Papryka faszerowana wołowiną
Papryka faszerowana wołowiną
Przygotowanie
- Z każdej papryki odcinamy „czapeczkę”, czyli czubek z ogonkiem
- Wydłubujemy gniazda nasienne i wyrzucamy je
- Marchew, pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach
- Cebulę, czosnek obieramy i kroimy w kostkę
- Seler kroimy w półksiężyce
- Rozgrzewamy patelnię/garnek z tłuszczem
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem
- Podsmażamy 2 min
- Dodajemy resztę warzyw
- Podsmażamy 3 min
- Dodajemy mięso
- Lekko solimy i pieprzymy
- Mieszamy, przykrywamy pokrywką i dusimy 10 min na małym ogniu
- Włączamy piekarnik na 190 stopni
- Wyłączamy ogień pod garnkiem
- Dodajemy do masy jajka i mieszamy
- Każdą paprykę napełniamy masą mięsną
- Układamy papryki w naczyniu żaroodpornym
- Wkładamy do piekarnika na 15 min
- Otwieramy drzwiczki, wlewamy na naczynie rosół
- Zamykamy drzwiczki
- Pieczemy 45 min
Rady dietetyka
Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojej aktualnej diety oraz towarzyszących nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.
Uwagi
Powyżej znajduje się podobny przepis, który warto spróbować.
Autor
Lista składników
- 4 papryki (920 g)
- 250 g mielonej wołowiny
- 1 jajko roz. M (51 g)
- ½ marchewki (30 g)
- ½ pietruszki (40 g)
- ½ łodygi selera naciowego (ok. 25 g)
- ½ cebuli (50 g)
- 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
- 2 szklanki bulionu mięsnego (500 ml)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- 1 łyżka masła klarowanego Ghee lub smalcu gęsiego (15 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Makaron z czarnej rzepy i kalarepy w sosie rydzowym (wegański / wegetariański)
Kalarepę i rzepę obieramy i trzemy na tarce spiralnej (spiromacie) Jeśli nie mamy spiromatu, kroimy w cienkie jak najbardziej skośne plastry a potem plastry kroimy w cienkie paski jak makaron Rydze oczyszczamy i kroimy w…
WIĘCEJ >Bakłażany faszerowane warzywami
Ziemniaki gotujemy w mundurkach, kroimy na pół, wybieramy środek i rozgniatamy widelcem. Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Cebule kroimy i podsmażamy. Suszone pomidory kroimy w paski. Włączamy piekarnik na opcję grzania z góry i dołu, na…
WIĘCEJ >Spaghetti z warzyw z łososiem
Łososia kroimy w paseczki Marchew, pietruszkę, cebulę, czosnek obrać Marchewkę, pietruszkę i cukinię pokroić wzdłuż na plastry i następnie każdy plaster wzdłuż na długie cienkie paski Cebulę i czosnek pokroić w półksiężyce W wysokiej patelni…
WIĘCEJ >