fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Letni torcik z owocami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c23660953-460c-4802-ba99-97b4c0a59802
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Letni torcik z owocami

Przygotowanie

  • Dwie tortownice wykładamy papierem do pieczenia
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C
  • Do miski wkładamy tłuszcz, wybijamy jaja i wsypujemy cukier, mąkę, proszek do pieczenia oraz skórkę z cytryny i całość dokładnie miksujemy na gładką masę
  • Powstałe ciasto wylewamy na tortownice i wygładzamy wierzch poprzez lekkie stukanie podstawami o stół
  • Następnie wkładamy blachy do piekarnika na ok. 25-30 minut
  • Po tym czasie wykładamy placki na ruszt, odrywamy papier do pieczenia i zostawiamy do ostygnięcia
  • Śmietanę ubijamy na sztywno i przenosimy do dwóch misek
  • Banana obieramy, kroimy w plastry i przenosimy do jednej miski z ubitą śmietaną, a następnie mieszamy
  • Na jeden upieczony placek przenosimy śmietanę z bananem, przykrywamy drugim plackiem i smarujemy pozostałą śmietaną
  • Wierzch ciasta dekorujemy owocami

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia tortów.

Możesz dodać więcej ulubionych owoców.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

  • Jajo kurze (153 g)
  • Masło klarowane ghee (150 g)
  • Cukier puder (trzcinowy) (150 g)
  • Mąka orkiszowa (150 g)
  • Śmietanka kremówka 30% (150 ml)
  • Truskawka (150 g)
  • Banan (120 g)
  • Borówka (50 g)
  • Cytryna – skórka (9 g)
  • Proszek do pieczenia (6 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Mikser, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik, Tortownica - średnica 18 cm

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa szparagowa (na wywarze kostnym)

Szparagi obieramy, kroimy w małe kawałki i gotujemy łupiny w rosole przez 15 min Przecedzamy wywar Do gotowego wywaru dodajemy szparagi  Wyciskamy sok z cytryny Cebulę obieramy, kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i…

WIĘCEJ >

Łosoś grillowany z warzywami

Zieleninę siekamy Łososia kładziemy na talerzu i polewamy tłuszczem oraz sokiem z cytryny, smarujemy przeciśniętym przez praskę czosnkiem i posypujemy zieleniną oraz przyprawami Rozgrzewamy patelnię grillową Na patelnię kładziemy rybę i grillujemy przez ok. 3…

WIĘCEJ >

Sałatka ziemniaczana z boczkiem i jogurtem greckim

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Ziemniaki dokładnie szorujemy, kroimy na ćwiartki i przenosimy na blachę Następnie ziemniaki skrapiamy tłuszczem i posypujemy przyprawami Blachę wkładamy do piekarnika na ok….

WIĘCEJ >

Zupa szpinakowa z topinamburem

Pokrojony w plastry por dusimy w garnku na rozgrzanej oliwie Dodajemy rozdrobniony na kawałki szpinak, czekamy do momentu aż się rozmrozi i na końcu dodajemy pokrojonego topinambura Po chwili całość zalewamy mlekiem i bulionem Pod…

WIĘCEJ >