Pasztet warzywny
Pasztet warzywny
Przygotowanie
- Warzywa gotujemy do miękkości (punkt pomijamy jeśli posiadamy ugotowane wcześniej warzywa)
- Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni
- Ugotowane warzywa przepuszczamy przez szatkownicę. Następnie mieszamy z jajami, mąką i przyprawami
- Masę przelewamy do naczynia żaroodpornego
- Pasztet pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach, następnie zwiększamy temperaturę do 200 stopni na kolejne 15 minut. Czekamy do ostygnięcie i podajemy
- Możemy użyć także warzyw ugotowanych wcześniej w rosole lub innej zupie, np. zupie żeberkowej
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia pasztetów.
Autor
Lista składników
- Marchew (świeża) (270 g)
- Jajo kurze (255 g)
- Pietruszka korzeń (160 g)
- Seler korzeń (160 g)
- Mąka jaglana (60 g)
- Cząber suszony (3 g)
- Estragon suszony (3 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Tarta truskawkowo-bananowa na kokosowym spodzie
Masło klarowane powinno mięć temperaturę pokojową (wyjmujemy wcześniej z lodówki) W misce mieszamy łyżkę miodu, masło i 12 łyżek mąki kokosowej Ciasto rozkładamy na formie do tarty, lekko dłonią rozklepując/wyrównując spód Wkładamy formę do lodówki…
WIĘCEJ >Karkówka z szynkowaru z sałatką
Karkówkę wkładamy do jakiegoś naczynia Solimy, pierzymy Dodajemy rozmaryn Bierzemy w ręce i dokładnie wsmarowujemy przyprawy na mięsie Wkładamy mięso do szynkowaru Zakładamy sprężynę i zamykamy szynkowar Wkładamy na min. 12 godz. do lodówki Wyjmujemy…
WIĘCEJ >Faszerowane awokado z wędzonym łososiem i kaparami
Pomidorki koktajlowe przekroić na pół Awokado przeciąć wzdłuż na pół Wydrążyć łyżką miąższ z każdej połówki i pokroić w drobną kostkę Czosnek obrać i wycisnąć przez praskę do czosnku, lub drobno posiekać Połowę łososia pokroić…
WIĘCEJ >Szaszłyki z cielęciny z boczkiem i warzywami z grilla
Mielimy mięso Doprawiamy solą i pieprzem Mieszamy przez 2 minuty Formujemy 4 równe kuleczki Boczek kromy w plastry 0,5 cm i kroimy w kwadraty wielkości kulek mięsnych Pieczarki przekrawamy na połówki Bierzemy patyk do szaszłyka…
WIĘCEJ >