fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Sałata z owocami morza

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c0e03c95b-7b43-41f6-90da-7bf652ddce12-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Sałata z owocami morza

Przygotowanie

  • Ugotowaną ośmiornicę pokroić w plastry
  • Krewetki włożyć do miski z ciepłą wodą, gdy lekko odtają, nożem naciąć im grzbiet i usunąć przewód pokarmowy i zdjąć pancerz
  • Na talerzu kładziemy podartą palcami sałatę
  • Pomidorki kroimy na połówki
  • Cebulę kroimy w krążki
  • Cykorię rozdzielamy na pojedyncze liście
  • Składniki sałaty układamy na talerzu
  • Krewetki smażymy na maśle minutę, dodajemy pokrojoną ośmiornicę
  • Delikatnie solimy i pieprzymy
  • Krewetki z ośmiornicą przekładamy na przygotowaną sałatę
  • Polewamy sosem vinaigrette 

Jak gotować ośmiornicę

  • Ośmiornicę należy oczyścić, czyli wyciąć oczy i „dziób”.
  • Następnie opłukać pod bieżącą wodą i włożyć do garnka.
  • Dodajemy obraną włoszczyznę, tak jak na rosół: marchew, pietruszkę, seler, por.
  • Wody nie dodajemy wcale, ośmiornica „puści” wodę z siebie.
  • Przykrywamy pokrywką, ustawiamy mały płomień, przykrywamy pokrywką i gotujemy około godzinę.
  • Sprawdzamy jakimś patyczkiem/nożem/widelcem czy jest miękka.
  • Ma być tak miękka jak ugotowane ziemniaki.
  • Wyjmujemy z garnka i odstawiamy do wystygnięcia. Z tej wody i warzyw, co zostało robię zupę rybną.

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie dodajemy pomidorów oraz pieprzu czarnego. Więcej na ten temat przeczytasz w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”. Sprawdź, czy pozostałe składniki potrawy odpowiadają Twojemu aktualnemu sposobowi żywienia.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się propozycje przyrządzenia owoców morza w równie smaczny sposób.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 9
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 100 g ugotowanej ośmiornicy
  • 6 szt. tygrysich krewetek surowych lub mrożonych (160 g)
  • ¼ główki sałaty rzymskiej (ok. 90 g)
  • ½ cykorii (40 g)
  • 8 pomidorków koktajlowych (160 g)
  • ½ czerwonej cebuli (50 g)
  • 1 garść rukoli (20 g)
  • 5 łyżek sosu vinaigrette (50 ml)
  • 1 łyżka masła klarowanego Ghee lub oleju kokosowego (15 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Nóż, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Stek z łopatki z buraczkami

Przygotowania należy zacząć od buraków. Buraki ucieramy na grubych oczkach, a następnie wkładamy je do garnka razem z pozostałymi składnikami (octem, wodą, tymiankiem, oliwą, miodem) i gotujemy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, przez…

WIĘCEJ >

Zielony koktajl jagodowy

Do blendera kielichowego wlewamy wodę, dodajemy maliny, jarmuż, olej kokosowy Miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji Przelewamy do 2 szklanek i podajemy od razu

WIĘCEJ >

Zupa grzybowa

Obieramy cebulę i czosnek, kroimy w kostkę Grzyby oczyszczamy (lub rozmrażamy), kroimy w kawałki W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem i smażymy 2-3 min Wrzucamy grzyby Smażymy 5 min Zalewamy rosołem Gotujemy 15…

WIĘCEJ >