fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sałata z owocami morza

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c0e03c95b-7b43-41f6-90da-7bf652ddce12-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Sałata z owocami morza

Przygotowanie

  • Ugotowaną ośmiornicę pokroić w plastry
  • Krewetki włożyć do miski z ciepłą wodą, gdy lekko odtają, nożem naciąć im grzbiet i usunąć przewód pokarmowy i zdjąć pancerz
  • Na talerzu kładziemy podartą palcami sałatę
  • Pomidorki kroimy na połówki
  • Cebulę kroimy w krążki
  • Cykorię rozdzielamy na pojedyncze liście
  • Składniki sałaty układamy na talerzu
  • Krewetki smażymy na maśle minutę, dodajemy pokrojoną ośmiornicę
  • Delikatnie solimy i pieprzymy
  • Krewetki z ośmiornicą przekładamy na przygotowaną sałatę
  • Polewamy sosem vinaigrette 

Jak gotować ośmiornicę

  • Ośmiornicę należy oczyścić, czyli wyciąć oczy i „dziób”.
  • Następnie opłukać pod bieżącą wodą i włożyć do garnka.
  • Dodajemy obraną włoszczyznę, tak jak na rosół: marchew, pietruszkę, seler, por.
  • Wody nie dodajemy wcale, ośmiornica „puści” wodę z siebie.
  • Przykrywamy pokrywką, ustawiamy mały płomień, przykrywamy pokrywką i gotujemy około godzinę.
  • Sprawdzamy jakimś patyczkiem/nożem/widelcem czy jest miękka.
  • Ma być tak miękka jak ugotowane ziemniaki.
  • Wyjmujemy z garnka i odstawiamy do wystygnięcia. Z tej wody i warzyw, co zostało robię zupę rybną.

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP), nie należy używać pomidorów. Więcej na ten temat przeczytasz w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”. Sprawdź, czy pozostałe składniki potrawy odpowiadają Twojemu aktualnemu sposobowi żywienia.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj w podpięte, powiązane przepisy – znajdziesz tam inne pomysły na przyrządzenie owoców morza.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut, powyżej 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

Sałatka

  • Krewetka tygrysia (świeża) (160 g)
  • Pomidor koktajlowy (160 g)
  • Sałata rzymska (135 g)
  • Cebula czerwona (50 g)
  • Sos vinaigrette (50 g)
  • Cykoria (40 g)
  • Rukola (20 g)
  • Masło klarowane ghee (15 g)

Sposób przygotowania ośmiornicy

  • Marchew (świeża) (135 g)
  • Ośmiornica (świeża) (100 g)
  • Pietruszka korzeń (80 g)
  • Seler korzeń (80 g)
  • Por (70 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kotlety mielone z sarny zawijane w wędzony boczek z surówką z kiszonego ogórka

Mięso kroimy w kostkę żeby maszynka łatwiej mieliła Mielimy mięso Doprawiamy solą i pieprzem Mieszamy przez 2 minuty Formujemy dwa podłużne walce Rozkładamy po 2 plastry boczku i zawijamy każde mięso w dwa plastry boczku…

WIĘCEJ >

Placuszki bez glutenu, bez jaj

Wszystkie składniki miksujemy razem dolewając tyle mleka/wody aby uzyskać konsystencję podobną do gęstej śmietany (bardziej gęstą od ciasta naleśnikowego) Smażymy na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu z obu stron po 2 minuty Najlepiej usmażyć jednego…

WIĘCEJ >

Wątroba wieprzowa z pieczoną dynią i selerem naciowym

Włączamy piekarnik na 200 stopni Dynię kroimy na pół, łyżką wydłubujemy miąższ z pestkami Dzielimy dynie na cząstki (czyli połówkę na pół, i tak dalej, aż będziemy mieli porcyjne kawałki) Kawałki dyni układamy na blaszkach…

WIĘCEJ >

Omlet z bekonem i karczochami

Boczek kroimy w kostkę Do miski wybijamy jaja, dodajemy śmietankę, boczek oraz przyprawy i całość roztrzepujemy rózgą kuchenną Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4…

WIĘCEJ >