fbpx
logo
Szukaj
open close

Letni torcik z owocami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c23660953-460c-4802-ba99-97b4c0a59802
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Letni torcik z owocami

Przygotowanie

  • Dwie tortownice wykładamy papierem do pieczenia
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190 st. C
  • Do miski wkładamy tłuszcz, wybijamy jaja i wsypujemy cukier, mąkę, proszek do pieczenia oraz skórkę z cytryny i całość dokładnie miksujemy na gładką masę
  • Powstałe ciasto wylewamy na tortownice i wygładzamy wierzch poprzez lekkie stukanie podstawami o stół
  • Następnie wkładamy blachy do piekarnika na ok. 25-30 minut
  • Po tym czasie wykładamy placki na ruszt, odrywamy papier do pieczenia i zostawiamy do ostygnięcia
  • Śmietanę ubijamy na sztywno i przenosimy do dwóch misek
  • Banana obieramy, kroimy w plastry i przenosimy do jednej miski z ubitą śmietaną, a następnie mieszamy
  • Na jeden upieczony placek przenosimy śmietanę z bananem, przykrywamy drugim plackiem i smarujemy pozostałą śmietaną
  • Wierzch ciasta dekorujemy owocami

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia tortów.

Możesz dodać więcej ulubionych owoców.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

  • Jajo kurze (153 g)
  • Masło klarowane ghee (150 g)
  • Cukier puder (trzcinowy) (150 g)
  • Mąka orkiszowa (150 g)
  • Śmietanka kremówka 30% (150 ml)
  • Truskawka (150 g)
  • Banan (120 g)
  • Borówka (50 g)
  • Cytryna – skórka (9 g)
  • Proszek do pieczenia (6 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Mikser, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik, Tortownica - średnica 18 cm

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Rolady wieprzowe faszerowane kapustą z grzybami z dodatkiem sarny i purée marchewkowo – estragonowym

Purée Obieramy marchew i ziemniaki Kroimy w kostkę, zalewamy gorącą wodą Lekko solimy Gotujemy 20 minut Odlewamy wodę/cedzimy Na czystej patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu, smażymy pó łobranej i pokrojonej cebuli Dodajemy cebulę do ugotowanych warzyw…

WIĘCEJ >

Domowe enchiladas z wołowiną

Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy Cebulę ze szczypiorkiem osobno, drobno siekamy Pomidory kroimy w drobną kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę, mięso oraz przyprawy (kmin i chili) i smażymy przez…

WIĘCEJ >

Pomidorowy kurczak z chili

Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki Chili i zieleninę drobno siekamy Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Głęboką blachę wykładamy papierem do pieczenia Na papier wylewamy pomidory, układamy na nich cebulę i chili,…

WIĘCEJ >

Krem z buraków

Wszystkie warzywa myjemy, obieramy i kroimy w kostkę Odrobinę oleju podgrzewamy w garnku i dodajemy pokrojone warzywa Podsmażamy kilka minut, od czasu do czasu mieszając Dodajemy trochę soli, czosnku i suszonej cebuli Mieszamy, przykrywamy i…

WIĘCEJ >