logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pasztet wieprzowy z grzybami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz9-1

Pasztet wieprzowy z grzybami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz9-1

Przygotowanie

  • Żeberka i boczek kroimy w kawałki 8 cm
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w półksiężyce
  • Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w grube plasterki
  • Warzywa mieszamy z mięsem w misie wolnowaru
  • Włączamy wolnowar na 8h
  • Po tym czasie wyłączamy, przekładamy zawartość do jakiegoś naczynia i czekamy aż trochę przestygnie (w sezonie zimowym najlepiej na balkon wystawić)
  • Przestudzone mięso mielimy w maszynce do mięsa na standardowym sitku
  • Raz wrzucamy kawałek mięsa, raz warzywa (kości i twarde chrząstki wyrzucamy do śmieci)
  • Grzyby kroimy w grubą kostkę
  • Rozgrzewamy na patelni tłuszcz
  • Wrzucamy grzyby i smażymy, mieszając co chwilę 5 min
  • Dorzucamy grzyby do zmielonej masy
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Próbujemy masę i doprawiamy do smaku
  • Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C
  • Bierzemy blachę do ciasta i wykładamy papierem do pieczenia
  • Równomiernie rozkładamy farsz mięsny
  • Pieczemy godzinę
  • Po tym czasie wyłączamy piekarnik
  • Delikatnie otwieramy drzwiczki (można włożyć drewnianą łyżkę między drzwiczki)
  • Czekamy 15 min
  • Wyjmujemy pasztet
  • Czekamy aż przestygnie i wkładamy do lodówki
  • Chłodzimy 8 godz.
  • Wyjmujemy z lodówki i można porcjować

Uwagi

Jeśli szkodzi Ci lub nie lubisz czosnku nie dodawaj go.
Zamiast szlachetnych grzybów możesz również użyć pieczarek lub boczniaków, które łatwo jest dostać w sklepie. Wymieniając grzyby nie musisz zmieniać przepisu.
Taką potrawę warto przygotować 2 dni wcześniej.

Autor

Gość Ajwen
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 1 kg żeberek wieprzowych
  • 500 g boczku wieprzowego
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 5 ząbków czosnku
  • 100 g podgrzybków mrożonych lub świeżych
  • 100 g borowików mrożonych lub świeżych
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki smalcu

Potrzebny sprzęt

Maszynka do mielenia mięsa, Piekarnik, Wolnowar
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Podobne tematy

Mandarynka

Mandarynki umyć i obrać

WIĘCEJ >

Schab faszerowany szpinakiem z sosem pieczeniowym

Cebulę i czosnek obrać Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy cebulę z czosnkiem Dodajemy gałkę muszkatołową, lekko solimy i pieprzymy (…)

WIĘCEJ >

Sałatka Cesar z grillowanym kurczakiem z sosem anchois i skwarkami

Sałatka Kurczaka posolić, popieprzyć  Sałatę podrzeć palcami na małe kawałki  Pomidory, ogórki, rzodkiew pokroić i położyć na sałacie Cebulę obrać (…)

WIĘCEJ >

Szaszłyki wieprzowe z boczkiem, pieczarkami i warzywami z grilla

Mielimy mięso Doprawiamy solą i pieprzem Mieszamy przez 2 minuty Formujemy 4 równe kuleczki Boczek kromy w plastry 0,5 cm (…)

WIĘCEJ >

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl