fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Rolki nori z owocami morza

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c0baa76d0-0a03-44ff-b8b8-b3377280867f-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Rolki nori z owocami morza

Przygotowanie

  • Marchewkę, ogórka i łososia kroimy w paski julienne.
  • Awokado wydrążamy i widelcem rozgniatamy miąższ, dodajemy mielony imbir i dokładnie mieszamy.
  • Pasta ta będzie pełniła taką funkcję jak ryż w tradycyjnym sushi.
  • Rozkładamy arkusz wodorostów i smarujemy cienką warstwą pasty z awokado.
  • Na 1/3 wysokości od dołu kładziemy paski marchewki, a potem ogórka. Następnie na każdych dwóch arkuszach kładziemy małże, krewetki i łososia.
  • Podajemy z aminokwasami kokosowymi.

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojej diety oraz nietolerancji.

Uwagi

Rolki najlepiej zjeść w niedługim czasie po przyrządzeniu, gdyż pasta z awokado jest wtedy najświeższa.

Autor

Aleksandra Zawadzka (blog: autoimmunologicznepaleo.pl)
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 11
Porcje: 3
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 6 arkuszy wodorostów nori (6 g)
  • 2 duże dojrzałe awokado (280 g)
  • 1 płaska łyżeczka suszonego imbiru (5 g)
  • 1 marchewka (60 g)
  • 1 zielony ogórek (190 g)
  • 1 puszka małży, najlepiej wędzonych (80 g)
  • 12 ugotowanych krewetek koktajlowych (ok. 90 g)
  • 2 płaty wędzonego łososia (200 g)
  • Aminokwasy kokosowe (20 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Julienne, Nóż, Obieraczka julienne

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Wołowina w curry z cukinią

Cebulę i dynię kroimy w kostkę, a pieczarki w ćwiartki Rozgrzewamy patelnię i umieszczamy w niej warzywa Dodajemy mięso Zalewamy bulionem lub wodą i dusimy przez około 30 minut Doprawiamy curry, solą, pieprzem i ulubionymi…

WIĘCEJ >

Paluchy kokosowe

Wszystkie składniki mieszamy razem i odstawiamy na kilka minut Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Formujemy podłużne „bułki” lub „paluchy”, układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy przez 40 minut lub…

WIĘCEJ >

Sałatka z serem pleśniowym lazur

Sałatę targamy na kawałki, dodajemy pokrojoną w kostkę rzodkiewkę i pomidora Dodajemy pokrojony ser lazur, polewamy oliwą i octem Podajemy

WIĘCEJ >

Sałatka waldorf

Orzechy zalewamy zimną wodą na całą noc Rodzynki wrzucamy do kubeczka, zalewamy gorącą wodą i przykrywamy talerzykiem Po 5 min odcedzamy rodzynki przez sitko Seler obieramy i kroimy w cienie „frytki” (jak mamy nożyk karbowany,…

WIĘCEJ >