fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pilaw z kurczakiem i brokułami

GetfileIdContentUpload5cplaceholder-376
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Pilaw z kurczakiem i brokułami

Przygotowanie

  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • Mięso oczyszczamy i kroimy w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wsypujemy przyprawy (paprykę) i mieszamy przez ok. 30 sek.
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 2 minuty
  • Dodajemy mięso i smażymy przez ok. 2-3 minuty
  • Dodajemy ryż i mieszamy przez ok. 1 minutę
  • Dolewamy bulion i zagotowujemy, co jakiś czas mieszając
  • Zmniejszamy ogień, przykrywamy pokrywką i dusimy przez ok. 10 minut
  • Dodajemy brokuły oraz przyprawy (tymianek i pieprz), mieszamy i dusimy pod przykryciem przez ok. 8 minut (do momentu, aż warzywa będą miękkie, a ryż wchłonie płyn)
  • Danie nakładamy na talerze i posypujemy orzeszkami

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia pilawu.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Bulion mięsny (700 ml)
  • Kurczak pierś (350 g)
  • Brokuł (200 g)
  • Ryż basmati (150 g)
  • Cebula (105 g)
  • Orzechy piniowe (50 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Czosnek (5 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (3 g)
  • Tymianek suszony (3 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Patelnia, Pokrywka do patelni

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kurczak w maślance

Cebulę obieramy i drobno siekamy Kurczaka kroimy na kawałki, dokładnie myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym Następnie wkładamy kawałki kurczaka do naczynia żaroodpornego, dodajemy maślankę, cebulę oraz przyprawy (zioła prowansalskie, paprykę i pieprz) i mieszamy Naczynie…

WIĘCEJ >

Chłodnik ze szpinaku i awokado

Awokado obieramy, wyrzucamy pestkę Miąższ wkładamy do naczynia, w którym będziemy miksować Seler kroimy w kawałki i dodajemy do naczynia Dodajemy szpinak Dodajemy sok i czosnek niedźwiedzi Dolewamy wodę gazowaną Lekko solimy i pieprzymy Miksujemy…

WIĘCEJ >

Ślliwki

Śliwki myjemy, wydrążamy pestki

WIĘCEJ >

Zapiekanka z ziemniaków i kapusty

Ziemniaki obieramy, kroimy w plastry i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 5 minut Kapustę szatkujemy, dodajemy do ziemniaków i gotujemy przez ok. 2 minuty (do miękkości) Następnie ziemniaki z kapustą odcedzamy i przenosimy…

WIĘCEJ >