Zupa z owoców morza
Zupa z owoców morza
Przygotowanie
- W garnku rozgrzewamy masło i kładziemy owoce morza
- Po upływie 1 minuty dodajemy przyprawy
- Wszystko mieszamy i podsmażamy przez 2 minuty
- Dolewamy do garnka ok. pół litra wody i gotujemy
- Marchewkę kroimy w paski (możemy do tego użyć obieraczki)
- Dodajemy do zupy wraz z glonami wakame
- Dodajemy mleko kokosowe i gotujemy na małym ogniu jeszcze przez 15 minut.
- Podajemy posypane liśćmi świeżej kolendry
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom. Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie używamy pieprzu. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia dań z owocami morza.
Autor
Lista składników
- Woda (500 ml)
- Ośmiornica (świeża) (100 g)
- Kalmar (świeży) (100 g)
- Krewetka tygrysia (świeża) (95 g)
- Mleko kokosowe (50 ml)
- Marchew (świeża) (45 g)
- Masło klarowane ghee (15 g)
- Wakame (10 g)
- Cynamon mielony (4 g)
- Kolendra (świeża) (3 g)
- Imbir suszony (3 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Fajita z karkówki
Mięso i papryki kroimy w kawałki Układamy w misce, dodajemy przyprawy, limonkę i sól Odstawiamy do lodówki na co najmniej pół godz., tak by mięso i warzywa się zamarynowały Dusimy na rozgrzanym tłuszczu przez około…
WIĘCEJ >Sandacz z puree z kalafiora
Sandacza skrapiamy cytryną i doprawiamy do smaku ulubionymi przyprawami Kalafiora dzielimy na różyczki, dodajemy go do ryby i przyrządzamy na parze przez około 30-40 minut Kalafior umieszczamy w naczyniu, w którym będziemy blendować, mieszamy z…
WIĘCEJ >Gulasz wieprzowy na placku ziemniaczanym
Gulasz: Mięso pokroić w kostkę około 2 cm Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Marchew, paprykę, pietruszkę obrać i pokroić w kostkę około 1cm Paprykę pokroić w kostkę lub paseczki Bierzemy garnek, najlepiej taki…
WIĘCEJ >Krewetki duszone w maśle z pomidorami i rozmarynem
Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Pomidorki kroimy na połówki Zdejmujemy pancerz z krewetek i usuwamy przewód pokarmowy (nacinamy kręgosłup i wyjmujemy jelito) Rozgrzewamy olej kokosowy na patelni i smażymy krewetki minutę i…
WIĘCEJ >