fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pasztet wieprzowy z grzybami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz9-1-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Pasztet wieprzowy z grzybami

Przygotowanie

  • Żeberka i boczek kroimy w kawałki 8 cm
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w półksiężyce
  • Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w grube plasterki
  • Warzywa mieszamy z mięsem w misie wolnowaru
  • Włączamy wolnowar na 8h
  • Po tym czasie wyłączamy, przekładamy zawartość do jakiegoś naczynia i czekamy aż trochę przestygnie (w sezonie zimowym najlepiej na balkon wystawić)
  • Przestudzone mięso mielimy w maszynce do mięsa na standardowym sitku
  • Raz wrzucamy kawałek mięsa, raz warzywa (kości i twarde chrząstki wyrzucamy do śmieci)
  • Grzyby kroimy w grubą kostkę
  • Rozgrzewamy na patelni tłuszcz
  • Wrzucamy grzyby i smażymy, mieszając co chwilę 5 min
  • Dorzucamy grzyby do zmielonej masy
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Próbujemy masę i doprawiamy do smaku
  • Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C
  • Bierzemy blachę do ciasta i wykładamy papierem do pieczenia
  • Równomiernie rozkładamy farsz mięsny
  • Pieczemy godzinę
  • Po tym czasie wyłączamy piekarnik
  • Delikatnie otwieramy drzwiczki (można włożyć drewnianą łyżkę między drzwiczki)
  • Czekamy 15 min
  • Wyjmujemy pasztet
  • Czekamy aż przestygnie i wkładamy do lodówki
  • Chłodzimy 8 godz.
  • Wyjmujemy z lodówki i można porcjować

Rady dietetyka

Jeśli szkodzi Ci lub jeśli nie lubisz czosnku – nie dodawaj go do potraw. Sprawdź, czy każdy składnik przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz nietolerancjom.

Pasztet możesz spożyć z pieczywem gryczanym domowej roboty na zakwasie (powiązany przepis).

Uwagi

Zamiast szlachetnych grzybów możesz również użyć pieczarek lub boczniaków, które łatwo dostępne w sklepie (wówczas przepis nie zmienia się).

Taką potrawę warto przygotować 2 dni wcześniej.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 10
Trudność: Średni

Lista składników

  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 0,5 kg boczku wieprzowego
  • 1 marchewka (60 g)
  • 1 pietruszka (80 g)
  • 1 cebula (100 g)
  • 5 ząbków świeżego czosnku (25 g)
  • 100 g mrożonych lub świeżych podgrzybków
  • 100 g mrożonych lub świeżych borowików
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 2 łyżki smalcu gęsiego (30 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Maszynka do mielenia mięsa, Nóż, Piekarnik, Wolnowar

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Bananowe kasztanki

Wszystkie składniki blendujemy. Przelewamy do foremek i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni.

WIĘCEJ >

Bulion grzybowy

Dzień wcześniej wsypujemy grzyby do garnka i zalewamy 1l zimnej wody z kranu Zostawiamy na 8 godz. (najlepiej na noc) Rosół dolewamy do grzybów zalanych wodą i zaczynamy gotować Gotujemy na małym ogniu przez 2…

WIĘCEJ >

Spaghetti morskie z krewetkami i sezamem

Spaghetti wrzucamy do miski z zimną wodą na 20 min, zmieniamy wodę i znowu zostawiamy na 20 min Po tym czasie wrzucamy do garnka z wrzątkiem i gotujemy 10 min Odcedzamy na sicie Cebulę i…

WIĘCEJ >

Grillowane warzywa z surową kiełbasą polską

Połówki papryki pokroić każdą na 3 części Cukinię pokroić w krążki Cebulę obrać i pokroić w krążki Cykorię przekroić na pół Rozgrzewamy patelnię grillową i roztapiamy na niej łyżkę tłuszczu Kładziemy połowę warzyw, lekko solimy…

WIĘCEJ >