Kurczak w sosie migdałowym
Kurczak w sosie migdałowym
Przygotowanie
- Cebulę kroimy w piórka (na pół i w paseczki).
- Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, solimy, mieszamy z kurkumą i podsmażamy na średnim ogniu, aż mięso się zetnie. Dodajemy cebulę i smażymy do zeszklenia.
- Dodajemy mleko kokosowe i płatki migdałów, dusimy 10 minut.
Rady dietetyka
Pamiętaj, by do takiego posiłku dodać porcję warzyw np. w postaci sałatki lub zielonego koktajlu.
Uwagi
Powyżej znajdują się pomysły na przyrządzenie kurczaka w równie smaczny sposób – koniecznie je wypróbuj.
Autor
Lista składników
- Podwójna pierś z kurczaka (450 g)
- 1 łyżeczka kurkumy (4 g)
- 2 łyżki oleju kokosowego (50 g)
- 1 biała cebula (100 g)
- 4 łyżki płatków z migdałów (40 g)
- 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
- 1 puszka mleka kokosowego (400 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Chleb jaglany
Do miski kruszymy drożdże, dodajemy miód i mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą Jabłka obieramy ze skórki, wkładamy kawałki do naczynia, w którym będziemy miksować Dodajemy mleko i miksujemy Dolewamy mleko kokosowe ze zmiksowanym jabłkiem do…
WIĘCEJ >Pasta z wątróbki z cebulą
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki tłuszczu Wrzucamy cebulę i smażymy 2-3 min Dorzucamy wątróbkę i zmniejszamy gaz Przykrywamy pokrywką (żeby nam nie pryskało) Dusimy 10 min Wyłączamy palnik Czekamy…
WIĘCEJ >Sałatka z grillowanymi warzywami i komosą ryżową
Komosę ryżową płuczemy w gorącej wodzie i gotujemy w 2 szklankach wrzącej wody Ze szparagów odłamujemy końcówki, wkładamy do miski i mieszamy z oliwą z oliwek Rzodkiewki kroimy na ćwiartki, kalarepę w słupki Wrzucamy je…
WIĘCEJ >Żelki borówkowe
Borówki wkładamy do rondelka razem z wodą i zagotowujemy na średnim ogniu. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze około 10 minut, aż owoce rozpadną się i uzyskamy gęsty borówkowy sos. W trakcie gotowania rozdrabniamy je łyżką….
WIĘCEJ >