fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pasztet z dzika z grzybami i chleb gryczany

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz9-1-6

Pasztet z dzika z grzybami i chleb gryczany

Przygotowanie

  • Żeberka i boczek kroimy w kawałki 8 cm
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w półksiężyce
  • Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w grube plasterki
  • Warzywa mieszamy z mięsem w misie wolnowaru
  • Włączamy wolnowar na 8h
  • Po tym czasie wyłączamy, przekładamy zawartość do jakiegoś naczynia i czekamy aż trochę przestygnie (w sezonie zimowym najlepiej na balkon wystawić)
  • Przestudzone mięso mielimy w maszynce do mięsa na standardowym sitku
  • Raz wrzucamy kawałek mięsa, raz warzywa (kości i twarde chrząstki wyrzucamy do śmieci)
  • Grzyby kroimy w grubą kostkę
  • Rozgrzewamy na patelni tłuszcz
  • Wrzucamy grzyby i smażymy, mieszając co chwilę 5 min
  • Dorzucamy grzyby do zmielonej masy
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Próbujemy masę i doprawiamy do smaku
  • Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C
  • Bierzemy blachę do ciasta i wykładamy papierem do pieczenia
  • Równomiernie rozkładamy farsz mięsny
  • Pieczemy godzinę
  • Po tym czasie wyłączamy piekarnik
  • Delikatnie otwieramy drzwiczki (można włożyć drewnianą łyżkę między drzwiczki)
  • Czekamy 15 min
  • Wyjmujemy pasztet
  • Czekamy aż przestygnie i wkładamy do lodówki
  • Chłodzimy 8 godz.
  • Wyjmujemy z lodówki i można porcjować

Rady dietetyka

Jeśli któraś z przypraw Ci szkodzi, po prostu jej nie dodawaj, np. czosnku. Jeśli masz czas – upiecz własny chleb (to nie zajmie dużo czasu), skorzystaj z przepisów powiązanych. Najlepszy będzie chleb na zakwasie. Jeśli będziesz kupować w piekarni, to szukaj żytniego pieczywa na zakwasie w 100% (chleb gryczany jest trudniej dostępny).

Jeśli jesteś na diecie rozdzielnej to zjedz sam pasztet z warzywami, a chleb na inny posiłek. Więcej o diecie rozdzielnej znajdziesz w Poradniku dietetycznym.

Uwagi

Chleb gryczany możesz zrobić samodzielnie. Zajrzyj do przepisu powiązanego. Mięso z dzika możesz zastąpić każdym innym, ale najlepiej wieprzowiną. Mięsa te są podobne, z tą różnicą że wieprzowina nie ma tak intensywnego smaku jak dziczyzna. Zamiast szlachetnych grzybów możesz również użyć pieczarek lub boczniaków, które łatwo dostępne w sklepie. Taką potrawę warto przygotować 2 dni wcześniej.

Składniki są podane by przygotować pasztet w foremce. Powstanie kilka porcji.

Autor

Ajwendieta
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 5
Trudność: Średni

Lista składników

  • 1 kg żeberek z dzika
  • 500 g boczku z dzika
  • 1 marchewka (60 g)
  • ½ pietruszki (80 g)
  • 1 cebula (100 g)
  • 5 ząbków świeżego czosnku (25 g)
  • 100 g podgrzybków mrożonych lub świeżych
  • 100 g borowików mrożonych lub świeżych
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 2 łyżki smalcu z gęsi (30 g)
  • 2 kromki chleba gryczanego (50 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Maszynka do mielenia mięsa, Piekarnik, Wolnowar

Alergeny

Histamina 3
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Dynia smażona z salcesonem i pomidorami

Dynię obieramy z skóry, usuwamy pestki, kroimy w cienkie plastry Rozgrzewamy na patelni tłuszcz i smażymy plastry dyni po 4-5 mi z każdej strony na średnim ogniu Lekko solimy i pieprzymy Salceson obieramy z skóry…

WIĘCEJ >

Szparagi smażone na boczku

Boczek pokroić w centymetrowe słupki. Wrzucić na rozgrzaną patelnię i smażyć na średnim ogniu, żeby wytopić cały tłuszcz. Szparagi opłukać i osuszyć, oderwać zdrewniałe końcówki, przekroić na pół. Na wytopiony boczek wrzucić szparagi. Smażyć ok…

WIĘCEJ >

Fritatta owocowa

Jabłko obieramy i kroimy w kostkę, banana kroimy w plastry. Lekko podsmażamy na niewielkiej ilości oleju jabłko i banana. Jajka wbijamy do miseczki, dokładnie mieszamy z przyprawami i wlewamy na patelnię z owocami. Smażymy na…

WIĘCEJ >

Pieczony mintaj z papryczkami padron

Piekarnik nagrzewamy do 180 st C Mintaja nacieramy masłem, posypujemy szczypiorkiem, szczyptą soli i pieprzu; następnie układamy w naczyniu żaroodpornym i przykrywamy plasterkami cytryny W osobnym naczyniu układamy posolone papryczki padron, a potem skrapiamy je…

WIĘCEJ >