fbpx
logo
Szukaj
open close

Pasztet z dziczyzny z grzybami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c645a23ee-d3d6-4b44-aaa4-3c4082164de8-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Pasztet z dziczyzny z grzybami

Przygotowanie

  • Mięso wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą żeby zakryło mięso
  • Marchew, pietruszkę, seler obieramy i dorzucamy do garnka
  • Dodajemy pół łyżki soli i pół łyżeczki pieprzu
  • Gotujemy 2 godz.
  • Grzyby oczyszczamy i kroimy w paski
  • Wyjmujemy mięso i warzywa żeby trochę ostygły
  • Przygotowujemy maszynkę do mielenia mięsa na standardowym sitku i mielimy – wrzucamy na przemian mięso i ugotowane warzywa
  • Cebulę, czosnek obrać i pokroić w kostkę (nie musi być bardzo drobno)
  • Rozgrzewamy na patelni 2 łyżki smalcu i smażymy cebulę z czosnkiem około 3 – 5 min
  • Dodajemy do masy mielonej
  • Na patelni rozgrzewamy kolejne 2 łyżki smalcu i smażymy grzyby, po czym dodajemy je do masy mielonej
  • Dodajemy sól, pieprz i tymianek 
  • Jeśli zostało nam jeszcze smalcu to śmiało dodajemy do masy  
  • Dodajemy mąkę kokosową
  • Mieszamy dokładnie rękami przez 5 min
  • Przygotowujemy blaszkę, wykładamy ją papierem do pieczenia
  • Pasztet wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp.180 st. C
  • Pieczemy 60 min
  • Wyjmujemy pasztet z pieca
  • Zostawiamy do wystudzenia
  • Wkładamy zimny pasztet do lodówki na 12 godz.
  • Wyjmujemy pasztet z lodówki
  • Przekładamy do góry dnem blaszkę z pasztetem na deskę
  • Zdejmujemy papier
  • Kroimy pasztet w plastry i kładziemy na talerz

Rady dietetyka

Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom. Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie używamy pieprzu czarnego oraz ziela angielskiego. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w naszej aplikacji w zakładce „Dieta”.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia pasztetu oraz przepis na domowy chleb gryczany, który może posłużyć jako dodatek do pasztetu.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 14
Porcje: 10
Trudność: Średni, Trudny

Lista składników

  • Dziczyzna karkówka (2000 g)
  • Cebula (210 g)
  • Pietruszka korzeń (160 g)
  • Smalec z gęsi (100 g)
  • Marchew (90 g)
  • Mąka kokosowa (70 g)
  • Seler korzeń (60 g)
  • Czosnek (50 g)
  • Borowik (świeży) (30 g)
  • Liść laurowy (6 g)
  • Ziele angielskie – ziarno (6 g)
  • Tymianek suszony (3 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Foremka - keksówka, Garnek, Garnek - duży, Lodówka, Maszynka do mielenia mięsa, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Papier do pieczenia, Patelnia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Chleb gryczany na zakwasie – własnej roboty

Kaszę płuczemy na sicie pod strumieniem bieżącej zimnej wody Przekładamy kaszę do garnka, w taki sposób, żeby poziom był centymetr (…)

WIĘCEJ >

Pasztet z dzika z grzybami i chleb gryczany

Żeberka i boczek kroimy w kawałki 8 cm Lekko solimy i pieprzymy Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w półksiężyce (…)

WIĘCEJ >

Pasztet z dzika z grzybami

Żeberka i boczek kroimy w kawałki 8 cm Lekko solimy i pieprzymy Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w półksiężyce (…)

WIĘCEJ >