logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pasztet z dziczyzny z grzybami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c645a23ee-d3d6-4b44-aaa4-3c4082164de8

Pasztet z dziczyzny z grzybami

Przygotowanie

  • Mięso wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą żeby zakryło mięso
  • Marchew, pietruszkę, seler obieramy i dorzucamy do garnka
  • Dodajemy pół łyżki soli i pół łyżeczki pieprzu
  • Gotujemy 2 godz.
  • Grzyby oczyszczamy i kroimy w paski
  • Wyjmujemy mięso i warzywa żeby trochę ostygły
  • Przygotowujemy maszynkę do mielenia mięsa na standardowym sitku i mielimy – wrzucamy na przemian mięso i ugotowane warzywa
  • Cebulę, czosnek obrać i pokroić w kostkę (nie musi być bardzo drobno)
  • Rozgrzewamy na patelni 2 łyżki smalcu i smażymy cebulę z czosnkiem około 3 – 5 min
  • Dodajemy do masy mielonej
  • Na patelni rozgrzewamy kolejne 2 łyżki smalcu i smażymy grzyby, po czym dodajemy je do masy mielonej
  • Dodajemy sól, pieprz i tymianek 
  • Jeśli zostało nam jeszcze smalcu to śmiało dodajemy do masy  
  • Dodajemy mąkę kokosową
  • Mieszamy dokładnie rękami przez 5 min
  • Przygotowujemy blaszkę, wykładamy ją papierem do pieczenia
  • Pasztet wkładamy do piekarnika nagrzanego do temp.180 st. C
  • Pieczemy 60 min
  • Wyjmujemy pasztet z pieca
  • Zostawiamy do wystudzenia
  • Wkładamy zimny pasztet do lodówki na 12 godz.
  • Wyjmujemy pasztet z lodówki
  • Przekładamy do góry dnem blaszkę z pasztetem na deskę
  • Zdejmujemy papier
  • Kroimy pasztet w plastry i kładziemy na talerz

Rady dietetyka

Na AIP nie dodajemy pieprzu i ziela angielskiego

Autor

Gość Ajwen
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 10
Trudność: Średni

Lista składników

  • 2 kg dzika (karkówka/łopatka)
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • ⅓ selera
  • 2 garści różnych grzybów – rozmrożonych lub świeżych (maślaki, boczniaki, pieczarki podgrzybki lub borowiki)
  • 70 g mąki kokosowej
  • 2 cebule
  • 1 główka czosnku
  • 100 g smalcu  
  • 4 – 6 liści laurowych
  • 5 – 8 kulek ziela angielskiego 
  • sól, pieprz
  • ½ łyżeczki tymianku 

Potrzebny sprzęt

Foremka - keksówka, Garnek - duży, Lodówka, Maszynka do mielenia mięsa, Papier do pieczenia, Patelnia, Piekarnik
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Krewetki tygrysie z pomidorkami i rozmarynem

Krewetki obieramy z pancerza, usuwamy przewód pokarmowy Pomidorki kroimy na połówki Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę Na patelni (…)

WIĘCEJ >

Szparagi grillowane z warzywami

Cykorię kroimy wzdłuż na pół Marchew obieramy i kroimy w ukośne długie plastry Cukinię kroimy w krążki Na patelni grillowej (…)

WIĘCEJ >

Ryż z kalafiora zasmażany z indykiem i warzywami

Indyka pokroić w paski Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Boczek pokroić w kostkę Imbir obrać i posiekać (…)

WIĘCEJ >

Zupa krem z kalafiora z mlekiem kokosowym

Kalafiora podzielić na „różyczki”, polać 3 łyżkami oliwy, posypać mielonym kminem, solą i pierzem i dokładnie wymieszać. Przełożyć do dużego (…)

WIĘCEJ >

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl