fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Makaron z warzywami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cb9592bae-8995-4274-965e-88f829940b2c

Makaron z warzywami

Przygotowanie

  • Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu
  • Mięso kroimy w paski i podsmażamy na maśle
  • Dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę i przyprawy. Całość dusimy około 10 minut. Co jakiś czas możemy podlać odrobiną wody
  • Dodajemy ugotowany makaron (po odcedzeniu z wody) i jeszcze chwile dusimy
  • Gdy danie odparuje z nadmiaru wody, wbijamy do niego jajko i energicznie mieszamy
  • Czekamy, aż jajko delikatnie się zetnie i podajemy posypane pestkami dyni.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik przepisu można uwzględnić w swojej aktualnej diecie oraz nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

Powyżej zainspirujesz się innymi tego typu potrawami z makaronem – spójrz w powiązane przepisy.

Autor

Maja Wlazły
Czas: do 30 minut
Składniki: 10
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 50 g makaronu ryżowego
  • 150 g szynki wieprzowej wędzonej
  • ½ żółtej papryki (100 g)
  • ½ papryki czerwonej (115 g)
  • 2 łyżki pestek dyni (30 g)
  • 1 łyżka masła klarowanego Ghee (15 g)
  • 1 jajko roz. M (ok. 51 g)
  • 1 szczypta kuminu (1 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • Sól kłodawska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Nóż, Patelnia
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Shakshouka

Papryki kroimy w cienkie paski, cebulę w piórka, a pomidory w mniejsze kawałki. Na rozgrzany olej wrzucamy cebulę i papryki, dodajemy też słodką i ostrą paprykę w proszku. Po kilku minutach smażenia dodajemy pomidory oraz…

WIĘCEJ >

Pierogi gryczane z dziczyzną

Farsz: Dziczyznę kroimy w kawałki np. 4 x 4 cm Wkładamy mięso do garnka Wlewamy 2 szklanki wody Lekko solimy i pieprzymy Gotujemy na małym ogniu 2 godz. Co jakiś czas sprawdzamy ile mamy wody…

WIĘCEJ >

Kaczka duszona w jabłkach z pieczonym jabłkiem z żurawiną i kapustą modrą

Kaczka: Nagrzewamy piekarnik Kaczkę kładziemy w brytfannie lub naczyniu żaroodpornym z pokrywką 2 jabłka kroimy w kostkę (usunąć ogonek i gniazdo nasienne) Pokrojone jabłka wrzucamy do jakiejś miski i wsypujemy łyżkę majeranku, mieszamy Kaczkę solimy,…

WIĘCEJ >

Zupa kokosowo – buraczkowa (wegańska / wegetariańska)

Bulion z mlekiem wlewamy do garnka Marchew i pietruszkę obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka i zaczynamy gotować Buraki kroimy w kostkę i dodajemy do gotującej zupy Czosnek obieramy, siekamy i dodajemy do zupy…

WIĘCEJ >