fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kurczak duszony z warzywami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c99bca31f-e9e5-45f0-a819-54b10a6850ef

Kurczak duszony z warzywami

Przygotowanie

  • Posiekać cebulę, marchewki obrać i pokroić w grube plastry. Ziemniaki orać i pokroić w ćwiartki lub ósemki.
  • Udka z kurczaka obtoczyć w przyprawach. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć do zezłocenia udka z kurczaka (mają podsmażyć się tylko z wierzchu).
  • W dużym garnku podsmażyć cebulę i pomidory. Poddusić 5 minut.
  • Dodać do garnka ziemniaki, marchewki i mięso. Doprowadzić do wrzenia i potem dusić do zmięknięcia ziemniaków – ok. 60 minut, mieszając co jakiś czas.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik przepisu możemy dopasować do swojego planu żywieniowego – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.

Autor

Astrida Maciejewicz | insta: jemjomastra
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 2 udka z kurczaka bez kości (możemy też usunąć kości po ugotowaniu)
  • 1 cebula (100 g)
  • 1 puszka pomidorów (400 g)
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich (4 g)
  • 3 średnie marchewki (180 g)
  • 250 g ziemniaków
  • 400 ml wody
  • 1-2 łyżki oleju kokosowego (50 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek - duży, Nóż, Patelnia
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Jabłka zapiekane z cynamonem

Jabłka obieramy ze skórki, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy na plastry o grubości 0,5 cm Umieszczamy w naczyniu żaroodpornym warstwami Każdą warstwę jabłek podsypujemy cynamonem Pieczemy do miękkości około 40 minut w piekarniku nagrzanym do…

WIĘCEJ >

Kotleciki wieprzowe

Mięso ugniatamy rękami z wiórkami, z jajkiem i z przyprawami Smażymy z dwóch stron na rozgrzanym tłuszczu do zarumienienia Podajemy z dowolnymi warzywami, np. papryką

WIĘCEJ >

Makaron z białej rzodkwi w sosie szparagowo – jajecznym

Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę Szparagi obrać (prowadzić nożem milimetr przy milimetrze, żeby żadne włókno nie zostało) Obrane szparagi wrzucamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy 6 min Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy…

WIĘCEJ >

Chleb gryczany na drożdżach (szybki) – własnej roboty

Drożdże kruszymy do miski i dodajemy miód Mieszamy aż drożdże się rozpuszczą Dolewamy wodę i lekko solimy Dodajemy mąkę gryczaną i mieszamy Ciasto się będzie lekko kleić, jeśli klei się za bardzo, dodać troszkę mąki…

WIĘCEJ >