fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pasztet z selera

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c30e8b650-69bd-43e9-92ec-6c503c8e6328-1

Pasztet z selera

Przygotowanie

  • Seler dokładnie obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
  • Cebulę i czosnek drobno siekamy.
  • Warzywa przekładamy do garnka, zalewamy szklanką wrzątku, dodajemy masło i dusimy ok. 15-20 min.
  • W razie potrzeby odlewamy nadmiar wody.
  • Odstawiamy warzywa do ostygnięcia.
  • Następnie selera, cebulę i czosnek mieszamy z płatkami, startym na tarce serem, żółtkami, pianą z ubitych białek oraz z przyprawami.
  • Masę przekładamy do keksówki natłuszczonej olejem. Pasztet pieczemy przez ok. godzinę w 180 stopniach.

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować pod kątem aktualnie stosowanej diety – więcej informacji znajduje się w piktogramach opisujących każdy przepis.

Uwagi

Wykorzystaj nasz przepis na warzywny pasztet, który jest równie smaczny – zajrzyj w powiązane przepisy.

Autor

Maria Chuchla
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 8
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 1 duży seler korzeniowy (170 g)
  • 100 g sera żółtego
  • 1 cebula (100 g)
  • 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
  • 1 łyżka masła klarowanego Ghee (15 g)
  • 2-3 jajka kurze roz. M (ok. 153 g)
  • 6 łyżek płatków owsianych (60 g)
  • 1 szczypta majeranku (1 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Foremka - keksówka, Garnek, Nóż, Piekarnik, Tarka do jarzyn
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa chrzanowa

Obieramy i kroimy cebulę w kostkę Bierzemy garnek, roztapiamy w nim tłuszcz Wrzucamy cebulę i zasmażamy 2-3 minuty W tym czasie obieramy ziemniaka i kroimy w kostkę Dorzucamy pokrojonego ziemniaka do garnka i zasmażamy 2-3…

WIĘCEJ >

Sałatka ziemniaczana ze szpinakiem i boczkiem

Ziemniaki pokroić w kostkę Szpinak wsypać do miski z zimną wodą, wypłukać i odcedzić na sitku Boczek pokroić drobną kostkę Pomidorki poprzekrawać na połówki Czosnek obrać i drobno posiekać lub przecisnąć przez praskę Pokrojone składniki…

WIĘCEJ >

Topinambur duszony z cebulą i czosnkiem

Topinambur gotujemy w osolonej wodzie przez około 15 – 20 minut Czekamy do momentu aż wystygnie Następnie go obieramy, kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni na rozgrzanym tłuszczu Dodajemy pokrojoną cebulę z czosnkiem Podsmażamy…

WIĘCEJ >

Zupa gulaszowa

Paprykę przekrawamy na pół, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy w kostkę Resztę warzyw obieramy i kroimy w kostkę Mięso kroimy w kostkę W dużym garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy mięso, zasmażamy 5 min na mocnym ogniu…

WIĘCEJ >