Marmolada z cebuli
Marmolada z cebuli
Przygotowanie
- Cebulę obrać i pokroić w półksiężyce, paski lub piórka
- Gruszkę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę
- W garnku rozgrzać masło
- Wrzucić gruszkę, smażyć 2 min., zamieszać
- Dodać cebulę, smażyć 5 min., zamieszać co jakiś czas
- Dodać ocet balsamiczny (najpierw wziąć głęboki oddech, bo jak się zaciągniecie odparowanym octem, to się możecie obalić z wrażenia :p )
- Dolać ¼ szklanki zimnej wody
- Dodać miód
- Gotować 2 minuty
- Przykryć, zmniejszyć ogień, gotować 10 min.
- Podnieść pokrywkę, zamieszać, jak jest mało wody, dolać żeby było tak półpłynne jak na początku
- Przykryć, gotować kolejne 10 minut
- Znowu zamieszać, znowu uzupełnić płyn, znów przykryć i gotować 10 minut
- Podnieść pokrywkę, lekko posolić, spróbować, pomieszać, gdy cebula jest miękka to marmolada jest gotowa
Rady dietetyka
Każdy składnik przepisu uwzględnij pod kątem aktualnie stosowanej diety oraz wszelkich nietolerancji – zajrzyj do opisów znajdujących się w piktogramach.
Uwagi
Mus możesz zjeść z pieczywem gryczanym (najlepiej domowej roboty na zakwasie) – sprawdź powiązane przepisy.
Autor
Lista składników
- 2 czerwone cebule (200 g)
- ½ gruszki (65 g)
- 50 ml octu balsamicznego
- Sól kłodawska (3 g)
- 1 łyżka masła klarowanego Ghee (15 g)
- 1 łyżeczka miodu (12 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Muffinki bananowe
Wszystkie składniki zblendować na gładką masę. Nalać ciasto do foremek do połowy ich wysokości. Piec w temperaturze 180 stopni przez 30 minut.
WIĘCEJ >Miętowy chłodnik z ogórka zielonego
Awokado obieramy, wyrzucamy pestkę Ogórka obieramy i kroimy w kostkę (może być gruba) Do blendera wlewamy mleko kokosowe Dodajemy sok z cytryny, awokado, czosnek i ogórka Dodajemy miętę, lekko solimy i pieprzymy Miksujemy
WIĘCEJ >Knedle jaglano-gryczane ze śliwkami
Mus jabłkowy: Jabłka obieramy i kroimy w kostkę Wrzucamy je do garnka Podlewamy odrobiną wody Dusimy do rozpadnięcia Dodajemy szczyptę cynamonu Kiedy jabłka będą miękkie miksujemy je na gładką masę Sos: Daktyle i śliwki moczymy…
WIĘCEJ >Nieziemsko dobra lasagne
Dynię piżmową (lub batata) obieramy i kroimy na cienkie plasterki (tak jak na chipsy); będzie stanowiła warstwę makaronową. Cukinię obieramy ze skórki, kroimy na pół, a następnie wzdłuż i jeszcze raz wzdłuż na ćwiartki, wybieramy…
WIĘCEJ >