Kurczak duszony z warzywami
Kurczak duszony z warzywami
Przygotowanie
- Posiekać cebulę, marchewki obrać i pokroić w grube plastry. Ziemniaki orać i pokroić w ćwiartki lub ósemki.
- Udka z kurczaka obtoczyć w przyprawach. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć do zezłocenia udka z kurczaka (mają podsmażyć się tylko z wierzchu).
- W dużym garnku podsmażyć cebulę i pomidory. Poddusić 5 minut.
- Dodać do garnka ziemniaki, marchewki i mięso. Doprowadzić do wrzenia i potem dusić do zmięknięcia ziemniaków – ok. 60 minut, mieszając co jakiś czas.
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia kurczaka.
Autor
Lista składników
- Pomidor w puszce (400 g)
- Woda (400 ml)
- Ziemniak (290 g)
- Kurczak udko (290 g)
- Marchew (świeża) (180 g)
- Cebula (świeża) (105 g)
- Olej kokosowy nierafinowany (50 g)
- Zioła prowansalskie (3 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Sałatka z owoców sezonowych – lato
Wszystkie owoce umyć Z moreli usunąć pestkę, pokroić kostkę Truskawki pokroić na połówki lub na ćwiartki Wymieszać wszystkie owoce
WIĘCEJ >Bulion grzybowy (na wywarze kostnym)
Dzień wcześniej wsypujemy grzyby do garnka i zalewamy 1l zimnej wody z kranu Zostawiamy na 8 godz. (najlepiej na noc) Rosół (bulion) dolewamy do grzybów zalanych wodą i zaczynamy gotować Gotujemy na małym ogniu przez…
WIĘCEJ >Pasztet z grzybami
Grzyby zalewamy wodą i moczymy przez całą noc Rano zmieniamy wodę i zostawiamy jeszcze przez 1 godz. Cebulę, wątróbkę, namoczone grzyby i karkówkę mielimy w maszynce do mielenia mięsa Wlewamy do masy mielonej bulion, dodajemy…
WIĘCEJ >Muffinki jajeczne z warzywami
Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C. Smarujemy formy do muffinek masłem ghee. Myjemy szpinak, paprykę i pomidora, następnie koimy. Paprykę podsmażamy na patelni, na maśle ghee przez 2 minuty. Do papryki dodajemy szpinak i smażymy…
WIĘCEJ >