Owoce morza w warzywnym sosie
Owoce morza w warzywnym sosie
Przygotowanie
- Warzywa kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie
- Dodajemy passatę pomidorową i przyprawy
- Dusimy
- Po 10 minutach dodajemy owoce morza i mleko kokosowe
- Dusimy przez kolejne 10 minut, po czym podajemy
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia dań z owocami morza.
Autor
Lista składników
- Cukinia zielona (150 g)
- Bakłażan (120 g)
- Passata pomidorowa (100 g)
- Ośmiornica (świeża) (100 g)
- Kalmar (świeży) (100 g)
- Krewetka tygrysia (świeża) (95 g)
- Mleko kokosowe (50 ml)
- Oliwa z oliwek extra virgin (30 ml)
- Bazylia suszona (3 g)
- Oregano suszone (3 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Stek z rostbefu z warzywami grillowanymi i ziemniakami
Kalarepę obieramy i kroimy w plastry Cykorię myjemy i kroimy w plastry Cebulę kroimy w krążki Ziemniaki myjemy, solimy, wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku w temp. 200 st. C przez 30 min…
WIĘCEJ >Makaron w stylu śródziemnomorskim
Pomidorki kroimy na połówki, a boczek w kostkę Na rozgrzanej patelni wytapiamy tłuszcz z boczku, po chwili dodajemy opłukany pod ciepłą wodą makaron konjac oraz przyprawy Na koniec na patelnię wrzucamy pomidorki, wszystko razem mieszamy…
WIĘCEJ >Sałatka z chorizo i pieczonych ziemniaków
Ziemniaki albo bataty obieramy, gotujemy i kroimy w kostkę. Rukolę myjemy i osuszamy. Czosnek wyciskamy przez praskę. Chorizo kroimy w plasterki. Ziemniaki mieszamy z przyprawami i podsmażamy chwilę na mocno rozgrzanej patelni. W miseczce mieszamy…
WIĘCEJ >Zapiekanka z indyka i jarmużu z sosem czosnkowym
Mleko kokosowe rozpuszczamy na małym ogniu, dodajemy starty czosnek i dusimy kilka minut. Wyłączamy ogień pod sosem. Jarmuż dokładnie myjemy, odcinamy zgrubiałe nerwy tak, żeby nie rozerwać liści. Wrzucamy pojedynczo na gotującą się wodę i…
WIĘCEJ >