fbpx
logo
Szukaj
open close

Pasztet z dzika z grzybami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz2-1-3
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Pasztet z dzika z grzybami

Przygotowanie

  • Żeberka i boczek kroimy w kawałki 8 cm
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w półksiężyce
  • Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w grube plasterki
  • Warzywa mieszamy z mięsem w misie wolnowaru
  • Włączamy wolnowar na 8 godz.
  • Po tym czasie wyłączamy, przekładamy zawartość do jakiegoś naczynia i czekamy aż trochę przestygnie (w sezonie zimowym najlepiej na balkon wystawić)
  • Przestudzone mięso mielimy w maszynce do mięsa na standardowym sitku – raz wrzucamy kawałek mięsa, raz warzywa (kości i twarde chrząstki wyrzucamy do śmieci)
  • Grzyby kroimy w grubą kostkę
  • Rozgrzewamy na patelni tłuszcz
  • Wrzucamy grzyby i smażymy, mieszając co chwilę 5 min
  • Dorzucamy grzyby do zmielonej masy
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Próbujemy masę i doprawiamy do smaku
  • Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C
  • Bierzemy blachę do ciasta i wykładamy papierem do pieczenia
  • Równomiernie rozkładamy farsz mięsny
  • Pieczemy godzinę
  • Po tym czasie wyłączamy piekarnik
  • Delikatnie otwieramy drzwiczki (można włożyć drewnianą łyżkę między drzwiczki)
  • Czekamy 15 min
  • Wyjmujemy pasztet
  • Czekamy aż przestygnie i wkładamy do lodówki
  • Chłodzimy 8 godz.
  • Wyjmujemy z lodówki i można porcjować

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP), nie należy spożywać pieprzu czarnego.

Sprawdź, czy wszystkie składniki potrawy odpowiadają Twojemu aktualnemu sposobowi żywienia – więcej informacji znajduje się w piktogramach.

Uwagi

Możesz spożyć pasztet z kromkami chleba gryczanego (najlepiej domowego na zakwasie) – przepis znajdziesz powyżej w podpiętych, powiązanych propozycjach.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 10
Trudność: Średni

Lista składników

  • Dziczyzna żebra (1000 g)
  • Boczek z dzika (surowy) (500 g)
  • Borowik (świeży) (115 g)
  • Cebula (105 g)
  • Pietruszka korzeń (80 g)
  • Podgrzybek (świeży) (80 g)
  • Marchew (45 g)
  • Czosnek (25 g)
  • Smalec z gęsi (24 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Foremka - keksówka, Lodówka, Maszynka do mielenia mięsa, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Papier do pieczenia, Patelnia, Piekarnik, Wolnowar

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Pasztet wieprzowy z grzybami

Żeberka i boczek kroimy w kawałki 8 cm Lekko solimy i pieprzymy Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w półksiężyce (…)

WIĘCEJ >

Chleb gryczany na zakwasie – własnej roboty

Kaszę płuczemy na sicie pod strumieniem bieżącej zimnej wody Przekładamy kaszę do garnka, w taki sposób, żeby poziom był centymetr (…)

WIĘCEJ >

Pasztet z dzika z grzybami i chleb gryczany

Żeberka i boczek kroimy w kawałki 8 cm Lekko solimy i pieprzymy Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w półksiężyce (…)

WIĘCEJ >

Pasztet z dziczyzny z grzybami

Mięso wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą żeby zakryło mięso Marchew, pietruszkę, seler obieramy i dorzucamy do garnka Dodajemy pół (…)

WIĘCEJ >