fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pasztet z dziczyzny z grzybami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c645a23ee-d3d6-4b44-aaa4-3c4082164de8-1

Pasztet z dziczyzny z grzybami

Przygotowanie

  • Mięso wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą żeby zakryło mięso
  • Marchew, pietruszkę, seler obieramy i dorzucamy do garnka
  • Dodajemy pół łyżki soli i pół łyżeczki pieprzu
  • Gotujemy 2 godz.
  • Grzyby oczyszczamy i kroimy w paski
  • Wyjmujemy mięso i warzywa żeby trochę ostygły
  • Przygotowujemy maszynkę do mielenia mięsa na standardowym sitku i mielimy – wrzucamy na przemian mięso i ugotowane warzywa
  • Cebulę, czosnek obrać i pokroić w kostkę (nie musi być bardzo drobno)
  • Rozgrzewamy na patelni 2 łyżki smalcu i smażymy cebulę z czosnkiem około 3 – 5 min
  • Dodajemy do masy mielonej
  • Na patelni rozgrzewamy kolejne 2 łyżki smalcu i smażymy grzyby, po czym dodajemy je do masy mielonej
  • Dodajemy sól, pieprz i tymianek 
  • Jeśli zostało nam jeszcze smalcu to śmiało dodajemy do masy  
  • Dodajemy mąkę kokosową
  • Mieszamy dokładnie rękami przez 5 min
  • Przygotowujemy blaszkę, wykładamy ją papierem do pieczenia
  • Pasztet wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp.180 st. C
  • Pieczemy 60 min
  • Wyjmujemy pasztet z pieca
  • Zostawiamy do wystudzenia
  • Wkładamy zimny pasztet do lodówki na 12 godz.
  • Wyjmujemy pasztet z lodówki
  • Przekładamy do góry dnem blaszkę z pasztetem na deskę
  • Zdejmujemy papier
  • Kroimy pasztet w plastry i kładziemy na talerz

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie dodajemy do potraw pieprzu czarnego oraz ziela angielskiego.

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojej indywidualnej diety – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdziesz domowej roboty chleb gryczany na zakwasie, który możesz spożyć z pasztetem.

Autor

Ajwendieta
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 14
Porcje: 10
Trudność: Średni

Lista składników

  • 2 kg dzika (karkówka/łopatka)
  • 2 marchewki (120 g)
  • 2 pietruszki (160 g)
  • ⅓ selera w korzeniu (ok. 60 g)
  • 2 garści mrożonych lub świeżych różnych grzybów (30 g)
  • 70 g mąki kokosowej
  • 2 cebule (200 g)
  • 10 ząbków świeżego czosnku (50 g)
  • 100 g smalcu gęsiego
  • 6 liści laurowych (6 g)
  • 8 owoców ziela angielskiego (8 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • ½ łyżeczki tymianku  (2 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Foremka - keksówka, Garnek - duży, Lodówka, Maszynka do mielenia mięsa, Nóż, Papier do pieczenia, Patelnia, Piekarnik
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Karkówka wieprzowa duszona z kapustą i grzybami z wolnowaru

Karkówkę solimy i pieprzymy Kapustę kroimy nożem (żeby nie było długich „nici”) Oczyszczone grzyby kroimy w grube plastry Cebulę i (…)

WIĘCEJ >

Zupa kokosowo – buraczkowa (wegańska / wegetariańska)

Bulion z mlekiem wlewamy do garnka Marchew i pietruszkę obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka i zaczynamy gotować Buraki (…)

WIĘCEJ >

Sałatka curry z gotowanym kurczakiem z nutą cytrynową

Obieramy marchew i pietruszkę i kroimy na półwzdłuż Kurczaka wkładamy do garnka i dodajemy przekrojone warzywa lekko solimy Zalewamy zimną (…)

WIĘCEJ >

Tatar z sarny z konfiturą z borowików i cebulą

Konfitura Grzyby, jeśli mamy świeże to czyścimy z piasku, igliwia Jeśli mamy duże grzyby, to kroimy na mniejsze kawałki Wkładamy (…)

WIĘCEJ >

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl