fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Rolki nori z owocami morza

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c0baa76d0-0a03-44ff-b8b8-b3377280867f-1

Rolki nori z owocami morza

Przygotowanie

  • Marchewkę, ogórka i łososia kroimy w paski julienne.
  • Awokado wydrążamy i widelcem rozgniatamy miąższ, dodajemy mielony imbir i dokładnie mieszamy.
  • Pasta ta będzie pełniła taką funkcję jak ryż w tradycyjnym sushi.
  • Rozkładamy arkusz wodorostów i smarujemy cienką warstwą pasty z awokado.
  • Na 1/3 wysokości od dołu kładziemy paski marchewki, a potem ogórka. Następnie na każdych dwóch arkuszach kładziemy małże, krewetki i łososia.
  • Podajemy z aminokwasami kokosowymi.

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojej diety oraz nietolerancji.

Uwagi

Rolki najlepiej zjeść w niedługim czasie po przyrządzeniu, gdyż pasta z awokado jest wtedy najświeższa.

Autor

Aleksandra Zawadzka (blog: autoimmunologicznepaleo.pl)
Czas: do 30 minut
Składniki: 11
Porcje: 3
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 6 arkuszy wodorostów nori (6 g)
  • 2 duże dojrzałe awokado (280 g)
  • 1 płaska łyżeczka suszonego imbiru (5 g)
  • 1 marchewka (60 g)
  • 1 zielony ogórek (190 g)
  • 1 puszka małży, najlepiej wędzonych (80 g)
  • 12 ugotowanych krewetek koktajlowych (ok. 90 g)
  • 2 płaty wędzonego łososia (200 g)
  • Aminokwasy kokosowe (20 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Julienne, Nóż
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Minestrone

Boczek kroimy w kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Paprykę przekrawamy na pół, wyrzucamy gniazdo nasienne i kroimy w paseczki Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz…

WIĘCEJ >

Wątróbka duszona w gruszkach z ziemniakami

Wątróbkę kładziemy na ręcznik papierowy, żeby woda/sok/krew nie pryskała nam na patelni Ziemniaki obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie (około 30 min) Cebulę obrać i pokroić w półksiężyce lub piórka Gruszkę oczyścić z gniazda…

WIĘCEJ >

Zrazy wieprzowe po staropolsku faszerowane sarną z ziemniakami i sałatą

Zrazy z sosem Łopatkę z sarny zmielić na standardowym sitku / oczkach Lekko posolić, popieprzyć Dodać rozmaryn Wymieszać i podzielić na 4 porcje Z każdej porcji uformować mały wałek (tak z 4 – 5 cm…

WIĘCEJ >

Faszerowane piersi z indyka

Włączamy piekarnik i wstawiamy do niego puste naczynie żaroodporne, temp 180 st. C, opcja grzania z góry i dołu. Pierś z indyka kroimy na 5 grubych kotletów. W każdej z piersi nożem wycinamy kieszonkę na…

WIĘCEJ >