Rolki nori z owocami morza
Rolki nori z owocami morza
Przygotowanie
- Marchewkę, ogórka i łososia kroimy w paski julienne.
- Awokado wydrążamy i widelcem rozgniatamy miąższ, dodajemy mielony imbir i dokładnie mieszamy.
- Pasta ta będzie pełniła taką funkcję jak ryż w tradycyjnym sushi.
- Rozkładamy arkusz wodorostów i smarujemy cienką warstwą pasty z awokado.
- Na 1/3 wysokości od dołu kładziemy paski marchewki, a potem ogórka. Następnie na każdych dwóch arkuszach kładziemy małże, krewetki i łososia.
- Podajemy z aminokwasami kokosowymi.
Rady dietetyka
Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojej diety oraz nietolerancji.
Uwagi
Rolki najlepiej zjeść w niedługim czasie po przyrządzeniu, gdyż pasta z awokado jest wtedy najświeższa.
Autor
Lista składników
- 6 arkuszy wodorostów nori (6 g)
- 2 duże dojrzałe awokado (280 g)
- 1 płaska łyżeczka suszonego imbiru (5 g)
- 1 marchewka (60 g)
- 1 zielony ogórek (190 g)
- 1 puszka małży, najlepiej wędzonych (80 g)
- 12 ugotowanych krewetek koktajlowych (ok. 90 g)
- 2 płaty wędzonego łososia (200 g)
- Aminokwasy kokosowe (20 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Kasztanowa masa czekoladowa z jeżynami
Masło i czekoladę rozpuszczamy wraz z syropem z agawy Kasztany rozdrabniamy w malakserze, dolewamy lekko ostudzony tłuszcz i wanilię Miksujemy do osiągnięcia gładkiej masy Połowę masy odkładamy, do reszty dodajemy jeżyny, blendujemy
WIĘCEJ >Wołowina duszona w warzywach
Mięso myjemy i kroimy w kostkę (łatę dodatkowo oczyszczamy z błon). W garnku rozgrzewamy olej kokosowy, wrzucamy drobno posiekane czosnek i cebulę. Podsmażamy aż się zeszklą i dodajemy mięso. Smażymy aż się przyrumieni. Następnie dodajemy…
WIĘCEJ >Sałatka z komosy ryżowej i suma wędzonego
Komosę wsypujemy na sito i płuczemy pod zimną bieżącą wodą Przepłukaną komosę wrzucamy do garnka z wrzątkiem i gotujemy 15 min Przekładamy na sito i przepłukujemy zimną wodą, zostawiamy do odcieknięcia W czasie jak gotuje…
WIĘCEJ >Migdałowa kasza jaglana z truskawkami
Kaszę jaglaną gotujemy w osolonej wodzie, w proporcji 1:4. Ugotowaną i wystudzoną kaszę miksujemy wraz z masłem migdałowym, daktylami i ziarenkami z laski wanilii. Przelewamy do szklanki. Z truskawek usuwamy szypułki. Miksujemy je na gładki…
WIĘCEJ >