Cukinia z łagodnym z farszem
Cukinia z łagodnym z farszem
Przygotowanie
- Cukinię dokładnie myjemy, odcinamy końcówki.
- Każdą kroimy na 4 równej długości kawałki.
- Gniazda nasienne wydrążamy ostrożnie małą łyżeczką i odkładamy do miski.
- Miąższ cukinii siekamy, kiełbasę kroimy w bardzo drobną kostkę.
- Na patelni rozgrzewamy łyżkę smalcu. Podsmażamy do zeszklenia posiekaną drobno cebulę.
- Dodajemy kiełbasę, a po chwili smażenia cukinię.
- Przyprawiamy i dusimy, aż cukinia całkiem zmięknie, a sos odparuje.
- Po przestygnięciu, farsz nakładamy małą żyłeczką w wydrążoną cukinię.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pieczemy około 25 minut, aż zmięknie, przewracając w międzyczasie dwukrotnie. Podajemy polane posypane siekaną pietruszką.
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam podobne przepisy.
Autor
Lista składników
- Cukinia zielona (1200 g)
- Cebula (świeża) (105 g)
- Kiełbasa śląska (85 g)
- Smalec z gęsi (12 g)
- Natka pietruszki (świeża) (6 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Karkówka smażona z pietruszką i chili
Pietruszkę obieramy i kroimy w plastry Papryczkę kroimy na małe kawałki, a mięso w kostkę Smażymy na rozgrzanym smalcu karkówkę z warzywami Dodajemy przyprawy Danie powinno być gotowe po 15 minutach (sprawdzamy, kontrolując stopień wysmażenia…
WIĘCEJ >Zapiekanka z dyni i mięsa
Dynię kroimy wzdłuż na pół i wydłubujemy miękki miąższ z pestkami Marchew, pietruszkę, cebulę obieramy Łopatkę mielimy w maszynce do mięsa Co jakiś czas miedzy porcjami mięsa wrzucamy kawałki marchewki i pietruszki Por i cebulę…
WIĘCEJ >Zapiekanka gryczana
Kaszę gotujemy według instrukcji na opakowaniu, a piekarnik nastawiamy na 180 st. C. Gdy jest gotowa, odsączamy ją z nadmiaru wody i przekładamy do małego naczynia żaroodpornego. Do gorącej kaszy dodajemy masło i pokrojonego kostkę…
WIĘCEJ >Pasta z wątróbki z cebulą
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki tłuszczu Wrzucamy cebulę i smażymy 2-3 min Dorzucamy wątróbkę i zmniejszamy gaz Przykrywamy pokrywką (żeby nam nie pryskało) Dusimy 10 min Wyłączamy palnik Czekamy…
WIĘCEJ >