Pasztet wieprzowy z grzybami
Pasztet wieprzowy z grzybami
Przygotowanie
- Żeberka i boczek kroimy w kawałki 8 cm
- Lekko solimy i pieprzymy
- Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w półksiężyce
- Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w grube plasterki
- Warzywa mieszamy z mięsem w misie wolnowaru
- Włączamy wolnowar na 8h
- Po tym czasie wyłączamy, przekładamy zawartość do jakiegoś naczynia i czekamy aż trochę przestygnie (w sezonie zimowym najlepiej na balkon wystawić)
- Przestudzone mięso mielimy w maszynce do mięsa na standardowym sitku
- Raz wrzucamy kawałek mięsa, raz warzywa (kości i twarde chrząstki wyrzucamy do śmieci)
- Grzyby kroimy w grubą kostkę
- Rozgrzewamy na patelni tłuszcz
- Wrzucamy grzyby i smażymy, mieszając co chwilę 5 min
- Dorzucamy grzyby do zmielonej masy
- Lekko solimy i pieprzymy
- Próbujemy masę i doprawiamy do smaku
- Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C
- Bierzemy blachę do ciasta i wykładamy papierem do pieczenia
- Równomiernie rozkładamy farsz mięsny
- Pieczemy godzinę
- Po tym czasie wyłączamy piekarnik
- Delikatnie otwieramy drzwiczki (można włożyć drewnianą łyżkę między drzwiczki)
- Czekamy 15 min
- Wyjmujemy pasztet
- Czekamy aż przestygnie i wkładamy do lodówki
- Chłodzimy 8 godz.
- Wyjmujemy z lodówki i można porcjować
Rady dietetyka
Jeśli szkodzi Ci lub jeśli nie lubisz czosnku – nie dodawaj go do potraw. Sprawdź, czy każdy składnik przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz nietolerancjom.
Pasztet możesz spożyć z pieczywem gryczanym domowej roboty na zakwasie (powiązany przepis).
Uwagi
Zamiast szlachetnych grzybów możesz również użyć pieczarek lub boczniaków, które łatwo dostępne w sklepie (wówczas przepis nie zmienia się).
Taką potrawę warto przygotować 2 dni wcześniej.
Autor
Lista składników
- 1 kg żeberek wieprzowych
- 0,5 kg boczku wieprzowego
- 1 marchewka (60 g)
- 1 pietruszka (80 g)
- 1 cebula (100 g)
- 5 ząbków świeżego czosnku (25 g)
- 100 g mrożonych lub świeżych podgrzybków
- 100 g mrożonych lub świeżych borowików
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- 2 łyżki smalcu gęsiego (30 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Bananowe kasztanki
Wszystkie składniki blendujemy. Przelewamy do foremek i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.
WIĘCEJ >Bulion grzybowy
Dzień wcześniej wsypujemy grzyby do garnka i zalewamy 1l zimnej wody z kranu Zostawiamy na 8 godz. (najlepiej na noc) Rosół dolewamy do grzybów zalanych wodą i zaczynamy gotować Gotujemy na małym ogniu przez 2…
WIĘCEJ >Spaghetti morskie z krewetkami i sezamem
Spaghetti wrzucamy do miski z zimną wodą na 20 min, zmieniamy wodę i znowu zostawiamy na 20 min Po tym czasie wrzucamy do garnka z wrzątkiem i gotujemy 10 min Odcedzamy na sicie Cebulę i…
WIĘCEJ >Grillowane warzywa z surową kiełbasą polską
Połówki papryki pokroić każdą na 3 części Cukinię pokroić w krążki Cebulę obrać i pokroić w krążki Cykorię przekroić na pół Rozgrzewamy patelnię grillową i roztapiamy na niej łyżkę tłuszczu Kładziemy połowę warzyw, lekko solimy…
WIĘCEJ >