fbpx
logo
Szukaj
open close

Świąteczny tort marchewkowy

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cf5879eab-b9b2-4818-983d-e4981cb6f2ea-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Świąteczny tort marchewkowy

Przygotowanie

  • Mąkę z migdałów ziemnych przesiewamy przez sitko do miski. Dodajemy skrobię (z tapioki lub maranty), sodę oczyszczoną i wszystkie przyprawy – cynamon, skórę z pomarańczy, wanilię, goździki, kwiat muszkatołowy. Mieszamy wszystkie składniki dokładnie.
  • Do rondla wlewamy płynne składniki – olej kokosowy, syrop klonowy oraz mleko kokosowe i delikatnie podgrzewamy. Muszą one być lekko ciepłe, żeby żelatyna mogła się rozpuścić. Dodajemy dwie łyżki gorącej wody i posypujemy żelatyną. Mieszamy wszystkie płynne składniki rózgą do rozpuszczenia żelatyny. Trwa to około 5 minut.
  • Do sypkich składników stopniowo wlewamy płynne i delikatnie mieszamy.
  • Dodajemy startą marchewkę i purée z pieczonej marchewki. Mieszamy wszystko dokładnie i dzielimy na dwie części.
  • Tortownicę o średnicy 18 cm wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy olejem kokosowym. Wykładamy połowę ciasta i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez 35 minut. Po upieczeniu wykładamy ciasto na blat i pieczemy drugą część ciasta również przez 35 minut w 180 stopniach.
  • Przystępujemy do zrobienia nadzienia. Śliwki przekładamy do rondelka i dusimy na małym ogniu około 30 minut, aż się rozpadną i będziemy mogli je zblendować. Po zblendowaniu odkładamy je na bok.
  • Daktyle zalewamy wrzątkiem i moczymy 15 minut.
  • Listki żelatyny namaczamy w wodzie przez 15 minut.
  • Blendujemy namoczone daktyle razem ze śmietanką kokosową.
  • Żelatynę przekładamy do rondelka razem z dwiema łyżkami wody od namaczania. Rozpuszczamy delikatnie na małym ogniu. Żelatynę zdejmujemy z ognia i dodajemy krem ze śmietanki i daktyli. Mieszamy wszystko krótką chwilę.
  • Przystępujemy do złożenia tortu. Na pierwszy blat ciasta nakładamy powidła śliwkowe i rozsmarowujemy równomiernie. Następnie nakładamy krem daktylowo-kokosowy. Teraz ciasto możemy schłodzić poł godziny w lodówce, aby krem się ściął. Po wyjęciu z lodówki przykrywamy ciasto drugim blatem i ponownie smarujemy powidłami i kremem. Odkładamy do lodówki na 2-3 godziny, aby krem stężał. Dekorujemy pestkami z granatu.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Autor

Aleksandra Zawadzka (blog: autoimmunologicznepaleo.pl)
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 17
Porcje: 10
Trudność: Trudny

Lista składników

Ciasto

  • Marchew (300 g)
  • Mąka z cibory jadalnej (migdałów ziemnych) (180 g)
  • Mleko kokosowe (80 ml)
  • Olej kokosowy nierafinowany (75 g)
  • Mąka z tapioki (skrobia z manioku) (60 g)
  • Syrop klonowy (50 g)
  • Woda (20 ml)
  • Żelatyna w proszku (16 g)
  • Soda oczyszczona (8 g)
  • Wanilia – ekstrakt (5 g)
  • Cynamon mielony (4 g)
  • Pomarańcza – skórka (3 g)
  • Goździk mielony (1 g)

Krem

  • Śliwka (świeża) (450 g)
  • Śmietanka kokosowa (400 g)
  • Daktyl (200 g)
  • Żelatyna – listki (4 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Garnek, Lodówka, Miska, Papier do pieczenia, Piekarnik, Rondel, Rózga kuchenna, Sitko, Tarka do jarzyn, Tortownica - średnica 18 cm

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Jajko w koszulce z pieczarek

Dwie pieczarki czyścimy, wydrążamy środek, przyprawiamy i skrapiamy oliwą Układamy na blaszcze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia Wykładamy plastrami boczku Do środka wbijamy jajko Doprawiamy solą i pieprzem Nagrzewamy piekarnik do temp. 180 st….

WIĘCEJ >

Jajka w koszulkach z grillowanymi warzywami

Umyć rzodkiew i rzodkiewki i pokroić w plastry Cukinię pokroić w plastry Pomidora pokroić w cząstki Na patelni grillowej rozgrzać tłuszcz Wrzucić cukinię, białą rzodkiew i brukselkę Lekko posolić i popieprzyć Zasmażać po 3 minuty…

WIĘCEJ >

Leczo na ostro

W garnku rozgrzewamy odrobine masła. Cebulę i imbir drobno kroimy i wrzucamy na tłuszcz. Chwilę podsmażamy. Cukinię i paprykę myjemy i kroimy w kostkę. Dorzucamy do garnka. Chwilę wszystko obsmażamy. Po chwili dodajemy kurkumę, paprykę…

WIĘCEJ >

Wywar z kurczaka

Do garnka wkładamy kurczaka, zalewamy wodą, solimy, doprowadzamy do wrzenia Następnie gotujemy na wolnym ogniu przez 1,5 -2 godziny Wyjmujemy kurczaka, a wywar odcedzamy. W ten sposób ugotowany kurczak nadaje się do spożycia z warzywami,…

WIĘCEJ >