fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Świąteczny tort marchewkowy

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cf5879eab-b9b2-4818-983d-e4981cb6f2ea-1

Świąteczny tort marchewkowy

Przygotowanie

  • Mąkę z migdałów ziemnych przesiewamy przez sitko do miski. Dodajemy skrobię (z tapioki lub maranty), sodę oczyszczoną i wszystkie przyprawy – cynamon, skórę z pomarańczy, wanilię, goździki, kwiat muszkatołowy. Mieszamy wszystkie składniki dokładnie.
  • Do rondla wlewamy płynne składniki – olej kokosowy, syrop klonowy oraz mleko kokosowe i delikatnie podgrzewamy. Muszą one być lekko ciepłe, żeby żelatyna mogła się rozpuścić. Dodajemy dwie łyżki gorącej wody i posypujemy żelatyną. Mieszamy wszystkie płynne składniki rózgą do rozpuszczenia żelatyny. Trwa to około 5 minut.
  • Do sypkich składników stopniowo wlewamy płynne i delikatnie mieszamy.
  • Dodajemy startą marchewkę i purée z pieczonej marchewki. Mieszamy wszystko dokładnie i dzielimy na dwie części.
  • Tortownicę o średnicy 18 cm wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy olejem kokosowym. Wykładamy połowę ciasta i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez 35 minut. Po upieczeniu wykładamy ciasto na blat i pieczemy drugą część ciasta również przez 35 minut w 180 stopniach.
  • Przystępujemy do zrobienia nadzienia. Śliwki przekładamy do rondelka i dusimy na małym ogniu około 30 minut, aż się rozpadną i będziemy mogli je zblendować. Po zblendowaniu odkładamy je na bok.
  • Daktyle zalewamy wrzątkiem i moczymy 15 minut.
  • Listki żelatyny namaczamy w wodzie przez 15 minut.
  • Blendujemy namoczone daktyle razem ze śmietanką kokosową.
  • Żelatynę przekładamy do rondelka razem z dwiema łyżkami wody od namaczania. Rozpuszczamy delikatnie na małym ogniu. Żelatynę zdejmujemy z ognia i dodajemy krem ze śmietanki i daktyli. Mieszamy wszystko krótką chwilę.
  • Przystępujemy do złożenia tortu. Na pierwszy blat ciasta nakładamy powidła śliwkowe i rozsmarowujemy równomiernie. Następnie nakładamy krem daktylowo-kokosowy. Teraz ciasto możemy schłodzić poł godziny w lodówce, aby krem się ściął. Po wyjęciu z lodówki przykrywamy ciasto drugim blatem i ponownie smarujemy powidłami i kremem. Odkładamy do lodówki na 2-3 godziny, aby krem stężał. Dekorujemy pestkami z granatu.

Rady dietetyka

1 kawałek ciasta to około 250-300 g.

Uwagi

Możesz udekorować w dowolny sposób ciasto, np. owocami.

Autor

Aleksandra Zawadzka (blog: autoimmunologicznepaleo.pl)
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 19
Porcje: 10
Trudność: Trudny

Lista składników

Ciasto

  • 180 g mąki z migdałów ziemnych (cibory jadalnej)
  • 6 łyżek skrobi z tapioki lub skrobi z maranty trzcinowej (60 g)
  • 1 i ½ łyżeczki sody oczyszczonej (7,5 g)
  • 1 łyżeczka cynamonu (4 g)
  • 1 łyżeczka otartej skórki z pomarańczy (3 g)
  • 1 łyżeczka ekstraktu wanilii (5 g)
  • ¼ łyżeczki mielonych goździków (1 g)
  • ¼ łyżeczki startego kwiatu muszkatołowego (opcjonalnie)
  • 80 ml roztopionego oleju kokosowego
  • 5 łyżek syropu klonowego (50 g)
  • 8 łyżek mleczka kokosowego (80 ml)
  • 2 starte surowe marchewki (120 g)
  • 180 g purée z pieczonej marchewki
  • 2 łyżki żelatyny w proszku (16 g)
  • 2 łyżki gorącej wody (20 ml)

Krem

  • 400 ml śmietanki kokosowej (95%)
  • 200 g daktyli
  • 2 listki żelatyny (4 g)
  • 450 g mrożonych śliwek (jedno opakowanie firmy Hortex) lub powidła bez cukru własnej roboty

Potrzebny sprzęt

Blender, Lodówka, Miska, Papier do pieczenia, Piekarnik, Rondel, Rózga kuchenna, Sitko, Tarka do jarzyn, Tortownica - średnica 18 cm
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zapiekane warzywa

Wszystkie warzywa kroimy według uznania i przyprawiamy czym uważamy lub mamy ochotę . Następnie polewamy olejem kokosowym i przekładamy do naczynia żaroodpornego, mieszamy i wkładamy do nagrzanego piekarnika na około 1 godzinę. Po tym czasie wyjmujemy, a przed…

WIĘCEJ >

Makaron z białej rzodkwi w sosie szparagowo – jajecznym

Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę Szparagi obrać (prowadzić nożem milimetr przy milimetrze, żeby żadne włókno nie zostało) Obrane szparagi wrzucamy do wrzącej osolonej wody i gotujemy 6 min Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy…

WIĘCEJ >

Sałatka curry z gotowanym kurczakiem z nutą cytrynową

Obieramy marchew i pietruszkę i kroimy na półwzdłuż Kurczaka wkładamy do garnka i dodajemy przekrojone warzywa lekko solimy Zalewamy zimną wodą żeby poziom był 3 cm wyżej Wstawiamy na palnik i gotujemy na wolnym ogniu…

WIĘCEJ >

Sałatka z owoców sezonowych – lato

Wszystkie owoce umyć Z moreli usunąć pestkę, pokroić kostkę Truskawki pokroić na połówki lub na ćwiartki Wymieszać wszystkie owoce

WIĘCEJ >