fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kurczak duszony z warzywami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c99bca31f-e9e5-45f0-a819-54b10a6850ef
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Kurczak duszony z warzywami

Przygotowanie

  • Posiekać cebulę, marchewki obrać i pokroić w grube plastry. Ziemniaki orać i pokroić w ćwiartki lub ósemki.
  • Udka z kurczaka obtoczyć w przyprawach. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć do zezłocenia udka z kurczaka (mają podsmażyć się tylko z wierzchu).
  • W dużym garnku podsmażyć cebulę i pomidory. Poddusić 5 minut.
  • Dodać do garnka ziemniaki, marchewki i mięso. Doprowadzić do wrzenia i potem dusić do zmięknięcia ziemniaków – ok. 60 minut, mieszając co jakiś czas.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik przepisu możemy dopasować do swojego planu żywieniowego – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.

Autor

Astrida Maciejewicz | insta: jemjomastra
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 2 udka z kurczaka bez kości (możemy też usunąć kości po ugotowaniu)
  • 1 cebula (100 g)
  • 1 puszka pomidorów (400 g)
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich (4 g)
  • 3 średnie marchewki (180 g)
  • 250 g ziemniaków
  • 400 ml wody
  • 1-2 łyżki oleju kokosowego (50 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek - duży, Nóż, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Bakłażany faszerowane risottem

Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu i odstawiamy. Paprykę, selera, cukinię i cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek siekamy. Wszystkie te warzywa wrzucamy na patelnię, na rozgrzany olej i obsmażamy przez 2-3 minuty. Bakłażany kroimy…

WIĘCEJ >

Szynka wieprzowa z wolnowaru z sałatką

Szynka: Karkówkę solimy i pieprzymy Wkładamy do pustego i suchego wolnowaru Przykrywamy pokrywką Ustawiamy wolnowar na 8 godzin na opcję low Wyłączamy wolnowar, czekamy aż trochę ostygnie i wkładamy misę z wolnowaru z mięsem do…

WIĘCEJ >

Zupa kalafiorowo – brokułowa (wegańska / wegetariańska)

Bulion rozlewamy do dwóch garnków Do jednego wrzucamy pokrojony brokuł Do drugiego wrzucamy pokrojony kalafior Gotujemy oba garnki przez 15 min Cebulę obieramy, kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Smażymy cebulę około 3 min…

WIĘCEJ >

Sałatka jarzynowa (wegetariańska)

Marchew i pietruszkę obrać Brokuł i kalafior podzielić na różyczki Brukselki oczyścić Bierzemy garnek zagotowujemy w nim wodę z łyżeczką soli Do gorącej wody wkładamy marchew, pietruszkę i brukselkę Gotujemy 10 min Dorzucamy do garnka…

WIĘCEJ >