Papryki nadziewane pęczakiem
Papryki nadziewane pęczakiem
Przygotowanie
- Paprykę kroimy na dwie równe części i starannie usuwamy pestki.
- Kaszę pęczak gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie.
- Marchew, pietruszkę i pora kroimy, gotujemy w wodzie około 15 minut, a następnie kroimy bardzo drobno.
- Pieczarki obieramy i ścieramy na tarce z dużymi oczkami i wraz z drobno posiekaną cebulą podsmażamy krótko na rozgrzanej patelni.
- Pęczak mieszamy z pieczarkami oraz warzywami, doprawiamy solą, pieprzem, ostrą papryką i nakładamy do połówek papryki.
- Pieczemy w piekarniku w naczyniu żaroodpornym w temperaturze 180 stopni przez około 25-35 minut.
Rady dietetyka
Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego aktualnego sposobu żywienia.
Uwagi
Paprykę możesz także zamienić na cukinię. Zainspiruj się inną propozycją znajdującą się w powiązanych przepisach.
Autor
Lista składników
- 2 duże, czerwone papryki (460 g)
- 150 g kaszy pęczak
- 10 pieczarek (200 g)
- ½ cebuli (50 g)
- 1 mała marchew (60 g)
- 1 mała pietruszka (80 g)
- 5 plasterków pora (5 g)
- 1 szczypta mielonej, ostrej papryki (1 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Pierogi gryczane z grzybami
Farsz: Grzyby wyjmujemy kilka godzin wcześniej z zamrażarki Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy 2-3 min Grzyby kroimy w kostkę i dorzucamy na…
WIĘCEJ >Zrazy wieprzowe po staropolsku faszerowane sarną z ziemniakami i sałatą
Zrazy z sosem Łopatkę z sarny zmielić na standardowym sitku / oczkach Lekko posolić, popieprzyć Dodać rozmaryn Wymieszać i podzielić na 4 porcje Z każdej porcji uformować mały wałek (tak z 4 – 5 cm…
WIĘCEJ >Klopsiki wołowe bez mąki
Mięso najlepiej zmielić samodzielnie w domu w maszynce do mielenia mięsa Cebulę, czosnek i pietruszkę drobno z siekamy. Mięso doprawiamy solą. Wyrabiamy długo – kilka minut – i to jest warunek, żeby klopsiki miały zwartą,…
WIĘCEJ >Chorizo z marchewką
Marchewkę obieramy ‘na makaron’ przy pomocy obieraczki do warzywa Na patelni układamy plastry chorizo i wytapiamy z nich tłuszcz Do kiełbasy dodajemy makaron marchewkowy oraz masło Smażymy przez 5 minut
WIĘCEJ >