Świąteczny tort marchewkowy
Świąteczny tort marchewkowy
Przygotowanie
- Mąkę z migdałów ziemnych przesiewamy przez sitko do miski. Dodajemy skrobię (z tapioki lub maranty), sodę oczyszczoną i wszystkie przyprawy – cynamon, skórę z pomarańczy, wanilię, goździki, kwiat muszkatołowy. Mieszamy wszystkie składniki dokładnie.
- Do rondla wlewamy płynne składniki – olej kokosowy, syrop klonowy oraz mleko kokosowe i delikatnie podgrzewamy. Muszą one być lekko ciepłe, żeby żelatyna mogła się rozpuścić. Dodajemy dwie łyżki gorącej wody i posypujemy żelatyną. Mieszamy wszystkie płynne składniki rózgą do rozpuszczenia żelatyny. Trwa to około 5 minut.
- Do sypkich składników stopniowo wlewamy płynne i delikatnie mieszamy.
- Dodajemy startą marchewkę i purée z pieczonej marchewki. Mieszamy wszystko dokładnie i dzielimy na dwie części.
- Tortownicę o średnicy 18 cm wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy olejem kokosowym. Wykładamy połowę ciasta i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez 35 minut. Po upieczeniu wykładamy ciasto na blat i pieczemy drugą część ciasta również przez 35 minut w 180 stopniach.
- Przystępujemy do zrobienia nadzienia. Śliwki przekładamy do rondelka i dusimy na małym ogniu około 30 minut, aż się rozpadną i będziemy mogli je zblendować. Po zblendowaniu odkładamy je na bok.
- Daktyle zalewamy wrzątkiem i moczymy 15 minut.
- Listki żelatyny namaczamy w wodzie przez 15 minut.
- Blendujemy namoczone daktyle razem ze śmietanką kokosową.
- Żelatynę przekładamy do rondelka razem z dwiema łyżkami wody od namaczania. Rozpuszczamy delikatnie na małym ogniu. Żelatynę zdejmujemy z ognia i dodajemy krem ze śmietanki i daktyli. Mieszamy wszystko krótką chwilę.
- Przystępujemy do złożenia tortu. Na pierwszy blat ciasta nakładamy powidła śliwkowe i rozsmarowujemy równomiernie. Następnie nakładamy krem daktylowo-kokosowy. Teraz ciasto możemy schłodzić poł godziny w lodówce, aby krem się ściął. Po wyjęciu z lodówki przykrywamy ciasto drugim blatem i ponownie smarujemy powidłami i kremem. Odkładamy do lodówki na 2-3 godziny, aby krem stężał. Dekorujemy pestkami z granatu.
Rady dietetyka
1 kawałek ciasta to około 250-300 g.
Uwagi
Możesz udekorować w dowolny sposób ciasto, np. owocami.
Autor
Lista składników
Ciasto
- 180 g mąki z migdałów ziemnych (cibory jadalnej)
- 6 łyżek skrobi z tapioki lub skrobi z maranty trzcinowej (60 g)
- 1 i ½ łyżeczki sody oczyszczonej (7,5 g)
- 1 łyżeczka cynamonu (4 g)
- 1 łyżeczka otartej skórki z pomarańczy (3 g)
- 1 łyżeczka ekstraktu wanilii (5 g)
- ¼ łyżeczki mielonych goździków (1 g)
- ¼ łyżeczki startego kwiatu muszkatołowego (opcjonalnie)
- 80 ml roztopionego oleju kokosowego
- 5 łyżek syropu klonowego (50 g)
- 8 łyżek mleczka kokosowego (80 ml)
- 2 starte surowe marchewki (120 g)
- 180 g purée z pieczonej marchewki
- 2 łyżki żelatyny w proszku (16 g)
- 2 łyżki gorącej wody (20 ml)
Krem
- 400 ml śmietanki kokosowej (95%)
- 200 g daktyli
- 2 listki żelatyny (4 g)
- 450 g mrożonych śliwek (jedno opakowanie firmy Hortex) lub powidła bez cukru własnej roboty
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Chipsy z plantana
Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni z termoobiegiem (bez termoobiegu 170-180 stopni) Platany myjemy i przecinamy na pół Następnie nacinamy skórkę wzdłuż, uważając, aby zanadto nie przeciąć miąższu Odginamy skórę i obieramy, przesuwając kciukiem wzdłuż nacięć…
WIĘCEJ >Hiszpański chłodnik Ajo Blanco
Migdały zalewamy wodą, wkładamy do lodówki i zostawiamy na 8 godz. (najwygodniej na noc) Migdały z wodą przekładamy do blendera Dodajemy czosnek, sól, pieprz i miksujemy przez minutę Dodajemy oliwę, uotowanego ziemniaka, ocet i miksujemy Próbujemy…
WIĘCEJ >Sałatka z truskawkami, wędzonką i skwarkami
Sałatę drzemy palcami Truskawki myjemy, przekrajamy na połówki i kładziemy na sałacie Cebulę kroimy w krążki i kładziemy na sałacie Na górze układamy plastry szynki Polewamy sosem kolendrowym Posypujemy skwarkami
WIĘCEJ >Pieczony, ziołowy boczek
Boczek doprawiamy do smaku solą i pieprzem oraz ulubionymi przyprawami Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia Nagrzewamy piekarnik do temp. 180 st. C i pieczemy boczek przez około 35 minut W międzyczasie robimy sałatkę….
WIĘCEJ >