fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Cukinia z łagodnym z farszem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c72de0f08-fc1c-4520-9bd2-8ffa68ff5c4f

Cukinia z łagodnym z farszem

Przygotowanie

  • Cukinię dokładnie myjemy, odcinamy końcówki.
  • Każdą kroimy na 4 równej długości kawałki.
  • Gniazda nasienne wydrążamy ostrożnie małą łyżeczką i odkładamy do miski.
  • Miąższ cukinii siekamy, kiełbasę kroimy w bardzo drobną kostkę.
  • Na patelni rozgrzewamy łyżkę smalcu. Podsmażamy do zeszklenia posiekaną drobno cebulę.
  • Dodajemy kiełbasę, a po chwili smażenia cukinię.
  • Przyprawiamy i dusimy, aż cukinia całkiem zmięknie, a sos odparuje.
  • Po przestygnięciu, farsz nakładamy małą żyłeczką w wydrążoną cukinię.
  • Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pieczemy około 25 minut, aż zmięknie, przewracając w międzyczasie dwukrotnie. Podajemy polane posypane siekaną pietruszką.

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego planu żywieniowego oraz nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

Cukinię możesz zastąpić innymi warzywami, np. papryką lub bakłażanem – więcej informacji w powiązanych przepisach.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 6
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 4 cukinie (1200 g)
  • 1 cebula (100 g)
  • 1 kiełbasa (85 g)
  • 1 łyżka smalcu gęsiego (15 g)
  • 2-3 gałązki natki pietruszki (6 g)
  • Sól kłodawska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Patelnia, Piekarnik
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Chrzanowa zupa krem

Warzywa korzeniowe myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę Pokrojony świeży chrzan płuczemy w ciepłej wodzie, zmieniając ją trzy razy Pora kroimy w plastry, czosnek obieramy Wszystkie warzywa wrzucamy do garnka i zalewamy ciepłym bulionem…

WIĘCEJ >

Cielęcina duszona w sosie cytrusowym

Z cielęciny zdejmujemy błonę i kroimy w cienkie plastry Mięso lekko rozklepujemy tłuczkiem do mięsa (lub siekaczem jak ktoś ma) Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w półksiężyce Marchew, pietruszkę, selera obieramy i kroimy w…

WIĘCEJ >

Naleśniki gryczane z pieczarkami

Naleśniki: Tłuszcz rozpuszczamy (lub używamy płynny, jeśli stoi gdzieś blisko ciepła, np. pieca) Do garnka/miski wlewamy wodę i wybijamy jajko, mieszamy Lekko solimy, dodajemy mąkę, mieszamy Dodajemy tłuszcz, mieszamy Odstawiamy na 10 min, żeby ciasto…

WIĘCEJ >

Szynka suszona z karkówki na sałacie rzymskiej

Szynkę kromy w cienkie plastry Na talerzu rozkładamy sałatę Kroimy w plastry lub półksiężyce ogórka Pomidora kroimy w cząstki Z cebuli kroimy 1-2 krążki Cebulę, pomidora i ogórka kładziemy na sałacie Polewamy sosem Obok lub na…

WIĘCEJ >