Pasztet z dzika z grzybami i chleb gryczany
Pasztet z dzika z grzybami i chleb gryczany
Przygotowanie
- Żeberka i boczek kroimy w kawałki 8 cm
- Lekko solimy i pieprzymy
- Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w półksiężyce
- Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w grube plasterki
- Warzywa mieszamy z mięsem w misie wolnowaru
- Włączamy wolnowar na 8h
- Po tym czasie wyłączamy, przekładamy zawartość do jakiegoś naczynia i czekamy aż trochę przestygnie (w sezonie zimowym najlepiej na balkon wystawić)
- Przestudzone mięso mielimy w maszynce do mięsa na standardowym sitku
- Raz wrzucamy kawałek mięsa, raz warzywa (kości i twarde chrząstki wyrzucamy do śmieci)
- Grzyby kroimy w grubą kostkę
- Rozgrzewamy na patelni tłuszcz
- Wrzucamy grzyby i smażymy, mieszając co chwilę 5 min
- Dorzucamy grzyby do zmielonej masy
- Lekko solimy i pieprzymy
- Próbujemy masę i doprawiamy do smaku
- Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C
- Bierzemy blachę do ciasta i wykładamy papierem do pieczenia
- Równomiernie rozkładamy farsz mięsny
- Pieczemy godzinę
- Po tym czasie wyłączamy piekarnik
- Delikatnie otwieramy drzwiczki (można włożyć drewnianą łyżkę między drzwiczki)
- Czekamy 15 min
- Wyjmujemy pasztet
- Czekamy aż przestygnie i wkładamy do lodówki
- Chłodzimy 8 godz.
- Wyjmujemy z lodówki i można porcjować
Uwagi
Chleb gryczany możesz upiec samodzielnie – spójrz do podpiętych, powiązanych przepisów.
Autor
Lista składników
- Dziczyzna żebra (1000 g)
- Boczek z dzika (surowy) (500 g)
- Chleb gryczany (na drożdżach) (300 g)
- Borowik (świeży) (120 g)
- Cebula (świeża) (105 g)
- Podgrzybek (świeży) (80 g)
- Marchew (świeża) (45 g)
- Pietruszka korzeń (40 g)
- Czosnek (świeży) (25 g)
- Smalec z gęsi (24 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Alergeny
Podobne tematy
Kalarepa faszerowana sarną
Mięso kroimy w kostkę i mielimy w maszynce do mięsa Dodajemy cząber i tymianek Dodajemy sól i pieprz Mieszamy Włączamy i nastawiamy piekarnik na 180 st. C Kalarepę obieramy ze skóry Odcinamy „czapeczkę”, czyli odcinamy…
WIĘCEJ >Zupa czosnkowa na rosole
W garnku rozgrzewamy olej kokosowy Czosnek z cebulą obieramy i kroimy w kostkę Dodajemy do garnka Smażymy chwilę tak, by się lekko przyrumieniły Zalewamy rosołem i miksujemy blenderem na gładki krem Doprawiamy solą Przed podaniem…
WIĘCEJ >Gęsina z wolnowaru na spaghetti warzywnym
Gęsina: Mięso solimy i pieprzymy Marchew i pietruszkę obieramy, kroimy w kawałki Wkładamy do wolnowaru Lekko solimy i pieprzymy Dodajemy gęś Wstawiamy na „low” na 8 godz. Makarony: Kalarepę obieramy Kalarepę i cukinię przepuszczamy przez spiromat…
WIĘCEJ >Czekoladowa gryczanka
Kaszę gotujemy do miękkości Mieszamy co jakiś czas, aby nie przywarła do dna W międzyczasie kroimy na kawałki banana i gruszkę oraz umieszczamy w misie blendera Dorzucamy daktyle, kakao/karob, opcjonalnie masło i wszystko miksujemy na…
WIĘCEJ >