fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zupa z ośmiornicy

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c88afd379-8d83-4383-a169-245bf4e4e6cc-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Zupa z ośmiornicy

Przygotowanie

  • Ośmiornicę oczyścić, pokroić
  • Warzywa obrać i pokroić w kostkę
  • Zasmażyć w garnku warzywa
  • Dorzucić ośmiornicę i pomidory
  • Dodać litr wody
  • Przykryć i gotować około 45 min
  • Sprawdzić czy ośmiornica i warzywa są miękkie
  • Doprawić pieprzem i solą

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) należy pominąć pomidory i pieprz

1 porcja zupy to około 250-300 ml.

Uwagi

Powyżej znajduje się nasza propozycja przyrządzenia zupy z owocami morza – koniecznie wypróbuj!

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • 100 g świeżej lub mrożonej ośmiornicy
  • 1 marchewka (30 g)
  • 1 pietruszka (40 g)
  • 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
  • 1 łodyga selera naciowego (45 g)
  • ½ cebuli (50 g)
  • 1 pomidor (170 g)
  • 1 łyżeczka masła klarowanego Ghee lub smalcu gęsiego (8 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Nóż

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Szparagi duszone z pulpetami wieprzowymi w sosie kokosowym

Szparagi obieramy, gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie z wrzuconą połówką cytryny, przez 6 min Mięso kroimy z mniejsze kawałki i mielimy w maszynce do mięsa na średnich oczkach Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy na…

WIĘCEJ >

Paprykarz szczeciński z chlebem

Makrelę obieramy ze skóry i z ości Ryż płuczemy na sicie pod bieżącą zimną wodą Wrzucamy do garnka z gotującą wodą (około litr wody) Gotujemy do miękkości – około 15 minut i odcedzamy na sicie…

WIĘCEJ >

Chłodnik z awokado z serem kozim

Awokado obieramy, usuwamy pestkę i wrzucamy miąższ do naczynia, w którym będziemy `miksować Dodajemy sok z cytryny i mleko kokosowe Dodajemy twaróg kozi Lekko pieprzymy Miksujemy Próbujemy i ewentualnie dosalamy (zależy jak słony był ser)…

WIĘCEJ >

Krem ziemniaczany z boczkiem

Ziemniaki obieramy, płuczemy, kroimy w kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Boczek kroimy w paseczki/w zapałkę Rozgrzewamy w garnku tłuszcz Przesmażamy boczek przez 2-3 min i wyjmujemy go łyżką cedzakową Na ten…

WIĘCEJ >