Pasztet z dzika z grzybami i chleb gryczany
Pasztet z dzika z grzybami i chleb gryczany
Przygotowanie
- Żeberka i boczek kroimy w kawałki 8 cm
- Lekko solimy i pieprzymy
- Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w półksiężyce
- Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w grube plasterki
- Warzywa mieszamy z mięsem w misie wolnowaru
- Włączamy wolnowar na 8h
- Po tym czasie wyłączamy, przekładamy zawartość do jakiegoś naczynia i czekamy aż trochę przestygnie (w sezonie zimowym najlepiej na balkon wystawić)
- Przestudzone mięso mielimy w maszynce do mięsa na standardowym sitku
- Raz wrzucamy kawałek mięsa, raz warzywa (kości i twarde chrząstki wyrzucamy do śmieci)
- Grzyby kroimy w grubą kostkę
- Rozgrzewamy na patelni tłuszcz
- Wrzucamy grzyby i smażymy, mieszając co chwilę 5 min
- Dorzucamy grzyby do zmielonej masy
- Lekko solimy i pieprzymy
- Próbujemy masę i doprawiamy do smaku
- Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C
- Bierzemy blachę do ciasta i wykładamy papierem do pieczenia
- Równomiernie rozkładamy farsz mięsny
- Pieczemy godzinę
- Po tym czasie wyłączamy piekarnik
- Delikatnie otwieramy drzwiczki (można włożyć drewnianą łyżkę między drzwiczki)
- Czekamy 15 min
- Wyjmujemy pasztet
- Czekamy aż przestygnie i wkładamy do lodówki
- Chłodzimy 8 godz.
- Wyjmujemy z lodówki i można porcjować
Rady dietetyka
Jeśli któraś z przypraw Ci szkodzi, po prostu jej nie dodawaj, np. czosnku. Jeśli masz czas – upiecz własny chleb (to nie zajmie dużo czasu), skorzystaj z przepisów powiązanych. Najlepszy będzie chleb na zakwasie. Jeśli będziesz kupować w piekarni, to szukaj żytniego pieczywa na zakwasie w 100% (chleb gryczany jest trudniej dostępny).
Jeśli jesteś na diecie rozdzielnej to zjedz sam pasztet z warzywami, a chleb na inny posiłek. Więcej o diecie rozdzielnej znajdziesz w Poradniku dietetycznym.
Uwagi
Chleb gryczany możesz zrobić samodzielnie. Zajrzyj do przepisu powiązanego. Mięso z dzika możesz zastąpić każdym innym, ale najlepiej wieprzowiną. Mięsa te są podobne, z tą różnicą że wieprzowina nie ma tak intensywnego smaku jak dziczyzna. Zamiast szlachetnych grzybów możesz również użyć pieczarek lub boczniaków, które łatwo dostępne w sklepie. Taką potrawę warto przygotować 2 dni wcześniej.
Składniki są podane by przygotować pasztet w foremce. Powstanie kilka porcji.
Autor
Lista składników
- 1 kg żeberek z dzika
- 500 g boczku z dzika
- 1 marchewka (60 g)
- ½ pietruszki (80 g)
- 1 cebula (100 g)
- 5 ząbków świeżego czosnku (25 g)
- 100 g podgrzybków mrożonych lub świeżych
- 100 g borowików mrożonych lub świeżych
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- 2 łyżki smalcu z gęsi (30 g)
- 2 kromki chleba gryczanego (50 g)
Potrzebny sprzęt
Alergeny
Podobne tematy
Omlet po japońsku
Wszystkie składniki mieszamy razem, a na patelni rozgrzewamy masło. Wylewamy około ⅓ masy jajecznej na patelnię. Gdy jajko się zetnie, zawijamy pierwszą warstwę jak naleśnika, tak, aby znajdowała się na brzegu patelni. Drugą warstwę jajka…
WIĘCEJ >Jabłka zapiekane z cynamonem
Jabłka obieramy ze skórki, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy na plastry o grubości 0,5 cm Umieszczamy w naczyniu żaroodpornym warstwami Każdą warstwę jabłek podsypujemy cynamonem Pieczemy do miękkości około 40 minut w piekarniku nagrzanym do…
WIĘCEJ >Salsa meksykańska
Warzywa kroimy w drobną kostkę, mieszamy z przyprawami i polewamy sokiem z cytryny.
WIĘCEJ >