fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Marmolada z cebuli

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c37d32b35-5b06-4233-bcf5-adb5d47f41ff

Marmolada z cebuli

Przygotowanie

  • Cebulę obrać i pokroić w półksiężyce, paski lub piórka
  • Gruszkę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę  
  • W garnku rozgrzać masło
  • Wrzucić gruszkę, smażyć 2 min., zamieszać
  • Dodać cebulę, smażyć 5 min., zamieszać co jakiś czas
  • Dodać ocet balsamiczny (najpierw wziąć głęboki oddech, bo jak się zaciągniecie odparowanym octem, to się możecie obalić z wrażenia :p )  
  • Dolać ¼ szklanki zimnej wody
  • Dodać miód
  • Gotować 2 minuty
  • Przykryć, zmniejszyć ogień, gotować 10 min.
  • Podnieść pokrywkę, zamieszać, jak jest mało wody, dolać żeby było tak półpłynne jak na początku 
  • Przykryć, gotować kolejne 10 minut
  • Znowu zamieszać, znowu uzupełnić płyn, znów przykryć i gotować 10 minut
  • Podnieść pokrywkę, lekko posolić, spróbować, pomieszać, gdy cebula jest miękka to marmolada jest gotowa 

Rady dietetyka

Każdy składnik przepisu uwzględnij pod kątem aktualnie stosowanej diety oraz wszelkich nietolerancji – zajrzyj do opisów znajdujących się w piktogramach.

Uwagi

Mus możesz zjeść z pieczywem gryczanym (najlepiej domowej roboty na zakwasie) – sprawdź powiązane przepisy.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 6
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • 2 czerwone cebule (200 g)
  • ½ gruszki (65 g)
  • 50 ml octu balsamicznego
  • Sól kłodawska (3 g)
  • 1 łyżka masła klarowanego Ghee (15 g)
  • 1 łyżeczka miodu (12 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Garnek
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Warzywa w sosie a’la beszamelowym

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. W małym garnku podgrzewamy mleko kokosowe z masłem. Dodajemy przyprawy. Mleko mieszamy co jakiś czas, w tym czasie kroimy w cienkie plasterki bakłażana i cukinię. W naczyniu żaroodpornym układamy połowę…

WIĘCEJ >

Granat

Granata kładziemy przeciętą stroną na dłoni Rękę z granatem wkładamy do miski/garnka i drewnianą łyżką uderzamy w skórę granatu, żeby powypadały z niego pestki Uderzamy tak długo, aż wypadną wszystkie pestki

WIĘCEJ >

Koktajl (shake) truskawkowy

Truskawki umyć i obrać z szypułek Truskawki wrzucić do blendera kielichowego Dodać miód Dolać wodę kokosową Miksować 15 sekund 

WIĘCEJ >

Duszone żeberka wieprzowe w miodzie i musztardzie z kaszą jaglaną i kapustą modrą

Zaczynamy od tego, że włączamy piekarnik na 180 stopni Obieramy marchew, pietruszkę cebulę, czosnek i kroimy w grubą kostkę Żeberka porcjujemy na kawałki około 10 centymetrowe Mięso solimy, pieprzymy, smarujemy musztardą i miodem Na patelni…

WIĘCEJ >