Sałata z owocami morza
Sałata z owocami morza
Przygotowanie
- Ugotowaną ośmiornicę pokroić w plastry
- Krewetki włożyć do miski z ciepłą wodą, gdy lekko odtają, nożem naciąć im grzbiet i usunąć przewód pokarmowy i zdjąć pancerz
- Na talerzu kładziemy podartą palcami sałatę
- Pomidorki kroimy na połówki
- Cebulę kroimy w krążki
- Cykorię rozdzielamy na pojedyncze liście
- Składniki sałaty układamy na talerzu
- Krewetki smażymy na maśle minutę, dodajemy pokrojoną ośmiornicę
- Delikatnie solimy i pieprzymy
- Krewetki z ośmiornicą przekładamy na przygotowaną sałatę
- Polewamy sosem vinaigrette
Jak gotować ośmiornicę
- Ośmiornicę należy oczyścić, czyli wyciąć oczy i „dziób”.
- Następnie opłukać pod bieżącą wodą i włożyć do garnka.
- Dodajemy obraną włoszczyznę, tak jak na rosół: marchew, pietruszkę, seler, por.
- Wody nie dodajemy wcale, ośmiornica „puści” wodę z siebie.
- Przykrywamy pokrywką, ustawiamy mały płomień, przykrywamy pokrywką i gotujemy około godzinę.
- Sprawdzamy jakimś patyczkiem/nożem/widelcem czy jest miękka.
- Ma być tak miękka jak ugotowane ziemniaki.
- Wyjmujemy z garnka i odstawiamy do wystygnięcia. Z tej wody i warzyw, co zostało robię zupę rybną.
Rady dietetyka
Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie dodajemy pomidorów oraz pieprzu czarnego. Więcej na ten temat przeczytasz w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”. Sprawdź, czy pozostałe składniki potrawy odpowiadają Twojemu aktualnemu sposobowi żywienia.
Uwagi
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się propozycje przyrządzenia owoców morza w równie smaczny sposób.
Autor
Lista składników
- 100 g ugotowanej ośmiornicy
- 6 szt. tygrysich krewetek surowych lub mrożonych (160 g)
- ¼ główki sałaty rzymskiej (ok. 90 g)
- ½ cykorii (40 g)
- 8 pomidorków koktajlowych (160 g)
- ½ czerwonej cebuli (50 g)
- 1 garść rukoli (20 g)
- 5 łyżek sosu vinaigrette (50 ml)
- 1 łyżka masła klarowanego Ghee lub oleju kokosowego (15 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Hummus pomidorowo-paprykowy
Ciecierzycę zalewamy dzień wcześniej wodą Następnego dnia gotujemy ciecierzycę w wodzie do miękkości (około godziny na średnim ogniu lub 2 godziny na małym) Ugotowaną ciecierzycę przesypujemy do szklanej miski Wodę odlewam do innego naczynia Sezam,…
WIĘCEJ >Naleśniki gryczane z sarniną
Naleśniki: Tłuszcz rozpuszczamy (lub używamy płynny, jeśli stoi gdzieś blisko ciepła, np. pieca) Do garnka/miski wlewamy wodę i wybijamy jajko, mieszamy Lekko solimy, dodajemy mąkę, mieszamy Dodajemy tłuszcz, mieszamy Odstawiamy na 10 min, żeby ciasto…
WIĘCEJ >Jaglanka z mlekiem kokosowym
kaszę gotujemy w wodzie lub mleku roślinnym (proporcja 1 część ryżu, 4 części płynu) przez około 15 minut lub do pochłonięcia całej wilgoci Całość przelewamy do miseczki, można posypać ulubionymi dodatkami
WIĘCEJ >Brokułowa sałatka z orzechami
Brokuła podzielić na małe różyczki, włożyć do garnka i zalać wrzątkiem, gotować 5 minut bez przykrycia. Wykonać sos: wymieszać majonez, miód i ocet. Odcedzić brokuła. Przełożyć do miski, posypać orzechami, rodzynkami i cebulą, polać sosem.
WIĘCEJ >