Papryki nadziewane pęczakiem
Papryki nadziewane pęczakiem
Przygotowanie
- Paprykę kroimy na dwie równe części i starannie usuwamy pestki.
- Kaszę pęczak gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie.
- Marchew, pietruszkę i pora kroimy, gotujemy w wodzie około 15 minut, a następnie kroimy bardzo drobno.
- Pieczarki obieramy i ścieramy na tarce z dużymi oczkami i wraz z drobno posiekaną cebulą podsmażamy krótko na rozgrzanej patelni.
- Pęczak mieszamy z pieczarkami oraz warzywami, doprawiamy solą, pieprzem, ostrą papryką i nakładamy do połówek papryki.
- Pieczemy w piekarniku w naczyniu żaroodpornym w temperaturze 180 stopni przez około 25-35 minut.
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Autor
Lista składników
- Papryka czerwona (460 g)
- Pieczarka (świeża) (200 g)
- Pęczak (150 g)
- Pietruszka korzeń (80 g)
- Cebula (50 g)
- Marchew (45 g)
- Por (35 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Papryka ostra mielona (proszek) (1 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Owsianka paleo z cynamonem i kardamonem
W rondelku podgrzewamy mleko kokosowe. Dodajemy przyprawy (cynamon, kurkumę, kardamon i sól) i mieszamy. Zdejmujemy z palnika i cały czas mieszając dodajemy siemię lniane i żółtka. Przelewamy do miseczki, dodajemy borówki i polewamy 1 łyżeczką…
WIĘCEJ >Przepiórcze jaja smażone z kapustą pak choi
Masło rozgrzewamy na patelni. Wsypujemy kminek i chwilę go prażymy. Kapustę pak choi kroimy w kostkę, nastęnie wrzucamy na patelnię razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Smażymy przez ok. 5 minut mieszając, Pomiędzy kawałki kapusty…
WIĘCEJ >Pieczone warzywa
Dynię kroimy na kawałki, usuwamy pestki Patisona obieramy, kroimy na kawałki i usuwamy pestki Marchew obieramy i kroimy w plastry Obieramy czosnek Warzywa układamy na blaszce do pieczenia Lekko solimy i pieprzymy Pieczemy w 200…
WIĘCEJ >Zupa buraczkowa
Marchew, pietruszkę, cebulę i czosnek obrać Marchew i pietruszkę pokroić w kostkę Cebulę z czosnkiem pokroić w półksiężyce Śliwki pokroić w paseczki Buraki pokroić w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem Podsmażamy…
WIĘCEJ >