fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pasztet warzywny

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c8b16a33c-4c6c-4f41-9fd7-50a33ac29585

Pasztet warzywny

Przygotowanie

  • Warzywa gotujemy do miękkości (punkt pomijamy jeśli posiadamy ugotowane wcześniej warzywa)
  • Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni
  • Ugotowane warzywa przepuszczamy przez szatkownicę. Następnie mieszamy z jajami, mąką i przyprawami
  • Masę przelewamy do naczynia żaroodpornego
  • Pasztet pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach, następnie zwiększamy temperaturę do 200 stopni na kolejne 15 minut. Czekamy do ostygnięcie i podajemy
  • Możemy użyć także warzyw ugotowanych wcześniej w rosole lub innej zupie, np. zupie żeberkowej

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu uwzględnić w swoim aktualnym planie żywieniowym.

Uwagi

Zajrzyj w podpięte, powiązane przepisy, by przyrządzić inne, równie smaczne pasztety. Dodaj je do listy ulubionych, by stworzyć swoją książkę kucharską.

Autor

Maja Wlazły
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 8
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • 5 marchewek (300 g)
  • 1 seler korzeniowy (170 g)
  • 2 pietruszki (160 g)
  • 5 jaj kurzych roz. M (ok. 255 g)
  • 6 łyżek mąki jaglanej (60 g)
  • 1 łyżeczka estragonu (3 g)
  • 1 łyżeczka cząbru (3 g)
  • Sól kłodawska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Garnek, Naczynie żaroodporne, Piekarnik, Szatkownica
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Naleśniki trzy sery (wegetariańskie)

Naleśniki: Tłuszcz rozpuszczamy (lub używamy płynny, jeśli stoi gdzieś blisko ciepła, np. pieca) Do garnka/miski wlewamy wodę i wybijamy jajko, mieszamy Lekko solimy, dodajemy mąkę, mieszamy Dodajemy tłuszcz, mieszamy Odstawiamy na 10 min, żeby ciasto…

WIĘCEJ >

Plantanowe placki z karobem

Plantany obieramy ze skórki. Wszystkie składniki oprócz ostatniego wkładamy do blendera wysokoobrotowego i blendujemy. W masie zostaną nierozdrobnione kawałki plantana, ale to nie szkodzi. W cieście mają być widoczne drobinki plantana. Rozgrzewamy olej na patelni…

WIĘCEJ >

Szparagi z łososiem na sałacie

Sałaty układamy na talerzu Pomidorki przekrawamy na połówki Szparagi kroimy na 4 części Z plastrów cebuli robimy krążki Wszystkie składniki układamy na sałacie Dodajemy łososia na wierzch Polewamy sosem

WIĘCEJ >

Kefir jogurtowy

Mleko wlewamy do garnuszka Mleko podgrzać żeby miało temp. około 40 stopni, czyli delikatnie cieplejsze niż nasza dłoń Dodajemy miód i dokładnie mieszamy Dodajemy kryształki kefiru Przykrywamy garnek pokrywką i odkładamy gdzieś w kuchni żeby…

WIĘCEJ >