fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zupa z owoców morza

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cb200af98-0e87-4212-bd35-62de51853821

Zupa z owoców morza

Przygotowanie

  • W garnku rozgrzewamy masło i kładziemy owoce morza
  • Po upływie 1 minuty dodajemy przyprawy
  • Wszystko mieszamy i podsmażamy przez 2 minuty
  • Dolewamy do garnka ok. pół litra wody i gotujemy
  • Marchewkę kroimy w paski (możemy do tego użyć obieraczki)
  • Dodajemy do zupy wraz z glonami wakame
  • Dodajemy mleko kokosowe i gotujemy na małym ogniu jeszcze przez 15 minut.
  • Podajemy posypane liśćmi świeżej kolendry

Rady dietetyka

Będąc na protokole autoimmunologicznym (AIP) nie należy dodawać pieprzu do potraw.

1 porcja zupy to około 250-300 ml.

Uwagi

W przepisie można użyć innych, dowolnych owoców morza.
Powyżej znajduje się kilka propozycji pysznych potraw z owocami morza – zajrzyj do powiązanych przepisów.

Autor

Maja Wlazły
Czas: do 30 minut
Składniki: 12
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 100 g kalmarów
  • 100 g krewetek
  • 100 ośmiornicy
  • 1 łyżka masła klarowanego Ghee (15 g)
  • 5 łyżek mleka kokosowego (50 ml)
  • 1 marchewka (60 g)
  • 1 łyżeczka glonów wakame (10 g)
  • 1 łyżeczka cynamonu (4 g)
  • 1 łyżeczka imbiru suszonego (4 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • Listki świeżej kolendry (5 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Nóż
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Carpaccio z buraka z twarożkiem z nerkowców

Orzechy namoczyć dzień wcześniej w zimnej wodzie Na drugi dzień odcedzić, dodać do orzechów wodę z ogórków, czosnek, zmiksować blenderem Buraki dzień wcześniej upiec w piekarniku, obrać, pokroić i zamarynować w oliwie, occie i lekko…

WIĘCEJ >

Zupa marchewkowo-imbirowa z łososiem

W garnku rozgrzewamy olej kokosowy i wrzucamy posiekaną w kostkę cebulę. Smażymy na niedużym ogniu 5 minut pilnując, żeby się nie przypaliła. Wrzucamy imbir i smażymy kolejne 3 minuty, żeby oddał swój aromat. Dodajemy obraną…

WIĘCEJ >

Spaghetti z kremowym sosem z awokado

Cukinię pokroić na makaronowe paski za pomocą obieraczki julienne (Warzywo położyć na desce i jedną ręką przytrzymał jego koniec, a obieraczkę przesuwać wzdłuż całej cukinii). Po takim krojeniu zostanie resztka cukinii, której nie da się…

WIĘCEJ >

Sałata z pieczonej dyni z wędzonką i owocami

Jeśli mamy surową dynię, trzeba ją pokroić w kawałki, pozbyć się miąższu i pestek i upiec kawałki dyni w temp. 180 st. C przez około 45 min (patyczkiem od szaszłyka sprawdzamy czy jest miękka w…

WIĘCEJ >