Owoce morza ze szpinakiem
Owoce morza ze szpinakiem
Przygotowanie
- Na patelni rozgrzać olej kokosowy.
- Wrzucić pokrojony w plasterki czosnek i drobno posiekany imbir. Smażyć 2 minuty.
- Dodać obraną i pokrojoną w plastry marchewkę i pokrojoną w słupki cukinię.
- Rozprowadzić mleko kokosowe z odrobiną wody.
- Gdy sos zacznie bulgotać, dorzuć rozmrożone owoce morza.
- Gotować na dużym ogniu, aż sos zredukuje się o połowę. Po zdjęciu z ognia dodać liście szpinaku i wymieszać. Podawać ze świeżo posiekanym szczypiorkiem.
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik przepisu można dopasować do swojego planu żywieniowego.
Uwagi
Opcjonalnie możemy dodać mleko kokosowe.
Autor
Lista składników
- 150 g kalmarów
- 150 g krewetek
- 1 duża marchew (60 g)
- 1 garść świeżego szpinaku (20 g)
- 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
- 1 plaster imbiru (1 g)
- 1 cukinia (300 g)
- 50 g smalcu gęsiego
- 1-2 gałązki szczypiorku do posypania (4 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Miks sałat z sosem kolendrowym z suszonym schabem
Sałatę i rukolę położyć na talerzu Pomidorki przekroić na ćwiartki Paprykę pokroić w kostkę lub paseczki Pomidory i paprykę położyć na sałacie Posypać cebulą Polać sosem Obok sałaty położyć pokrojony cienko suszony schab
WIĘCEJ >Szaszłyk z kurczaka na batatach
Kurczaka kroimy w kostkę 2-3 cm Solimy, pieprzymy Tymianek drobno siekamy i mieszamy mięso z przyprawami Boczek kroimy w plastry grubości około 0,5 cm Paprykę kroimy w kostkę około 2,5 cm Cebulę kroimy w plastry…
WIĘCEJ >Szaszłyki z siekanej sarny z boczkiem, pieczarkami i warzywami z grilla
Mielimy mięso Doprawiamy solą i pieprzem Mieszamy przez 2 minuty Formujemy 4 równe kuleczki Boczek kromy w plastry 0,5 cm i kroimy w kwadraty wielkości kulek mięsnych Pieczarki przekrawamy na połówki Bierzemy patyk do szaszłyka…
WIĘCEJ >Pieczony surowy boczek z buraczkami
Boczek: Czosnek obrać i pokroić każdy ząbek na 3 części Przygotowujemy naczynie, w którym będziemy piec, np. żaroodporne Wkładamy mięso i posypujemy wszystkimi przyprawami Połowę obranego czosnku rozkładamy na mięsie Przekładamy mięso na drugą stronę…
WIĘCEJ >