Sałata z owocami morza
Sałata z owocami morza
Przygotowanie
- Ugotowaną ośmiornicę pokroić w plastry
- Krewetki włożyć do miski z ciepłą wodą, gdy lekko odtają, nożem naciąć im grzbiet i usunąć przewód pokarmowy i zdjąć pancerz
- Na talerzu kładziemy podartą palcami sałatę
- Pomidorki kroimy na połówki
- Cebulę kroimy w krążki
- Cykorię rozdzielamy na pojedyncze liście
- Składniki sałaty układamy na talerzu
- Krewetki smażymy na maśle minutę, dodajemy pokrojoną ośmiornicę
- Delikatnie solimy i pieprzymy
- Krewetki z ośmiornicą przekładamy na przygotowaną sałatę
- Polewamy sosem vinaigrette
Jak gotować ośmiornicę
- Ośmiornicę należy oczyścić, czyli wyciąć oczy i „dziób”.
- Następnie opłukać pod bieżącą wodą i włożyć do garnka.
- Dodajemy obraną włoszczyznę, tak jak na rosół: marchew, pietruszkę, seler, por.
- Wody nie dodajemy wcale, ośmiornica „puści” wodę z siebie.
- Przykrywamy pokrywką, ustawiamy mały płomień, przykrywamy pokrywką i gotujemy około godzinę.
- Sprawdzamy jakimś patyczkiem/nożem/widelcem czy jest miękka.
- Ma być tak miękka jak ugotowane ziemniaki.
- Wyjmujemy z garnka i odstawiamy do wystygnięcia. Z tej wody i warzyw, co zostało robię zupę rybną.
Rady dietetyka
Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP), nie należy używać pomidorów. Więcej na ten temat przeczytasz w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”. Sprawdź, czy pozostałe składniki potrawy odpowiadają Twojemu aktualnemu sposobowi żywienia.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj w podpięte, powiązane przepisy – znajdziesz tam inne pomysły na przyrządzenie owoców morza.
Autor
Lista składników
Sałatka
- Krewetka tygrysia (świeża) (160 g)
- Pomidor koktajlowy (160 g)
- Sałata rzymska (135 g)
- Cebula czerwona (50 g)
- Sos vinaigrette (50 g)
- Cykoria (40 g)
- Rukola (20 g)
- Masło klarowane ghee (15 g)
Sposób przygotowania ośmiornicy
- Marchew (świeża) (135 g)
- Ośmiornica (świeża) (100 g)
- Pietruszka korzeń (80 g)
- Seler korzeń (80 g)
- Por (70 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Krem z kalafiora (wegański / wegetariański)
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Kalafior dzielimy na małe różyczki W garnku rozpuszczamy tłuszcz Dodajemy cebule, podsmażamy 3 minuty Dodajemy kalafior Podsmażamy 3 min Zalewamy bulionem Gotujemy 10 min Miksujemy blenderem Próbujemy, doprawiamy solą…
WIĘCEJ >Pudding Chia z musem bananowym
Pudding: Mleko kokosowe podgrzewamy w rondelku – tylko tyle żeby było leciutko ciepłe, jak dla małego dziecka 36.6 Do ciepłego mleka dodajemy miód, wyciskamy sok z ¼ cytryny i mieszamy Dodajemy nasiona chia, mieszamy i…
WIĘCEJ >Chleb marchewkowy
Włączamy piekarnik i ustawiamy na 180 st. C Marchew trzemy na tarce na cienkich oczkach, dodajemy do niej jajka Wyciskamy sok z cytryny Dodajemy mąkę kokosową. Wsypujemy sól, sodę i mąkę kokosową Mieszamy wszystko razem…
WIĘCEJ >Zupa chrzanowa (wegańska / wegetariańska)
Obieramy i kroimy cebulę w kostkę Bierzemy garnek, roztapiamy w nim tłuszcz Wrzucamy cebulę i zasmażamy 2-3 minuty W tym czasie obieramy ziemniaka i kroimy w kostkę Dorzucamy pokrojonego ziemniaka do garnka i zasmażamy 2-3…
WIĘCEJ >