Pasta z łososia i awokado w rulonie z ogórka zielonego
Pasta z łososia i awokado w rulonie z ogórka zielonego
Przygotowanie
- Awokado obieramy ze skóry i wkładamy do blendera lub naczynia, w którym będziemy blendować
- Dodajemy łososia
- Wyciskamy sok z cytryny
- Lekko solimy i pieprzymy
- Miksujemy na gładką masę
- Ogórka obieramy obieraczką ze skórki
- Obieraczką tniemy wstążki z ogórka
- Rozkładamy kilka wstążek ogórka na desce
- Ogórka należy kłaść tak, żeby każdy następny plaster nachodził na następny
- Nakładamy porcję pasty
- Wawijamy w rulon
- Na talerzu rozkładamy buraczki marynowane i na nich kładziemy rulony w ogórka
Rady dietetyka
Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie należy spożywać pieprzu czarnego. Dopasuj składniki przepisu do swojego sposobu żywienia. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.
Uwagi
Pastę można podać również z pieczywem gryczanym (najlepiej domowym na zakwasie) – przepis podpięty powyżej.
Autor
Lista składników
- 100 g łososia wędzonego
- ½ awokado (70 g)
- ¼ cytryny (20 g)
- 1 ogórek zielony (180 g)
- 150 g plastrów buraków marynowanych
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Gryczanka z nasionami
Płatki gryczane gotujemy w wodzie do miękkości W rondelku podgrzewamy mleko kokosowe Dodajemy cynamon i siemię lniane Gotujemy przez 3 minuty, cały czas mieszając Zestawiamy z kuchenki i cały czas mieszając dodajemy zmiksowane jajka Przelewamy…
WIĘCEJ >Zupa szczawiowa z jajem (wegetariańska)
Szczaw wypłukać i pokroić Cebulę obrać i pokroić w piórka lub połksiężyce W garnku rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy przez 2 min cebulę Dodajemy pokrojony szczaw Zalewamy rosołem Wyciskamy sok z cytryny do garnka Lekko solimy…
WIĘCEJ >Śliwkowa kasza gryczana z daktylami i cynamonem
Kaszę przesypujemy do garnka Zalewamy mlekiem Podgrzewamy Dodajemy daktyle, kakao, cynamon, szczyptę soli Gotujemy na małym ogniu przez 20 min Od czasu do czasu mieszamy Gdy kasza zmięknie i wchłonie mleko wrzucamy śliwki Mieszamy i…
WIĘCEJ >Krem z kalafiora (wegański / wegetariański)
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Kalafior dzielimy na małe różyczki W garnku rozpuszczamy tłuszcz Dodajemy cebule, podsmażamy 3 minuty Dodajemy kalafior Podsmażamy 3 min Zalewamy bulionem Gotujemy 10 min Miksujemy blenderem Próbujemy, doprawiamy solą…
WIĘCEJ >