fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Świąteczny tort marchewkowy

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cf5879eab-b9b2-4818-983d-e4981cb6f2ea-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Świąteczny tort marchewkowy

Przygotowanie

  • Mąkę z migdałów ziemnych przesiewamy przez sitko do miski. Dodajemy skrobię (z tapioki lub maranty), sodę oczyszczoną i wszystkie przyprawy – cynamon, skórę z pomarańczy, wanilię, goździki, kwiat muszkatołowy. Mieszamy wszystkie składniki dokładnie.
  • Do rondla wlewamy płynne składniki – olej kokosowy, syrop klonowy oraz mleko kokosowe i delikatnie podgrzewamy. Muszą one być lekko ciepłe, żeby żelatyna mogła się rozpuścić. Dodajemy dwie łyżki gorącej wody i posypujemy żelatyną. Mieszamy wszystkie płynne składniki rózgą do rozpuszczenia żelatyny. Trwa to około 5 minut.
  • Do sypkich składników stopniowo wlewamy płynne i delikatnie mieszamy.
  • Dodajemy startą marchewkę i purée z pieczonej marchewki. Mieszamy wszystko dokładnie i dzielimy na dwie części.
  • Tortownicę o średnicy 18 cm wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy olejem kokosowym. Wykładamy połowę ciasta i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy przez 35 minut. Po upieczeniu wykładamy ciasto na blat i pieczemy drugą część ciasta również przez 35 minut w 180 stopniach.
  • Przystępujemy do zrobienia nadzienia. Śliwki przekładamy do rondelka i dusimy na małym ogniu około 30 minut, aż się rozpadną i będziemy mogli je zblendować. Po zblendowaniu odkładamy je na bok.
  • Daktyle zalewamy wrzątkiem i moczymy 15 minut.
  • Listki żelatyny namaczamy w wodzie przez 15 minut.
  • Blendujemy namoczone daktyle razem ze śmietanką kokosową.
  • Żelatynę przekładamy do rondelka razem z dwiema łyżkami wody od namaczania. Rozpuszczamy delikatnie na małym ogniu. Żelatynę zdejmujemy z ognia i dodajemy krem ze śmietanki i daktyli. Mieszamy wszystko krótką chwilę.
  • Przystępujemy do złożenia tortu. Na pierwszy blat ciasta nakładamy powidła śliwkowe i rozsmarowujemy równomiernie. Następnie nakładamy krem daktylowo-kokosowy. Teraz ciasto możemy schłodzić poł godziny w lodówce, aby krem się ściął. Po wyjęciu z lodówki przykrywamy ciasto drugim blatem i ponownie smarujemy powidłami i kremem. Odkładamy do lodówki na 2-3 godziny, aby krem stężał. Dekorujemy pestkami z granatu.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Autor

Aleksandra Zawadzka (blog: autoimmunologicznepaleo.pl)
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 17
Porcje: 10
Trudność: Trudny

Lista składników

Ciasto

  • Marchew (świeża) (300 g)
  • Mąka z cibory jadalnej (migdałów ziemnych) (180 g)
  • Mleko kokosowe (80 ml)
  • Olej kokosowy nierafinowany (75 g)
  • Mąka z tapioki (skrobia z manioku) (60 g)
  • Syrop klonowy (50 g)
  • Woda (20 ml)
  • Żelatyna w proszku (16 g)
  • Soda oczyszczona (8 g)
  • Wanilia ekstrakt (5 g)
  • Cynamon mielony (4 g)
  • Pomarańcza skórka (3 g)
  • Goździk mielony (1 g)

Krem

  • Śliwka (świeża) (450 g)
  • Śmietanka kokosowa (400 g)
  • Daktyl (200 g)
  • Żelatyna – listki (4 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Garnek, Lodówka, Miska, Papier do pieczenia, Piekarnik, Rondel, Rózga kuchenna, Sitko, Tarka do jarzyn, Tortownica - średnica 18 cm

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Gruszki gotowane w winie, gorącej czekoladzie i migdałach

Gruszkę obrać i od dołu wyciąć gniazdo nasienne (są takie walcowate nożyki do wycinania takich rzeczy) Gruszkę wkładamy do garnka Dodajemy goździk i cynamon Zalewamy winem i zaczynamy bardzo powoli na małym ogniu gotować Gotujemy…

WIĘCEJ >

Sałatka ryżowa z tuńczykiem

Ryż ugotować we wrzącej, osolonej wodzie do miękkości Ugotowany ryż przełożyć na sito i przelać kilkakrotnie zimną wodą Odcedzić ryż z wody Ogórki pokroić w kostkę Cebulę pokroić w kostkę Awokado obrać, przekroić na pół,…

WIĘCEJ >

Migdały

Zjeść jako przekąskę lub dodać do wybranego posiłku

WIĘCEJ >

Papryka faszerowana sarną

Mięso kroimy na kawałki i mielimy na standardowym sitku do miski Następnie dodajemy przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie mieszamy Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Z papryki odcinamy czapeczkę, czyli plaster…

WIĘCEJ >