fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zupa z ośmiornicy

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c88afd379-8d83-4383-a169-245bf4e4e6cc-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Zupa z ośmiornicy

Przygotowanie

  • Ośmiornicę oczyścić, pokroić
  • Warzywa obrać i pokroić w kostkę
  • Zasmażyć w garnku warzywa
  • Dorzucić ośmiornicę i pomidory
  • Dodać litr wody
  • Przykryć i gotować około 45 min
  • Sprawdzić czy ośmiornica i warzywa są miękkie
  • Doprawić pieprzem i solą

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) należy pominąć pomidory i pieprz

1 porcja zupy to około 250-300 ml.

Uwagi

Powyżej znajduje się nasza propozycja przyrządzenia zupy z owocami morza – koniecznie wypróbuj!

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • 100 g świeżej lub mrożonej ośmiornicy
  • 1 marchewka (30 g)
  • 1 pietruszka (40 g)
  • 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
  • 1 łodyga selera naciowego (45 g)
  • ½ cebuli (50 g)
  • 1 pomidor (170 g)
  • 1 łyżeczka masła klarowanego Ghee lub smalcu gęsiego (8 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Nóż

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pasta z awokado i oliwek z chlebem gryczanym

Awokado obieramy, pestkę wyrzucamy Wrzucamy awokado do naczynia, w którym będziemy blendować (najlepiej blenderem ręcznym) Obieramy czosnek i dorzucamy Wyciskamy sok z cytryny do naczynia Dodajemy oliwę Lekko solimy i pieprzymy Miksujmy Nakładamy pastę na…

WIĘCEJ >

Migdałowe pączusie

Wszystkie składniki blendujemy razem (lub miksujemy). Pieczemy w opiekaczu aż do zarumienienia.

WIĘCEJ >

Curry z ciecierzycą, fasolką szparagową i suszonymi pomidorami

Ciecierzycę dzień wcześniej zalewamy wodą i moczymy przez noc Drugiego dnia gotujemy ją na małym ogniu do miękkości (około 1-2 godziny) Pomidory moczymy przynajmniej 30 minut w wodzie Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na…

WIĘCEJ >

Kanapki z cukinii z wędzonym łososiem i pastą z karczochów

Cukinię płuczemy i kroimy wzdłuż na długie plastry, przy użyciu szatkownicy, obieraczki lub noża Z jednej cukinii otrzymujemy 6 plastrów. Można ją lekko blanszować, grillować lub zostawić surową i zjeść na chrupko. Karczochy odsączamy z…

WIĘCEJ >