fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pasztet z dzika z grzybami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz2-1-3
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Pasztet z dzika z grzybami

Przygotowanie

  • Żeberka i boczek kroimy w kawałki 8 cm
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w półksiężyce
  • Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w grube plasterki
  • Warzywa mieszamy z mięsem w misie wolnowaru
  • Włączamy wolnowar na 8 godz.
  • Po tym czasie wyłączamy, przekładamy zawartość do jakiegoś naczynia i czekamy aż trochę przestygnie (w sezonie zimowym najlepiej na balkon wystawić)
  • Przestudzone mięso mielimy w maszynce do mięsa na standardowym sitku – raz wrzucamy kawałek mięsa, raz warzywa (kości i twarde chrząstki wyrzucamy do śmieci)
  • Grzyby kroimy w grubą kostkę
  • Rozgrzewamy na patelni tłuszcz
  • Wrzucamy grzyby i smażymy, mieszając co chwilę 5 min
  • Dorzucamy grzyby do zmielonej masy
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Próbujemy masę i doprawiamy do smaku
  • Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C
  • Bierzemy blachę do ciasta i wykładamy papierem do pieczenia
  • Równomiernie rozkładamy farsz mięsny
  • Pieczemy godzinę
  • Po tym czasie wyłączamy piekarnik
  • Delikatnie otwieramy drzwiczki (można włożyć drewnianą łyżkę między drzwiczki)
  • Czekamy 15 min
  • Wyjmujemy pasztet
  • Czekamy aż przestygnie i wkładamy do lodówki
  • Chłodzimy 8 godz.
  • Wyjmujemy z lodówki i można porcjować

Rady dietetyka

Jeśli grzyby Ci szkodzą- nie dodawaj ich do przepisu. Zwiększ ilość warzyw korzeniowych.
Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie należy spożywać pieprzu czarnego.

Sprawdź, czy wszystkie składniki potrawy odpowiadają Twojemu aktualnemu sposobowi żywienia – więcej informacji znajduje się w piktogramach.

Uwagi

Możesz spożyć pasztet z kromkami chleba gryczanego (najlepiej domowego na zakwasie) – przepis znajdziesz powyżej w podpiętych, powiązanych propozycjach.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 1 kg żeberek z dzika
  • 0,5 kg boczku z dzika
  • 1 marchewka (60 g)
  • 1 pietruszka (80 g)
  • 1 cebula (100 g)
  • 5 ząbków świeżego czosnku (25 g)
  • 100 g podgrzybków (mrożonych lub świeżych)
  • 100 g borowików (mrożonych lub świeżych)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 2 łyżki smalcu gęsiego (30 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Maszynka do mielenia mięsa, Nóż, Piekarnik, Wolnowar

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałatka z suszonymi pomidorami

Pomidory namaczamy przez 10 minut we wrzątku. Paprykę kroimy w kostkę i wrzucamy do sałaty wraz z sokiem z cytryny, oliwą, kiełkami i sezamem. Gdy pomidory nasiąkną kroimy je na mniejsze części i dorzucamy do…

WIĘCEJ >

Czekoladowa komosanka

Komosę ryżową gotujemy do miękkości Mieszamy co jakiś czas, tak by nie przywarła do dna W międzyczasie kroimy na kawałki banana i gruszkę oraz umieszczamy w misie blendera Dodajemy daktyle, kakao/karob, opcjonalnie masło i wszystko…

WIĘCEJ >

Jeże morelowo – czekoladowe

Czekoladę łamiemy na kawałki i wrzucamy do garnka Wlewamy mleko kokosowe Dodajemy miód Podgrzewamy na małym ogniu, cały czas mieszając Gdy czekolada się rozpuści i wszystko razem połączy, wyłączamy palnik Czekolada NIE MOŻE się zagotować,…

WIĘCEJ >

Zupa dyniowo – marchewkowa z cynamonem i imbirem (na wywarze kostnym)

Z dyni wydrążyć (np. łyżką lub ręką miąższ i pestki i je wyrzucić) Pozostałą dynię pokroić na mniejsze kawałki i obrać nożykiem lub obieraczką do warzyw Obrane kawałki dyni pokroić w kostkę Marchewkę obrać i…

WIĘCEJ >