Pasztet z selera
Pasztet z selera
Przygotowanie
- Seler dokładnie obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach.
- Cebulę i czosnek drobno siekamy.
- Warzywa przekładamy do garnka, zalewamy szklanką wrzątku, dodajemy masło i dusimy ok. 15-20 min.
- W razie potrzeby odlewamy nadmiar wody.
- Odstawiamy warzywa do ostygnięcia.
- Następnie selera, cebulę i czosnek mieszamy z płatkami, startym na tarce serem, żółtkami, pianą z ubitych białek oraz z przyprawami.
- Masę przekładamy do keksówki natłuszczonej olejem. Pasztet pieczemy przez ok. godzinę w 180 stopniach.
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Autor
Lista składników
- Woda (200 ml)
- Seler korzeń (170 g)
- Jajo kurze rozm. M (153 g)
- Cebula (świeża) (105 g)
- Ser żółty (100 g)
- Płatki owsiane (60 g)
- Masło klarowane ghee (15 g)
- Czosnek (świeży) (10 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Majeranek suszony (1 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Placki jabłkowe
Jabłko obieramy i ścieramy na tarce na grubych oczkach Do startego jabłka dodajemy jajka i mąkę, a następnie mieszamy mikserem Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Porcję ciasta nakładamy łyżką na patelnię i smażymy placuszki po około…
WIĘCEJ >Szaszłyki z krewetek z szaszłykami warzywnymi
Obieramy czosnek i kroimy w kostkę Z rzodkiewek odcinamy ogonek i liście Cukinię kroimy w plastry Paprykę kroimy w kwadraty wielkości krążków cukinii Zdejmujemy pancerz z krewetek i usuwamy przewód pokarmowy (nacinamy kręgosłup i wyjmujemy…
WIĘCEJ >Rolada z karkówki faszerowana duszonym porem z grillowanymi warzywami
Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę Pora przekroić na pół, wypłukać pod bieżącą wodą, żeby nie było piasku między liśćmi i pokroić w półksiężyce Nagrzewamy piekarnik do 180 st. C Na patelni rozgrzewamy…
WIĘCEJ >Owsianka z otrębami
Płatki owsiane mieszamy z otrębami Zagotowujemy w mleku kokosowym (jeśli płyn odparuje, to można dolać wody) Całość mieszamy i podajemy
WIĘCEJ >