fbpx
logo
Szukaj
open close

Sałata z owocami morza

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c0e03c95b-7b43-41f6-90da-7bf652ddce12-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Sałata z owocami morza

Przygotowanie

  • Ugotowaną ośmiornicę pokroić w plastry
  • Krewetki włożyć do miski z ciepłą wodą, gdy lekko odtają, nożem naciąć im grzbiet i usunąć przewód pokarmowy i zdjąć pancerz
  • Na talerzu kładziemy podartą palcami sałatę
  • Pomidorki kroimy na połówki
  • Cebulę kroimy w krążki
  • Cykorię rozdzielamy na pojedyncze liście
  • Składniki sałaty układamy na talerzu
  • Krewetki smażymy na maśle minutę, dodajemy pokrojoną ośmiornicę
  • Delikatnie solimy i pieprzymy
  • Krewetki z ośmiornicą przekładamy na przygotowaną sałatę
  • Polewamy sosem vinaigrette 

Jak gotować ośmiornicę

  • Ośmiornicę należy oczyścić, czyli wyciąć oczy i „dziób”.
  • Następnie opłukać pod bieżącą wodą i włożyć do garnka.
  • Dodajemy obraną włoszczyznę, tak jak na rosół: marchew, pietruszkę, seler, por.
  • Wody nie dodajemy wcale, ośmiornica „puści” wodę z siebie.
  • Przykrywamy pokrywką, ustawiamy mały płomień, przykrywamy pokrywką i gotujemy około godzinę.
  • Sprawdzamy jakimś patyczkiem/nożem/widelcem czy jest miękka.
  • Ma być tak miękka jak ugotowane ziemniaki.
  • Wyjmujemy z garnka i odstawiamy do wystygnięcia. Z tej wody i warzyw, co zostało robię zupę rybną.

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP), nie należy używać pomidorów. Więcej na ten temat przeczytasz w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”. Sprawdź, czy pozostałe składniki potrawy odpowiadają Twojemu aktualnemu sposobowi żywienia.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj w podpięte, powiązane przepisy – znajdziesz tam inne pomysły na przyrządzenie owoców morza.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut, powyżej 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

Sałatka

  • Krewetka koktajlowa (świeża) (160 g)
  • Pomidor koktajlowy (160 g)
  • Sałata rzymska (135 g)
  • Cebula czerwona (50 g)
  • Sos vinaigrette (50 g)
  • Cykoria (40 g)
  • Rukola (20 g)
  • Masło klarowane ghee (15 g)

Sposób przygotowania ośmiornicy

  • Marchew (135 g)
  • Ośmiornica (świeża) (100 g)
  • Pietruszka korzeń (80 g)
  • Seler korzeń (80 g)
  • Por (70 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Owoce morza w warzywnym sosie

Warzywa kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie Dodajemy passatę pomidorową i przyprawy Dusimy Po 10 minutach dodajemy owoce morza (…)

WIĘCEJ >

Owoce morza ze szpinakiem

Na patelni rozgrzać olej kokosowy. Wrzucić pokrojony w plasterki czosnek i drobno posiekany imbir. Smażyć 2 minuty. Dodać obraną i (…)

WIĘCEJ >

Sos vinaigrette

Oliwę wlać do naczynia które ma minimum litr pojemności Koperek i pietruszkę pokroić nożem, żeby blender miał łatwiej (nie musi (…)

WIĘCEJ >