Pilaw z kurczakiem i brokułami
Pilaw z kurczakiem i brokułami
Przygotowanie
- Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
- Mięso oczyszczamy i kroimy w kostkę
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wsypujemy przyprawy (paprykę) i mieszamy przez ok. 30 sek.
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 2 minuty
- Dodajemy mięso i smażymy przez ok. 2-3 minuty
- Dodajemy ryż i mieszamy przez ok. 1 minutę
- Dolewamy bulion i zagotowujemy, co jakiś czas mieszając
- Zmniejszamy ogień, przykrywamy pokrywką i dusimy przez ok. 10 minut
- Dodajemy brokuły oraz przyprawy (tymianek i pieprz), mieszamy i dusimy pod przykryciem przez ok. 8 minut (do momentu, aż warzywa będą miękkie, a ryż wchłonie płyn)
- Danie nakładamy na talerze i posypujemy orzeszkami
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia pilawu.
Autor
Lista składników
- Bulion mięsny (700 ml)
- Kurczak pierś (350 g)
- Brokuł (200 g)
- Ryż basmati (150 g)
- Cebula (105 g)
- Orzechy piniowe (50 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Czosnek (5 g)
- Papryka słodka mielona (proszek) (3 g)
- Tymianek suszony (3 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Kotlety z pomarańczową glazurą
Czosnek obieramy, drobno siekamy i przenosimy do rondla Dolewamy sok, dodajemy cukier i musztardę, dokładnie mieszamy i gotujemy przez ok. 10 minut Mięso ciasno układamy w płaskim naczyniu (niemetalowym) i polewamy przygotowanym sosem Następnie przykrywamy…
WIĘCEJ >Aromatyczne pieczone warzywa
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C Dynię, marchewki i pietruszkę obieramy, kroimy na kawałki i przenosimy do miski Ziemniaki dokładnie szorujemy, kroimy na pół i przenosimy do miski z warzywami Dolewamy tłuszcz i dokładnie…
WIĘCEJ >Pałki z kurczaka w sosie miodowo-musztardowym
Piekarnik ustawiamy na temp 180 st. C, opcja grzania „góra-dół”. Czosnek wyciskamy i mieszamy z miodem i musztardą (możemy lekko podgrzać w rondelku), dodajemy sól. Jeżeli możemy to wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Wkładamy…
WIĘCEJ >Mini serniczki z nerkowców na kokosowym spodzie z czekoladą
Spód: Daktyle zalewamy wrzątkiem Odstawiamy na 10 min Miksujemy blenderem Mieszamy z wiórkami i tłuszczem Powinna nam wyjść taka klejąca masa Moczymy dłoń w wodzie (ciasto się nie będzie kleić) Nakładamy ciasto do foremek Foremki…
WIĘCEJ >