Cukinia z łagodnym z farszem
Cukinia z łagodnym z farszem
Przygotowanie
- Cukinię dokładnie myjemy, odcinamy końcówki.
- Każdą kroimy na 4 równej długości kawałki.
- Gniazda nasienne wydrążamy ostrożnie małą łyżeczką i odkładamy do miski.
- Miąższ cukinii siekamy, kiełbasę kroimy w bardzo drobną kostkę.
- Na patelni rozgrzewamy łyżkę smalcu. Podsmażamy do zeszklenia posiekaną drobno cebulę.
- Dodajemy kiełbasę, a po chwili smażenia cukinię.
- Przyprawiamy i dusimy, aż cukinia całkiem zmięknie, a sos odparuje.
- Po przestygnięciu, farsz nakładamy małą żyłeczką w wydrążoną cukinię.
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Pieczemy około 25 minut, aż zmięknie, przewracając w międzyczasie dwukrotnie. Podajemy polane posypane siekaną pietruszką.
Rady dietetyka
Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego planu żywieniowego oraz nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.
Uwagi
Cukinię możesz zastąpić innymi warzywami, np. papryką lub bakłażanem – więcej informacji w powiązanych przepisach.
Autor
Lista składników
- 4 cukinie (1200 g)
- 1 cebula (100 g)
- 1 kiełbasa (85 g)
- 1 łyżka smalcu gęsiego (15 g)
- 2-3 gałązki natki pietruszki (6 g)
- Sól kłodawska (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Sałata z owocami morza
Ugotowaną ośmiornicę pokroić w plastry Krewetki włożyć do miski z ciepłą wodą, gdy lekko odtają, nożem naciąć im grzbiet i usunąć przewód pokarmowy i zdjąć pancerz Na talerzu kładziemy podartą palcami sałatę Pomidorki kroimy na…
WIĘCEJ >Łosoś w rozmarynie i pomarańczach
Filety opłuczemy Na patelni rozpuszczamy olej na średniej mocy. Filety z łososia smażymy z każdej strony 4-5 minut, Na tej samej patelni dusimy czosnek w sokach z cytryny i pomarańczy. Dodajemy przyprawy. Dusimy 2-3 minuty….
WIĘCEJ >Wołowina z kapustą
Mięso wrzucamy na dużą patelnie z roztopionym tłuszczem, podsmażamy Gdy już całkowicie zbrązowieje, dodajemy pokrojoną w plasterki cebulę i starte marchewki Dusimy razem do momentu aż warzywa zaczną mięknąć, następnie dodajemy kapustę i przyprawy Gotujemy jeszcze około…
WIĘCEJ >Zapiekanka z kaszy gryczanej
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Pieczarki kroimy w plastry Cukinię kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu i podsmażamy cebulę przez 3 min Dodajemy pieczarki, podsmażamy 5 min Kaszę wrzucamy do naczynia żaroodpornego…
WIĘCEJ >