fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Kurczak duszony z warzywami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c99bca31f-e9e5-45f0-a819-54b10a6850ef

Kurczak duszony z warzywami

Przygotowanie

  • Posiekać cebulę, marchewki obrać i pokroić w grube plastry. Ziemniaki orać i pokroić w ćwiartki lub ósemki.
  • Udka z kurczaka obtoczyć w przyprawach. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć do zezłocenia udka z kurczaka (mają podsmażyć się tylko z wierzchu).
  • W dużym garnku podsmażyć cebulę i pomidory. Poddusić 5 minut.
  • Dodać do garnka ziemniaki, marchewki i mięso. Doprowadzić do wrzenia i potem dusić do zmięknięcia ziemniaków – ok. 60 minut, mieszając co jakiś czas.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik przepisu możemy dopasować do swojego planu żywieniowego – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.

Autor

Astrida Maciejewicz | insta: jemjomastra
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 2 udka z kurczaka bez kości (możemy też usunąć kości po ugotowaniu)
  • 1 cebula (100 g)
  • 1 puszka pomidorów (400 g)
  • 2 łyżeczki ziół prowansalskich (4 g)
  • 3 średnie marchewki (180 g)
  • 250 g ziemniaków
  • 400 ml wody
  • 1-2 łyżki oleju kokosowego (50 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek - duży, Nóż, Patelnia
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Schab duszony z warzywami w szałwiowym mleku kokosowym

Schab rozbić lekko tłuczkiem do mięsa (po kilka uderzeń z każdej strony) Posolić, popieprzyć Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu Kładziemy plastry schabu i smażymy po 3 min z każdej strony Zdejmujemy mięso z patelni Marchew…

WIĘCEJ >

Tatar z dorsza

Z ryby należy zdjąć skórę, położyć filet na desce skórą w dół, ostrym cienkim nożem naciąć delikatnie między skórą a mięsem i prowadząc nóż poziomo na desce – można skórę odcinać po kawałku; można również…

WIĘCEJ >

Shoarma wieprzowa

Polędwiczkę kroimy na małe kawałki, a paprykę w słupki i przekładamy do miski. Do mięsa z warzywami dodajemy przyprawy i oliwę. Rozgrzewamy patelnię i smażymy zawartość miski przez 15 minut.

WIĘCEJ >

Placki jabłkowe z sosem malinowym

Placki: Jabłko obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach Do startego jabłka dodać jajko Rozmieszać rózgą lub mikserem Dodajemy mąkę gryczaną i jaglaną i mieszamy Rozgrzewamy patelnię z tłuszczem Łyżką nakładamy porcję ciasta na…

WIĘCEJ >