy z wody. To bardzo ważna czynność, która zapewni odpowiednią gęstość puree.  W garnku lub naczyniu…

WIĘCEJ >

Placuszki kasztanowo – bananowe

Wszystko miksujemy (oprócz oleju) Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy Wylewamy placki dowolnej wielkości Smażymy po kilka minut z każdej strony

WIĘCEJ >