Papryka faszerowana wołowiną
Papryka faszerowana wołowiną
Przygotowanie
- Z każdej papryki odcinamy „czapeczkę”, czyli czubek z ogonkiem
- Wydłubujemy gniazda nasienne i wyrzucamy je
- Marchew, pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach
- Cebulę, czosnek obieramy i kroimy w kostkę
- Seler kroimy w półksiężyce
- Rozgrzewamy patelnię/garnek z tłuszczem
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem
- Podsmażamy 2 min
- Dodajemy resztę warzyw
- Podsmażamy 3 min
- Dodajemy mięso
- Lekko solimy i pieprzymy
- Mieszamy, przykrywamy pokrywką i dusimy 10 min na małym ogniu
- Włączamy piekarnik na 190 stopni
- Wyłączamy ogień pod garnkiem
- Dodajemy do masy jajka i mieszamy
- Każdą paprykę napełniamy masą mięsną
- Układamy papryki w naczyniu żaroodpornym
- Wkładamy do piekarnika na 15 min
- Otwieramy drzwiczki, wlewamy na naczynie rosół
- Zamykamy drzwiczki
- Pieczemy 45 min
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inny przepis na papryki nadziewane oraz przepisy na buliony.
Autor
Lista składników
- Papryka czerwona (920 g)
- Bulion mięsny (500 ml)
- Wołowina mięso mielone (250 g)
- Pietruszka korzeń (80 g)
- Jajo kurze rozm. M (51 g)
- Cebula (świeża) (50 g)
- Marchew (świeża) (45 g)
- Seler nać (25 g)
- Masło klarowane ghee (15 g)
- Czosnek (świeży) (5 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Krem szparagowy
Szparagi obrać Obrane szparagi pokroić w małe kawałki (2 – 3 cm) Łupiny/obierki wrzucić do garnka, zalać bulionem, gotować 15 min Wyjąć łupiny szumówką i wyrzucić Wrzucić pokrojone szparagi Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę…
WIĘCEJ >Łosoś z warzywami
Cukinię i marchewkę kroimy w plasterki Układamy je na rozgrzanej patelni, a na wierzchu układamy łososia. Całość dusimy 15 minut na małym ogniu.
WIĘCEJ >Tofu z chilli i orzeszkami
Wszystkie składniki na sos mieszamy razem i odstawiamy do „przegryzienia”. Tofu kroimy na plastry grubości ok. pół centymetra, doprawiamy solą i pieprzem, następnie obtaczamy w mące każdy plaster i smażymy z każdej strony na złoty…
WIĘCEJ >Warzywa z grilla z jajkami sadzonymi i kiełbasą
Kiełbasę ponacinać w paski Cukinię pokroić w plastry Paprykę pokroić w plastry Kalarepę obrać i pokroić w plastry Cebulę pokroić w plastry Białą rzodkiew obrać i pokroić w plastry Na patelni grillowej rozgrzać łyżkę tłuszczu…
WIĘCEJ >