Zupa z owocami morza
Zupa z owocami morza
Przygotowanie
- Cebulę, czosnek obrać i pokroić
- W garnku rozgrzać tłuszcz i podsmażyć cebulę z czosnkiem
- Dodać owoce morza (mogą być zamrożone)
- Poddusić 5 min
- Dodać pomidory
- Paprykę pokroić w kostkę i dodać do garnka
- Zalać rosołem
- Wycisnąć sok z cytryny do zupy
- Doprawić solą i pieprzem
Rady dietetyka
1 porcja zupy to około 250-300 ml.
Uwagi
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się równie smaczne zupy z owoców morza – koniecznie je wypróbuj.
Autor
Lista składników
- 100 g mrożonych owoców morza
- ¼ pokrojonych pomidorów bez skórki (100 g)
- ½ szklanki bulionu mięsnego (125 ml)
- ½ cebuli (50 g)
- 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
- ¼ pora (35 g)
- ½ papryki czerwonej (115 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- 1 łyżka masła klarowanego Ghee (15 g)
- ¼ cytryny (20 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Makaron warzywny z sosem dyniowym
Kalarepę obieramy i przepuszczamy przez spiromat Następnie robimy makaron z cukinii Dynię obieramy z skóry, kroimy w kostkę Cebulę, czosnek obieramy i kroimy w kostkę Marchew, obieramy i kroimy w kostkę Paprykę obieramy i kroimy…
WIĘCEJ >Chleb z kminkiem i chili
Zmiksować jaja, olej i sól. Przesiać mąkę z sodą i papryczką chili. Połączyć wszystkie składniki razem, miksując dokładnie tak, aby nie było żadnych grudek. Na końcu wsypać nasiona kminku. Wylewamy ciasto do natłuszczonej foremki (ok….
WIĘCEJ >Naleśniki samuraja
Wszystkie składniki mieszamy razem w misce (można użyć miksera, albo ręcznie wymieszać trzepaczką). Patelnię nasmarowujemy małą ilością masła i rozgrzewamy. Jedną ręką podnosimy patelnię z ognia, a drugą wylewamy na nią ciasto przy pomocy chochli….
WIĘCEJ >Żeberka z włoszczyzną i chorizo
Na patelni rozgrzać tłuszcz i podsmażyć pokrojoną w cienkie plasterki kiełbaskę chorizo. W tym czasie można przygotować żeberka (umyć i oczyścić) i dodać do chorizo. Po 5 minutach dodać włoszczyznę i przyprawy. Zalać 1 szklanką…
WIĘCEJ >