Rolki nori z owocami morza
Rolki nori z owocami morza
Przygotowanie
- Marchewkę, ogórka i łososia kroimy w paski julienne.
- Awokado wydrążamy i widelcem rozgniatamy miąższ, dodajemy mielony imbir i dokładnie mieszamy.
- Pasta ta będzie pełniła taką funkcję jak ryż w tradycyjnym sushi.
- Rozkładamy arkusz wodorostów i smarujemy cienką warstwą pasty z awokado.
- Na 1/3 wysokości od dołu kładziemy paski marchewki, a potem ogórka. Następnie na każdych dwóch arkuszach kładziemy małże, krewetki i łososia.
- Podajemy z aminokwasami kokosowymi.
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Rolki najlepiej zjeść w niedługim czasie po przyrządzeniu, gdyż pasta z awokado jest wtedy najświeższa.
Autor
Lista składników
- Awokado (280 g)
- Łosoś wędzony (200 g)
- Ogórek długi (180 g)
- Krewetka koktajlowa (świeża) (95 g)
- Małże wędzone (80 g)
- Marchew (45 g)
- Aminokwasy kokosowe (sos kokosowy) (20 ml)
- Nori (20 g)
- Imbir w proszku (3 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Koktajl szpinakowo-borówkowy
W blenderze kielichowym umieszczamy mleko kokosowe, dodajemy szpinak, ogórek, borówki, olej kokosowy i lód Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji Przelewamy do dwóch szklanek Dekorujemy miętą
WIĘCEJ >Mini ratatuj (ratatouille)
Cukinie i paprykę kroimy w drobną kostkę (5-7 mm) W dużym garnku rozgrzewamy olej, dodajemy posiekaną drobno cebulę i przeciśnięty czosnek Dusimy na średnim ogniu do czasu, aż cebula zmięknie i będzie szklista Dodajemy pokrojoną…
WIĘCEJ >Makaron warzywny z boczniakami (wegański / wegetariański)
Marchew, pietruszkę, cebulę, czosnek obrać Marchewkę, pietruszkę i cukinię pokroić wzdłuż na plastry i następnie każdy plaster wzdłuż na długie cienkie paski Cebulę i czosnek pokroić w półksiężyce Boczniaki pokroić na połówki lub gdy są…
WIĘCEJ >Placuszki kasztanowe z truskawkami
Najpierw przygotowujemy ciasto na placki Przesiewamy mąkę przez sitko Roztrzepujemy jajka rózgą lub widelcem Mieszamy jajka z mąką i taką ilością wody, by uzyskać gładkie, płynne (jednak gęstsze od naleśnikowego) ciasto Truskawki kroimy w plasterki. Najlepiej…
WIĘCEJ >