Nadziewane cukinie
Nadziewane cukinie
Przygotowanie
- Cukinie dokładnie myjemy i kroimy na pół
- Następnie dużą łyżką wydrążamy środek, ostrożnie tak, by jej nie przedziurawić
- Wyjęte kawałki dokładnie kroimy i dodajemy pokrojone lub zmielone mięso, kapustę, cebulę i przyprawy
- Wszystko mieszamy i wypełniamy powstałym farszem cukinię – najlepiej jest to wszystko dobrze docisnąć łyżką
- Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok 15 minut
Rady dietetyka
Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego aktualnego sposobu żywienia – więcej informacji w piktogramach.
Uwagi
W powiązanych przepisach znajdziesz inne, równie smaczne propozycje nadziewanych cukinii.
Autor
Lista składników
- 1 cukinia (300 g)
- 2 liście kapusty włoskiej (110 g)
- 180 g dowolnego mięsa np. wołowego
- 1 cebula (200 g)
- 1 łyżeczka tymianku (4 g)
- 1 łyżeczka imbiru (4 g)
- 1 łyżka smalcu gęsiego (12 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Chłodnik z botwinki, kalarepy, marchewki i rzodkiewki
Botwinę, rzodkiewki, marchewkę i kalarepę umyć, zetrzeć na tarce. Przełożyć do garnka, zalać wodą ilość taka, aby przykryć warzywa. Gotować przez 5 minut pod przykryciem. Wywar schłodzić. Dodać pokrojony koperek, sól, pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy…
WIĘCEJ >Karkówka z szynkowaru z sałatką
Karkówkę wkładamy do jakiegoś naczynia Solimy, pierzymy Dodajemy rozmaryn Bierzemy w ręce i dokładnie wsmarowujemy przyprawy na mięsie Wkładamy mięso do szynkowaru Zakładamy sprężynę i zamykamy szynkowar Wkładamy na min. 12 godz. do lodówki Wyjmujemy…
WIĘCEJ >Warzywa w sosie z boczkiem
Cukinię, bakłażana i boczek kroimy w kostkę. Całość smażymy kilka minut na oliwie, następnie dodajemy mleko kokosowe i dusimy przez 20 minut (aż warzywa zmiękną) co jakiś czas podlewając wodą.
WIĘCEJ >Naleśniki gryczane z sarniną i pieczarkami
Naleśniki: Tłuszcz rozpuszczamy (lub używamy płynny, jeśli stoi gdzieś blisko ciepła, np. pieca) Do garnka/miski wlewamy wodę i wybijamy jajko, mieszamy Lekko solimy, dodajemy mąkę, mieszamy Dodajemy tłuszcz, mieszamy Odstawiamy na 10 min żeby ciasto…
WIĘCEJ >