Owoce morza ze szpinakiem
Owoce morza ze szpinakiem
Przygotowanie
- Na patelni rozgrzać olej kokosowy.
- Wrzucić pokrojony w plasterki czosnek i drobno posiekany imbir. Smażyć 2 minuty.
- Dodać obraną i pokrojoną w plastry marchewkę i pokrojoną w słupki cukinię.
- Rozprowadzić mleko kokosowe z odrobiną wody.
- Gdy sos zacznie bulgotać, dorzuć rozmrożone owoce morza.
- Gotować na dużym ogniu, aż sos zredukuje się o połowę. Po zdjęciu z ognia dodać liście szpinaku i wymieszać. Podawać ze świeżo posiekanym szczypiorkiem.
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik przepisu można dopasować do swojego planu żywieniowego.
Uwagi
Opcjonalnie możemy dodać mleko kokosowe.
Autor
Lista składników
- 150 g kalmarów
- 150 g krewetek
- 1 duża marchew (60 g)
- 1 garść świeżego szpinaku (20 g)
- 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
- 1 plaster imbiru (1 g)
- 1 cukinia (300 g)
- 50 g smalcu gęsiego
- 1-2 gałązki szczypiorku do posypania (4 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Zupa marchewkowo-imbirowa z łososiem
W garnku rozgrzewamy olej kokosowy i wrzucamy posiekaną w kostkę cebulę. Smażymy na niedużym ogniu 5 minut pilnując, żeby się nie przypaliła. Wrzucamy imbir i smażymy kolejne 3 minuty, żeby oddał swój aromat. Dodajemy obraną…
WIĘCEJ >Jednoporcjowa zapiekanka
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Marchewkę ścieramy na tarce o dużych oczkach (możemy użyć też maszynki do mielenia mięsa) Marchewkę łączymy z solą, mięsem, jajkiem i masłem. Ugniatamy dłońmi i wlewamy do naczynia żaroopornego Pieczemy…
WIĘCEJ >Warzywa pieczone a’la grillowane
Bakłażana kroimy na plastry, solimy i odstawiamy na 10-15 minut. Po tym czasie odlewamy wodę, która z niego wypłynęła. Cukinię również kroimy w plastry, a paprykę w duże kawałki i solimy je. Posolone warzywa polewamy…
WIĘCEJ >Paprykarz szczeciński z chlebem
Makrelę obieramy ze skóry i z ości Ryż płuczemy na sicie pod bieżącą zimną wodą Wrzucamy do garnka z gotującą wodą (około litr wody) Gotujemy do miękkości – około 15 minut i odcedzamy na sicie…
WIĘCEJ >