Lody czekoladowe
Lody czekoladowe
Przygotowanie
- Żółtka ubijamy z ertrolem, następnie (wciąż miksując) powoli dodajemy pozostale składniki.
- Z zamrażarki wyjmujemy pojemniki maszynki (jak w instrukcji danego sprzętu).
- Włączamy maszynkę i wlewamy masę do pojemników.
- Czekamy około 30 minut, aż lody przyjmą odpowiednią konsystencję.
- Opcjonalnie możemy polać je rozpuszczonym olejem kokosowym zmieszanym z odrobiną kakao- olej przyjmie formę stałą na lodach jako chrupka polewa.
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdziesz przepis na równie smaczne lody bananowe.
Autor
Lista składników
- Śmietanka kokosowa (250 g)
- Jajo żółtko (60 g)
- Erytrol (30 g)
- Kakao w proszku (15 g)
- Wanilia ekstrakt (5 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Imbirowy schab z miksem makaronów warzywnych
Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę Imbir obrać i bardzo drobno posiekać Kalarepę obieramy Cukinię, białą rzodkiew i kalarepę przepuszczamy przez spiromat/tarkę spiralną Jeżeli nie mamy spiromatu, to kroimy warzywa w cienkie plastry wzdłuż…
WIĘCEJ >Ryżanka z truskawkami
Ryż gotujemy w większej ilości wody niż standardowo przez około 15 minut Do gotującego się ryżu wsypujemy erytrytol i wiórki kokosowe Gotujemy jeszcze przez chwilę (najlepiej do momentu, gdy wiórki i ryż pochłoną większość wody…
WIĘCEJ >Wędzona szynka na świeżym szpinaku
Szpinak włożyć do miski z zimną wodą i dobrze wypłukać z piasku Odcedzić szpinak na sicie i położyć na talerzu Pomidorki pokroić na połówki Ogórka pokroić w półksiężyce (plasterki przekroić na połowy) Cebulę pokroić w…
WIĘCEJ >Zupa krem z pomidorów i papryki
Na głębokiej patelni podsmażamy drobno posiekanego pora, czosnek, pokrojoną paprykę i pomidory (warzywa bez skóry). Dodajemy odrobinę wody i passatę. Całość dusimy pod przykryciem ok. 40 minut na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu….
WIĘCEJ >