fbpx
logo
Szukaj
open close

Pilaw z kurczakiem i brokułami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c29cf333f-5189-407a-a743-dd38b00fe00b
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Pilaw z kurczakiem i brokułami

Przygotowanie

  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Mięso oczyszczamy i kroimy w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wsypujemy przyprawy (paprykę) i mieszamy przez ok. 30 sek.
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 2 minuty
  • Dodajemy mięso i smażymy przez ok. 2-3 minuty
  • Dodajemy ryż i mieszamy przez ok. 1 minutę
  • Dolewamy bulion i zagotowujemy, co jakiś czas mieszając
  • Zmniejszamy ogień, przykrywamy pokrywką i dusimy przez ok. 10 minut
  • Dodajemy brokuły oraz przyprawy (tymianek i pieprz), mieszamy i dusimy pod przykryciem przez ok. 8 minut (do momentu, aż warzywa będą miękkie, a ryż wchłonie płyn)
  • Danie nakładamy na talerze i posypujemy orzeszkami

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia pilawu.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Bulion mięsny (700 ml)
  • Kurczak pierś (350 g)
  • Brokuł (200 g)
  • Ryż basmati (150 g)
  • Cebula (105 g)
  • Orzechy piniowe (50 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Czosnek (5 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (3 g)
  • Tymianek suszony (3 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Patelnia, Pokrywka do patelni

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kotlety z pomarańczową glazurą

Czosnek obieramy, drobno siekamy i przenosimy do rondla Dolewamy sok, dodajemy cukier i musztardę, dokładnie mieszamy i gotujemy przez ok. 10 minut Mięso ciasno układamy w płaskim naczyniu (niemetalowym) i polewamy przygotowanym sosem Następnie przykrywamy…

WIĘCEJ >

Aromatyczne pieczone warzywa

Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Dynię, marchewki i pietruszkę obieramy, kroimy na kawałki i przenosimy do miski Ziemniaki dokładnie szorujemy, kroimy na pół i przenosimy do miski z warzywami Dolewamy tłuszcz i dokładnie…

WIĘCEJ >

Pałki z kurczaka w sosie miodowo-musztardowym

Piekarnik ustawiamy na temp 180 st. C, opcja grzania „góra-dół”. Czosnek wyciskamy i mieszamy z miodem i musztardą (możemy lekko podgrzać w rondelku), dodajemy sól. Jeżeli możemy to wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Wkładamy…

WIĘCEJ >

Mini serniczki z nerkowców na kokosowym spodzie z czekoladą

Spód: Daktyle zalewamy wrzątkiem Odstawiamy na 10 min Miksujemy blenderem Mieszamy z wiórkami i tłuszczem Powinna nam wyjść taka klejąca masa Moczymy dłoń w wodzie (ciasto się nie będzie kleić) Nakładamy ciasto do foremek Foremki…

WIĘCEJ >