fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Papryka faszerowana wołowiną

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c5e9e1ec9-2ef4-4f5a-834b-f314c262d697-1

Papryka faszerowana wołowiną

Przygotowanie

  • Z każdej papryki odcinamy „czapeczkę”, czyli czubek z ogonkiem
  • Wydłubujemy gniazda nasienne i wyrzucamy je
  • Marchew, pietruszkę obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach
  • Cebulę, czosnek obieramy i kroimy w kostkę
  • Seler kroimy w półksiężyce
  • Rozgrzewamy patelnię/garnek z tłuszczem
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem
  • Podsmażamy 2 min
  • Dodajemy resztę warzyw
  • Podsmażamy 3 min
  • Dodajemy mięso
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Mieszamy, przykrywamy pokrywką i dusimy 10 min na małym ogniu
  • Włączamy piekarnik na 190 stopni
  • Wyłączamy ogień pod garnkiem
  • Dodajemy do masy jajka i mieszamy
  • Każdą paprykę napełniamy masą mięsną
  • Układamy papryki w naczyniu żaroodpornym
  • Wkładamy do piekarnika na 15 min
  • Otwieramy drzwiczki, wlewamy na naczynie rosół
  • Zamykamy drzwiczki
  • Pieczemy 45 min 

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojej aktualnej diety oraz towarzyszących nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

Powyżej znajduje się podobny przepis, który warto spróbować.

Autor

Ajwendieta
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • 4 papryki (920 g)
  • 250 g mielonej wołowiny
  • 1 jajko roz. M (51 g)
  • ½ marchewki (30 g)
  • ½ pietruszki (40 g)
  • ½ łodygi selera naciowego (ok. 25 g)
  • ½ cebuli (50 g)
  • 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
  • 2 szklanki bulionu mięsnego (500 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 1 łyżka masła klarowanego Ghee lub smalcu gęsiego (15 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik, Tarka do jarzyn
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Szaszłyki z szynki i ananasa

Szynkę kroimy w kostkę, ananasa na 2-3 cm kawałki i nabijamy na przemian na patyczki do szaszłyków W rondelku rozpuszczamy miód i mieszamy z musztardą, imbirem, solą i pieprzem Wersja na zimno: polewamy sosem szaszłyki Wersja…

WIĘCEJ >

Dorsz w wiórkach kokosowych i frytki selerowe

Dorsza nacieramy solą i pieprzem, skrapiamy cytryną i odstawiamy na bok. Selera obieramy ze skóry, kroimy w grube plastry, a następnie słupki. Selera przekładamy do pojemnika, zalewamy olejem i zasypujemy przyprawami. Zamykamy pojemnik i potrząsamy…

WIĘCEJ >

Burger wieprzowy z warzywami

Mięso solimy, pieprzymy, mieszamy, formujemy burgera Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w piórka Marchew, pietruszkę i seler obieramy i kroimy w cienkie paski Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Smażmy mięso z każdej strony po 6-8 min…

WIĘCEJ >

Zupa tajska z kurczakiem i mango

Kurczaka wrzucamy do rosołu i zaczynamy gotować na małym ogniu przez pół godziny Obieramy cebulę i czosnek i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu i smażymy cebulę z czosnkiem przez 2 minuty i…

WIĘCEJ >