Pasztet z dziczyzny z grzybami
Pasztet z dziczyzny z grzybami
Przygotowanie
- Mięso wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą żeby zakryło mięso
- Marchew, pietruszkę, seler obieramy i dorzucamy do garnka
- Dodajemy pół łyżki soli i pół łyżeczki pieprzu
- Gotujemy 2 godz.
- Grzyby oczyszczamy i kroimy w paski
- Wyjmujemy mięso i warzywa żeby trochę ostygły
- Przygotowujemy maszynkę do mielenia mięsa na standardowym sitku i mielimy – wrzucamy na przemian mięso i ugotowane warzywa
- Cebulę, czosnek obrać i pokroić w kostkę (nie musi być bardzo drobno)
- Rozgrzewamy na patelni 2 łyżki smalcu i smażymy cebulę z czosnkiem około 3 – 5 min
- Dodajemy do masy mielonej
- Na patelni rozgrzewamy kolejne 2 łyżki smalcu i smażymy grzyby, po czym dodajemy je do masy mielonej
- Dodajemy sól, pieprz i tymianek
- Jeśli zostało nam jeszcze smalcu to śmiało dodajemy do masy
- Dodajemy mąkę kokosową
- Mieszamy dokładnie rękami przez 5 min
- Przygotowujemy blaszkę, wykładamy ją papierem do pieczenia
- Pasztet wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp.180 st. C
- Pieczemy 60 min
- Wyjmujemy pasztet z pieca
- Zostawiamy do wystudzenia
- Wkładamy zimny pasztet do lodówki na 12 godz.
- Wyjmujemy pasztet z lodówki
- Przekładamy do góry dnem blaszkę z pasztetem na deskę
- Zdejmujemy papier
- Kroimy pasztet w plastry i kładziemy na talerz
Rady dietetyka
Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie dodajemy do potraw pieprzu czarnego oraz ziela angielskiego.
Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojej indywidualnej diety – zajrzyj w piktogramy.
Uwagi
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdziesz domowej roboty chleb gryczany na zakwasie, który możesz spożyć z pasztetem.
Można użyć innych, dowolnych grzybów.
Autor
Lista składników
- 2 kg dzika (karkówka/łopatka)
- 2 marchewki (120 g)
- 2 pietruszki (160 g)
- ⅓ selera w korzeniu (ok. 60 g)
- 2 garści borowików (30 g)
- 70 g mąki kokosowej
- 2 cebule (200 g)
- 10 ząbków świeżego czosnku (50 g)
- 100 g smalcu gęsiego
- 6 liści laurowych (6 g)
- 8 owoców ziela angielskiego (8 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- ½ łyżeczki tymianku (2 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Omlet ze szpinakiem i wędzonym łososiem
Szpinak Szpinak wyjmujemy 2-3 godziny wcześniej z zamrażalnika i kładziemy na sicie, żeby nadmiar wody ściekał Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu Zasmażamy cebulę z czosnkiem przez 2…
WIĘCEJ >Zielony koktajl Ajwen (zielony smoothie)
Z awokado usuwamy pestkę i łyżeczką wydrążamy miąższ (można też obrać i pokroić) Do blendera wlewamy wodę Dodajemy miąższ z awokado Dodajemy czosnek Seler myjemy i kroimy w kawałki 2-3 cm i dorzucamy do blendera…
WIĘCEJ >Pieczony dorsz z batatami
Rybę kładziemy w naczyniu, lekko solimy i pieprzymy, dodajemy tłuszcz Wstawiamy do nagrzanego piekarnika – 180 st. C na 20 min Bataty obieramy, kroimy na cząstki Zalewamy wrzątkiem, lekko solimy Gotujemy 20 min
WIĘCEJ >Koktajl z natką pietruszki i ogórkiem
Myjemy natkę pietruszki, ogórka i jabłko Obieramy banana Umieszczamy wszystkie składniki do blendera i dolewamy szklankę wody Wszystko razem blendujemy
WIĘCEJ >