fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Papryki nadziewane pęczakiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ca9fb0718-7af3-4b29-9e8d-3eaf6bc94b83-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Papryki nadziewane pęczakiem

Przygotowanie

  • Paprykę kroimy na dwie równe części i starannie usuwamy pestki.
  • Kaszę pęczak gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie.
  • Marchew, pietruszkę i pora kroimy, gotujemy w wodzie około 15 minut, a następnie kroimy bardzo drobno.
  • Pieczarki obieramy i ścieramy na tarce z dużymi oczkami i wraz z drobno posiekaną cebulą podsmażamy krótko na rozgrzanej patelni.
  • Pęczak mieszamy z pieczarkami oraz warzywami, doprawiamy solą, pieprzem, ostrą papryką i nakładamy do połówek papryki.
  • Pieczemy w piekarniku w naczyniu żaroodpornym w temperaturze 180 stopni przez około 25-35 minut.

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego aktualnego sposobu żywienia.

Uwagi

Paprykę możesz także zamienić na cukinię. Zainspiruj się inną propozycją znajdującą się w powiązanych przepisach.

Autor

Maria Chuchla
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 2 duże, czerwone papryki (460 g)
  • 150 g kaszy pęczak
  • 10 pieczarek (200 g)
  • ½ cebuli (50 g)
  • 1 mała marchew (60 g)
  • 1 mała pietruszka (80 g)
  • 5 plasterków pora (5 g)
  • 1 szczypta mielonej, ostrej papryki (1 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Makaron z cukinii w pomidorowym sosie

Odcinamy końcówki cukinii, przepuszczamy przez spiromat albo kroimy obieraczką w wąskie paski Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy na nią makaron z cukinii, dodajemy sól i pieprz, smażymy przez 3 minuty W garnku podgrzewamy passatę pomidorową…

WIĘCEJ >

Hiszpański chłodnik Ajo Blanco

Migdały zalewamy wodą, wkładamy do lodówki i zostawiamy na 8 godz. (najwygodniej na noc) Migdały z wodą przekładamy do blendera Dodajemy czosnek, sól, pieprz i miksujemy przez minutę Dodajemy oliwę, uotowanego ziemniaka, ocet i miksujemy Próbujemy…

WIĘCEJ >

Risotto bez ryżu

Kalafior lekko podgotowujemy, a później podsmażamy na rozgrzanym oleju kokosowym, aż wyparuje woda i zacznie się rumienić. Dodajemy resztę pokrojonych surowych warzyw. Całość dokładnie mieszamy.

WIĘCEJ >

Chłodnik kokosowy

Buraki obrać ze skóry i zetrzeć na tarce na grubych oczkach Ogórek obrać i zetrzeć na tarce na grubych oczkach Rzodkiewki oczyścić i zetrzeć na tarce na grubych oczkach Starte składniki wrzucamy do miski Zalewamy…

WIĘCEJ >