Nadziewane cukinie
Nadziewane cukinie
Przygotowanie
- Cukinie dokładnie myjemy i kroimy na pół
- Następnie dużą łyżką wydrążamy środek, ostrożnie tak, by jej nie przedziurawić
- Wyjęte kawałki dokładnie kroimy i dodajemy pokrojone lub zmielone mięso, kapustę, cebulę i przyprawy
- Wszystko mieszamy i wypełniamy powstałym farszem cukinię – najlepiej jest to wszystko dobrze docisnąć łyżką
- Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok 15 minut
Rady dietetyka
Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego aktualnego sposobu żywienia – więcej informacji w piktogramach.
Uwagi
W powiązanych przepisach znajdziesz inne, równie smaczne propozycje nadziewanych cukinii.
Autor
Lista składników
- 1 cukinia (300 g)
- 2 liście kapusty włoskiej (110 g)
- 180 g dowolnego mięsa np. wołowego
- 1 cebula (200 g)
- 1 łyżeczka tymianku (4 g)
- 1 łyżeczka imbiru (4 g)
- 1 łyżka smalcu gęsiego (12 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Łosoś z grillowanym ananasem duszonym w mleku kokosowym i ryżem
Ananasa obrać, wyciąć ze środka każdego plastra zdrewniałe kółko, przekroić na pół Ryż ugotować we wrzącej osolonej wodzie do miękkości Rozgrzewamy patelnię z tłuszczem Kładziemy łososia na patelni Smażymy po 5 min z każdej strony…
WIĘCEJ >Krewetki tygrysie z granatem
Krewetki obieramy z pancerza, usuwamy przewód pokarmowy Imbir obieramy i siekamy jak najdrobniej Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy krewetki Podsmażamy 2 min Obracamy każdą na drugą stronę…
WIĘCEJ >Wolnowarzone żeberka
Żeberka wkładamy do wolnowaru i dolewamy wody do ich wysokości. Dodajemy przyprawy i ustawiamy na tryb LOW na 7 godzin lub całą noc. Po upływie czasu wolnowarzenia, dzielimy żeberka na porcje. Przy podaniu, posypujemy mięso…
WIĘCEJ >Knedle jaglano-gryczane ze śliwkami
Mus jabłkowy: Jabłka obieramy i kroimy w kostkę Wrzucamy je do garnka Podlewamy odrobiną wody Dusimy do rozpadnięcia Dodajemy szczyptę cynamonu Kiedy jabłka będą miękkie miksujemy je na gładką masę Sos: Daktyle i śliwki moczymy…
WIĘCEJ >