fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zupa z owoców morza

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cb200af98-0e87-4212-bd35-62de51853821
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Zupa z owoców morza

Przygotowanie

  • W garnku rozgrzewamy masło i kładziemy owoce morza
  • Po upływie 1 minuty dodajemy przyprawy
  • Wszystko mieszamy i podsmażamy przez 2 minuty
  • Dolewamy do garnka ok. pół litra wody i gotujemy
  • Marchewkę kroimy w paski (możemy do tego użyć obieraczki)
  • Dodajemy do zupy wraz z glonami wakame
  • Dodajemy mleko kokosowe i gotujemy na małym ogniu jeszcze przez 15 minut.
  • Podajemy posypane liśćmi świeżej kolendry

Rady dietetyka

Będąc na protokole autoimmunologicznym (AIP) nie należy dodawać pieprzu do potraw.

1 porcja zupy to około 250-300 ml.

Uwagi

W przepisie można użyć innych, dowolnych owoców morza.
Powyżej znajduje się kilka propozycji pysznych potraw z owocami morza – zajrzyj do powiązanych przepisów.

Autor

Maja Wlazły
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 12
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 100 g kalmarów
  • 100 g krewetek
  • 100 ośmiornicy
  • 1 łyżka masła klarowanego Ghee (15 g)
  • 5 łyżek mleka kokosowego (50 ml)
  • 1 marchewka (60 g)
  • 1 łyżeczka glonów wakame (10 g)
  • 1 łyżeczka cynamonu (4 g)
  • 1 łyżeczka imbiru suszonego (4 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • Listki świeżej kolendry (5 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Nóż

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Gratin z batatów w sosie kurkowo-cebulowym

Kurki płuczemy i oczyszczamy z piasku. Kroimy na podobnej wielkości kawałki. Cebulę kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy oleju kokosowego. Kiedy się podgrzeje wrzucamy cebulę i smażymy 5 minut. Dodajemy kurki, solimy do smaku i…

WIĘCEJ >

Klopsiki z cukinią

Mięso najlepiej samodzielnie zmielić w maszynce do mielenia mięsa Do garnka wlewamy wodę na wysokość 3-4 cm, dodajemy sól, mieszamy i doprowadzamy do wrzenia. Do gotującej się wody wrzucamy uformowane kulki z mięsa o średnicy ok. 4…

WIĘCEJ >

Grillowany łosoś z makaronem z marchwi

Nastawiamy grilla Filety osuszamy, przyprawiamy solą i pieprzem, delikatnie skrapiamy oliwą. Kładziemy łososia na grill (skórą do góry) Grillujemy około 6 minut i obracamy na drugą stronę. Grillujemy jeszcze około 5 minut W tym czasie…

WIĘCEJ >

Chilli z wieprzowiny

Ustawiamy piekarnik na 160°C z opcją grzania z góry i dołu. Cebule kroimy w dużą kostkę. Z papryczek chilli usuwamy pestki, kroimy w krążki. Z czerwonych papryk usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie paski….

WIĘCEJ >