fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Cukinia z łagodnym z farszem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c72de0f08-fc1c-4520-9bd2-8ffa68ff5c4f

Cukinia z łagodnym z farszem

Przygotowanie

  • Cukinię dokładnie myjemy, odcinamy końcówki.
  • Każdą kroimy na 4 równej długości kawałki.
  • Gniazda nasienne wydrążamy ostrożnie małą łyżeczką i odkładamy do miski.
  • Miąższ cukinii siekamy, kiełbasę kroimy w bardzo drobną kostkę.
  • Na patelni rozgrzewamy łyżkę smalcu. Podsmażamy do zeszklenia posiekaną drobno cebulę.
  • Dodajemy kiełbasę, a po chwili smażenia cukinię.
  • Przyprawiamy i dusimy, aż cukinia całkiem zmięknie, a sos odparuje.
  • Po przestygnięciu, farsz nakładamy małą żyłeczką w wydrążoną cukinię.
  • Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pieczemy około 25 minut, aż zmięknie, przewracając w międzyczasie dwukrotnie. Podajemy polane posypane siekaną pietruszką.

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego planu żywieniowego oraz nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

Cukinię możesz zastąpić innymi warzywami, np. papryką lub bakłażanem – więcej informacji w powiązanych przepisach.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 6
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 4 cukinie (1200 g)
  • 1 cebula (100 g)
  • 1 kiełbasa (85 g)
  • 1 łyżka smalcu gęsiego (15 g)
  • 2-3 gałązki natki pietruszki (6 g)
  • Sól kłodawska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Patelnia, Piekarnik
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Gęś z wolnowaru

Gęś kładziemy na desce Wycinamy piersi z skórą, odcinamy nogi Korpus z skrzydłami zostawiamy sobie na rosół lub mrozimy do późniejszego wykorzystania Piersi i nogi solimy, pieprzymy, nacieramy ręką Marchew, pietruszkę, cebulę i czosnek obieramy…

WIĘCEJ >

Zielony koktajl Ajwen (zielony smoothie)

Z awokado usuwamy pestkę i łyżeczką wydrążamy miąższ (można też obrać i pokroić) Do blendera wlewamy wodę Dodajemy miąższ z awokado Dodajemy czosnek Seler myjemy i kroimy w kawałki 2-3 cm i dorzucamy do blendera…

WIĘCEJ >

Pasztet z królika

Mięso z królika zalewamy zimną wodą i od momentu zagotowania trzymamy na małym ogniu przez 1 godzinę. Następne dodajemy obraną marchew, pietruszkę, seler i pół łyżeczki soli himalajskiej. Gotujemy na małym ogniu pół godziny, a…

WIĘCEJ >

Chłodnik z jarmużu z chrupiącą szynką parmeńską

Jarmuż płuczemy, odsączamy z wody i kroimy w cienkie paski Wkładamy do naczynia, zalewamy wrzątkiem Zostawiamy na 2 min i przecedzamy na sicie Odcedzony jarmuż przekładamy do garnka Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę…

WIĘCEJ >