fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Cukinia z łagodnym z farszem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c72de0f08-fc1c-4520-9bd2-8ffa68ff5c4f
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Cukinia z łagodnym z farszem

Przygotowanie

  • Cukinię dokładnie myjemy, odcinamy końcówki.
  • Każdą kroimy na 4 równej długości kawałki.
  • Gniazda nasienne wydrążamy ostrożnie małą łyżeczką i odkładamy do miski.
  • Miąższ cukinii siekamy, kiełbasę kroimy w bardzo drobną kostkę.
  • Na patelni rozgrzewamy łyżkę smalcu. Podsmażamy do zeszklenia posiekaną drobno cebulę.
  • Dodajemy kiełbasę, a po chwili smażenia cukinię.
  • Przyprawiamy i dusimy, aż cukinia całkiem zmięknie, a sos odparuje.
  • Po przestygnięciu, farsz nakładamy małą żyłeczką w wydrążoną cukinię.
  • Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pieczemy około 25 minut, aż zmięknie, przewracając w międzyczasie dwukrotnie. Podajemy polane posypane siekaną pietruszką.

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego planu żywieniowego oraz nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

Cukinię możesz zastąpić innymi warzywami, np. papryką lub bakłażanem – więcej informacji w powiązanych przepisach.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 6
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 4 cukinie (1200 g)
  • 1 cebula (100 g)
  • 1 kiełbasa (85 g)
  • 1 łyżka smalcu gęsiego (15 g)
  • 2-3 gałązki natki pietruszki (6 g)
  • Sól kłodawska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Patelnia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Rosół z gęsi

Zaczynamy od tego, że bierzemy litrową plastikową butelkę Wlewamy do niej zimną wodę, zakręcamy i wkładamy do zamrażalnika Gęś kładziemy na desce, wycinamy piersi i odcinamy nogi (mięso używamy do dań obiadowych, szkoda go do…

WIĘCEJ >

Duszone żeberka wieprzowe w miodzie i musztardzie z kaszą jaglaną i kapustą modrą

Zaczynamy od tego, że włączamy piekarnik na 180 stopni Obieramy marchew, pietruszkę cebulę, czosnek i kroimy w grubą kostkę Żeberka porcjujemy na kawałki około 10 centymetrowe Mięso solimy, pieprzymy, smarujemy musztardą i miodem Na patelni…

WIĘCEJ >

Dorsz zapiekany w pomidorami z tymiankiem, młodą kapustą ze skwarkami

Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni Rybę solimy i pieprzymy Na blaszkę lub naczynie żaroodporne dajemy łyżkę masła Kładziemy rybę, a na nią plastry pomidora i tymianek Pieczemy 20 minut W tym czasie wrzucić kapustę do garnka…

WIĘCEJ >

Pieczeń z karkówki w rozmarynie z kaszą gryczaną i sałatką z buraczków

Włączamy piekarnik na 180 stopni 1 cebulę i czosnek obrać i pokroić na 4 części Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w plastry Karkówkę posolić i popieprzyć Na patelni (najlepiej z metalową rączką) rozgrzewamy łyżkę…

WIĘCEJ >