fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pasztet z selera

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c30e8b650-69bd-43e9-92ec-6c503c8e6328-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Pasztet z selera

Przygotowanie

  • Seler dokładnie obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  • Cebulę i czosnek drobno siekamy.
  • Warzywa przekładamy do garnka, zalewamy szklanką wrzątku, dodajemy masło i dusimy ok. 15-20 min.
  • W razie potrzeby odlewamy nadmiar wody.
  • Odstawiamy warzywa do ostygnięcia.
  • Następnie selera, cebulę i czosnek mieszamy z płatkami, startym na tarce serem, żółtkami, pianą z ubitych białek oraz z przyprawami.
  • Masę przekładamy do keksówki natłuszczonej olejem. Pasztet pieczemy przez ok. godzinę w 180 stopniach.

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować pod kątem aktualnie stosowanej diety – więcej informacji znajduje się w piktogramach opisujących każdy przepis.

Uwagi

Wykorzystaj nasz przepis na warzywny pasztet, który jest równie smaczny – zajrzyj w powiązane przepisy.

Autor

Maria Chuchla
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 8
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 1 duży seler korzeniowy (170 g)
  • 100 g sera żółtego
  • 1 cebula (100 g)
  • 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
  • 1 łyżka masła klarowanego Ghee (15 g)
  • 2-3 jajka kurze roz. M (ok. 153 g)
  • 6 łyżek płatków owsianych (60 g)
  • 1 szczypta majeranku (1 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Foremka - keksówka, Garnek, Nóż, Piekarnik, Tarka do jarzyn

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kokosowe pulpeciki w sosie leśnym z makaronem z cukinii

Grzyby dzień wcześniej namoczyć w zimnej wodzie Mięso podzielić na małe kawałki i zmielić w maszynce do mięsa na standardowym sitku (średnie dziurki) Marchew i pietruszkę zmielić Zmielone warzywa połączyć z mielonym mięsem Rozmaryn drobno…

WIĘCEJ >

Sałata z pieczonej dyni z wędzonką i owocami

Jeśli mamy surową dynię, trzeba ją pokroić w kawałki, pozbyć się miąższu i pestek i upiec kawałki dyni w temp. 180 st. C przez około 45 min (patyczkiem od szaszłyka sprawdzamy czy jest miękka w…

WIĘCEJ >

Bananowe kokosanki

Banana obieramy ze skórki i rozgniatamy widelcem. Mieszamy banana dokładnie z wiórkami oraz roztopioną pastą kokosową (jeśli jej używamy). Formujemy kokosanki za pomocą łyżki do ciastek lub w dłoniach formujemy kulki i kładąc je na…

WIĘCEJ >

Zupa gulaszowa z dynią

Na oleju podsmażamy skrojoną cebulkę, po czym dodajemy posiekany czosnek i drobno pokrojoną marchewkę. Po paru minutach dodajemy pokrojone w dużą kostkę paprykę i ziemniaki i ponownie smażymy, mieszając ok. 5 minut. Następnie wrzucamy startą na…

WIĘCEJ >