Sałata z owocami morza
Sałata z owocami morza
Przygotowanie
- Ugotowaną ośmiornicę pokroić w plastry
- Krewetki włożyć do miski z ciepłą wodą, gdy lekko odtają, nożem naciąć im grzbiet i usunąć przewód pokarmowy i zdjąć pancerz
- Na talerzu kładziemy podartą palcami sałatę
- Pomidorki kroimy na połówki
- Cebulę kroimy w krążki
- Cykorię rozdzielamy na pojedyncze liście
- Składniki sałaty układamy na talerzu
- Krewetki smażymy na maśle minutę, dodajemy pokrojoną ośmiornicę
- Delikatnie solimy i pieprzymy
- Krewetki z ośmiornicą przekładamy na przygotowaną sałatę
- Polewamy sosem vinaigrette
Jak gotować ośmiornicę
- Ośmiornicę należy oczyścić, czyli wyciąć oczy i „dziób”.
- Następnie opłukać pod bieżącą wodą i włożyć do garnka.
- Dodajemy obraną włoszczyznę, tak jak na rosół: marchew, pietruszkę, seler, por.
- Wody nie dodajemy wcale, ośmiornica „puści” wodę z siebie.
- Przykrywamy pokrywką, ustawiamy mały płomień, przykrywamy pokrywką i gotujemy około godzinę.
- Sprawdzamy jakimś patyczkiem/nożem/widelcem czy jest miękka.
- Ma być tak miękka jak ugotowane ziemniaki.
- Wyjmujemy z garnka i odstawiamy do wystygnięcia. Z tej wody i warzyw, co zostało robię zupę rybną.
Rady dietetyka
Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP), nie należy używać pomidorów. Więcej na ten temat przeczytasz w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”. Sprawdź, czy pozostałe składniki potrawy odpowiadają Twojemu aktualnemu sposobowi żywienia.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj w podpięte, powiązane przepisy – znajdziesz tam inne pomysły na przyrządzenie owoców morza.
Autor
Lista składników
Sałatka
- Krewetka koktajlowa (świeża) (160 g)
- Pomidor koktajlowy (160 g)
- Sałata rzymska (135 g)
- Cebula czerwona (50 g)
- Sos vinaigrette (50 g)
- Cykoria (40 g)
- Rukola (20 g)
- Masło klarowane ghee (15 g)
Sposób przygotowania ośmiornicy
- Marchew (135 g)
- Ośmiornica (świeża) (100 g)
- Pietruszka korzeń (80 g)
- Seler korzeń (80 g)
- Por (70 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Woda kokosowa i miąższ – młody kokos
Możesz kupić młodego kokosa, wypij wodę i zjedz miąższ Możesz kupić wodę kokosową w butelce, zwróć uwagę na etykietę
WIĘCEJ >Zupa kokosowo – buraczkowa (wegańska / wegetariańska)
Bulion z mlekiem wlewamy do garnka Marchew i pietruszkę obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka i zaczynamy gotować Buraki kroimy w kostkę i dodajemy do gotującej zupy Czosnek obieramy, siekamy i dodajemy do zupy…
WIĘCEJ >Komosanka z mlekiem roślinnym z owocami i z migdałami
Komosę ryżową gotujemy w mleku do miękkości (jeśli płyn odparuje, to można dolać wody) Po ostudzeniu dodajemy pokrojone owoce, posypujemy posiekanymi migdałami Dekorujemy listkami świeżej melisy (opcjonalnie) i podajemy
WIĘCEJ >Bekonowe kulki
Blachę wykładamy papierem do pieczenia Boczek oraz ser kroimy w kostkę i przenosimy do miski Dodajemy tłuszcz oraz pieprz i całość dokładnie mieszamy Z uzyskanej masy formujemy kulki, które układamy na papierze Blachę wkładamy do…
WIĘCEJ >